Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Νέο «Αριστερό Δίκτυο» εντός και εκτός ΔΗΜΑΡ!

       Νέο "κόμμα" μέσα στη... ΔΗΜΑΡ 
Αριστερή «αντιπολίτευση» δημιουργείται στη ΔΗΜΑΡ. Ως συλλογικότητα, με το όνομα «Αριστερό Δίκτυο», οι διαφωνούντες θα κάνουν από δω και πέρα τις παρεμβάσεις τους εντός και εκτός του κόμματος.

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Ροές στο Γκάζι, παρευρέθηκαν εκτός από τους βουλευτές Οδυσσέα Βουδούρη και Πάρι Μουτσινά, στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ όπως η κυρία Σοφία Ανδριοπούλου, ο κ. Θράσος Φωτεινός, ο οποίος άνοιξε την εκδήλωση, παλιά στελέχη του χώρου όπως οι Θόδωρος Μαλικιώσης και Μίμης Μαρκάκης ενώ μήνυμα έστειλαν τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ Βαγγέλης Ζορκάδης και Χρήστος Σταυρόπουλος.

Στην σύσκεψη ήταν και στελέχη από το χώρο της Αυτοδιοίκησης , όπως η Λαμπρινή Μάνου (αντιδήμαρχος Κορυδαλλού), ο Γιώργος Παπασίμος (υποψήφιος βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, συνεργαζόμενος, στα Τρίκαλα) κ.ά.

Είναι αξιοσημείωτο ότι έδωσαν το «παρών» οι Στέφανος Μπαγεώργος και Θανάσης Ζαχαρόπουλος, εκ των στελεχών που αποχώρησαν από τη ΔΗΜΑΡ, διαφωνώντας με τη συμμετοχή του κόμματος στην κυβέρνηση.

Η αποτίμηση της πεντάμηνης κυβερνητικής θητείας από τη μια και η πολιτική διεξόδου από την κρίση από την άλλη απετέλεσαν τα κεντρικά ζητήματα των τοποθετήσεων στη σύσκεψη η οποία αποτελεί ανοιχτό κάλεσμα προς όλους όσοι θέλουν να συνδιαμορφώσουν τις εξελίξεις στη ΔΗΜΑΡ. Παράλληλα, αποτελεί απαρχή πρωτοβουλιών εντός κι εκτός του κόμματος.

Το στοιχείο της οξείας κριτικής στις επιλογές της ΔΗΜΑΡ διαπερνά τις απόψεις της μειοψηφίας. Η εισήγηση του Ανδρέα Νεφελούδη στη σύσκεψη συνοψίζει το πλαίσιο της άποψης της μειοψηφίας, δυόμισι χρόνια μετά την ίδρυση της Δημοκρατικής Αριστεράς και πέντε μήνες μετά την απόφαση στήριξης στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της μειοψηφίας βασικό χαρακτηριστικό της 5μηνης διακυβέρνησης είναι η πλήρης αναντιστοιχία των προεκλογικών εξαγγελιών των κομμάτων που τη στηρίζουν, αλλά και της προγραμματικής τους συμφωνίας, με την ακολουθούμενη πολιτική. «Είναι η πολιτική που υπαγορεύεται από την «τρόικα», η πολιτική των μνημονίων, η πολιτική της λιτότητας, που έχει σαν αποτελέσματα την ύφεση, την ανεργία, την πτώση του βιοτικού επιπέδου του ελληνικού λαού, χωρίς να διαφαίνεται διέξοδος από την κρίση, στο, κατά το δυνατόν, προβλέψιμο μέλλον, ενώ παράλληλα, δεν απομακρύνει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας της χώρας και την έξοδο από την ευρωζώνη», εκτιμούν.

Είναι αξιοσημείωτο ότι θεωρούν πως η πολιτική αυτή δεν είναι αποτέλεσμα «λανθασμένης εκτίμησης» και «λάθους συνταγής» αλλά μια «ακραία νεοφιλελεύθερη επιλογή, που έχει στόχο την δημιουργία φθηνής αγοράς εργασίας στην Ευρώπη και μετατροπής σε Ειδική Οικονομική Ζώνη, της χώρας, στο σύνολό της».

Και όλα αυτά είναι, όπως σημειώνουν, σε ριζική αντίθεση με όσα είχε κατά το πρόσφατο παρελθόν διατυπώσει η ΔΗΜΑΡ. Οι μόνες «μεταρρυθμίσεις», σύμφωνα με τη μειοψηφία, είναι «οι απολύσεις, μέσω διαθεσιμότητας, στο δημόσιο τομέα, η εκποίηση των φιλέτων της δημόσιας περιουσίας και η αποδιάρθρωση του δημόσιου τραπεζικού πυλώνα που έθετε ως κύριο μοχλό αναθέρμανσης της οικονομίας η ΔΗΜΑΡ».

