Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

115 εκατομμύρια σε δέκα χρόνια προς ΜΚΟ

 Αλλαγές στον νόμο για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις προτείνει ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης  

Νέο, «αυστηρό» νόμο για τις ΜΚΟ, προκειμένου να υπάρξει διαφάνεια για το πού πάνε οι επιχορηγήσεις, προανήγγειλε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δόλλης, μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το αρχικό πόρισμα των ορκωτών λογιστών, οι 431 ΜΚΟ που υπάγονται στο υπουργείο Εξωτερικών έλαβαν 115 εκατομμύρια ευρώ την τελευταία δεκαετία.

Ενδεικτικά, το Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης έλαβε περίπου 9 εκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2000-2004, για την αποναρκοθέτηση εμπόλεμων περιοχών, με 400.000 ευρώ περίπου χρηματοδοτήθηκε το ΙΣΤΑΜΕ για την τριετία 2002-2004, με 544.000 ευρώ το ΕΛΙΑΜΕΠ, σχεδόν 7,5 εκατ. ευρώ εισέπραξε το Κέντρο Ανάπτυξης και Εκπαίδευσης Ευρωπαϊκή Προοπτική, η Ελληνική Δράση Αφρικής έλαβε 1,1 εκατ. ευρώ, ενώ η ΜΚΟ Αλληλεγγύη πήρε 23,126 εκατ. ευρώ.

Πάντως, τα 66 εκατομμύρια -από τα 115 εκατομμύρια που δόθηκαν συνολικά την τελευταία δεκαετία- χορηγήθηκαν την περίοδο 2003-2006, ενώ το 2010 το ποσό ήταν μόλις δύο εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Δόλλης εξήγησε ότι το νομοσχέδιο θα επανακαθορίζει τι είναι ΜΚΟ, προκειμένου να καταρτιστεί νέο μητρώο και πρόσθεσε πως «εκείνες οι ΜΚΟ που έχουν καταπατήσει το νόμο και τα πρόσωπα που τις συνθέτουν, δεν θα μπουν στα μητρώα... Το ίδιο θα γίνει και με τις οργανώσεις που, αν και έπαιρναν χρήματα για αναπτυξιακές δράσεις στο εξωτερικό, τα χρησιμοποιούσαν για να προβάλουν εσωτερικά θέματα».

Επιπροσθέτως, ο υφυπουργός ανέφερε ότι συνεχίζεται η έρευνα για τις «ύποπτες» χρηματοδοτήσεις 195 ΜΚΟ, προκειμένου να κλείσουν οι φάκελοι και να διαπιστωθεί τι πραγματικά έγινε με τις διπλές εγγραφές και σημείωσε ότι οι περιπτώσεις που θα κριθούν «περίεργες θα κατατεθούν στον εισαγγελέα».

Από την άλλη, ο κ. Ιωάννης Κοραντής μίλησε μεταξύ άλλων για το πραγματικό όφελος που έχει η χώρα από τις χρηματοδοτήσεις ορισμένων ΜΚΟ και, αναφερόμενος σε οργάνωση για την ελληνοτουρκική επιχειρηματικότητα, η οποία από το 2001 έως και το 2004 έλαβε περίπου 580.000 ευρώ, αναρωτήθηκε «ποιο το νόημα να χρηματοδοτούμε μόνο εμείς τα συγκεκριμένα συνέδρια».

Η κυρία Θεοδώρα Τζάκρη σημείωσε ότι αρκετές από τις δράσεις ΜΚΟ, αν και επιχορηγούνται με αρκετές χιλιάδες ευρώ, δεν αποδίδουν κανένα όφελος στην Ελλάδα, αναφέροντας ενδεικτικά τις αποστολές αποναρκοθέτησης σε χώρες της Αφρικής.

Επιπλέον, πρότεινε τη δημιουργία μιας «μικρής ανεξάρτητης αρχής», που θα ελέγχει τόσο τις χρηματοδοτήσεις όσο και τις δράσεις των ΜΚΟ. Εντύπωση προκάλεσε η καταγγελία του κ. Ιωάννη Τραγάκη, ο οποίος είπε ότι «οργάνωση έλαβε οκτώ εκατομμύρια ευρώ για την αποναρκοθέτηση του Έβρου. Οι υπεύθυνοι της ΜΚΟ έβαλαν Πακιστανούς να κάνουν τη δουλειά!».

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έτσι χάθηκε ο Καπετάν Πελοπίδας....

