Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ορκίζονται σήμερα οι 300 της Βουλής

Υπό την σκιά της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, αλλά και της απουσίας του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, πραγματοποιείται σήμερα στις 11:00 στην Βουλή η ορκωμοσία των βουλευτών που εκλέχθηκαν την 17η Ιουνίου. Αύριο, Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η εκλογή του νέου Προεδρείου του κοινοβουλίου, με την ΝΔ να έχει προτείνει για την θέση του Προέδρου τον κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη.
Παρά ταύτα άγνωστο παραμένει πότε θα ξεκινήσει το 3ήμερο των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης καθώς το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει ο κ. Σαμαράς ανατρέπει τους αρχικούς σχεδιασμούς που ήθελαν την έναρξη της συγκεκριμένης διαδικασίας το ερχόμενο Σάββατο. Σε κάθε περίπτωση, το Σύνταγμα ορίζει ότι η έναρξη των προγραμματικών πρέπει να γίνει εντός 15 ημερών από την ορκωμοσία του πρωθυπουργού, που σημαίνει ότι το σχετικό χρονικό όριο λήγει την ερχόμενη Πέμπτη 5.7.2012.

Συσχετισμοί και ανθρωπογεωγραφία της νέας Βουλής

Σημαντικές ανατροπές στους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς προκάλεσε το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα (σ.σ. σημειώθηκαν και στις εκλογές της 6ης Μαϊου αλλά δεν «αποτυπώθηκαν» επαρκώς στο κοινοβούλιο λόγω των νέων εκλογών) με τον ΣΥΡΙΖΑ να αποτελεί την αξιωματική αντιπολίτευση. Πλέον, η δύναμη των Κοινοβουλευτικών Ομάδων καταγράφεται ως εξής: ΝΔ 129 βουλευτές, ΣΥΡΙΖΑ 71, ΠΑΣΟΚ 33, Ανεξάρτητοι Έλληνες 20, Χρυσή Αυγή 18, ΔΗΜΑΡ 17 και ΚΚΕ 12 βουλευτές.

Πέραν αυτών, αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου το 1/6 της Βουλής ανανεώνεται με την είσοδο 40 νέων βουλευτών που εκλέχθηκαν για πρώτη φορά. Επιπροσθέτως, μειωμένος αισθητά θα είναι ο μέσος όρος ηλικίας καθώς αρκετοί από τους εκλεγέντες βουλευτές ανήκουν στην γενιά των 30αρηδων. Νεώτερη όλων αναδεικνύεται η βουλευτής Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ, Ειρήνη Αγαθοπούλου η οποία εξελέγη σε ηλικία μόλις 27 ετών. Το ρεκόρ πάντως εξακολουθεί να ανήκει στον κ. Σαμαρά ο οποίος έχοντας εκλεγεί το 1977 βουλευτής Μεσσηνίας σε ηλικία μόλις 26 ετών κρατάει τα σκήπτρα του νεώτερου βουλευτή στην ιστορία του κοινοβουλίου. Μεταξύ των 30αρηδων συγκαταλέγονται οι Χρήστος Δήμας (ΝΔ), Κώστας Κατσαφάδος (ΝΔ), Δ. Κοδέλας (ΣΥΡΙΖΑ), Ηλίας Κασιδιάρης (Χρυσή Αυγή) Π.Δριτσέλη (ΣΥΡΙΖΑ) και Κ.Μπάρκας (ΣΥΡΙΖΑ) . Στην ίδια γενιά ανήκουν και η κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη και ο κ. Κώστας Καραγκούνης οι οποίοι έχουν ήδη υπουργοποιηθεί. Εκτός όμως από τους «νέους» υπάρχουν και οι «μαθουσάλες με νεανική διάθεση» της Βουλής με τον κ. Μανώλη Γλέζο του ΣΥΡΙΖΑ να έχει φτάσει τα 90 και να χαρακτηρίζεται ως ο γηραιότερος βουλευτής.

Νέος Πρόεδρος ο Ε. Μεϊμαράκης

Πάντως, η σύνθεση του νέου κοινοβουλίου, η παρουσία της Χρυσής Αυγής και οι δεδομένες σκληρές συγκρούσεις κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται να οδήγησαν τον κ. Σαμαρά στην απόφαση να προτείνει για Πρόεδρο της Βουλής τον κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Επιπροσθέτως, για τις θέσεις του 1ου και 2ου αντιπροέδρου θα προταθούν πιθανότατα οι κ.κ. Γιάννης Τραγάκης και Θανάσης Νάκος. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για τον 4ου αντιπρόεδρο της Βουλής θα προταθεί ο κ. Τάσος Κουράκης, το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει τον κ. Λεωνίδα Γρηγοράκο και η «Χρυσή Αυγή» πιθανότατα τον κ. Χρήστο Παππά ή την κυρία Ελένη Ζαρούλια.

Όμως, η απόφαση της Συγγρού να προτείνει τον κ. Μεϊμαράκη ερμηνεύεται από πολλούς – και εντός της ΝΔ - ως «άκομψο» άδειασμα στον νυν πρόεδρο Βύρωνα Πολύδωρα. Την συγκεκριμένη δυσφορία μάλιστα σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων και να δώσει «γραμμή» προκειμένου να παραμείνει στην θέση του ο κ. Πολύδωρας, την οποία εκτός των βουλευτών του κ. Καμμένου θα την ακολουθήσουν και αυτοί της «Χρυσής Αυγής» και ενδεχομένως ορισμένοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Επιπροσθέτως, και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι δεδομένη υπέρ Μεϊμαράκη. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι η Κουμουνδούρου έχει αντιταχθεί στις προθέσεις της νέας κυβέρνησης για αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής και έχει ήδη «αποσπάσει» την υποστήριξη του κ. Πολύδωρα για το συγκεκριμένο θέμα. Πρέπει δε να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής δεν υπάρχει υποψηφιότητα για την συγκεκριμένη θέση και οι βουλευτές συμμετέχουν στην μυστική ψηφοφορία ακολουθώντας συνήθως την «γραμμή» που δίνει το κόμμα. Πρόεδρος κηρύσσεται αυτός που θα συγκεντρώσει τουλάχιστον 151 ψήφους. Πάντως, με δεδομένη την επίσημη υποστήριξη από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ο κ. Μεϊμαράκης θα συγκεντρώσει τις 151 απαραίτητες ψήφους, το πολιτικό πρόβλημα όμως για την κυβέρνηση θα προκύψει από μια οριακή ψήφισή του.

Προγραμματικές από Δευτέρα… και βλέπουμε

Πέραν αυτών, ανοιχτή παραμένει η ημερομηνία έναρξης των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης αν και έχουν συμπληρωθεί 10 ημέρες από τις εκλογές. Αυτό οφείλεται στο ξαφνικό πρόβλημα υγείας του κ. Αντώνη Σαμαρά και στις αυστηρές συστάσεις των ιατρών να παραμείνει μακριά από κάθε επίπονη διαδικασία για διάστημα ορισμένων ημερών. Όμως σύμφωνα με το Σύνταγμα η έναρξη των Προγραμματικών πρέπει να γίνει εντός 15θημέρου από την ορκωμοσία του πρωθυπουργού. Η συγκεκριμένη προθεσμία λήγει την ερχόμενη Πέμπτη και πλέον όλοι αναρωτιούνται τι θα γίνει σε περίπτωση που ο κ. Σαμαράς αδυνατεί και τότε να σταθεί στο βήμα επί τουλάχιστον 45 λεπτά για να διαβάσει την ομιλία του. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο πρωθυπουργός θα προβεί σε μια ολιγόλεπτη πολιτική τοποθέτηση και την επόμενη ημέρα θα ακολουθήσουν οι προγραμματικές των υπουργών.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έτσι χάθηκε ο Καπετάν Πελοπίδας....

