Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αλέκα Παπαρήγα:«Δεν υπάρχει πολιτική να συνδυάζει διατήρηση των μονοπωλίων και υπεράσπιση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών»

Συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα για τις πολιτικές εξελίξεις [1/11/2012] http://km.kke.gr/
 Η εισηγητική ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα

  «Οι μέρες που περνάμε περικλείουν γεγονότα κρίσιμης σημασίας, που μπορεί να οδηγήσουν σε μία μικρή ή μεγαλύτερη νίκη του λαού, όσο αφορά την στάση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας απέναντι στα νέα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση. Το παν εξαρτάται απ' την υπεύθυνη, μαζική και μαχητική στάση του λαού μπροστά στην 48ωρη απεργία που πρέπει να πάρει τον χαρακτήρα ενός μαζικού ξεσηκωμού. Αλίμονο δηλαδή αν ο λαός δεν αξιοποιήσει αυτές τις μέρες για να επιβάλλει ρωγμές στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία με ελπίδα την καταψήφιση των νέων μέτρων. Το θέμα βέβαια κρίνεται πριν απ' όλα έξω απ' τη Βουλή. Εκεί θα φανεί τι δυνατότητα υπάρχει. Χαμένη είναι η μάχη που δεν δίνεται.

Ξεκαθαρίζουμε όμως το εξής σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης που θα καταψηφίσουν τα μέτρα. Η καταψήφιση των μέτρων, ακόμα η μαζική καταδίκη των μνημονίων και της δανειακής σύμβασης δίνει προοπτική στον λαό και ελπίδα στον βαθμό που ο λαός αποβάλλει κάθε φόβο, κάθε μοιρολατρία ή αν θέλετε και κάθε αυταπάτη όσο αφορά την ένταξη, την ενσωμάτωση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση γενικά και όχι μόνο στην ευρωζώνη. Ακριβώς η νίκη που μπορεί να έχει ο λαός, που μπορεί, που είναι πιθανόν, που επιδιώκουμε αν θέλετε εμείς να έχει, δεν πρέπει να αλλοιωθεί, δεν πρέπει να χάσει τη δυναμική της κάτω απ' τους αλλεπάλληλους εκβιασμούς της κυβέρνησης, των κομμάτων και της ΕΕ όσο αφορά τη χρεοκοπία της Ελλάδας, την έξοδο απ' την ευρωζώνη ή την εκταμίευση της μιας, της άλλης και της επόμενης δόσης.

 Ο λαός πρέπει να ξέρει το εξής πράγμα: Οτι κάθε ρωγμή που ο ίδιος θα επιβάλλει με την αντεπίθεσή του, στο βαθμό που αυτή η ρωγμή δεν εντάσσεται σε μια γενική πολιτική ρήξης και ανατροπής, το πολιτικό σύστημα μπορεί αυτή τη ρωγμή να την καλύπτει, να την κλείνει. Έχει εφεδρείες ακόμα στα χέρια του δυστυχώς, τέτοιες εφεδρείες είναι η πόλωση που θέλει να επιβάλλει μέσα στον ελληνικό λαό, το νέο δίλημμα, κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ ή κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχει τη δυνατότητα το σύστημα να αξιοποιήσει τη «Χρυσή Αυγή» ως δήθεν μια ανερχόμενη δύναμη ή το λεγόμενο σύνθημα «ενότητα της αριστεράς».  


Υπογράψτε (πατήστε εδώ)

Το ΚΚΕ καλεί τον λαό και όλους εκείνους που ταλαντεύονται, δεν έχουν αποφασίσει, προβληματίζονται, δεν έχουν ακόμα πειστεί, να κατανοήσουν ότι η γραμμή της αποδέσμευσης απ' την ΕΕ είναι κυριολεκτικά κρίκος σήμερα για την χειραφέτηση του κινήματος, για να μην είναι με την πλάτη στον τοίχο, για να υπάρξει μια θετική νικηφόρα πορεία. Ταυτόχρονα το αίτημα της αποδέσμευσης απ' την ΕΕ, της πλήρους δηλαδή απαλλαγής της Ελλάδας, του ελληνικού λαού στην πραγματικότητα απ' την ΕΕ, πρέπει να συνδεθεί με την απόφαση για οριστική διαγραφή του χρέους και για κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων. Αυτό το τρίπτυχο σήμερα είναι που συνιστά την ριζική εναλλακτική λύση. Σημασία δεν έχει σήμερα ποια κυβέρνηση ή ποιο κόμμα ξέρει να κυβερνά, έχει πυγμή να κυβερνά ή είναι έτοιμο να κυβερνήσει, σήμερα ακούσαμε κι αυτή τη συζήτηση για το ποιο κόμμα είναι έτοιμο. Αυτό που κρίνεται σήμερα, είναι ποια η εναλλακτική λύση, η ριζική εναλλακτική λύση που έχει ανάγκη ο λαός. Κι αν θέλετε κάθε ψηφοφορία σήμερα μέσα στη Βουλή ή κι έξω απ' τη Βουλή, κάθε επιλογή, πρέπει να έχει ως κριτήριο ποια είναι η φιλολαϊκή διέξοδος απ' την κρίση. Γιατί γενικά διέξοδος απ' την κρίση, εδώ που τα λέμε, δεν λέει τίποτα. Υπάρχουν δύο δρόμοι διεξόδου απ' την κρίση. Ο δρόμος που γνωρίζουμε σήμερα που έχει πάρα πολλές αντιφάσεις και δεν περπατάει ούτε και στα πλαίσια αυτού του συστήματος που έχει ιστορικά όρια, αλλά το κυριότερο είναι η διέξοδος απ' την κρίση υπέρ του λαού. Είτε θα είναι υπέρ των μονοπωλίων είτε υπέρ του λαού. Δεν υπάρχει πολιτική που να συνδυάσει και την διατήρηση των μονοπωλίων και την υπεράσπιση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Τέτοια γραμμή δεν υπάρχει παρά μόνο στις διακηρύξεις των κομμάτων, είτε της ΝΔ υπέρ των μονοπωλίων είτε του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων που έχουν πολιτική μισό - μισό, και τα μονοπώλια και ο λαός». 