Πιτσιωτά:Ένα από τα δέκα ορεινά χωριά του Δήμου Αγίου Γεωργίου Τυμφρηστού του νομού Φθιώτιδος, χτισμένο σε μια ρεματιά, πλούσιο σε νερά,με τις βουνοπλαγιές κατάφυτες από βελανιδιές και έλατα.    Στα εξήντα σπίτια προπολεμικά κατοικούσαν 300 άτομα με 50 μαθητές στο Δημοτικό Σχολείο                                                                                                  Και να μια μέρα χτυπά η καμπάνα πιο ζωηρά. Έχομε πόλεμο, επιστράτευση.                                         Αρκετοί στρατεύσιμοι πολέμησαν στο Αλβανικό μέτωπο και όλοι γύρισαν πίσω στο χωριό. Έχουμε κατοχή. Μα στο χωριό μας μόνο μια φορά πέρασε ένας λόχος Ιταλών και μετά όταν φούντωσε το αντάρτικο είχαμε ελεύθερη Ελλάδα. Ο Άρης Βελουχιώτης μετά την πρώτη του εμφάνιση στις 7 Ιούνη 1942 στη Δομνίστα συνεχίζει τις εμφανίσεις του από χωριό σε χωριό σε όλη την περιτυμφρήστεια περιοχή.
Θυμάμαι τότε ένα απόγευμα που με το χτύπημα της καμπάνας μαζευτήκαμε στο προαύλιο του Σχολείου όπου μας μίλησε ο Άρης. “Είμαστε μ…

Σάββας Κωφίδης: «Στη μάχη με τα τέρατα του κρατικού μηχανισμού, με τα τέρατα του φασισμού βγήκα νικητής, δεν έγινα ο ίδιος τέρας»

Μια διαφορετική συνέντευξη, με έναν από τους σημαντικότερους πρώην διεθνείς ποδοσφαιριστές, ο οποίος έχει ριζωθεί στις ψυχές και στις καρδιές εγχώριων φιλάθλων, κι όχι μόνο…  Ο Σάββας Κωφίδης, μεταξύ άλλων, μιλά για την αγαπημένη του μεταλλική σκηνή, τον πολιτισμό,αλλά και για τα καλά και τα… άρρωστα του ποδοσφαίρου… Επιπρόσθετα, συνθέτει και… κατεβάζει «ενδεκάδες» στο πιο ονειρικό παιχνίδι… Όλοι στις θέσεις σας, αρχίζει το «ματς»! -Σάββα, είσαι διαχρονικά μία από τις πιο… βαριές φανέλες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με την πολυετή και σπουδαία επαγγελματική σου πορεία / καριέρα, ως ποδοσφαιριστής και προπονητής, τι σε κάνει υπερήφανο και τι αντίστροφα σε απογοητεύει από το «βασιλιά» των σπορ, στη χώρα μας και παγκοσμίως; Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι, που προσφέρει έντονα συναισθήματα, τα οποία δύσκολα συναντάς σε άλλα αθλήματα. Η κοινωνικότητα και ο πολιτισμός που πηγάζει μέσα από το ποδόσφαιρο είναι πράγματα για τα οποία μπορεί να νοιώθω περήφανος, αλλά για τον μικροαστισμό κ…

Κωστουλάκης Κωνσταντίνος (Λευκός Αρκάδιος)

ΑΡΚΑΔΙΟΣ ΛΕΥΚΟΣ (1905-1983)
Ο Αρκάδιος Λευκός (πραγματικό όνομα Κωνσταντίνος Κωστουλάκης) γεννήθηκε στο Ρέθυμνο της Κρήτης.
Σπούδασε νομικά και εργάστηκε ως δικηγόρος και στη συνέχεια ως δημόσιος υπάλληλος σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη και τέλος στην Αθήνα, όπου έζησε ως το θάνατό του.
Την πρώτη επίσημη εμφάνισή του στη λογοτεχνία πραγματοποίησε το 1932 με τη δημοσίευση σε συνέχειες στο περιοδικό Νέα Εστία της νουβέλας "Σε πόλεμο με τον εαυτό μου", η οποία έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους κριτικούς.
Ακολούθησε η έκδοση του μυθιστορήματος Κρίσις… στη Θεσσαλονίκη (1934) και τρία ακόμη μυθιστορήματα με μεγάλα χρονικά διαστήματα ανάμεσά τους, ως το 1971 οπότε τιμήθηκε με το δεύτερο κρατικό βραβείο μυθιστορήματος για το έργο του "Συλλογή από μαχαίρια", βράβευση η οποία προκάλεσε την οργισμένη αντίδρασή του.

Στο χώρο των λογοτεχνικών περιοδικών της εποχής οι εμφανίσεις του Λευκού σπανίζουν - κάποιες δημοσ…