Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τις θέσεις του ΚΚΕ ενόψει του 19ου Συνεδρίου, παρουσίασε η Α. Παπαρήγα σε συνέντευξη Τύπου

Τις θέσεις του ΚΚΕ για το 19ο συνέδριο του κόμματος, παρουσίασε η γενική γραμματέας Αλέκα Παπαρήγα.
  Υπογράμμισε...  « ...το ΚΚΕ δεν έχει πρόβλημα στα πρόσωπα, άλλα είναι που πρέπει να βελτιώσουμε.»είπε η  Αλέκα Παπαρήγα και ο νοών...νοείτω,σύντροφοι του ΚΚΕ.
...εξ αντικειμένου ταυτίζεται με την εργατική λαϊκή εξουσία και την λαϊκή οικονομία».
Υπογράμμισε ότι η Λαϊκή Συμμαχία σε καμία περίπτωση δεν θα μεταβληθεί σε ενιαίο πολιτικό σχήμα και τόνισε ότι το ΚΚΕ θα είναι πάντα αυτοτελές ιδεολογικά, πολιτικά και οργανωτικά.

«Φιλοδοξούμε να συμβάλουμε ώστε άνθρωποι με εμπειρία αγώνων του εργατικού λαϊκού κινήματος, αλλά και νέοι άνθρωποι που μπαίνουν τώρα στους αγώνες, να κατανοήσουν τις αιτίες των βασάνων τους, αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι αν δεν γίνουν κατανοητές αυτές οι αιτίες»

 Αναφερόμενη στο πρόγραμμα του ΚΚΕ, η κ. Παπαρήγα είπε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν οι υλικές προϋποθέσεις για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση, τόνισε ότι ο σοσιαλισμός είναι αναγκαίος και επίκαιρος, ενώ, απαντώντας αργότερα σε σχετική ερώτηση, είπε ότι στην Ελλάδα κυριαρχούν τα μονοπώλια, η εργασία έχει κοινωνικοποιηθεί:
                         -«δεν έχεις πια μικρομάγαζα» είπε χαρακτηριστικά-
Υπάρχει η αντίθεση κεφαλαίου-εργασίας όπου το κεφάλαιο για να επιβιώσει πρέπει να φτωχύνει τον εργάτη σε σημείο εξαθλίωσης, ενώ ταυτόχρονα η κρίση έδειξε τα όρια του καπιταλιστικού συστήματος, συνυπολογίζοντας και τον κίνδυνο πολέμου που ελλοχεύει.

Ερωτηθείσα για τη θέση της μη σωστής προετοιμασίας του κινήματος εν όψει της κρίσης, η κ. Παπαρήγα είπε ότι «δεν κουμαντάρουμε μόνο εμείς τον λαό, η ανετοιμότητα δεν οφείλεται στο ΚΚΕ».

Η κ. Παπαρήγα προσέθεσε ότι «χωρίς να ταυτίζουμε το κίνημα με το ΚΚΕ, λέμε ότι, αν το κόμμα είχε συμβιβαστεί, δεν θα υπήρχε καμία αντίσταση, αλλά και σήμερα αν δεν υπάρχει μια σταθερή πρωτοπορία, αγώνες θα υπάρχουν, αλλά θα είναι “φούσκες”».

Σε ερώτηση αν μπαίνει ταξικό πρόσημο στον πατριωτισμό είπε ο πατριωτισμός «δεν είναι ίδιος για όλους –για μας είναι η προάσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, βεβαίως αφορά και τα σύνορα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, όμως αν δούμε τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, είχαν όλοι την ίδια στάση; Όταν σήμερα στη Συρία καλούν τους ιμπεριαλιστές 'μπείτε μέσα και κάντε τα λίμπα' στο όνομα του πατριωτισμού, αυτό τι είναι;» είπε η κ. Παπαρήγα, προσθέτοντας «κι ο Σόρος και οι εφοπλιστές για πατρίδα μιλάνε.»