Η συζήτηση με τους δημοσιογράφους
Έχετε μιλήσει για τα αδιέξοδα στη διαχείριση της κρίσης, πώς βλέπετε εσείς ότι μπορεί να εξελιχθούν τα πράγματα;
«Το αδιέξοδο καταρχήν αφορά στον λαό. Ότι υπάρχει δυσκολία διαχείρισης της κρίσης και των συνεπειών της το ζούμε σήμερα και αυτό φαίνεται και στο γεγονός ότι η κρίση κρατάει χρόνια. Έχουν επεξεργαστεί διάφορες επιλογές, δεν έφεραν αποτέλεσμα ούτε για το ίδιο το σύστημα, και κυρίως συνοψίζονται οι διαφορές, οι αντιθέσεις και οι επιλογές ανάμεσα σε δύο μείγματα, είτε δηλαδή να συνεχιστεί αυτή η πολιτική για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος, είτε να ακολουθηθεί μια πολιτική επεκτατική, όπου το αντιδραστικό αστικό κράτος τροφοδοτεί τους επιχειρηματίες με χρήματα και τις τράπεζες προκειμένου να γίνουν επενδύσεις. Πρόκειται για λύσεις και η μία και η άλλη δοκιμασμένες και το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι, ανεξάρτητα απ' τις διαφορές, ότι προβλέπονται νέα μνημόνια, νέα λιτότητα, νέα βάσανα για τους λαούς. Δεν πρόκειται με τη μια ή την άλλη λύση να γυρίσουμε ούτε στο 2009, ούτε στο 2002 που κοροϊδεύουν τον λαό κάποια κόμματα. Ό,τι έχει παρθεί μέχρι τώρα θα μείνει σταθερό και θα προστίθενται συνεχώς και άλλα μέτρα. Η προοπτική; Είτε να προχωρήσει και να βαθύνει η ευρωπαϊκή ενοποίηση με τη μορφή ας πούμε Ομοσπονδίας, είτε να επέλθει διάσπαση και να χωριστεί σε κομμάτια και να γίνουν νέες συμμαχίες. Αλλά και η πρώτη επιλογή της ομοσπονδιοποίησης θα μεγαλώσει την απόσταση στην καπιταλιστική ανάπτυξη των κρατών - μελών, που σημαίνει ότι και να προχωρήσει, πάλι θα καλλιεργηθεί το έδαφος για φυγόκεντρες δυνάμεις. Αλλά κοιτάξτε να δείτε τα αδιέξοδα του συστήματος μπορούν να βρουν μια διέξοδο προσωρινή αν οι λαοί υποταχθούν».

Μιλήσατε για αξιοποίηση της «Χρυσής Αυγής», τι εννοείτε;
«Παραδείγματος χάριν, να χρησιμοποιηθεί εκλογικά. Δηλαδή αυτοί που ψήφιζαν «Χρυσή Αυγή» να ψηφίσουν τη ΝΔ για να υπάρχει μονοκομματική κυβέρνηση της ΝΔ ή η ΝΔ να έχει μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που να μην εξαρτάται από συμμαχίες και να μην κινδυνεύει αυτή η πλειοψηφία απ' το αν κάποιος ή κάποιοι βουλευτές δεν ψηφίσουν ένα νομοσχέδιο ή ένα άρθρο. Η άλλη πλευρά είναι η εξής: Ενισχύστε μια αριστερή κυβέρνηση, για να μην δυναμώσει η «Χρυσή Αυγή». Αρα προοδευτικοί άνθρωποι, αριστεροί, κομμουνιστές ψηφίστε ΣΥΡΙΖΑ για να σας γλυτώσει απ' τη «Χρυσή Αυγή». Αυτό το έχουμε δει και σε προηγούμενες εκλογές στη Γαλλία, πώς χρησιμοποιήθηκε το κόμμα του Λεπέν και μια δυναμική που έδειχνε για να ξαναβγεί ο Σιράκ, για να ξαναβγεί ο Σαρκοζί κ.λπ. Αυτά είναι δοκιμασμένα σενάρια, σε πολλές χώρες, πώς δηλαδή χρησιμοποιείται από δυνάμεις του συστήματος με διαφορές στη διαχείριση ή διαφορές προέλευσης, για να υφαρπάξουν και να εκβιάσουν τον λαό πώς θα ψηφίσει στην κάλπη».

