Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ: ΕΝΑΣ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Πολιτική τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας,στο δήμο Σικυωνίων,Βαγγέλη Χουσελά,στο Δ.Σ.της 23/11/12,στο θέμα: προτάσεις-τροπολογίες-παρατηρήσεις για τον Καλλικράτη. 
 «Στην αρχή ήταν οι υποσχέσεις και τα όνειρα για μια αποκεντρωμένη ανεξάρτητη τοπική αυτοδιοίκηση, αν και προσωπικά σε όλη την περίοδο που μεσολάβησε από τον ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ στον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ τόνιζα συνεχώς ως δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης ότι ο νέος νόμος 3852/2010 (Καλλικράτης)θα αποτελούσε την ταφόπλακα της τοπικής αυτ/σης.

Η καλή ημέρα είχε φανεί από το πρωί όταν τα κομματικά μαγειρέματα για τα όρια των νέων δήμων οδήγησαν στην δημιουργία δήμων εκτρωμάτων που ποτέ δεν σχεδιάστηκαν με γνώμονα την ανάπτυξη. Παραδείγματα έχουμε και στο νομό μας. Τώρα όμως βλέπω καθαρά με τον νέο νόμο για Καλλικράτη Νο 2 (όπως και στις κινηματογραφικές ταινίες όταν έχουν εισπρακτική επιτυχία βγάζουν νούμερα 2-3-4- και έχει συνέχεια) ολόκληρος ο Νομός να γίνεται ένας δήμος !!! με πρωτεύουσα φυσικά την Κόρινθο στην οποία άλλωστε σιγά- σιγά το τελευταίο διάστημα αρχίζουν και συγκεντρώνουν τις όποιες δημόσιες υπηρεσίες έχουν απομείνει βλέπε Δ.Ο.Υ. βλέπε Ι.Κ.Α. βλέπε Δ.Ε.Η. και ακολουθούν και άλλες όρεξη να έχεις. Ο Καλλικράτης στο ξεκίνημά του είχε ως προίκα πρόγραμμα ΕΛΛ.Α.Δ.Α. που σήμαινε Ελληνική αρχιτεκτονική διοίκησης και αυτοδιοίκησης !!! τι τρομερό όνομα, τι φοβερό επιχειρησιακό σχέδιο ανάπτυξης !!!! τελικά όλα έμειναν στα ντουλάπια του υπουργείου και μαζί φυσικά και η όποια χρηματοδότηση του Καλλικράτη. Στην συνέχεια η κινητήρια οικονομική δύναμη των δήμων οι περίφημοι Κ.Α.Π. (κεντρικοί αυτοτελείς πόροι ) έχουν υποστεί τα δύο χρόνια λειτουργίας των Καλλικρατικών δήμων κούρεμα της τάξης του 60%-65% με τάση συνεχούς αύξησης. Για την ΣΑΤΑ ούτε λόγος να γίνεται έχει σχεδόν κοπεί. Με αυτά τα έσοδα οι δήμοι καλύπτουν με δυσκολία τους μισθούς των υπαλλήλων τους και αυτούς όχι για πολύ ακόμα. Μάλιστα τώρα τα νεώτερα μας λένε πως αν θέλουμε χρήματα ως δήμος καλό είναι να τα αναζητήσουμε από νέους φόρους και χαράτσια που θα βάλουμε στους δημότες μας. Αν μετά τα χαράτσια και τους φόρους δεν τα καταφέρουμε να είμαστε βιώσιμοι και αναγκαστούμε να γίνουμε κόκκινοι αφού θα παρουσιάζουμε απόκλιση -10% στον προϋπολογισμό μας τότε θα παραδώσουμε το δήμο στο περίφημο παρατηρητήριο..!!! ένα είδος κεντρικής επιτήρησης, ένα είδος αυτόματου πιλότου από το υπουργείο. Όλα αυτά βέβαια σύμφωνα με τις προσταγές της κεντρικής ελίτ που σε κάνει να γίνεις κόκκινος όταν δεν σου δίνει μέσω ΚΑΠ αυτά που δικαιούσαι ως δήμος. Ωραίο το κόλπο για να οδηγηθούν όλοι οι δήμοι αργά η γρήγορα κάτω από εποπτεία.

Δυστυχώς με τον Καλλικράτη από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του οι τοπικές κοινωνίες είναι σε φάση υπανάπτυξης με αποτέλεσμα ιστορικά την συγκέντρωση της εξουσίας στην κεντρική εξουσία των επαγγελματιών πολιτικών και στα εκάστοτε κόμματα εξουσίας.

