Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τιμούν και συγχαίρουν τους Φενεάτες Συγγραφείς...

  Το πρωί της Κυριακής, 15 Ιουλίου 2012, πραγματοποιήθηκε στο κτίριο του Γυμνασίου - Λυκείου Γκούρας Κορινθίας, μια πρωτότυπη τιμητική εκδήλωση για τους Φενεάτες Συγγραφείς. Διοργανωτές της ήταν η «Εταιρεία Κορινθίων Συγγραφέων»   
και το «Ν.Π.Δ.Δ. Παιδείας, Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δήμου Σικυωνίων Η ΜΗΚΩΝΗ».
Ο προγραμματισμός είχε ξεκινήσει από καιρό με τη σύσταση Ομάδας Εργασίας, στην οποία συμμετείχαν: ο κ. Αριστείδης Δουλαβέρας (Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, μέλος της «Ε.Κ.Σ.»), η κα Ελένη Καπαή-Καλπαξή (Συμβολαιογράφος, Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Φενεού), ο κ. Γιάννης Γ. Λαλιώτης (Εκδότης τοπικών εφημερίδων στο Φενεό), η κα Λίτσα Παπαγεωργίου (Οδοντίατρος, μέλος Φενεατικών συλλόγων), ο κ. Σωτήρης Κοκκωνάκης (Φυσικός, Αντιπρόεδρος της «Ε.Κ.Σ.» και ο κ. Γιάννης Δ. Μπάρτζης (Δρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικός Γραμματέας της «Ε.ΚΣ.»).
Η ομάδα εργασίας επιδόθηκε σε έναν φιλότιμο αγώνα για την ανακάλυψη, καταγραφή και παρουσίαση όλων των Φενεατών συγγραφέων. Στους Φενεάτες συγγραφείς συμπεριλαμβάνονται όχι μόνο όσοι έχουν γράψει βιβλία για τον Φενεό, αλλά και όσοι έχουν συγγράψει μελέτες και βιβλία για την επιστήμη, τη λογοτεχνία και τις τέχνες και κατάγονται από τα χωριά του Φενεού.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε το Δ.Σ. της «Εταιρείας Κορινθίων Συγγραφέων» με επικεφαλής τον Πρόεδρό της κ. Ματθαίο Ανδρεάδη, ο οποίος και προλόγισε ευχαριστώντας όσους συνετέλεσαν στην επιτυχία της. Παρόντες ήσαν και χαιρέτησαν την εκδήλωση: ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Χρήστος Δήμας, ο Δήμαρχος Σικυωνίων κ. Σπύρος Σταματόπουλος, ο Πρόεδρος της ΜΗΚΩΝΗΣ κ. Γιώργος Σταματόπουλος και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σικυωνίων κ. Αναστάσιος Λεονάρδος.
Η αίθουσα ήταν γεμάτη από Φενεάτες συγγραφείς και συγγενείς τους, καθώς και από απλούς πολίτες, μεταξύ των οποίων ο εφημέριος της Γκούρας π. Γεώργιος Λαλιώτης, ο εφημέριος του Μεσινού π. Αναστάσιος Ξύδης, ο Αντιδήμαρχος Φενεού κ. Σπύρος Κουτρέτσης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Βλάσης Καραδήμας, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω και Κάτω Ταρσού, αρχιτέκτων και Πρόεδρος του Συλλόγου Κορινθίων Αρχιτεκτόνων κ. Κώστας Σπηλιόπουλος και πολλοί άλλοι, που προσήλθαν να πληροφορηθούν για το βίο και τα πνευματικά έργα των επιφανών συμπατριωτών τους και να τους τιμήσουν.
Τις εργασίες διηύθυνε ο κ. Γιώργος Κωστούρος (Πολιτικός μηχανικός, Ταμίας της «Ε.Κ.Σ.»). Με πρότασή του τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη όλων των τεθνεώτων Φενεατών συγγραφέων. Αναγνώστηκαν τα ονόματά τους, μεταξύ των οποίων είναι και τρεις προσφάτως αποβιώσαντες που υπήρξαν μέλη της «Ε.Κ.Σ.» (Δημήτριος Αυγέρης, Κώστας Λύρας και ο -μη Φενεάτης- Ρένος Παναγιώτης Ρώτας).
Στη συνέχεια οι εισηγητές: Γιάννης Δ. Μπάρζης, Γιάννης Γ. Λαλιώτης, Λίτσα Παπαγεωργίου, Σωτήρης Κοκκωνάκης, Αριστείδης Δουλαβέρας και Ελένη Καπαή-Καλπαξή, παρουσίασαν 37 Φενεάτες συγγραφείς αναφερόμενοι περιληπτικώς στα βιογραφικά τους στοιχεία, στην κοινωνική τους προσφορά και στο συγγραφικό τους έργο.
Όπως εξήγησε στην αρχή ο Πρόεδρος της «Ε.Κ.Σ.» κ. Ανδρεάδης, κατά την πορεία της έρευνας και μέχρι την τελευταία στιγμή ανακαλύπτονταν και άλλοι συγγραφείς και εκδότες τοπικών εντύπων, αλλά ήταν αδύνατο πλέον να συμπεριληφθούν στις παρουσιάσεις. Για τούτο έγινε έκκληση προς όλους να συμβάλουν με προσκόμιση στοιχείων εργοβιογραφίας για εκείνους/εκείνες που δεν αναφέρθηκαν από τους εισηγητές ή αναφέρθηκαν απλώς τα ονόματά τους, ώστε να συμπεριληφθούν όλοι/όλες με πλήρη καταγραφή των στοιχείων τους στα Πρακτικά, τα οποία ευελπιστούμε σύντομα να εκδοθούν σε βιβλίο, ώστε να αποτελέσουν ευρετήριο όλων των Φενεατών συγγραφέων.
Τόσο η εκδήλωση παρουσίασης και τιμής στο Φενεό, όσο και η έκδοση των Πρακτικών, θα αποτελέσουν πρότυπο δουλειάς και για άλλες περιοχές του νομού Κορινθίας, με απώτερο οραματικό στόχο της «Ε.Κ.Σ.» την καταγραφή όλων των Κορινθίων συγγραφέων.
Όταν ολοκληρωνόταν η παρουσίαση των συγγραφέων που είχε αναλάβει κάθε εισηγητής, καλούνταν στο βήμα για να παραλάβουν τιμητικό τίτλο οι αναφερθέντες ή συγγενείς τους και τους δινόταν η ευκαιρία να πάρουν το λόγο να χαιρετήσουν τους συμπατριώτες τους και να εκφράσουν τη χαρά και τη συγκίνησή τους.
Στο τέλος της εκδήλωσης ο Δήμος Σικυωνίων δεξιώθηκε τους τιμώμενους συγγραφείς, τους εισηγητές και τους διοργανωτές στη γραφική πλατεία της Γκούρας. Ήταν η άριστη ολοκλήρωση μιας πνευματικής–πολιτιστικής δραστηριότητας που πάνω απ’ όλα τιμά τα χωριά του Φενεού, αναδεικνύοντας το υψηλό ήθος και το ευρύ πολιτιστικό επίπεδο των κατοίκων τους. Μια δραστηριότητα που αξίζει να βρει μιμητές και σε άλλα διαμερίσματα του νομού μας.

