Στις αρχές του μήνα, οι αθλητικοί συντάκτες (ΠΣΑΤ) στην καθιερωμένη τους γιορτή, για την βράβευση των καλύτερων αθλητών της χρονιάς, ανέδειξαν ως καλύτερο αθλητή, τον ερασιτέχνη κολυμβητή ανοιχτής θάλασσας και 4ο Ολυμπιονίκη του Λονδίνου Σπύρο Γιαννιώτη, ως καλύτερη αθλήτρια την ξιφομάχο 5η Ολυμπιονίκη του Λονδίνου Βάσω Βαγιούκα.
Ως κορυφαία ομάδα του μπάσκετ τον Ολυμπιακό (επαγγελματική ομάδα) και ως κορυφαίο προπονητή τον Ντούσαν Ιβκοβιτς του Ολυμπιακού.
Επίσης.... βράβευσαν και τους αδελφούς Γιαννακόπουλου για τη μεγάλη τους προσφορά στον αθλητισμό!!!
Του Νίκου Γεωργόπουλου |
α) Π.χ. Πραγματικά δεν καταλαβαίνω, βάση ποιας λογικής δεν ψηφίστηκε η Εθνική Ομάδα Νεανίδων του Πόλο, η οποία αναδείχθηκε Παγκόσμια Πρωταθλήτρια στο Περθ της Αυστραλίας. Όταν μάλιστα είναι γνωστό σε όλους και κυρίως στους αθλητικούς συντάκτες κάτω από ποιες άθλιες συνθήκες έγινε η προετοιμασία της ομάδας (χωρίς καμία οικονομική βοήθεια, με κολυμβητήρια χωρίς θέρμανση κλπ).
β) Αλλά και γιατί όχι η ομάδα κωπηλασίας διπλού σκιφ γυναικών η οποία στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο με την Αλεξάνδρα Τσιάβου και τη Χριστίνα Γιαζιτζίδου, οι οποίες μάλιστα βρίσκονται μπροστά στο δίλημμα της προσωρινής ή οριστικής αποχώρησης από την ενεργό δράση προκειμένου να λύσουν το βιοποριστικό τους πρόβλημα. Στην ουσία, το τελευταίο διάστημα η ελληνική Κωπηλασία, το κορυφαίο δημιούργημα του ελληνικού ερασιτεχνικού αθλητισμού βρίσκεται όπως δήλωσε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Καρράς, υπό διάλυση.
Ρωτάω λοιπόν, ποια σχέση μπορεί να έχει η επιχείρηση «Ολυμπιακός» με τα ερασιτεχνικά αθλήματα; Θα μπορούσε ίσως να βραβευθεί από το εμπορικό ή βιομηχανικό επιμελητήριο. Το λέω αυτό γιατί ποια σχέση έχουν τα κορίτσια του Πόλο ή της Κωπηλασίας ή ακόμα ο Γιαννιώτης και η Βουγιούκα, οι οποίοι δεν παίρνουν ούτε οδοιπορικά, αντιθέτως πληρώνουν γι' αυτό που κάνουν, με τα εκατομμύρια του Σπανούλη, του Περπερόγλου και των άλλων παικτών;
Τώρα σχετικά με τη ψήφιση του καλύτερου προπονητή. Μεγάλος προπονητής ο κ. Ιβκοβιτς. Όμως αλήθεια υπάρχει καμία σύγκριση στις συνθήκες κάτω από τις οποίες δούλεψε από πλευράς μέσων και οικονομικών απολαβών με αυτές των κ.κ. Τζιαν Ποστιλιόνε προπονητής της εθνικής Ομάδας Κωπηλασίας ή του Γιώργου Μορφέση της εθνικής Ομάδας Πόλο Νεανίδων; Καμία σύγκριση. Η μέρα με τη νύχτα και όμως ο αθλητικός τύπος στην πλειοψηφία του κάνει πως δεν βλέπει και δεν ακούει. Ήταν μεγάλο λάθος του ΠΣΑΤ να βάλει στο ίδιο καλάθι επαγγελματίες και ερασιτέχνες, χορτάτους με νηστικούς. Μήπως το παιχνίδι ήταν στημένο; Π.χ. Από πού κι ως πού να βραβευθούν οι Αφοί Γιαννακόπουλοι για την προσφορά τους στον ελληνικό αθλητισμό; Όταν οι πάντες γνωρίζουν ότι διέλυσαν τον ερασιτέχνη Παναθηναϊκό; 17 αθλήματα είχε ο Παναθηναϊκός και στα 15 ήταν πρωταθλητής Ελλάδας. Οι οικογένειες Βαρδινογιάννη και Γιαννακοπουλέων τα διέλυσαν. Καμία σχέση με το χώρο του αθλητισμού. Δεν έδωσαν τίποτα.
Για το λόγο αυτόν οι ερασιτέχνες αθλητές, πρωταθλητές πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ήρθε ο καιρός να δημιουργηθεί ένα μεγάλο αθλητικό κίνημα. Γιατί μόνο να προσπαθεί ο καθένας να βολέψει τον εαυτό του τίποτα δεν μπορεί να γίνει. Γι' αυτό χρειάζεται οργάνωση. Οι μάχες κερδίζονται στο πεζοδρόμιο. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει.