Επίκαιρο όσο ποτέ..."Κρίσις",σε θεατρική μορφή από τον Αντώνη Παπαϊωάννου

               Από τον Ιανουάριο στο Θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ
"Κρίσις"
Από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Αρκάδιου Λευκού
σε θεατρική διασκευή Αντώνη Παπαϊωάννου
Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα μυθιστορήματα, ενός ξεχασμένου σήμερα λογοτέχνη, η "Κρίσις" του Αρκάδιου  Λευκού, επίκαιρο όσο ποτέ, παίρνει θεατρική μορφή,σε σκηνοθεσία Τόνιας Σταυροπούλου,στο θέατρο Αλκμήνη,μέσα από μια ενδιαφέρουσα προσωπική ερμηνεία του Βαγγέλη Λιοδάκη.
Το μυθιστόρημα, ένα σκληρό, μαύρο και σαρκαστικό αφήγημα κυκλοφόρησε το 1934 σε εποχή οικονομικής κρίσης και ξάφνιασε τους λογοτεχνικούς κύκλους για το εντελώς προσωπικό ύφος του συγγραφέα.
Αναφέρεται σ' έναν μισθοσυντήρητο υπάλληλο, ο οποίος σε πρώτο πρόσωπο διεκτραγωδεί και σαρκάζει την τραγική του οικονομική κατάσταση, αλλά καυτηριάζει και όσους ζουν πλουσιοπάροχα επειδή είχαν το θάρρος να κλέψουν δημόσιο χρήμα.
Όπως και τώρα έτσι και τότε, η Κρίση, είχε σχεδόν τις ίδιες αιτίες, αλλά δεν ήταν και ίδια για όλους.
Η έλλειψη λυρικών στοιχείων, η αμεσότητα στην αφήγηση, η τόλμη για εκμυστήρευση ακραίων καταστάσεων, ο απόλυτος ρεαλισμός, συνθέτουν ένα κείμενο ζωντανό, με δυνατές συγκινήσεις, πικρές αλήθειες και πολύ χιούμορ και σαρκασμό.

Σημαντική παρουσία στην παράσταση αποτελεί η ζωντανή συμμετοχή του μουσικού και τραγουδιστή Θανάση Βαλάσκα που θα συνεισφέρει με το μπουζούκι και τη φωνή του ένα μουσικό κλίμα - σχόλιο της εποχής- μέσα από σπάνια παλιά τραγούδια που επειλέγει η Έλενα Φαληρέα.

Το μυθιστόρημα εξαντλημένο και σπάνιο πια σήμερα έχει γνωρίσει τρεις επιτυχημένες εκδόσεις και αποτελεί σημείο αναφοράς πληθώρας κριτικών και μελετητών της λογοτεχνίας, μέσα στα χρόνια.

Η "Κρίσις" έρχεται σα συνέχεια της προσπάθειας του Αντώνη Παπαϊωάννου και της Τόνιας Σταυροπούλου να μεταφέρουν στο θέατρο σπουδαία και σπάνια κείμενα της λογοτεχνίας μας, όπως είχαν κάνει με επιτυχία στην προηγούμενη δουλειά τους με τίτλο "Ο χορός των επίπλων" πάνω στο αυτοβιογραφικό κείμενο του ποιητή Ρώμου Φιλύρα "Η ζωή μου στο Δρομοκαϊτειο".
                                               ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Συγγραφέας: Αρκάδιος Λευκός
Θεατρική Διασκευή: Αντώνης Παπαϊωάννου
Σκηνοθεσία; Τόνια Σταυροπούλου
Ερμηνεία: Βαγγέλης Λιοδάκης
Μουσική ερμηνεία: Θανάσης Βαλάσκας
Μουσική επιμέλεια: Θανάσης Βαλάσκας, Έλενα Φαληρέα
Επιμέλεια σκηνικού χώρου, κίνηση: Δημήτρης Ράϊκος
Κοστούμια: Έλενα Βαρδαβά