***  

Οι συγγραφείς που τιμήθηκαν είναι με αλφαβητική σειρά:

+ Αυγέρης Δημ., Δάσκαλος, Πανόραμα
+ Βλαχογιάννης Γιάννης - «Κρόνος», Λογοτέχνης, Αρχ. Φενεός (Καλύβια)
+ Γαλάνης Δημήτριος, Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος, Καθηγητής Πανεπιστημίου, Υπουργός, Μεσινό
+ Δρούγκας Αθανάσιος, Υποστράτηγος Χωροφυλακής, Γκούρα.
+ Ιωακείμ Αλεξόπουλος, πρώην Μητροπολίτης Φωκίδος και Δημητριάδος, Γκούρα
+ Κολοβός Γεώργιος, Επιθεωρητής Φυσικής Αγωγής, Αρχ.Φενεός (Καλύβια)
+ Κουτρουβέλης Γεώργιος, Φιλόλογος, Φενεός (Συβίστα)
+ Λύρας Κων., Δάσκαλος, Γκούρα
+ Μεθόδιος Φούγιας, Μητροπολίτης Πισιδίας του Οικουμενικού Θρόνου, πρώην Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μ. Βρετανίας, Αρχ. Φενεός (Καλύβια)
+ Μπάτσος Νικόλαος, Δάσκαλος, Γκούρα
+ Μπονάτσος Νικόλαος, Φυσικός-Χημικός, Επόπτης Μέσης Εκπαιδεύσεως, Αρχαία Φενεός (Καλύβια)
+ Μπουγιούκος -Φενεάτης Τάκης, Τμηματάρχης Υπουργείου Συγκοινωνιών, Αρχ. Φενεός (Καλύβια)
+ Οικονόμου-Γκούρας Παύλος, Πρέσβης-Υπουργός, Γκούρα
+ Πρεδάρης Παναγιώτης, Νομικός, Γκούρα
+ Σακελλαρίου Αργύριος, Καθηγητής Θεολογίας, Γκούρα
+ Σαρλής Βασίλειος, Επίατρος, Οδοντίατρος, Στενό
+ Τζαβέλλας Γιώργος, Σκηνοθέτης θεάτρου και κινηματογράφου, θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος, Φενεός (Συβίστα)

