Nίκη Ομπάμα - Για άλλα τέσσερα χρόνια στον Λευκό Οίκο

«Αυτό έγινε χάρη σε σας. Σας ευχαριστώ» έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στον λογαριασμό του στο τουίτερ, αμέσως μετά την ανακοίνωση ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κερδίζει τις εκλογές.
Σε νέο μήνυμά του ο Ομπάμα ανέβασε μια φωτογραφία με τη σύζυγό του Μισέλ γράφοντας                                                        «Αλλα τέσσερα χρόνια μαζί».

Με το σύνθημα Forrward «Mπροστά» ο Μπαράκ Ομπάμα είχε ζητήσει κατά τη μακρά προεκλογική εκστρατεία από τους Αμερικανούς «άλλα τέσσερα χρόνια» στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών. Τελικά κέρδισε το στοίχημα εξασφαλίζοντας την παραμονή του στο Λευκό Οίκο για μια νέα θητεία.

Της ανακοίνωσης για τα νικηφόρα προγνωστικά ακολούθησαν ξέφρενοι πανηγυρισμοί στο Ιλινόι του Σικάγο. Λίγο μετά τις 6:00 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος το CNN και τα περισσότερα αμερικανικά ειδησεογραφικά δίκτυα ανακοίνωσαν την νίκη του Ομπάμα μετά από μία εκλογική βραδιά που κράτησε την Αμερική και τον κόσμο όλο με κομμένη την ανάσα εξαιτίας της οριακής μάχης που δόθηκε σε πολιτείες-κλειδιά.

Ο Μπαράκ Ομπάμα αυτή τη στιγμή προηγείται με 303 εκλέκτορες, ο Μιτ Ρόμνεϊ με 206 εκλέκτορες.
Οποιος φτάσει στους 270 εκλέκτορες, κατακτά τον Λευκό Οίκο, οπότε ο Ομπάμα θεωρείται βέβαιος νικητής. Στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές ο Ομπάμα κέρδισε με 360 εκλέκτορες.
(τα αποτελέσματα όπως τα δημοσιεύει το CNN)

Το Οχάιο ψήφισε Ομπάμα

Τα αποτελέσματα του Οχάιο είναι εξαιρετικά σημαντικά, αφού ποτέ ένας υποψήφιος για πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν πήρε εκλογές χωρίς να νικήσει στο Οχάιο.

Στην πολιτεία-κλειδί του Οχάιο, σχεδόν τα δύο τρία των ψηφοφόρων επέλεξαν τον Ομπάμα, σύμφωνα με τα έξιτ πολς.

Οι ψηφοφόροι χαμηλού εισοδήματος στο Οχάιο επέλεξαν τον Ομπάμα με αναλογία δύο προς ένα.

Συγκεκριμένα στο Οχάιο το 50,1% ψήφισε τον Ομπάμα και το 48,2% ψήφισε τον Ρόμνεϊ

Πολιτείες - κλειδιά

Τρεις είναι οι πολιτείες-κλειδιά στην προεδρική κούρσα, η Βιρτζίνια το Οχάιο και η Φλόριντα. Το CNN δείχνει ότι τα ποσοστά των δύο υποψηφίων στη Φλόριντα είναι σχεδόν ίσα (49,8% ο Ομπάμα και 49,3% ο Ρόμνεϊ)

Στη Βιρτζίνια (13 εκλέκτορες) κυριάρχησε για μία ακόμη φορά ο Ομπάμα με ποσοστό 50,5% έναντι του 48,0% του Ρόμνεϊ

Οχάιο (18 εκλέκτορες). Στο 77% των εκλογικών τμημάτων προηγείται ο Ομπάμα με 50,1%.

Φλόριντα (29 εκλέκτορες). Με καταμετρημένο το 91% των ψήφων προηγείται ο Μπαράκ Ομπάμα 49,8% έναντι 49,3% για τον Ρόμνεϊ.