    *Είναι αδιανόητο στο μαζικό κίνημα να βάζεις πολιτικές ταμπέλες, αλλά....
Ερωτηθείσα αν υπάρχει εκ μέρους του ΚΚΕ πρόθεση κοινής δράσης με άλλα κόμματα που επικαλούνται τη σοσιαλιστική επανάσταση, η κ. Παπαρήγα είπε ότι «είναι αδιανόητο στο μαζικό κίνημα να βάζεις πολιτικές ταμπέλες, αλλά δεν συνεργαζόμαστε με πολιτικές δυνάμεις που προέκυψαν από διάσπαση του ΚΚΕ».

Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι μιλά για στελέχη που τη δύσκολη ώρα εγκατέλειψαν το καράβι και ανέπτυξαν συκοφαντική για το ΚΚΕ και για τον σοσιαλισμό του 20ού αιώνα επιχειρηματολογία που χρησιμοποίησε ο ταξικός αντίπαλος.

Ερωτηθείσα αν η κρίση επηρέασε το ΚΚΕ, είπε ότι δυσκολίες υπάρχουν, αλλά «απώλειες μελών του κόμματος δεν έχουμε».

Όσον αφορά την ερώτηση αν το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ θα είναι το τελευταίο στο οποίο η κ. Παπαρήγα θα είναι γενική γραμματέας του κόμματος, είπε ότι «οι άνεργοι στην ουρά του ΟΑΕΔ, δεν κοιμούνται το βράδυ από την αγωνία για το ποιος θα είναι γγ του ΚΚΕ».

«Η ερώτηση δεν έχει νόημα, η νέα Κεντρική Επιτροπή θα αναδείξει τον γραμματέα, το ΚΚΕ δεν έχει πρόβλημα στα πρόσωπα, άλλα είναι που πρέπει να βελτιώσουμε» ξεκαθάρισε.

Ερωτηθείσα τέλος για τη θέση στην οποία αναφέρεται «περί παράνομου ΚΚΕ», η κ. Παπαρήγα είπε ότι «θα ήταν παράλογο να μην έχουμε τέτοια πρόνοια».

«Όλες οι εξελίξεις είναι πιθανές, μπορεί να έχεις και φούντωμα του κινήματος, μπορεί και τα πιο βάρβαρα μέτρα, αλλά σας λέω ότι το ΚΚΕ δεν δέχεται τον εαυτό του παράνομο, σε όλες τις συνθήκες θα υπάρχει και θα δρα μέσα στην Ελλάδα, το 1958 [σ.σ.: απόφαση της 8ης Ολομέλειας της ΚΕ για διάλυση των παράνομων οργανώσεων του κόμματος] δεν το επαναλαμβάνουμε.»  

Παρακολουθείστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη της Αλ. Παπαρήγα και τη συζήτηση με τους δημοσιογράφους

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έτσι χάθηκε ο Καπετάν Πελοπίδας....

Πιτσιωτά:Ένα από τα δέκα ορεινά χωριά του Δήμου Αγίου Γεωργίου Τυμφρηστού του νομού Φθιώτιδος, χτισμένο σε μια ρεματιά, πλούσιο σε νερά,με τις βουνοπλαγιές κατάφυτες από βελανιδιές και έλατα.    Στα εξήντα σπίτια προπολεμικά κατοικούσαν 300 άτομα με 50 μαθητές στο Δημοτικό Σχολείο                                                                                                  Και να μια μέρα χτυπά η καμπάνα πιο ζωηρά. Έχομε πόλεμο, επιστράτευση.                                         Αρκετοί στρατεύσιμοι πολέμησαν στο Αλβανικό μέτωπο και όλοι γύρισαν πίσω στο χωριό. Έχουμε κατοχή. Μα στο χωριό μας μόνο μια φορά πέρασε ένας λόχος Ιταλών και μετά όταν φούντωσε το αντάρτικο είχαμε ελεύθερη Ελλάδα. Ο Άρης Βελουχιώτης μετά την πρώτη του εμφάνιση στις 7 Ιούνη 1942 στη Δομνίστα συνεχίζει τις εμφανίσεις του από χωριό σε χωριό σε όλη την περιτυμφρήστεια περιοχή.
Θυμάμαι τότε ένα απόγευμα που με το χτύπημα της καμπάνας μαζευτήκαμε στο προαύλιο του Σχολείου όπου μας μίλησε ο Άρης. “Είμαστε μ…

