Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μέσω αντιθέσεων και ανταγωνισμών η αναζήτηση συμβιβασμών στην Ευρωζώνη ...

 Αντουάν Κολομπανί: «Μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη,δεν περιλαμβάνεται στις υποθέσεις εργασίας μου... 

Κινήσεις για συντονισμό των πρωτοβουλιών προς αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη αλλά και παγκόσμια εμφανίζονται τις τελευταίες μέρες, από τα διάφορα καπιταλιστικά κέντρα, παρά τις εσωτερικές αντιθέσεις και ανταγωνισμούς.

Χτες, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, και ο Γερμανός ομόλογός του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά την ανεπίσημη συνάντηση που είχαν σε γερμανικό θέρετρο, διακήρυξαν την από κοινού αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως ΗΠΑ και Γερμανία θα συνεχίσουν τη στενή συνεργασία με τους εταίρους τους. Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, χαιρετίζουν την επάνοδο της Ιρλανδίας στις αγορές και την τήρηση των πορτογαλικών στόχων, ενώ εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την πορεία των λεγόμενων μεταρρυθμίσεων στις χώρες της Ευρωζώνης και τα περαιτέρω βήματα ενοποίησής της. Επίσης, «τονίζουν τη σημασία διεθνούς συνεργασίας και συντονισμού για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων μακροοικονομικών ανισορροπιών και την επιστροφή σε ανάπτυξη». Σημειώνουν επίσης πως συζήτησαν για τις πιέσεις που αντιμετωπίζουν Ιταλία και Ισπανία, οι οποίες «προχωρούν σε εκτενείς δημοσιονομικές και δομικές μεταρρυθμίσεις», αλλά καμία αναφορά δε γίνεται στην Ελλάδα.

Ο επικεφαλής της Ευρωζώνης, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι θα αποφασίσουν τις επόμενες μέρες μέτρα με στόχο τη μείωση του κόστους δανεισμού κρατών που βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο της κρίσης, όπως η Ισπανία. «Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο (...) Φθάσαμε σε ένα κρίσιμο σημείο», είπε στη γαλλική εφημερίδα «Λε Φιγκαρό». «Πρέπει να αποφασίσουμε τον ρυθμό και το πεδίο δράσης. Θα ενεργήσουμε μαζί με την ΕΚΤ», πρόσθεσε υπονοώντας την ενεργοποίηση για το σκοπό αυτό του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ). Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η ΕΚΤ και το ΕΤΧΣ θα αναλάβουν δράση για να ενισχύσουν την Ευρωζώνη, πιθανόν αγοράζοντας ομόλογα κρατών με μεγάλα χρέη. Πάντως, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αντουάν Κολομπανί, δήλωσε χτες ότι «δεν έχουν υπάρξει ως σήμερα αιτήματα» για την ενεργοποίηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, ενώ από την ισπανική κυβέρνηση διαμηνύεται ότι «δεν είναι στις προθέσεις της» το να ζητήσει τη συμβολή του ΕΤΧΣ.

  Ο ίδιος σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung» άφησε να εννοηθεί πως το EFSF και η EKT θα αγοράσουν ομόλογα της ισπανικής κυβέρνησης ούτως ώστε να ρίξουν τις αποδόσεις, μετά τη σχετική απόφαση της Συνόδου Κορυφής στα τέλη Ιούνη. Πάντως, ο επικεφαλής της Ευρωζώνης έθεσε ξανά τους παράγοντες αβεβαιότητας της Ευρωζώνης, λέγοντας πως «ο κόσμος προβληματίζεται για το εάν η Ευρωζώνη θα υπάρχει ακόμη σε λίγους μήνες», ενώ είπε, σύμφωνα με την εφημερίδα, ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δε θα έλυνε τα προβλήματα. «Μια έξοδος (της Ελλάδας) από την Ευρωζώνη, είπε, δεν περιλαμβάνεται στις υποθέσεις εργασίας μου (...) Η αποβολή της χώρας αυτής δεν θα έλυνε τα προβλήματα στη ζώνη του ευρώ. Αντιθέτως. Η φήμη των χωρών - μελών θα αμαυρωνόταν, θα υπήρχαν τεράστιες αρνητικές συνέπειες». Ταυτόχρονα, βέβαια, συντονίστηκε με τα άλλα κέντρα σημειώνοντας πως «δεν θέλω να υποβαθμίσω τα προβλήματα που δημιούργησε η Ελλάδα. Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει την υποχρέωση να παρουσιάσει απτά αποτελέσματα». Ο ίδιος επέκρινε, χωρίς όμως να τους κατονομάσει, όσους επαναλαμβάνουν την άποψη περί εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ λέγοντας: «Οσοι πιστεύουν ότι θα λύσουν τα προβλήματα της Ευρωζώνης αποκλείοντας ή αφήνοντας την Ελλάδα να αποτύχει, δεν έχουν συνειδητοποιήσει τα αίτια της κρίσης».