Αν προχωρήσουμε στον Καλλικράτη Νο 2 θα έχουμε μια πρωτοφανή συγκέντρωση της τοπικής εξουσίας σε ελάχιστους SOUPER Δήμους και Περιφέρειες που θα σπάζουν έτσι κάθε δεσμό του πολίτη της τοπικής κοινωνίας με την τοπική αρχή. Ίσως ο βασικός στόχος αυτής της νέας αρχιτεκτονικής να είναι η νέα εξοικονόμηση χρημάτων οι νέες απολύσεις και φυσικά η αγοραιοποίηση – ιδιωτικοποίηση των μέχρι σήμερα παρεχόμενων από τους δήμους υπηρεσιών, μέσα από την επέκταση των υπερεργολαβιών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που θα καταστούν αναπόφευκτες από τη θεσμοθετούμενη συρρίκνωση του προσωπικού των δήμων. Με λίγα λόγια οδηγούμεθα στο ξεπούλημα των πάντων. Τελικά μόνο αποκέντρωση δεν είναι ο Καλλικράτης για δε τα λαϊκά στρώματα φέρνει φτώχεια ανεργία και φυσικά ανάπτυξη !!! μέσω Ε.Ο.Ζ. (Ειδικών οικονομικών ζωνών) βλέπε άρθρο 203 του Νόμου 3852/2010 με το οποίο επιτρέπετε η διεθνής συνεργασία περιφερειών με όρους χαλαρής ομοσπονδιακής σχέσης. Ετσι θα μπορεί π.χ. η Βαυαρία να εποπτεύει την Θράκη η την Πελοπόννησο στα πλαίσια της διεδαφικής συνεργασίας που προβλέπει όπως είπαμε ο Καλλικράτης.

Όλα αυτά μην τα βλέπουμε μακρινά και φανταστικά η ίδια η Ε.Ε. σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της κ. Μπαρόζο μας ομιλεί για την Ευρώπη των περιφερειών (έτσι αποκαλεί την προσάρτηση μιας περιφέρειας από μία άλλη την θεωρεί συνεργασία και όχι κρατικό προτεκτοράτο.)

Αν δεν επανασχεδιάσουμε τον Καλλικράτη με μια φιλοσοφία απεξάρτησης από την κεντρική εξουσία αν δεν μπορέσουμε να σχεδιάσουμε την ανάπτυξή μας εμείς ως τοπική κοινωνία με την βοήθεια ενός οργανωμένου κράτους δεν θα μπορέσουμε να αντιστρέψουμε την πορεία προς την σημερινή διάλυση της τοπικής αυτ/σης. Μιας σημερινής αυτ/σης που δεν είναι ούτε τοπική αλλά και ούτε αυτοδιοίκηση. Εάν στην περιφέρεια Πελοποννήσου (αν μπορούμε να την ονομάσουμε έτσι όταν είναι ακρωτηριασμένη χωρίς Αχαΐα και Ηλεία) συνεχίζουν την μετάσταση όλης της παθολογίας της κεντρικής Αθηναϊκής πολιτικής ζωής και ψάχνουν να βρουν λύσεις και ανάπτυξη μέσω του κ. Φούχτελ ( μάλιστα στην συνάντηση της Θεσσαλονίκης πήγε και αντιδήμαρχος του δήμου μας) χωρίς να έχουν καταλάβει πως οι Γερμανικοί δήμοι αναζητούν συνεργασίες με Ελληνικούς δήμους μόνο και μόνο για να βάλουν ως ενέχυρο την περιουσία τους ώστε μέσω τιτλοποιήσεων να χρηματοδοτηθούν από την κεντρική Γερμανική τράπεζα και έτσι να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα δανειακά τους βάρη. Ίσως να δώσουν και κάποιο κοκαλάκι και σε εμάς.»

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έτσι χάθηκε ο Καπετάν Πελοπίδας....