Σάββας Κωφίδης: «Στη μάχη με τα τέρατα του κρατικού μηχανισμού, με τα τέρατα του φασισμού βγήκα νικητής, δεν έγινα ο ίδιος τέρας»

Μια διαφορετική συνέντευξη, με έναν από τους σημαντικότερους πρώην διεθνείς ποδοσφαιριστές, ο οποίος έχει ριζωθεί στις ψυχές και στις καρδιές εγχώριων φιλάθλων, κι όχι μόνο…  Ο Σάββας Κωφίδης, μεταξύ άλλων, μιλά για την αγαπημένη του μεταλλική σκηνή, τον πολιτισμό,αλλά και για τα καλά και τα… άρρωστα του ποδοσφαίρου… Επιπρόσθετα, συνθέτει και… κατεβάζει «ενδεκάδες» στο πιο ονειρικό παιχνίδι… Όλοι στις θέσεις σας, αρχίζει το «ματς»! -Σάββα, είσαι διαχρονικά μία από τις πιο… βαριές φανέλες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με την πολυετή και σπουδαία επαγγελματική σου πορεία / καριέρα, ως ποδοσφαιριστής και προπονητής, τι σε κάνει υπερήφανο και τι αντίστροφα σε απογοητεύει από το «βασιλιά» των σπορ, στη χώρα μας και παγκοσμίως; Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι, που προσφέρει έντονα συναισθήματα, τα οποία δύσκολα συναντάς σε άλλα αθλήματα. Η κοινωνικότητα και ο πολιτισμός που πηγάζει μέσα από το ποδόσφαιρο είναι πράγματα για τα οποία μπορεί να νοιώθω περήφανος, αλλά για τον μικροαστισμό κ…

Κωστουλάκης Κωνσταντίνος (Λευκός Αρκάδιος)

ΑΡΚΑΔΙΟΣ ΛΕΥΚΟΣ (1905-1983)
Ο Αρκάδιος Λευκός (πραγματικό όνομα Κωνσταντίνος Κωστουλάκης) γεννήθηκε στο Ρέθυμνο της Κρήτης.
Σπούδασε νομικά και εργάστηκε ως δικηγόρος και στη συνέχεια ως δημόσιος υπάλληλος σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη και τέλος στην Αθήνα, όπου έζησε ως το θάνατό του.
Την πρώτη επίσημη εμφάνισή του στη λογοτεχνία πραγματοποίησε το 1932 με τη δημοσίευση σε συνέχειες στο περιοδικό Νέα Εστία της νουβέλας "Σε πόλεμο με τον εαυτό μου", η οποία έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους κριτικούς.
Ακολούθησε η έκδοση του μυθιστορήματος Κρίσις… στη Θεσσαλονίκη (1934) και τρία ακόμη μυθιστορήματα με μεγάλα χρονικά διαστήματα ανάμεσά τους, ως το 1971 οπότε τιμήθηκε με το δεύτερο κρατικό βραβείο μυθιστορήματος για το έργο του "Συλλογή από μαχαίρια", βράβευση η οποία προκάλεσε την οργισμένη αντίδρασή του.

Στο χώρο των λογοτεχνικών περιοδικών της εποχής οι εμφανίσεις του Λευκού σπανίζουν - κάποιες δημοσ…