Στον αντίποδα ο Γερμανός αντικαγκελάριος, Φ. Ρέσλερ, σε συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία, την Κυριακή, είπε ότι εάν η Ελλάδα δε λάβει νέα χρηματοδότηση επειδή η έκθεση της τρόικας θα δείχνει ότι δεν υλοποιήθηκαν οι μεταρρυθμίσεις, κινδυνεύει με αδυναμία πληρωμών. «Και τότε θα ξεκινήσει στην ίδια την Ελλάδα συζήτηση. Επιμένω ότι αυτή η συζήτηση θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει στο να συμπεράνουν οι ίδιοι ότι μια έξοδος θα ήταν σοφότερη. Την απόφαση θα πρέπει η Ελλάδα να την πάρει η ίδια. Εγώ κατέστησα απλώς για εμάς σαφές ότι μια έξοδός της από την Ευρωζώνη έχει πάψει να τρομάζει - πολλούς ειδικούς, την FDP και εμένα».

Ο Φ. Ρέσλερ, ωστόσο, δε συμμερίζεται την άποψη όσων προβλέπουν επίδραση ντόμινο στην Ευρωζώνη από μια πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας, επικαλούμενος τους μηχανισμούς διάσωσης και σταθεροποίησης που έχουν στο μεταξύ δημιουργηθεί.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Welt am Sontag» της Κυριακής ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, εμφανίστηκε αρνητικός σε παραπέρα «παραχωρήσεις» σε ό,τι αφορά στο ελληνικό πρόγραμμα «στήριξης». Εκτιμά ότι το πρόβλημα οφείλεται στην ανεπαρκή εφαρμογή του από την πλευρά της Ελλάδας, επικρίνει ωστόσο τις συζητήσεις περί εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, αλλά απορρίπτει και την ιδέα αναδιάρθρωσης χρέους για τα δάνεια των χωρών της Ευρωζώνης.

Την ίδια ώρα στην Ισπανία αυξάνουν τα σημάδια έντασης της κρίσης παρά τα αντιλαϊκά μέτρα για τη δήθεν ανάσχεσή της. Ετσι, το ισπανικό ΑΕΠ μειώθηκε το δεύτερο τρίμηνο κατά 0,4% έναντι του πρώτου τριμήνου, όταν είχε συρρικνωθεί κατά 0,3%. Σε ετήσια βάση η ύφεση διαμορφώθηκε στο 1%. Η Ισπανία κατρακύλησε στην ύφεση το πρώτο φετινό τρίμηνο, για δεύτερη φορά από το 2009, ενώ εκτιμάται ότι θα παραμείνει σε κατάσταση στασιμότητας μέχρι και τα μέσα τουλάχιστον του 2013. Την περασμένη Παρασκευή, το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι οι προοπτικές της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης «παραμένουν πολύ δύσκολες και ευάλωτες σε σημαντικούς καθοδικούς κινδύνους».

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ σε άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα «Bild» κάλεσε τους Γερμανούς να σώσουν το ευρώ, ακόμη και με το τίμημα δυσάρεστων συμβιβασμών. Η κρίση που πλήττει την Ευρωζώνη «είναι μια νέα εμπειρία, που μπορεί να συγκριθεί μόνο με αυτή του 1930. Ολες οι εναλλακτικές λύσεις είναι δυσάρεστες. Ομως, η καλύτερη λύση για την Ευρώπη και ειδικά για τη Γερμανία είναι να σώσει το ευρώ».

Αυστηρή προειδοποίηση πως μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα απέβαινε για την υπόλοιπη Ευρωζώνη περισσότερο καταστροφική απ' ό,τι για την ίδια την Ελλάδα, απευθύνει ο Γερμανός καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Βιούρτσμπουργκ Πέτερ Μπόφινγκερ, ένας από τους πέντε αποκαλούμενους «σοφούς» που συμβουλεύουν τη γερμανική κυβέρνηση, σε χτεσινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ». Δηλώνει βέβαιος ότι το επόμενο έτος η Ελλάδα θα εξακολουθεί να βρίσκεται στην Ευρωζώνη. Οπως αναφέρει, σε περίπτωση εξόδου, θα χρειαζόταν πολύ μεγάλη προσπάθεια ώστε να αποτραπεί η κατάρρευση του συστήματος, κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ήδη στην Ισπανία και την Ιταλία παρατηρείται μαζική φυγή κεφαλαίων και οι ιδιώτες επενδυτές συμπεριφέρονται σαν να προετοιμάζονται από τώρα για την έξοδο της Ισπανίας και της Ιταλίας.                        
πηγή:rizospastis.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έτσι χάθηκε ο Καπετάν Πελοπίδας....