Πιτσιωτά:Ένα από τα δέκα ορεινά χωριά του Δήμου Αγίου Γεωργίου Τυμφρηστού του νομού Φθιώτιδος, χτισμένο σε μια ρεματιά, πλούσιο σε νερά,με τις βουνοπλαγιές κατάφυτες από βελανιδιές και έλατα.    Στα εξήντα σπίτια προπολεμικά κατοικούσαν 300 άτομα με 50 μαθητές στο Δημοτικό Σχολείο                                                                                                  Και να μια μέρα χτυπά η καμπάνα πιο ζωηρά. Έχομε πόλεμο, επιστράτευση.                                         Αρκετοί στρατεύσιμοι πολέμησαν στο Αλβανικό μέτωπο και όλοι γύρισαν πίσω στο χωριό. Έχουμε κατοχή. Μα στο χωριό μας μόνο μια φορά πέρασε ένας λόχος Ιταλών και μετά όταν φούντωσε το αντάρτικο είχαμε ελεύθερη Ελλάδα. Ο Άρης Βελουχιώτης μετά την πρώτη του εμφάνιση στις 7 Ιούνη 1942 στη Δομνίστα συνεχίζει τις εμφανίσεις του από χωριό σε χωριό σε όλη την περιτυμφρήστεια περιοχή.
Θυμάμαι τότε ένα απόγευμα που με το χτύπημα της καμπάνας μαζευτήκαμε στο προαύλιο του Σχολείου όπου μας μίλησε ο Άρης. “Είμαστε μ…

Σάββας Κωφίδης: «Στη μάχη με τα τέρατα του κρατικού μηχανισμού, με τα τέρατα του φασισμού βγήκα νικητής, δεν έγινα ο ίδιος τέρας»

Μια διαφορετική συνέντευξη, με έναν από τους σημαντικότερους πρώην διεθνείς ποδοσφαιριστές, ο οποίος έχει ριζωθεί στις ψυχές και στις καρδιές εγχώριων φιλάθλων, κι όχι μόνο…  Ο Σάββας Κωφίδης, μεταξύ άλλων, μιλά για την αγαπημένη του μεταλλική σκηνή, τον πολιτισμό,αλλά και για τα καλά και τα… άρρωστα του ποδοσφαίρου… Επιπρόσθετα, συνθέτει και… κατεβάζει «ενδεκάδες» στο πιο ονειρικό παιχνίδι… Όλοι στις θέσεις σας, αρχίζει το «ματς»! -Σάββα, είσαι διαχρονικά μία από τις πιο… βαριές φανέλες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με την πολυετή και σπουδαία επαγγελματική σου πορεία / καριέρα, ως ποδοσφαιριστής και προπονητής, τι σε κάνει υπερήφανο και τι αντίστροφα σε απογοητεύει από το «βασιλιά» των σπορ, στη χώρα μας και παγκοσμίως; Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι, που προσφέρει έντονα συναισθήματα, τα οποία δύσκολα συναντάς σε άλλα αθλήματα. Η κοινωνικότητα και ο πολιτισμός που πηγάζει μέσα από το ποδόσφαιρο είναι πράγματα για τα οποία μπορεί να νοιώθω περήφανος, αλλά για τον μικροαστισμό κ…

Κωστουλάκης Κωνσταντίνος (Λευκός Αρκάδιος)

ΑΡΚΑΔΙΟΣ ΛΕΥΚΟΣ (1905-1983)
Ο Αρκάδιος Λευκός (πραγματικό όνομα Κωνσταντίνος Κωστουλάκης) γεννήθηκε στο Ρέθυμνο της Κρήτης.
Σπούδασε νομικά και εργάστηκε ως δικηγόρος και στη συνέχεια ως δημόσιος υπάλληλος σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη και τέλος στην Αθήνα, όπου έζησε ως το θάνατό του.
Την πρώτη επίσημη εμφάνισή του στη λογοτεχνία πραγματοποίησε το 1932 με τη δημοσίευση σε συνέχειες στο περιοδικό Νέα Εστία της νουβέλας "Σε πόλεμο με τον εαυτό μου", η οποία έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους κριτικούς.
Ακολούθησε η έκδοση του μυθιστορήματος Κρίσις… στη Θεσσαλονίκη (1934) και τρία ακόμη μυθιστορήματα με μεγάλα χρονικά διαστήματα ανάμεσά τους, ως το 1971 οπότε τιμήθηκε με το δεύτερο κρατικό βραβείο μυθιστορήματος για το έργο του "Συλλογή από μαχαίρια", βράβευση η οποία προκάλεσε την οργισμένη αντίδρασή του.

Στο χώρο των λογοτεχνικών περιοδικών της εποχής οι εμφανίσεις του Λευκού σπανίζουν - κάποιες δημοσ…