Ο "εγκέφαλος" της Ντόρας και...του πουλιού το γάλα,στο σκάνδαλο Λαυρεντιάδη

Οι κήνσορες της ηθικής που ζητούν μέτρα για τον λαό και απολύσεις για εξυγίανση του δημόσιου τομέα φαίνεται πως άλλα
διδάσκουν και άλλα πράττουν.
Ο Τρύφωνας Κολλίντζας, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, συνελήφθη από τις διωκτικές αρχές, φερόμενος ως εμπλεκόμενος στο μεγάλο σκάνδαλο της Proton Bank, ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Κολλίντζας, για περίπου δύο δεκαετίες κατείχε επιτελικές θέσεις τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, στηλιτεύοντας μέσα από "φιλόξενες" συχνότητες και μέσα (ΣΚΑΙ Καθημερινή κλπ) την διαφθορά ...των άλλων!
Εξαιρετικά ενδιαφέρον βέβαια παρουσιάζει η δράση Κολλίντζα στον ευαίσθητο τόμεα της αγοράς που έχει να κάνει με τα σούπερμάρκετ καθώς είναι μέλος του 8μελούς δ.σ της εταιρείας ΑΒ Βασιλόπουλος.

Οι εισαγγελικές αρχές τώρα συνεχίζουν την έρευνα και για το συγκεκριμένο κομμάτι για να διαπιστώσουν τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν ιδιαίτερα τα τελευταία τρία χρόνια όπου επιχειρήθηκε η κυριαρχία σε αυτό τον κλάδο της χώρας από την Delhaize Group

Αξίζει να πούμε ότι πρόσφατα ο επικεφαλής του Delhaize Group (θυγατρική της στην Ελλάδα η ΑΒ Βασιλόπουλος), Pierre-Olivier Beckers, είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας, Αντώνη Σαμαρά, στο οποίο μετέφερε το μήνυμα ότι το Delhaize Group "μένει Ελλάδα". Και γιατί να φύγει άλλωστε όταν είχε τέτοιους "μάστερ" του συστήματος στο Δ.Σ της.

           Αλλοίμονο στους Έλληνες που ακολουθούν ορθές πρακτικές.
Σε κάθε περίπτωση η εμπλοκή της ΑΒ Βασιλόπουλος στην υπόθεση, λόγω του Τρύφωνα Κολλίντζα, εκτιμάται από παράγοντες της αγοράς ότι θα δημιουργήσει τριγμούς στο επόμενο διάστημα.
Επίσης θεωρείται βέβαιο ότι η επιλογή Κολλίντζα θα δημιουργήσει πρόβλημα και στο ελληνικό management της ΑΒ Βασιλόπουλος που πλέον είναι εκτεθειμένο έναντι του Delhaize Group.

                                               Παλμαρέ Κολλίντζα
Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Ερευνητικός Εταίρος στο Κέντρο Ερευνών Οικονομικής Πολιτικής του Λονδίνου
Διευθύνων Σύμβουλος της Proton Bank το 2010
Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Bank την περίοδο 2004 – 2010
Μέλος στο Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την περίοδο 2001 – 2004
Πρόεδρος στο Ινστιτούτο Μελετών Οικονομικής Πολιτικής τις περιόδους: 1996 – 1998 & 1999 – 2002
Γενικός Σύμβουλος στο Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) την περίοδο 1997 – 1999
Επιστημονικός Διευθυντής στο Κέντρο Προγραμματισμού & Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) το 1993
Εν τω μεταξύ, ο ίδιος ήταν και εκ των εμπνευστών του οικονομικού προγράμματος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, του, τότε, κόμματος της Ντόρας Μπακογιάννη.

Βέβαια, ο ίδιος, τουλάχιστον με τα έως και τώρα δεδομένα που είναι μεν επιβαρυντικά αλλά και με το τεκμήριο της αθωότητας ακόμη να παραμένει ενεργό, φέρεται να μην είχε ιδιαίτερο πρόβλημα με την... απάτη, συμμετέχοντας στη διοίκηση μίας εταιρείας της οποίας οι επιτελείς κατηγορούνται για σωρεία κακουργηματικών πράξεων.
Αν τελικώς ευσταθούν οι κατηγορίες εναντίον του (Στο ΔΣ της PROTONBANK ήταν αυταπόδεικτα βέβαια), τότε η περίπτωση του αποτελεί ένα παράδειγμα τεράστιας απόστασης μεταξύ λόγων και έργων στη δημόσια σφαίρα.

Για να καταλάβετε ποιοι κουνούν το δάκτυλο στον απλό εργαζόμενο!!