Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αντιδραστική η απόφαση για την ιθαγένεια

 Ανακοίνωση εξέδωσε η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη» με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ (όπως διέρρευσε) που κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο για την ιθαγένεια στους μετανάστες και τη συμμετοχή τους στις δημοτικές εκλογές. 


Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«H "Δημοκρατική Συσπείρωση" καταγγέλλει την αντιδραστική πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που είδε το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με την οποία υιοθετείται η αντίστοιχη του Δ΄ Τμήματός του και κρίνεται ως αντισυνταγματικός ο Ν.3838/2010, όσον αφορά τη χορήγηση ιθαγένειας, υπό προϋποθέσεις, στα παιδιά των μεταναστών και το δικαίωμα συμμετοχής τους στις δημοτικές εκλογές.

Καταγγέλλει επίσης τη σπουδή του πρωθυπουργού, πριν ακόμη δημοσιευθεί η συγκεκριμένη απόφαση, να "παγώσει" το σχετικό νόμο, δημιουργώντας έτσι σοβαρά προβλήματα και ανασφάλεια σε μετανάστες που έχουν ενταχθεί ή σκόπευαν να ενταχθούν στις διατάξεις του.

Η συγκεκριμένη απόφαση του Δικαστηρίου εμφορείται από την εθνικιστική και ρατσιστική αντίληψη ότι ουσιαστικά δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας καθώς και πολιτικά δικαιώματα έχουν μόνο οι "εξ αίματος" Ελληνες και ότι η παραχώρηση τέτοιων δικαιωμάτων στους μετανάστες παραβιάζει το Σύνταγμα. Είναι το ίδιο Δικαστήριο που έκρινε ως ανεκτά και συνταγματικά το βάρβαρο Μνημόνιο και το πετσόκομμα των μισθών και συντάξεων, που εξαθλιώνουν τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Τέτοιες δικαστικές αποφάσεις και κυβερνητικές πρακτικές, αποτελούν "βούτυρο στο ψωμί" της ναζιστικής Χρυσής Αυγής και των πιο σκοταδιστικών δυνάμεων. Στρέφονται, όπως και συνολικά η κρατική καταστολή και ρατσιστική βία, όχι μόνο κατά των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας αλλά και των Ελλήνων εργαζομένων, τους οποίους επιχειρούν να διαιρέσουν και να φέρουν σε αντιπαράθεση. Συνδυάζονται και εναλλάσσονται με τον κοσμοπολιτισμό που προωθούν το κεφάλαιο, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών για τη χειραγώγηση και την ενσωμάτωση ενός μέρους των μεταναστών στο αστικό πολιτικό σύστημα, που επιχειρήθηκε σε ένα βαθμό και με το συγκεκριμένο νόμο.

Τόσο ο εθνικισμός-ρατσισμός, όσο και ο κοσμοπολιτισμός του κεφαλαίου είναι εχθροί των εργαζομένων, μεταναστών και Ελλήνων. Αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου αντιδραστικού νομίσματος. Κοινός στόχος τους είναι η απρόσκοπτη επιβολή της αντεργατικής, αντιλαϊκής πολιτικής και η διαιώνιση του συστήματος της εκμετάλλευσης. Η προοδευτική διέξοδος βρίσκεται στον κοινό αγώνα της εργατικής τάξης, ανεξάρτητα από φυλή, χρώμα, γλώσσα και θρησκεία, ενάντια στον κοινό αντίπαλο, τους κεφαλαιοκράτες και τους κάθε είδους πολιτικούς εκφραστές τους.

Η "Δημοκρατική Συσπείρωση" υποστηρίζει αποφασιστικά τα δικαιώματα των μεταναστών και προσφύγων καθώς και των παιδιών τους.

Συγκεκριμένα:

-- Τη νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται τίμια στην Ελλάδα, ιδιαίτερα αυτών που έχουν αναπτύξει ισχυρούς βιοτικούς δεσμούς, όπως π.χ. λόγω μακρόχρονης παραμονής, δημιουργίας οικογένειας κ.λ.π. Την κατάργηση των παραβόλων και την αποσύνδεση της ανανέωσης της άδειας διαμονής από τη σύμβαση εργασίας και τα ένσημα. Την απόδοση ίσων δικαιωμάτων στην εργασία, την εκπαίδευση, την υγεία και την πρόνοια.

-- Τη χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων σε όσους μετανάστες έχουν τελικό προορισμό άλλες χώρες της ΕΕ και παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, εξαιτίας του Κανονισμού του Δουβλίνου ΙΙ της ΕΕ και της Συνθήκης Σένγκεν.

-- Τη χορήγηση ασύλου ή άλλης μορφής επικουρικής διεθνούς προστασίας, με διαδικασίες γρήγορες και αξιόπιστες, σε όσους διώκονται για τις προοδευτικές απόψεις και τη δράση τους από ιμπεριαλιστικά κέντρα και αντιδραστικά καθεστώτα, όπως και στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, επεμβάσεων, υποκινούμενων εμφύλιων συρράξεων.

-- Το δικαίωμα της απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας με πολιτογράφηση, το οποίο πρέπει να εξετάζεται με αντικειμενικά κριτήρια και όχι με κριτήρια υποταγής στο αστικό πολιτικό σύστημα και ψηφοθηρίας.