***
Βλάχου Ντίνα, Λογοτέχνης
Γκούρα-Γεωργίου Αγγελική, Λογοτέχνης
Δουλαβέρας Αριστείδης Νικ., Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Καπέλλος Κων/νος, Επίτ. Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών, πρ. Δήμαρχος Φενεού
Κουτρέτσης Παναγιώτης, Οικονομολόγος - Δικηγόρος, πρώην Νομάρχης
Κουτρουβέλης Παναγιώτης, Καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου των ΗΠΑ
Λαλιώτης Γ. Ιωάννης, εκδότης τοπικών εφημερίδων: Πολιτιστικό Βήμα Φενεού & Υγεία
Λιάκος Αντώνης, Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών
Λύρας Δημήτριος, Λογοτέχνης-Νομικός
Μπουβής Άγγελος, Φιλόλογος, Λυκειάρχης
Μπονάτσος Γεράσιμος, Καθηγητής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Ξύδης Ν. Βασίλης, σκηνοθέτης κινηματογράφου, σεναριογράφος, συγγραφέας
Ξύδης Χαρίλαος, εκδότης εφημερίδας Φενεατική Φωνή
Παναγιωτοπούλου Βασιλική, Δρ. Φιλολογίας, πρ. Λέκτωρ Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Πανεπιστημίου Σύδνεϋ (Αυστραλία)
Παπαγεωργίου Βασίλης, Καθηγητής Χημικών Μηχαν. Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης
Ποσταντζής Δημήτριος, Μαθηματικός -Φροντιστής
Σαρλής Βασίλειος, πρ. Επιθεωρητής Δημοτικής Εκπ/σης
Φούγιας Παναγιώτης, Δρ. Φιλ., επίτ. Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων
Φούγιας Ιωάννης, Καθηγητής Νευροχειρουργός Πανεπιστημίου Μάντσεστερ
Ψαχούλιας Κ.Γ., Πτυχιούχος Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών

Λόγω ελλιπούς ή μη έγκαιρης ενημέρωσης των εισηγητών, δεν συμπεριελήφθησαν στις παρουσιάσεις ορισμένοι δημιουργοί Φενεατικών εφημερίδων και περιοδικών, όπως:
Ο εκδότης της εφημερίδας «Γη Φενετάτις» κ. Ανδρέας Παπανικολάου, ο υπεύθυνος έκδοσης του περιοδικού «Πανοραματικοί Αντίλαλοι» κ. Τάκης Τσιάνος, η καθηγήτρια κοινωνιολογίας του Λυκείου Γκούρας κα Δήμητρα Μπαλτά για τη σχολική έκδοση «Ένα καπέλο γεμάτο λουλούδια».
Μέχρι να γίνει η έκδοση των Πρακτικών, ο κατάλογος των Φενεατών συγγραφέων και εκδοτών εντύπων θα παραμένει ανοιχτός, ώστε να συμπληρωθούν οι όποιες παραλείψεις.
Η «Εταιρεία Κορινθίων Συγγραφέων» φιλοδοξεί μέσω παρόμοιων ερευνητικών εργασιών και ημερίδων, που θα διοργανώσει κατά περιοχές του νομού Κορινθίας, να αναδείξει τον βίο και το έργο των πνευματικά εργαζόμενων δημιουργών συμπολιτών μας και να προχωρήσει σε μια κατά το δυνατόν πλήρη καταγραφή της Κορινθιακής Βιβλιογραφίας.
Για τούτο και εκφράζει θερμές ευχαριστίες και συγχαρητήρια σε όλες κι όλους, που με οποιαδήποτε ιδιότητα -ατομικά είτε θεσμικά- συνέβαλαν και θα συμβάλλουν στο μέλλον στην επιτυχία αυτού του ωραίου σκοπού.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έτσι χάθηκε ο Καπετάν Πελοπίδας....