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έτσι χάθηκε ο Καπετάν Πελοπίδας....

Πιτσιωτά:Ένα από τα δέκα ορεινά χωριά του Δήμου Αγίου Γεωργίου Τυμφρηστού του νομού Φθιώτιδος, χτισμένο σε μια ρεματιά, πλούσιο σε νερά,με τις βουνοπλαγιές κατάφυτες από βελανιδιές και έλατα.    Στα εξήντα σπίτια προπολεμικά κατοικούσαν 300 άτομα με 50 μαθητές στο Δημοτικό Σχολείο                                                                                                  Και να μια μέρα χτυπά η καμπάνα πιο ζωηρά. Έχομε πόλεμο, επιστράτευση.                                         Αρκετοί στρατεύσιμοι πολέμησαν στο Αλβανικό μέτωπο και όλοι γύρισαν πίσω στο χωριό. Έχουμε κατοχή. Μα στο χωριό μας μόνο μια φορά πέρασε ένας λόχος Ιταλών και μετά όταν φούντωσε το αντάρτικο είχαμε ελεύθερη Ελλάδα. Ο Άρης Βελουχιώτης μετά την πρώτη του εμφάνιση στις 7 Ιούνη 1942 στη Δομνίστα συνεχίζει τις εμφανίσεις του από χωριό σε χωριό σε όλη την περιτυμφρήστεια περιοχή.
Θυμάμαι τότε ένα απόγευμα που με το χτύπημα της καμπάνας μαζευτήκαμε στο προαύλιο του Σχολείου όπου μας μίλησε ο Άρης. “Είμαστε μ…

Σάββας Κωφίδης: «Στη μάχη με τα τέρατα του κρατικού μηχανισμού, με τα τέρατα του φασισμού βγήκα νικητής, δεν έγινα ο ίδιος τέρας»

Μια διαφορετική συνέντευξη, με έναν από τους σημαντικότερους πρώην διεθνείς ποδοσφαιριστές, ο οποίος έχει ριζωθεί στις ψυχές και στις καρδιές εγχώριων φιλάθλων, κι όχι μόνο…  Ο Σάββας Κωφίδης, μεταξύ άλλων, μιλά για την αγαπημένη του μεταλλική σκηνή, τον πολιτισμό,αλλά και για τα καλά και τα… άρρωστα του ποδοσφαίρου… Επιπρόσθετα, συνθέτει και… κατεβάζει «ενδεκάδες» στο πιο ονειρικό παιχνίδι… Όλοι στις θέσεις σας, αρχίζει το «ματς»! -Σάββα, είσαι διαχρονικά μία από τις πιο… βαριές φανέλες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με την πολυετή και σπουδαία επαγγελματική σου πορεία / καριέρα, ως ποδοσφαιριστής και προπονητής, τι σε κάνει υπερήφανο και τι αντίστροφα σε απογοητεύει από το «βασιλιά» των σπορ, στη χώρα μας και παγκοσμίως; Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι, που προσφέρει έντονα συναισθήματα, τα οποία δύσκολα συναντάς σε άλλα αθλήματα. Η κοινωνικότητα και ο πολιτισμός που πηγάζει μέσα από το ποδόσφαιρο είναι πράγματα για τα οποία μπορεί να νοιώθω περήφανος, αλλά για τον μικροαστισμό κ…

Κωστουλάκης Κωνσταντίνος (Λευκός Αρκάδιος)

ΑΡΚΑΔΙΟΣ ΛΕΥΚΟΣ (1905-1983)
Ο Αρκάδιος Λευκός (πραγματικό όνομα Κωνσταντίνος Κωστουλάκης) γεννήθηκε στο Ρέθυμνο της Κρήτης.
Σπούδασε νομικά και εργάστηκε ως δικηγόρος και στη συνέχεια ως δημόσιος υπάλληλος σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη και τέλος στην Αθήνα, όπου έζησε ως το θάνατό του.
Την πρώτη επίσημη εμφάνισή του στη λογοτεχνία πραγματοποίησε το 1932 με τη δημοσίευση σε συνέχειες στο περιοδικό Νέα Εστία της νουβέλας "Σε πόλεμο με τον εαυτό μου", η οποία έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους κριτικούς.
Ακολούθησε η έκδοση του μυθιστορήματος Κρίσις… στη Θεσσαλονίκη (1934) και τρία ακόμη μυθιστορήματα με μεγάλα χρονικά διαστήματα ανάμεσά τους, ως το 1971 οπότε τιμήθηκε με το δεύτερο κρατικό βραβείο μυθιστορήματος για το έργο του "Συλλογή από μαχαίρια", βράβευση η οποία προκάλεσε την οργισμένη αντίδρασή του.

Στο χώρο των λογοτεχνικών περιοδικών της εποχής οι εμφανίσεις του Λευκού σπανίζουν - κάποιες δημοσ…