-- Το δικαίωμα των παιδιών των μεταναστών να γράφονται στα δημοτολόγια, να μην υπολείπονται σε βασικά δικαιώματα από τα υπόλοιπα παιδιά και να παίρνουν την ελληνική ιθαγένεια, εφόσον το επιθυμούν, μετά την ενηλικίωσή τους.

-- Το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές που πρέπει να έχουν οι μετανάστες μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα πραγματικής παραμονής στη χώρα.
πηγή:902.gr 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έτσι χάθηκε ο Καπετάν Πελοπίδας....

Πιτσιωτά:Ένα από τα δέκα ορεινά χωριά του Δήμου Αγίου Γεωργίου Τυμφρηστού του νομού Φθιώτιδος, χτισμένο σε μια ρεματιά, πλούσιο σε νερά,με τις βουνοπλαγιές κατάφυτες από βελανιδιές και έλατα.    Στα εξήντα σπίτια προπολεμικά κατοικούσαν 300 άτομα με 50 μαθητές στο Δημοτικό Σχολείο                                                                                                  Και να μια μέρα χτυπά η καμπάνα πιο ζωηρά. Έχομε πόλεμο, επιστράτευση.                                         Αρκετοί στρατεύσιμοι πολέμησαν στο Αλβανικό μέτωπο και όλοι γύρισαν πίσω στο χωριό. Έχουμε κατοχή. Μα στο χωριό μας μόνο μια φορά πέρασε ένας λόχος Ιταλών και μετά όταν φούντωσε το αντάρτικο είχαμε ελεύθερη Ελλάδα. Ο Άρης Βελουχιώτης μετά την πρώτη του εμφάνιση στις 7 Ιούνη 1942 στη Δομνίστα συνεχίζει τις εμφανίσεις του από χωριό σε χωριό σε όλη την περιτυμφρήστεια περιοχή.
Θυμάμαι τότε ένα απόγευμα που με το χτύπημα της καμπάνας μαζευτήκαμε στο προαύλιο του Σχολείου όπου μας μίλησε ο Άρης. “Είμαστε μ…

Σάββας Κωφίδης: «Στη μάχη με τα τέρατα του κρατικού μηχανισμού, με τα τέρατα του φασισμού βγήκα νικητής, δεν έγινα ο ίδιος τέρας»

Μια διαφορετική συνέντευξη, με έναν από τους σημαντικότερους πρώην διεθνείς ποδοσφαιριστές, ο οποίος έχει ριζωθεί στις ψυχές και στις καρδιές εγχώριων φιλάθλων, κι όχι μόνο…  Ο Σάββας Κωφίδης, μεταξύ άλλων, μιλά για την αγαπημένη του μεταλλική σκηνή, τον πολιτισμό,αλλά και για τα καλά και τα… άρρωστα του ποδοσφαίρου… Επιπρόσθετα, συνθέτει και… κατεβάζει «ενδεκάδες» στο πιο ονειρικό παιχνίδι… Όλοι στις θέσεις σας, αρχίζει το «ματς»! -Σάββα, είσαι διαχρονικά μία από τις πιο… βαριές φανέλες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με την πολυετή και σπουδαία επαγγελματική σου πορεία / καριέρα, ως ποδοσφαιριστής και προπονητής, τι σε κάνει υπερήφανο και τι αντίστροφα σε απογοητεύει από το «βασιλιά» των σπορ, στη χώρα μας και παγκοσμίως; Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι, που προσφέρει έντονα συναισθήματα, τα οποία δύσκολα συναντάς σε άλλα αθλήματα. Η κοινωνικότητα και ο πολιτισμός που πηγάζει μέσα από το ποδόσφαιρο είναι πράγματα για τα οποία μπορεί να νοιώθω περήφανος, αλλά για τον μικροαστισμό κ…

Κωστουλάκης Κωνσταντίνος (Λευκός Αρκάδιος)

ΑΡΚΑΔΙΟΣ ΛΕΥΚΟΣ (1905-1983)
Ο Αρκάδιος Λευκός (πραγματικό όνομα Κωνσταντίνος Κωστουλάκης) γεννήθηκε στο Ρέθυμνο της Κρήτης.
Σπούδασε νομικά και εργάστηκε ως δικηγόρος και στη συνέχεια ως δημόσιος υπάλληλος σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη και τέλος στην Αθήνα, όπου έζησε ως το θάνατό του.
Την πρώτη επίσημη εμφάνισή του στη λογοτεχνία πραγματοποίησε το 1932 με τη δημοσίευση σε συνέχειες στο περιοδικό Νέα Εστία της νουβέλας "Σε πόλεμο με τον εαυτό μου", η οποία έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους κριτικούς.
Ακολούθησε η έκδοση του μυθιστορήματος Κρίσις… στη Θεσσαλονίκη (1934) και τρία ακόμη μυθιστορήματα με μεγάλα χρονικά διαστήματα ανάμεσά τους, ως το 1971 οπότε τιμήθηκε με το δεύτερο κρατικό βραβείο μυθιστορήματος για το έργο του "Συλλογή από μαχαίρια", βράβευση η οποία προκάλεσε την οργισμένη αντίδρασή του.

Στο χώρο των λογοτεχνικών περιοδικών της εποχής οι εμφανίσεις του Λευκού σπανίζουν - κάποιες δημοσ…