Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η κρίση καταβροχθίζει τα μικρά μαγαζιά-100.000απολύσεις μέσα σε ένα χρόνο

 ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ 
Περισσότεροι από 100.500 εργαζόμενοι, με διάφορες μορφές απασχόλησης, έχασαν τη δουλειά τους στο εμπόριο τον τελευταίο χρόνο, ενώ τουλάχιστον ένας στους πέντε μικρέμπορους εκτιμά ότι θα αναγκαστεί να βάλει λουκέτο στο μαγαζί του μέχρι το τέλος του χρόνου.
Τα παραπάνω στοιχεία, που αποτυπώνουν ανάγλυφα τη δεινή πραγματικότητα που διαμορφώνει η αγριότητα της οικονομικής κρίσης και της φιλομονοπωλιακής πολιτικής για την αντιμετώπισή της και προδιαγράφουν με μελανά χρώματα τα όσα πρόκειται να ακολουθήσουν, προκύπτουν από την Ετήσια Εκθεση Ελληνικού Εμπορίου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), συνοπτικά συμπεράσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Πιο αναλυτικά, οι συντάκτες που επεξεργάστηκαν τα σχετικά στοιχεία διαπίστωσαν ότι:

Το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης και των επιπτώσεών της στην αγορά είναι σημαντικό «και μάλιστα ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιχείρησης», το οποίο σε ένα βαθμό αποτυπώνει από τη μια το μαζικό κλείσιμο μικρών επιχειρήσεων, αλλά και τις έντονες διαδικασίες ανακατανομής της πίτας και ανάμεσα στα μονοπώλια. Η διαφορά βεβαίως των επιπτώσεων στη μία και την άλλη περίπτωση είναι χαώδης, αφού το κλείσιμο της μονάδας που κατέχει ο αυτοαπασχολούμενος ισοδυναμεί και με την προσωπική του καταστροφή, ενώ η απώλεια μερικών καταστημάτων κάποιας μεγάλης εμπορικής αλυσίδας είναι δυνατόν να μη γίνει καν αισθητή στους μεγαλομετόχους της.

Τον τελευταίο χρόνο χάθηκαν 93.500 θέσεις απασχόλησης στο εμπόριο, με αποτέλεσμα η απασχόληση στον κλάδο να πέσει κάτω από τις 700.000 θέσεις και να διαμορφώνεται στα επίπεδα του 1998. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι περισσότερες απολύσεις έγιναν στις ΑΕ και ΕΠΕ, σε αντίθεση με τα μικρά μαγαζιά που το 80% από αυτά διατήρησαν το προσωπικό τους.
Οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν περισσότερες αντιστάσεις μέσα σε συνθήκες κρίσης, ενώ αντίθετα αυτές που πλήττονται και βρίσκονται αντιμέτωπες με το φάσμα του λουκέτου είναι οι προσωπικές και ατομικές επιχειρήσεις. Μία στις πέντε από αυτές θεωρεί πολύ πιθανό να διακόψει τη λειτουργία της μέσα στο χρόνο. Την ίδια στιγμή τα 3/5 των εμπορικών επιχειρήσεων αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Οσον αφορά στις απολύσεις, ενδεικτικό των συνθηκών που διαμορφώνονται είναι το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων που απολύθηκαν δούλευαν με πλήρη ωράρια, ενώ παρουσιάζεται αύξηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Ακόμη, οκτώ στους δέκα άντρες και έξι στις δέκα γυναίκες που έχασαν τη δουλειά τους ήταν ηλικίας κάτω από 40 χρόνων. Επιπλέον, στο σύνολο των ανθρώπων που έμειναν χωρίς δουλειά στο εμπόριο, ποσοστό της τάξης του 30% ήταν οι ίδιοι οι αυτοαπασχολούμενοι.
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά οι ΟΕ, ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις δείχνουν να στρέφονται προς τα εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα, πράγμα το οποίο φαίνεται να συνδέεται με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στο να εισάγουν από ξένους προμηθευτές, ενώ αντιστρόφως ανάλογη είναι η εικόνα που παρατηρείται στις ΑΕ και ΕΠΕ.
Οι περσινές προβλέψεις των εμπόρων για το 2012 τόσο σχετικά με τις πωλήσεις όσο και με τον τζίρο αποδείχτηκε ότι απείχαν από την πραγματικότητα που εξελίχτηκε πολύ χειρότερα απ' όσο υπολόγιζαν. Περίπου 8 στις 10 επιχειρήσεις εκτιμούν ότι τα βασικά μεγέθη τους θα χειροτερέψουν στο τέλος του χρόνου σε σχέση με αυτό που πρόβλεπαν. Οι δε προβλέψεις 7 στις 10 επιχειρήσεις για το 2013 δείχνουν περαιτέρω επιδείνωση. Μέσα στο 2011 και το πρώτο μισό του 2012 έκλεισαν κατά προσέγγιση 68.000 μαγαζιά. Με βάση τις εκτιμήσεις όσων απάντησαν στα σχετικά ερωτηματολόγια, η πρόβλεψη για το 2013 είναι ότι τα αναγκαστικά κλεισίματα επιχειρήσεων θα συνεχιστούν, ωστόσο, με 20% περίπου χαμηλότερους ρυθμούς. Και αυτό, όπως εξηγούν, όχι, βεβαίως, γιατί τα πράγματα θα πάνε καλύτερα, αλλά επειδή εκ των πραγμάτων φαίνεται να αναστέλλεται η ένταση του πρώτου βίαιου κύματος λουκέτων, που έπληξε τα πιο αδύναμα μαγαζιά, και τώρα προσπαθούν με «νύχια και δόντια» να κρατήσουν τα μαγαζιά τους κάποιοι έμποροι που μπορεί να έχουν ιδιόκτητο μαγαζί, βοήθεια από μέλη της οικογένειας κ.λπ.
Πάντως, «στο κόκκινο», σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, βρίσκονται τουλάχιστον 63.000 καταστήματα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έτσι χάθηκε ο Καπετάν Πελοπίδας....

Πιτσιωτά:Ένα από τα δέκα ορεινά χωριά του Δήμου Αγίου Γεωργίου Τυμφρηστού του νομού Φθιώτιδος, χτισμένο σε μια ρεματιά, πλούσιο σε νερά,με τις βουνοπλαγιές κατάφυτες από βελανιδιές και έλατα.    Στα εξήντα σπίτια προπολεμικά κατοικούσαν 300 άτομα με 50 μαθητές στο Δημοτικό Σχολείο                                                                                                  Και να μια μέρα χτυπά η καμπάνα πιο ζωηρά. Έχομε πόλεμο, επιστράτευση.                                         Αρκετοί στρατεύσιμοι πολέμησαν στο Αλβανικό μέτωπο και όλοι γύρισαν πίσω στο χωριό. Έχουμε κατοχή. Μα στο χωριό μας μόνο μια φορά πέρασε ένας λόχος Ιταλών και μετά όταν φούντωσε το αντάρτικο είχαμε ελεύθερη Ελλάδα. Ο Άρης Βελουχιώτης μετά την πρώτη του εμφάνιση στις 7 Ιούνη 1942 στη Δομνίστα συνεχίζει τις εμφανίσεις του από χωριό σε χωριό σε όλη την περιτυμφρήστεια περιοχή.
Θυμάμαι τότε ένα απόγευμα που με το χτύπημα της καμπάνας μαζευτήκαμε στο προαύλιο του Σχολείου όπου μας μίλησε ο Άρης. “Είμαστε μ…

Σάββας Κωφίδης: «Στη μάχη με τα τέρατα του κρατικού μηχανισμού, με τα τέρατα του φασισμού βγήκα νικητής, δεν έγινα ο ίδιος τέρας»

Μια διαφορετική συνέντευξη, με έναν από τους σημαντικότερους πρώην διεθνείς ποδοσφαιριστές, ο οποίος έχει ριζωθεί στις ψυχές και στις καρδιές εγχώριων φιλάθλων, κι όχι μόνο…  Ο Σάββας Κωφίδης, μεταξύ άλλων, μιλά για την αγαπημένη του μεταλλική σκηνή, τον πολιτισμό,αλλά και για τα καλά και τα… άρρωστα του ποδοσφαίρου… Επιπρόσθετα, συνθέτει και… κατεβάζει «ενδεκάδες» στο πιο ονειρικό παιχνίδι… Όλοι στις θέσεις σας, αρχίζει το «ματς»! -Σάββα, είσαι διαχρονικά μία από τις πιο… βαριές φανέλες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με την πολυετή και σπουδαία επαγγελματική σου πορεία / καριέρα, ως ποδοσφαιριστής και προπονητής, τι σε κάνει υπερήφανο και τι αντίστροφα σε απογοητεύει από το «βασιλιά» των σπορ, στη χώρα μας και παγκοσμίως; Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι, που προσφέρει έντονα συναισθήματα, τα οποία δύσκολα συναντάς σε άλλα αθλήματα. Η κοινωνικότητα και ο πολιτισμός που πηγάζει μέσα από το ποδόσφαιρο είναι πράγματα για τα οποία μπορεί να νοιώθω περήφανος, αλλά για τον μικροαστισμό κ…

Κωστουλάκης Κωνσταντίνος (Λευκός Αρκάδιος)

ΑΡΚΑΔΙΟΣ ΛΕΥΚΟΣ (1905-1983)
Ο Αρκάδιος Λευκός (πραγματικό όνομα Κωνσταντίνος Κωστουλάκης) γεννήθηκε στο Ρέθυμνο της Κρήτης.
Σπούδασε νομικά και εργάστηκε ως δικηγόρος και στη συνέχεια ως δημόσιος υπάλληλος σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη και τέλος στην Αθήνα, όπου έζησε ως το θάνατό του.
Την πρώτη επίσημη εμφάνισή του στη λογοτεχνία πραγματοποίησε το 1932 με τη δημοσίευση σε συνέχειες στο περιοδικό Νέα Εστία της νουβέλας "Σε πόλεμο με τον εαυτό μου", η οποία έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους κριτικούς.
Ακολούθησε η έκδοση του μυθιστορήματος Κρίσις… στη Θεσσαλονίκη (1934) και τρία ακόμη μυθιστορήματα με μεγάλα χρονικά διαστήματα ανάμεσά τους, ως το 1971 οπότε τιμήθηκε με το δεύτερο κρατικό βραβείο μυθιστορήματος για το έργο του "Συλλογή από μαχαίρια", βράβευση η οποία προκάλεσε την οργισμένη αντίδρασή του.

Στο χώρο των λογοτεχνικών περιοδικών της εποχής οι εμφανίσεις του Λευκού σπανίζουν - κάποιες δημοσ…