Πιτσιωτά:Ένα από τα δέκα ορεινά χωριά του Δήμου Αγίου Γεωργίου Τυμφρηστού του νομού Φθιώτιδος, χτισμένο σε μια ρεματιά, πλούσιο σε νερά,με τις βουνοπλαγιές κατάφυτες από βελανιδιές και έλατα.    Στα εξήντα σπίτια προπολεμικά κατοικούσαν 300 άτομα με 50 μαθητές στο Δημοτικό Σχολείο                                                                                                  Και να μια μέρα χτυπά η καμπάνα πιο ζωηρά. Έχομε πόλεμο, επιστράτευση.                                         Αρκετοί στρατεύσιμοι πολέμησαν στο Αλβανικό μέτωπο και όλοι γύρισαν πίσω στο χωριό. Έχουμε κατοχή. Μα στο χωριό μας μόνο μια φορά πέρασε ένας λόχος Ιταλών και μετά όταν φούντωσε το αντάρτικο είχαμε ελεύθερη Ελλάδα. Ο Άρης Βελουχιώτης μετά την πρώτη του εμφάνιση στις 7 Ιούνη 1942 στη Δομνίστα συνεχίζει τις εμφανίσεις του από χωριό σε χωριό σε όλη την περιτυμφρήστεια περιοχή.
Θυμάμαι τότε ένα απόγευμα που με το χτύπημα της καμπάνας μαζευτήκαμε στο προαύλιο του Σχολείου όπου μας μίλησε ο Άρης. “Είμαστε μ…

Σάββας Κωφίδης: «Στη μάχη με τα τέρατα του κρατικού μηχανισμού, με τα τέρατα του φασισμού βγήκα νικητής, δεν έγινα ο ίδιος τέρας»

Μια διαφορετική συνέντευξη, με έναν από τους σημαντικότερους πρώην διεθνείς ποδοσφαιριστές, ο οποίος έχει ριζωθεί στις ψυχές και στις καρδιές εγχώριων φιλάθλων, κι όχι μόνο…  Ο Σάββας Κωφίδης, μεταξύ άλλων, μιλά για την αγαπημένη του μεταλλική σκηνή, τον πολιτισμό,αλλά και για τα καλά και τα… άρρωστα του ποδοσφαίρου… Επιπρόσθετα, συνθέτει και… κατεβάζει «ενδεκάδες» στο πιο ονειρικό παιχνίδι… Όλοι στις θέσεις σας, αρχίζει το «ματς»! -Σάββα, είσαι διαχρονικά μία από τις πιο… βαριές φανέλες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με την πολυετή και σπουδαία επαγγελματική σου πορεία / καριέρα, ως ποδοσφαιριστής και προπονητής, τι σε κάνει υπερήφανο και τι αντίστροφα σε απογοητεύει από το «βασιλιά» των σπορ, στη χώρα μας και παγκοσμίως; Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι, που προσφέρει έντονα συναισθήματα, τα οποία δύσκολα συναντάς σε άλλα αθλήματα. Η κοινωνικότητα και ο πολιτισμός που πηγάζει μέσα από το ποδόσφαιρο είναι πράγματα για τα οποία μπορεί να νοιώθω περήφανος, αλλά για τον μικροαστισμό κ…

Κωστουλάκης Κωνσταντίνος (Λευκός Αρκάδιος)

ΑΡΚΑΔΙΟΣ ΛΕΥΚΟΣ (1905-1983)
Ο Αρκάδιος Λευκός (πραγματικό όνομα Κωνσταντίνος Κωστουλάκης) γεννήθηκε στο Ρέθυμνο της Κρήτης.
Σπούδασε νομικά και εργάστηκε ως δικηγόρος και στη συνέχεια ως δημόσιος υπάλληλος σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη και τέλος στην Αθήνα, όπου έζησε ως το θάνατό του.
Την πρώτη επίσημη εμφάνισή του στη λογοτεχνία πραγματοποίησε το 1932 με τη δημοσίευση σε συνέχειες στο περιοδικό Νέα Εστία της νουβέλας "Σε πόλεμο με τον εαυτό μου", η οποία έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους κριτικούς.
Ακολούθησε η έκδοση του μυθιστορήματος Κρίσις… στη Θεσσαλονίκη (1934) και τρία ακόμη μυθιστορήματα με μεγάλα χρονικά διαστήματα ανάμεσά τους, ως το 1971 οπότε τιμήθηκε με το δεύτερο κρατικό βραβείο μυθιστορήματος για το έργο του "Συλλογή από μαχαίρια", βράβευση η οποία προκάλεσε την οργισμένη αντίδρασή του.

Στο χώρο των λογοτεχνικών περιοδικών της εποχής οι εμφανίσεις του Λευκού σπανίζουν - κάποιες δημοσ…