115 εκατομμύρια σε δέκα χρόνια προς ΜΚΟ

 Αλλαγές στον νόμο για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις προτείνει ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης  

Νέο, «αυστηρό» νόμο για τις ΜΚΟ, προκειμένου να υπάρξει διαφάνεια για το πού πάνε οι επιχορηγήσεις, προανήγγειλε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δόλλης, μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το αρχικό πόρισμα των ορκωτών λογιστών, οι 431 ΜΚΟ που υπάγονται στο υπουργείο Εξωτερικών έλαβαν 115 εκατομμύρια ευρώ την τελευταία δεκαετία.

Ενδεικτικά, το Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης έλαβε περίπου 9 εκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2000-2004, για την αποναρκοθέτηση εμπόλεμων περιοχών, με 400.000 ευρώ περίπου χρηματοδοτήθηκε το ΙΣΤΑΜΕ για την τριετία 2002-2004, με 544.000 ευρώ το ΕΛΙΑΜΕΠ, σχεδόν 7,5 εκατ. ευρώ εισέπραξε το Κέντρο Ανάπτυξης και Εκπαίδευσης Ευρωπαϊκή Προοπτική, η Ελληνική Δράση Αφρικής έλαβε 1,1 εκατ. ευρώ, ενώ η ΜΚΟ Αλληλεγγύη πήρε 23,126 εκατ. ευρώ.

Πάντως, τα 66 εκατομμύρια -από τα 115 εκατομμύρια που δόθηκαν συνολικά την τελευταία δεκαετία- χορηγήθηκαν την περίοδο 2003-2006, ενώ το 2010 το ποσό ήταν μόλις δύο εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Δόλλης εξήγησε ότι το νομοσχέδιο θα επανακαθορίζει τι είναι ΜΚΟ, προκειμένου να καταρτιστεί νέο μητρώο και πρόσθεσε πως «εκείνες οι ΜΚΟ που έχουν καταπατήσει το νόμο και τα πρόσωπα που τις συνθέτουν, δεν θα μπουν στα μητρώα... Το ίδιο θα γίνει και με τις οργανώσεις που, αν και έπαιρναν χρήματα για αναπτυξιακές δράσεις στο εξωτερικό, τα χρησιμοποιούσαν για να προβάλουν εσωτερικά θέματα».

Επιπροσθέτως, ο υφυπουργός ανέφερε ότι συνεχίζεται η έρευνα για τις «ύποπτες» χρηματοδοτήσεις 195 ΜΚΟ, προκειμένου να κλείσουν οι φάκελοι και να διαπιστωθεί τι πραγματικά έγινε με τις διπλές εγγραφές και σημείωσε ότι οι περιπτώσεις που θα κριθούν «περίεργες θα κατατεθούν στον εισαγγελέα».

Από την άλλη, ο κ. Ιωάννης Κοραντής μίλησε μεταξύ άλλων για το πραγματικό όφελος που έχει η χώρα από τις χρηματοδοτήσεις ορισμένων ΜΚΟ και, αναφερόμενος σε οργάνωση για την ελληνοτουρκική επιχειρηματικότητα, η οποία από το 2001 έως και το 2004 έλαβε περίπου 580.000 ευρώ, αναρωτήθηκε «ποιο το νόημα να χρηματοδοτούμε μόνο εμείς τα συγκεκριμένα συνέδρια».

Η κυρία Θεοδώρα Τζάκρη σημείωσε ότι αρκετές από τις δράσεις ΜΚΟ, αν και επιχορηγούνται με αρκετές χιλιάδες ευρώ, δεν αποδίδουν κανένα όφελος στην Ελλάδα, αναφέροντας ενδεικτικά τις αποστολές αποναρκοθέτησης σε χώρες της Αφρικής.

Επιπλέον, πρότεινε τη δημιουργία μιας «μικρής ανεξάρτητης αρχής», που θα ελέγχει τόσο τις χρηματοδοτήσεις όσο και τις δράσεις των ΜΚΟ. Εντύπωση προκάλεσε η καταγγελία του κ. Ιωάννη Τραγάκη, ο οποίος είπε ότι «οργάνωση έλαβε οκτώ εκατομμύρια ευρώ για την αποναρκοθέτηση του Έβρου. Οι υπεύθυνοι της ΜΚΟ έβαλαν Πακιστανούς να κάνουν τη δουλειά!».