«Παρών» θα ψηφίσει η ΔΗΜΑΡ στη μέτρα

«Παρών» θα ψηφίσει τελικά η Δημοκρατική Αριστερά στο νέο πακέτο των μέτρων που πρόκειται να τεθεί σε ψηφοφορία την Τετάρτη. Η απόφαση αυτή ελήφθη τη Δευτέρα σε διαδοχικές συνεδριάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
Στα κομματικά όργανα της ΔΗΜΑΡ ελήφθη η απόφαση να υπερψηφίσουν οι βουλευτές του κόμματος τον προϋπολογισμό στην ψηφοφορία της Κυριακής 11 Νοεμβρίου.
Η συγκεκριμένη απόφαση λήφθηκε μετά την εισήγηση του προέδρου κ. Φώτη Κουβέλη στην Εκτελεστική Επιτροπή. Εκεί η εισήγηση του προέδρου πήρε 9 ψήφους, ενώ πέντε ψήφους πήρε η εισήγηση για την ψήφιση τόσο των μέτρων όσο και του προϋπολογισμού.
Στη εισήγησή του ο κ. Κουβέλης άφησε αιχμές σε πολιτικά πρόσωπα που τον εγκάλεσαν για την απόφασή του να μην υπερψηφίσει τα μέτρα λόγω εργασικών.
Ο κ. Κουβέλης σημείωσε: «Πολιτικές δυνάμεις και πολιτικά πρόσωπα επιχειρούν να πείσουν ότι τα εργασιακά είναι ένα παρεμπίπτον ζήτημα και η αντίρρηση για αυτά είναι «περί όνου σκιάς». Αλήθεια, αν η όλη συζήτηση είναι «περί όνου σκιάς» γιατί δε γίνεται αναστολή της εφαρμογής; Πολύ περισσότερο όταν η ίδια η Κομισιόν διατυπώνει επιφυλάξεις και αντιρρήσεις για τη συμβατότητα ορισμένων ρυθμίσεων με την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Επίσης ο κ. Κουβέλης επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά την υποστήριξή του στην κυβέρνηση Σαμαρά λέγοντας: «Σεβόμαστε τη συμμετοχή μας στην κυβέρνηση και βάζουμε στην άκρη το πρόσκαιρο κομματικό συμφέρον. Δεν θέλουμε να ρηγματωθεί η κυβέρνηση με ό,τι συνεπάγεται για τον κοινό μας στόχο. Η στάση ευθύνης παραμένει συστατικό μας στοιχείο της συγκρότησης και της πολιτικής μας. Σε αυτό το δρόμο σας καλώ να βαδίσουμε με σταθερότητα και αποφασιστικότητα».

Το απόγευμα της Δευτέρας συνεδρίασε η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Εκεί υπήρξαν έντονες αντιδράσεις μερίδας μελών της Δημοκρατικής Αριστεράς, οι οποίοι κατά την διάρκεια της ομιλίας τους εισηγήθηκαν την ψήφιση του πακέτου των μέτρων. Τελικά επικράτησε η εισήγηση του κ. Φώτη Κουβέλη και αργά το βράδυ της Δευτέρας εκδόθηκε ανακοίνωση, στην οποία περιλαμβάνονταν τα αποτελέσματα ψηφοφορίας:
«Η εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής που πρότεινε "παρών" στο πολυνομοσχέδιο και θετική ψήφο στον προϋπολογισμό συγκέντρωσε 77 ψήφους. Η πρόταση που διατυπώθηκε για "ναι" και στις δύο ψηφοφορίες συγκέντρωσε 26 ψήφους. Υπήρξαν επίσης και 6 λευκά. Συνολικά ψήφισαν 109 μέλη».

Παρά την τελική απόφαση της Κεντρική Επιτροπής τουλάχιστον πέντε βουλευτές της ΔΗΜΑΡ εκμυστηρεύονται σε συνομιλητές τους ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να υπερψηφίσουν το πακέτο των μέτρων. Ο κ. Κουβέλης δεν έχει θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας απελευθερώνοντας με αυτόν τον τρόπο τους βουλευτές που επιθυμούν να ψηφήσουν διαφορετικά από τις αποφάσεις των παραπάνω Οργάνων.
πηγή:protothema.gr