Κολοράντο (9 εκλέκτορες). Με καταμετρημένο το 70% των ψήφων προηγείται ο Μπαράκ Ομπάμα 51% έναντι 47% για τον Ρόμνεϊ.

Η πολιτεία του Μίσιγκαν «βάφτηκε» μπλε -οι 16 εκλεκτορικές ψήφοι του Μίσιγκαν ήταν ιδιαιτέρως σημαντικές για τον Ομπάμα, ο οποίος επικεντρώθηκε ιδιαίτερα κατά την προεκλογική του εκστρατεία στην υποστήριξη της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, η οποία έχει τη βάση της στη μεσοδυτική πολιτεία.

Προβλέψεις τα ξημερώματα

Τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα άρχισαν από τις 2:00 ώρα Ελλάδος να μεταδίδουν προβλέψεις για τις πολιτείες όπου έχουν κλείσει οι κάλπες, με διαρκή ροή, χρησιμοποιώντας τα πρώτα αποτελέσματα σε συνδυασμό με exit poll.
Στις 2:00 ώρα Ελλάδος η εκλογική διαδικασία στις ανατολικές ΗΠΑ ολοκληρώθηκε και οι κάλπες έκλεισαν σε Τζόρτζια, Βερμόντ,Νότια Καρολίνα και Βιρτζίνια.

Στη Βιρτζίνια (ιστορικά συντηρητική πολιτεία-κλειδί που ψήφισε υπέρ του Μπαράκ Ομπάμα στις εκλογές του 2008) οι προβλέψεις «δίνουν» μάχη στο νήμα μεταξύ του Ομπάμα και του Μιτ Ρόμνεϊ.

Στις 2.30 ώρα Ελλάδος έκλεισαν οι κάλπες στο Οχάιο και τη Βόρεια Καρολίνα, πολιτείες κλειδιά με «μαγικό» αριθμό εκλεκτόρων, καθώς και στη Δυτική Βιρτζίνια.

Στις 03:00 ώρα Ελλάδος έκλεισαν οι κάλπες στις εξίσου κρίσιμες πολιτείες της Φλόριντα και του Νιου Χάμσαιρ.

Στους Ρεπουμπλικανούς ο έλεγχος της Βουλής των Αντιπροσώπων

Οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με τις προβλέψεις των αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων, που επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει προ των εκλογών.

Οι Ρεπουμπλικανοί είχαν εξασφαλίσει τον έλεγχο της 435μελούς Βουλής κατά τις εκλογές το 2010 , κατακτώντας 25 έδρες περισσότερες από τους Δημοκρατικούς.

Στις εκλογές για την ανανέωση του ενός τρίτου των εδρών της Γερουσίας, οι Ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι ηττώνται σε δύο βορειο-ανατολικές πολιτείες, στο Μέιν και το Κονέκτικατ, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Στο Μισούρι, η δημοκρατική γερουσιαστής Κλερ ΜακΚάσκιλ διατηρεί την έδρα της, απέναντι στον ρεπουμπλικανό υποψήφιο Τοντ Έικιν, ο οποίος είχε προκαλέσει κατακραυγή μιλώντας για τον «πραγματικό βιασμό».

Ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος είχε δηλώσει ότι η εγκυμοσύνη έπειτα από «πραγματικό βιασμό» είναι κάτι πολύ σπάνιο, διότι το σώμα της γυναίκας «καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να το εμποδίσει».

Οι ψηφοφόροι στη Μασαχουσέτη εξέλεξαν τον Δημοκρατικό Τζόζεφ Κένεντι ΙΙΙ στο Κογκρέσο, στέλνοντας ένα ακόμα μέλος της πολιτικής δυναστείας στην Ουάσινγκτον.

Ελληνοαμερικανοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων

Οι Ελληνοαμερικανοί Τζον Σαρμπάνης (Δημοκρατικός από το Μέριλαντ) και Γκας Μπιλιράκης (Ρεπουμπλικανός από την Φλόριντα και συμπρόεδρος του «Ελληνικού Συνδέσμου»), σύμφωνα με το Βήμα, επανεκλέγονται στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Επίσης, επανεκλέγεται η Νίκη Τσόνγκα (Δημοκρατική από τη Μασαχουσέτη, σύζυγος του αείμνηστου Ελληνοαμερικανού γερουσιαστή και υποψηφίου για την προεδρία των ΗΠΑ, Πολ Τσόνγκα).

Θέση στη Γερουσία διεκδικεί από την πολιτεία Νεβάδα η Δημοκρατική βουλευτής Σέλι Μπέρκλεϊ, ελληνοεβραϊκής καταγωγής από τη Θεσσαλονίκη. Εάν τελικά δεν εκλεγεί η Μπέρκλεϊ, δεν θα υπάρχει πλέον κανένας γερουσιαστής ελληνικής καταγωγής μετά την αποχώρηση της Ρεπουμπλικανής Ολυμπίας Σνόου, η οποία δεν έθεσε υποψηφιότητα στις χθεσινές εκλογές.

Ακόμη δεν έγιναν γνωστά τα αποτέλεσμα για την ελληνικής καταγωγής Ντίνα Τάιτους (Δημοκρατική από τη Νεβάδα), η οποία διεκδικεί θέση στη Βουλή, ενώ έχασαν οι υποψήφιοι ομογενείς για τη Βουλή, Τζον Αρβανίτης (Δημοκρατικός από το Νιου Τζέρσεϊ) και Τζέιμς Κάργας (Δημοκρατικός από το Τέξας).

Στη Νέα Υόρκη επανεκλέγεται η δημοκρατική βουλευτής, Κάρολιν Μαλόνι (συμπρόεδρος του «Ελληνικού Συνδέσμου» στη Βουλή).

Σε πολιτειακό επίπεδο αναμένεται να εκλεγούν ο πολιτειακός γερουσιαστής της Νέας Υόρκης δημοκρατικός Μιχάλης Γιάνναρης, ενώ για την πολιτειακή Βουλή της ίδιας πολιτείας η Δημοκρατική Αραβέλλα Σιμωτά και η Ρεπουμπλικανή, Νικόλ Μαλλιωτάκη.

Ο Ρόμνεϊ συνεχάρη τον Ομπάμα

Την ήττα του παραδέχθηκε δημόσια ο Μιτ Ρόμνεί και ανακοίνωσε ότι συνεχάρη τον πρόεδρο Ομπάμα για τη νίκη του. Όπως είπε σήμερα στους υποστηρικτές του «Μόλις τηλεφώνησα στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για να τον συγχαρώ για τη νίκη του (...) σε μία εποχή μεγάλων προκλήσεων για την Αμερική προσεύχομαι ο πρόεδρος να επιτύχει να καθοδηγήσει το έθνος μας»

«Πιστεύω στην Αμερική. Πιστεύω στον αμερικανικό λαό» είπε ο Ρόμνεϊ μιλώντας στην Βοστώνη ενώ πρόσθεσε ότι προσεύχεται για την επιτυχία του Ομπάμα και της χώρας.

«Μακάρι να είχα μπορέσει να εκπληρώσω τις προσδοκίες σας να οδηγήσω τη χώρα σας σε μία νέα κατεύθυνση» είπε ο Ρόμνεϊ προτού ανέβει στη σκηνή μαζί του η σύζυγός του, Αν, την οικογένειά του και τον υποψήφιο αντιπρόεδρο των Ρεπουμπλικανών, Πολ Ράιαν και συμπλήρωσε: «Αλλά το έθνος επέλεξε άλλον ηγέτη κι έτσι η Αν και εγώ θα συνταχθώ μαζί σας για να προσευχηθούμε θερμά για εκείνον και για αυτό το μεγάλο έθνος.»