Πιτσιωτά:Ένα από τα δέκα ορεινά χωριά του Δήμου Αγίου Γεωργίου Τυμφρηστού του νομού Φθιώτιδος, χτισμένο σε μια ρεματιά, πλούσιο σε νερά,με τις βουνοπλαγιές κατάφυτες από βελανιδιές και έλατα.    Στα εξήντα σπίτια προπολεμικά κατοικούσαν 300 άτομα με 50 μαθητές στο Δημοτικό Σχολείο                                                                                                  Και να μια μέρα χτυπά η καμπάνα πιο ζωηρά. Έχομε πόλεμο, επιστράτευση.                                         Αρκετοί στρατεύσιμοι πολέμησαν στο Αλβανικό μέτωπο και όλοι γύρισαν πίσω στο χωριό. Έχουμε κατοχή. Μα στο χωριό μας μόνο μια φορά πέρασε ένας λόχος Ιταλών και μετά όταν φούντωσε το αντάρτικο είχαμε ελεύθερη Ελλάδα. Ο Άρης Βελουχιώτης μετά την πρώτη του εμφάνιση στις 7 Ιούνη 1942 στη Δομνίστα συνεχίζει τις εμφανίσεις του από χωριό σε χωριό σε όλη την περιτυμφρήστεια περιοχή.
Θυμάμαι τότε ένα απόγευμα που με το χτύπημα της καμπάνας μαζευτήκαμε στο προαύλιο του Σχολείου όπου μας μίλησε ο Άρης. “Είμαστε μ…

Σάββας Κωφίδης: «Στη μάχη με τα τέρατα του κρατικού μηχανισμού, με τα τέρατα του φασισμού βγήκα νικητής, δεν έγινα ο ίδιος τέρας»

Μια διαφορετική συνέντευξη, με έναν από τους σημαντικότερους πρώην διεθνείς ποδοσφαιριστές, ο οποίος έχει ριζωθεί στις ψυχές και στις καρδιές εγχώριων φιλάθλων, κι όχι μόνο…  Ο Σάββας Κωφίδης, μεταξύ άλλων, μιλά για την αγαπημένη του μεταλλική σκηνή, τον πολιτισμό,αλλά και για τα καλά και τα… άρρωστα του ποδοσφαίρου… Επιπρόσθετα, συνθέτει και… κατεβάζει «ενδεκάδες» στο πιο ονειρικό παιχνίδι… Όλοι στις θέσεις σας, αρχίζει το «ματς»! -Σάββα, είσαι διαχρονικά μία από τις πιο… βαριές φανέλες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με την πολυετή και σπουδαία επαγγελματική σου πορεία / καριέρα, ως ποδοσφαιριστής και προπονητής, τι σε κάνει υπερήφανο και τι αντίστροφα σε απογοητεύει από το «βασιλιά» των σπορ, στη χώρα μας και παγκοσμίως; Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι, που προσφέρει έντονα συναισθήματα, τα οποία δύσκολα συναντάς σε άλλα αθλήματα. Η κοινωνικότητα και ο πολιτισμός που πηγάζει μέσα από το ποδόσφαιρο είναι πράγματα για τα οποία μπορεί να νοιώθω περήφανος, αλλά για τον μικροαστισμό κ…

Πέντε εμβληματικές νίκες του Ολυμπιακού με τον Λεμονή στον πάγκο

Στο πρόσωπο του Τάκη Λεμονή βρήκε τελικά ο Ολυμπιακός τον άνθρωπο που θα προσπαθήσει να κάνει πραγματικότητα το νταμπλ, σε μια χρονιά που τα προβλήματα στους πρωταθλητές έκαναν την εμφάνισή τους με το καλημέρα.
Ο στρατιώτης –κατά δήλωσή του- της ομάδας του Πειραιά θα προσπαθήσει να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στο ερυθρόλευκο στρατόπεδο από τον Γενάρη και έπειτα, όταν η ομάδα άρχισε να χάνει τον χαρακτήρα της και να δημιουργεί ένα αρνητικό σερί ηττών.

Ο Λεμονής λοιπόν κλήθηκε να πάρει τις νίκες που θα οδηγήσουν τον Ολυμπιακό την κατάκτηση του πρωταθλήματος και του κυπέλλου.  Σίγουρα θα χρειαστεί τρεις στο πρωτάθλημα προκειμένου να το εξασφαλίσει και μαθηματικά, ενώ στο κύπελλο ίσως να τον βολέψουν και οι ισοπαλίες, αφού ένα εκτός έδρας γκολ σε τέτοιες διοργανώσεις μπορεί να χρίσει το νικητή.

Με βάση τα παραπάνω, ο Τάκης Λεμονής ήρθε μέχρι το καλοκαίρι –αρχικά- με σκοπό να κυνηγήσει νίκες. Κάτι που έχει κάνει και στο παρελθόν, καταφέρνοντάς τα μια χαρά. Ας θυμηθούμ…