Ανοιχτή υπονόμευση της Κυριακάτικης αργίας από την ηγεσία της ΕΣΕΕ

Σε ωμή απόπειρα υπονόμευσης του αγώνα των εμποροϋπαλλήλων, των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών εμπόρων επιδόθηκε την Παρασκευή η συνδικαλιστική πλειοψηφία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).
Με ανακοίνωσή της επιρρίπτει, τάχα, ευθύνες στην κυβέρνηση που προχώρησε στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας χωρίς ...διάλογο, στο διά ταύτα όμως επιχειρεί να αποπροσανατολίσει εμποροϋπαλλήλους και αυτοαπασχολούμενους και να τους πείσει ότι τα συμφέροντά τους ταυτίζονται με αυτά της μεγαλοεργοδοσίας στο εμπόριο, που είναι οι μόνοι που εξυπηρετούνται από το άνοιγμα των μαγαζιών και τις Κυριακές.
Με αυτήν τη λογική μιλά για «οικονομικό αγώνα που αφορά όλους μας», αναφέρεται σε αποφάσεις ενάντια στην απεργία και ο κατήφορος ολοκληρώνεται με την επίδειξη... θράσους, προχωρώντας σε συστάσεις προς όσους απεργήσουν, να κρατήσουν χαμηλούς τόνους, για να μη... χαλάσουν «το κλίμα» στους εμπορικούς δρόμους!
Διαβάστε:Για άλλη μια φορά,στάχτη στα μάτια των εμπόρων του Κιάτου...

Απέναντι σε αυτήν τη σαρωτική επίθεση, τα σωματεία και οι ενώσεις των αυτοαπασχολουμένων δίνουν τη μάχη της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης συσπείρωσης σε ένα ενιαίο μέτωπο πάλης με στόχο:
- Να μην καταργηθεί η κυριακάτικη αργία και να κατοχυρωθεί νομοθετικά.
- Ωράριο, εθνικό, υποχρεωτικό για όλους.
- Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
- Να καταργηθεί η μερική απασχόληση, το ωρομίσθιο, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και όλες οι ελαστικές μορφές εργασίας και η μετατροπή τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.
- Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων.
*Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας θα οδηγήσει τους εργαζόμενους, αλλά και τους αυτοαπασχολούμενους στην απόλυτη εξαθλίωση, με άμεσες επιπτώσεις στην υγεία, στην οικογενειακή, προσωπική, κοινωνική ζωή, στο δικαίωμα για ελεύθερο χρόνο και ξεκούραση.

   Η Κυριακή 30 Δεκέμβρη δεν είναι μέρα για ψώνια αλλά μέρα διεκδίκησης

Στήριξη στην απεργία από τους λογιστές...
Κανένας μόνος του, ο αγώνας για αξιοπρεπή μισθό και δικαιώματα είναι και δικός μας αγώνας, τονίζουν σε κοινή ανακοίνωση στήριξης της απεργίας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, η Ένωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης και ο Σύλλογος Λογιστών Πειραιά.
Όπως σημειώνουν: «Επιβεβαιώνεται και πάλι ότι το κράτος, οι καπιταλιστές και οι κυβερνήσεις τους είναι ενωμένοι ενάντια στους εργάτες, τα άλλα λαϊκά στρώματα, τη λαϊκή οικογένεια που αγωνίζεται απεγνωσμένα να τα βγάλει πέρα.

Μας θέλουν γονατισμένους σε μια περίοδο που οι μεγάλοι πολυεθνικοί όμιλοι έχουν γεμίσει τα σεντούκια τους με πλούτο, με κέρδη, τα οποία εμείς έχουμε παράγει. Μας θέλουν σκλάβους σε μια εποχή που υπάρχουν οι υλικές προϋποθέσεις να ζήσουμε καλύτερα από τις προηγούμενες γενεές. Σε μια εποχή όπου υπάρχει ο πλούτος για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας, με την προϋπόθεση ότι ο πλούτος αυτός που παράγεται από εμάς να ανήκει σε εμάς και όχι στην πλουτοκρατία.
Η απεργία δεν αφορά μόνο τον κλάδο του εμπορίου. Είναι γνωστό πως οι αλλαγές που πρώτες εφαρμόστηκαν στο εμπόριο (ωρομίσθιο, μερική απασχόληση, συμβάσεις ορισμένου χρόνου) εξαπλώθηκαν σαν φωτιά σε όλους τους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους όπως και στον δικό μας. Πρόκειται για ένα μέτρο που θα έρθει να προστεθεί στην άγρια φοροληστεία, στα χαράτσια, στις μειώσεις μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, στις απολύσεις, στα απλήρωτα μεροκάματα.

Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους απεργούς και καλούμε σε συμπαράσταση όλης της εργατικής τάξης. Η Κυριακή 30 Δεκέμβρη δεν είναι μέρα για ψώνια αλλά μέρα διεκδίκησης».