Να μου δείξεις ρε κι εμένα...πως μπερδεύουν τους εργάτες και δεν ενοχλούν κανένα!

 Η αρμόδια για την ενημέρωση Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Ντίνα Νικολάκου, απαντώντας το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012 σε ερώτηση δημοσιογράφων, σχετικά με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την ανάδοχο εταιρεία που κατασκευάζει το φράγμα του Ασωπού, η οποία δεν έχει καταβάλει στους εργαζόμενους δεδουλευμένα ημερομίσθια, αναφέρθηκε και στα όσα δήλωσε από την Κορινθία ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος:  
  «Για άλλη μια φορά ο κ. Πετράκος με τις δηλώσεις του δείχνει ότι το πρόβλημά του είναι προσωπικό και όχι πολιτικό. Και το πρόβλημα του αυτό αφορά τον Περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη και όχι την πολιτική υποχρέωση που έχει ο ίδιος ο κος Πετράκος, ως εκλεγμένος Βουλευτής και Περιφερειακός Σύμβουλος απέναντι στους πολίτες. Να μεριμνά δηλαδή για τα συμφέροντα τους χωρίς να ψεύδεται και χωρίς να δημιουργεί φαντάσματα που εκμεταλλεύονται την αγωνία των πολιτών.
Όψιμα και με μεθοδολογίες πολιτικής κατάχρησης της κατάστασης που έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι, ανακαλύπτει ένα πρόβλημα για το οποίο η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει ήδη κάνει πολύ σημαντικές και ουσιαστικές παρεμβάσεις. Και το κάνει αυτό με ρητορική που στρεβλώνει την πραγματικότητα. Το έργο του Ασωπού κε Πετράκο αποτελεί ένα από τα μεγάλα έργα στην Πελοπόννησο και η Διοίκηση της Περιφέρειας φέρει την πολιτική ευθύνη για την υλοποίηση του, έχοντας στραμμένο το ενδιαφέρον των υπηρεσιών αλλά και της πολιτικής ηγεσίας στην αποτελεσματική εκτέλεση των έργων.
Είναι αναγκαίο όμως σε αυτό το σημείο να περιγράφουν οι ενέργειες του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, σε συνδυασμό με τις διαδικασίες που ακολουθούνται στα πλαίσια μιας συντεταγμένης ροής που επιβάλλεται από τις διακριτές αρμοδιότητες μεταξύ των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ΟΠΕΚΕΠΕ που εμπλέκονται σε αυτό.
Πρώτα από όλα θα πρέπει να ξεκαθαριστεί για να μην είναι θολό, ότι οι πληρωμές του έργου αυτού κε Πετράκο δεν γίνονται ούτε από τον κ. Τατούλη, ούτε και από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Την διαχείριση αυτού του έργου πνοής την έχουν οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειάς μας, ενώ η Διοίκηση του γίνεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και οι πληρωμές προς τον ανάδοχο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
 
Σε επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στο έργο την 24-4-2012, για πρώτη φορά δημοσιοποίησε το πρόβλημα μη πληρωμής των εργαζομένων από τον ανάδοχο και κάλεσε την κατασκευάστρια εταιρεία να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της, όπως συνεπές είναι και το δημόσιο προς αυτή, αφού δεν υπήρχε καμία καθυστέρηση πληρωμής.
Παράλληλα ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, έδωσε εντολή στις Υπηρεσίες της Περιφέρειας, που επιβλέπουν το έργο, να μην πιστοποιηθεί ούτε ένα ευρώ στην επιχείρηση, αν προηγουμένως δεν γίνει πλήρης εξόφληση των εργαζομένων. Πράγματι η αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, μας έχει γνωρίσει, ότι η τελευταία πιστοποίηση προς τον ανάδοχο, είναι η 8η πιστοποίηση στο τέλος Μαρτίου του 2012 πριν την επίσκεψη του Περιφερειάρχη και την ανάδειξη του προβλήματος.
Είναι αξιοσημείωτο μάλιστα ότι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ έχει πληρωθεί ο ανάδοχος μέχρι και τον 6ο λογαριασμό (που αφορά το τέλος Δεκεμβρίου 2011), ενώ οι άλλοι 2 λογαριασμοί (7ος και 8ος), παραμένουν απλήρωτοι στον ΟΠΕΚΕΠΕ, με υπαιτιότητα του αναδόχου λόγω μη πληρωμής των απαιτουμένων κρατήσεων, ή λόγω ελλείψεων σε ασφαλιστικές και φορολογικές ενημερότητες. Παράλληλα ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου από τις αρχές του Αυγούστου σε συνέντευξη που έδωσε στην Κόρινθο, εξήγγειλε ότι θα εφαρμόσει κάθε μέτρο που μπορεί ενάντια στην εταιρία, εφόσον δεν συμμορφωθεί για την εξόφληση των εργαζομένων, και ότι παρακολουθεί πολύ στενά ο ίδιος προσωπικά το θέμα.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου μάλιστα έδωσε σχετικές εντολές στις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας, να κάνουν ότι είναι δυνατόν και να ασκηθούν όλες οι νόμιμες πιέσεις για να εξασφαλιστεί η πληρωμή των εργαζομένων. Οι αρμόδιες Υπηρεσίες διαβεβαίωσαν την Διοίκηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου και τους εργαζόμενους ότι μπορούν να τους πληρώσουν από τις πιστώσεις του έργου, βάσει της παρ. 9 του άρθρου 37 του Ν. 3669/2008, μετά από γραπτή όχληση των ενδιαφερομένων, και για αποδοχές μέχρι 3 μηνών πριν από την όχληση.

Μέχρι σήμερα όμως δεν έχει υποβληθεί καμία γραπτή όχληση, από τους εργαζόμενους.

Στοιχειώδης πολιτική ευπρέπεια κύριε Πετράκο θα επέβαλε σε εσάς ως 'ευαίσθητου δημοκράτη' που καίγεται για τα συμφέροντα των εργαζομένων να τους ενεργοποιήσετε ώστε να εισπράξουν νόμιμα αυτά που δικαιούνται και όχι 'να φωνάζετε στην πόρτα του νοικοκύρη' που φρόντισε για αυτό.»

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
Ο Τατούλης πήγε,είδε και είπε λόγια μασημένα, που μπερδέψαν τους εργάτες και δεν ενοχλούν κανένα!