Μετά από 43 χρόνια...

 Η χώρα που οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου έχουν το δικαίωμα να την αποκαλούν πατρίδα, η Βραζιλία προφανέστατα, διαθέτει τους καλύτερους επικοινωνιολόγους του αθλήματος. Και για όποιον δεν αντιλαμβάνεται τι σημαίνει η λέξη «επικοινωνιολόγος» στο δημοφιλέστερο των αθλημάτων, το εξηγούν οι συγκυρίες χάρη στις οποίες γράφτηκε και συνεχίζει να γράφεται ακόμα η ιστορία του και ο τρόπος που αυτές προβάλλονται. Οι κύκλοι που επαναλαμβάνουν τα γεγονότα, απλώς με διαφορετικά ονόματα, δίνουν αμέτρητα περιθώρια στις αναμνήσεις αλλά και τις αδόκιμες συγκρίσεις, οι οποίες προκαλούν παρόλα αυτά μονίμως την πιο γοητευτική πλευρά στην κουβέντα των φιλάθλων. (Ο Μαραντόνα πήρε παγκόσμιο κύπελλο μόνος του, ενώ ο Μέσι δεν το έχει καταφέρει ακόμα, η μία από τις πιο συνηθισμένες χρονικά ανισόρροπες  αντιπαραθέσεις). 
...γράφει ο Αντώνης Κατσαρός
πηγή:pamesports.gr

Τον επόμενο Ιούνιο το Ρίο ντε Ζανέϊρο θα φιλοξενήσει φιλικό αγώνα μεν, με χαρακτήρα αστραφτερό ωστόσο, με τον οποίο θα ανοίξει επί της ουσίας η αυλαία ένα χρόνο πριν το παγκόσμιο κύπελλο που θα γίνει στη χώρα του καφέ. Φυσικά στο ανακαινισμένο Μαρακανά και- προφανώς -κόντρα στην Αγγλία!
Αναβιώνοντας μετά από 43 χρόνια την αναμέτρηση δύο χωρών, οι οποίες έχουν στην ιστορία τους μία από τις πιο αστραφτερές συναντήσεις του προηγουμένου αιώνα, εκείνου του απογεύματος στη Γκουανταλαχάρα, στο Μουντιάλ του Μεξικό το 1970.
Όταν ο παγκόσμιος πρωταθλητής Μπόμι Μουρ συνάντησε τον Πελέ, η ομάδα του οποίου είχε αποκλειστεί στη φάση των ομίλων τέσσερα χρόνια πριν στη Γηραιά Αλβιόνα. Οι Βραζιλιάνοι νίκησαν 1-0 ωστόσο ακόμα οι κριτικές διίστανται για την καλύτερη ομάδα του αγώνα. Για πολλούς εάν οι Άγγλοι είχαν πάρει το παιχνίδι, μπορεί να έφταναν και τελικό.

Ο φιλικός αγώνας θα γίνει μία εβδομάδα πριν (2 Ιουνίου) από την έναρξη του Κονφεντερέϊσονς Καπ, με το οποίο θα γίνει η πρόβα για το Μουντιάλ του 2014. Το θρυλικό στάδιο, που βρίσκεται στη διαδικασία της ανακαίνισης, θα έχει πλέον μόνο 78.000 θέσεις. Στο προηγούμενο παγκόσμιο κύπελλο που φιλοξενήθηκε στη Βραζιλία το 1950 παρακολούθησαν στο Μαρακανά τον- επί της ουσίας τελικό- αγώνα κόντρα στην Ουρουγουάη 200.000 άνθρωποι! Το παιχνίδι δηλαδή που στέρησε από τους γηπεδούχους το τρόπαιο και οδήγησε ορισμένους Βραζιλιάνους στην προσπάθεια ακόμα και να βάλουν τέλος στη ζωή τους…

Η ανακοίνωση του φιλικού κόντρα στους Άγγλους έγινε με κάθε επισημότητα, λίγες μόλις ώρες μετά την απόλυση του Μάνο Μενέσες, με τον οποίο οι Βραζιλιάνοι σχεδίαζαν την κατάκτηση του Μουντιάλ και του χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες, η τελετή έναρξης και λήξης των οποίων θα διεξαχθούν επίσης στο Μαρακανά.

Ο διάδοχος του Ντούνγκα, στο πιο ηλεκτρισμένο πάγκο του πλανήτη, δεν «έδεσε» ποτέ με τη φιλοσοφία των ηγετών του ποδοσφαίρου της Βραζιλίας, οι οποίοι ήθελαν από εκείνον να αναδείξει παίκτες, που θα υποστηρίξουν τα μεγάλα αστέρια της ενδεκάδας το 2014 και θα έκαναν την Βραζιλία ακλόνητο φαβορί στην έδρα της. Ζητούσαν επίσης το χρυσό μετάλλιο και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου που με τον Μενέσες χάθηκε, όπως το θέλουν και στους δικούς τους Ολυμπιακούς το 2016.

Χωρίς οι ποδοσφαιριστές που παίζουν στην Ευρώπη να καταπονούνται, αλλά και χωρίς οι άλλοι που αγωνίζονται στο εγχώριο πρωτάθλημα να υστερούν από την οξυδέρκεια και την εμπειρία των «ευρωπαίων». Λίγα πράγματα στα αλήθεια περιμένουν…