Πιτσιωτά:Ένα από τα δέκα ορεινά χωριά του Δήμου Αγίου Γεωργίου Τυμφρηστού του νομού Φθιώτιδος, χτισμένο σε μια ρεματιά, πλούσιο σε νερά,με τις βουνοπλαγιές κατάφυτες από βελανιδιές και έλατα.    Στα εξήντα σπίτια προπολεμικά κατοικούσαν 300 άτομα με 50 μαθητές στο Δημοτικό Σχολείο                                                                                                  Και να μια μέρα χτυπά η καμπάνα πιο ζωηρά. Έχομε πόλεμο, επιστράτευση.                                         Αρκετοί στρατεύσιμοι πολέμησαν στο Αλβανικό μέτωπο και όλοι γύρισαν πίσω στο χωριό. Έχουμε κατοχή. Μα στο χωριό μας μόνο μια φορά πέρασε ένας λόχος Ιταλών και μετά όταν φούντωσε το αντάρτικο είχαμε ελεύθερη Ελλάδα. Ο Άρης Βελουχιώτης μετά την πρώτη του εμφάνιση στις 7 Ιούνη 1942 στη Δομνίστα συνεχίζει τις εμφανίσεις του από χωριό σε χωριό σε όλη την περιτυμφρήστεια περιοχή.
Θυμάμαι τότε ένα απόγευμα που με το χτύπημα της καμπάνας μαζευτήκαμε στο προαύλιο του Σχολείου όπου μας μίλησε ο Άρης. “Είμαστε μ…

Σάββας Κωφίδης: «Στη μάχη με τα τέρατα του κρατικού μηχανισμού, με τα τέρατα του φασισμού βγήκα νικητής, δεν έγινα ο ίδιος τέρας»

Μια διαφορετική συνέντευξη, με έναν από τους σημαντικότερους πρώην διεθνείς ποδοσφαιριστές, ο οποίος έχει ριζωθεί στις ψυχές και στις καρδιές εγχώριων φιλάθλων, κι όχι μόνο…  Ο Σάββας Κωφίδης, μεταξύ άλλων, μιλά για την αγαπημένη του μεταλλική σκηνή, τον πολιτισμό,αλλά και για τα καλά και τα… άρρωστα του ποδοσφαίρου… Επιπρόσθετα, συνθέτει και… κατεβάζει «ενδεκάδες» στο πιο ονειρικό παιχνίδι… Όλοι στις θέσεις σας, αρχίζει το «ματς»! -Σάββα, είσαι διαχρονικά μία από τις πιο… βαριές φανέλες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με την πολυετή και σπουδαία επαγγελματική σου πορεία / καριέρα, ως ποδοσφαιριστής και προπονητής, τι σε κάνει υπερήφανο και τι αντίστροφα σε απογοητεύει από το «βασιλιά» των σπορ, στη χώρα μας και παγκοσμίως; Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι, που προσφέρει έντονα συναισθήματα, τα οποία δύσκολα συναντάς σε άλλα αθλήματα. Η κοινωνικότητα και ο πολιτισμός που πηγάζει μέσα από το ποδόσφαιρο είναι πράγματα για τα οποία μπορεί να νοιώθω περήφανος, αλλά για τον μικροαστισμό κ…

Κωστουλάκης Κωνσταντίνος (Λευκός Αρκάδιος)

ΑΡΚΑΔΙΟΣ ΛΕΥΚΟΣ (1905-1983)
Ο Αρκάδιος Λευκός (πραγματικό όνομα Κωνσταντίνος Κωστουλάκης) γεννήθηκε στο Ρέθυμνο της Κρήτης.
Σπούδασε νομικά και εργάστηκε ως δικηγόρος και στη συνέχεια ως δημόσιος υπάλληλος σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη και τέλος στην Αθήνα, όπου έζησε ως το θάνατό του.
Την πρώτη επίσημη εμφάνισή του στη λογοτεχνία πραγματοποίησε το 1932 με τη δημοσίευση σε συνέχειες στο περιοδικό Νέα Εστία της νουβέλας "Σε πόλεμο με τον εαυτό μου", η οποία έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους κριτικούς.
Ακολούθησε η έκδοση του μυθιστορήματος Κρίσις… στη Θεσσαλονίκη (1934) και τρία ακόμη μυθιστορήματα με μεγάλα χρονικά διαστήματα ανάμεσά τους, ως το 1971 οπότε τιμήθηκε με το δεύτερο κρατικό βραβείο μυθιστορήματος για το έργο του "Συλλογή από μαχαίρια", βράβευση η οποία προκάλεσε την οργισμένη αντίδρασή του.

Στο χώρο των λογοτεχνικών περιοδικών της εποχής οι εμφανίσεις του Λευκού σπανίζουν - κάποιες δημοσ…