Κατηγορούν τη ΔΗΜΑΡ ότι αυτοεγκλωβισμένη στην λογική του «μονόδρομου» για την αντιμετώπιση της κρίσης, υιοθέτησε την βασική επιχειρηματολογία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την ανυπαρξία εναλλακτικής, ως προς την ακολουθούμενη, πολιτική και «υλοποιεί την μνημονιακή πολιτική που επί δύο χρόνια θεωρούσε, σωστά, ότι οδηγεί σε πολλαπλασιασμό των αδιεξόδων και τη χώρα σε κίνδυνο». Η μειοψηφία υποστηρίζει ότι η ΔΗΜΑΡ δεν μπορεί, με την συμμετοχή της, να αλλάξει την πορεία των εξελίξεων και «περιορίζεται σε παθητικό ρόλο και λειτουργεί ως αριστερό άλλοθι της κυβέρνησης Σαμαρά».

Υπάρχει πλήρης ανατροπή των ιδρυτικών διακηρύξεων του κόμματος, των συνεδριακών θέσεων και των προγραμματικών – προεκλογικών δεσμεύσεων, σημειώνουν ενώ υπογραμμίζουν ότι υπάρχει σοβαρή κρίση εμπιστοσύνης στη σχέση του κόμματος με την κοινωνία και ιδιαίτερα με το ακροατήριο της ανανεωτικής αριστεράς που περιέβαλε με εμπιστοσύνη το εγχείρημα της ίδρυσής της πριν από δυο χρόνια.

Οι προτάσεις τους εδράζονται στους εξής άξονες:

- έναρξη μιας οργανωμένης συζήτησης σε όλη την κλίμακα του κόμματος, σε όλα τα περιφερειακά γραφεία και τις Νομαρχιακές Επιτροπές, σε όλες τις οργανώσεις, με επίκεντρο τη συμμετοχή στην κυβέρνηση, την προοπτική του κόμματος, τα φυσιογνωμικά του χαρακτηριστικά και τα θέματα της οργανωτικής και πολιτικής του διεύρυνσης.

- έκτακτο συνέδριο για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις

Ως στόχο η μειοψηφία θέτει την επιβεβαίωση των ιδρυτικών χαρακτηριστικών της ΔΗΜΑΡ και των κατευθύνσεων του 1ου συνεδρίου του κόμματος

Κρίνουν ότι η ΔΗΜΑΡ στρέφεται πλέον όλο και πιο έντονα, ιδεολογικά και πολιτικά προς τον χώρο μιας κεντρώας ανακατάταξης.

Μάλιστα, η κινητικότητα που υπάρχει για την ανασυγκρότηση του χώρου της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας, και ιδιαίτερα η συνάντηση που οργάνωσαν 6 κινήσεις πολιτών, την περασμένη Τετάρτη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, έχει τεθεί στο επίκεντρο της κριτικής τους.

Σύμφωνα με τον κ. Νεφελούδη, «οι πρωτοβουλίες που σήμερα αναπτύσσονται μέσα σε ένα θολό τοπίο εκσυγχρονισμού και ευρωπαϊκών προτύπων περισσότερο προσομοιάζουν με μια συντηρητική μεταστροφή της ΔΗΜΑΡ σε κεντρώες κατευθύνσεις. Αυτή η επιλογή πρέπει να ανατραπεί και να προσαρμοστεί με όλες τις διακηρυγμένες θέσεις του κόμματος».

Η μειοψηφία αντιτάσσει ότι ο φυσικός χώρος της ΔΗΜΑΡ είναι «η Αριστερά, γιατί μόνο μέσα από αυτόν μπορούν να πραγματοποιηθούν οι αλλαγές με προοδευτικό πρόσημο που ευαγγελιζόμαστε».

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έτσι χάθηκε ο Καπετάν Πελοπίδας....

Πιτσιωτά:Ένα από τα δέκα ορεινά χωριά του Δήμου Αγίου Γεωργίου Τυμφρηστού του νομού Φθιώτιδος, χτισμένο σε μια ρεματιά, πλούσιο σε νερά,με τις βουνοπλαγιές κατάφυτες από βελανιδιές και έλατα.    Στα εξήντα σπίτια προπολεμικά κατοικούσαν 300 άτομα με 50 μαθητές στο Δημοτικό Σχολείο                                                                                                  Και να μια μέρα χτυπά η καμπάνα πιο ζωηρά. Έχομε πόλεμο, επιστράτευση.                                         Αρκετοί στρατεύσιμοι πολέμησαν στο Αλβανικό μέτωπο και όλοι γύρισαν πίσω στο χωριό. Έχουμε κατοχή. Μα στο χωριό μας μόνο μια φορά πέρασε ένας λόχος Ιταλών και μετά όταν φούντωσε το αντάρτικο είχαμε ελεύθερη Ελλάδα. Ο Άρης Βελουχιώτης μετά την πρώτη του εμφάνιση στις 7 Ιούνη 1942 στη Δομνίστα συνεχίζει τις εμφανίσεις του από χωριό σε χωριό σε όλη την περιτυμφρήστεια περιοχή.
Θυμάμαι τότε ένα απόγευμα που με το χτύπημα της καμπάνας μαζευτήκαμε στο προαύλιο του Σχολείου όπου μας μίλησε ο Άρης. “Είμαστε μ…

Σάββας Κωφίδης: «Στη μάχη με τα τέρατα του κρατικού μηχανισμού, με τα τέρατα του φασισμού βγήκα νικητής, δεν έγινα ο ίδιος τέρας»

Μια διαφορετική συνέντευξη, με έναν από τους σημαντικότερους πρώην διεθνείς ποδοσφαιριστές, ο οποίος έχει ριζωθεί στις ψυχές και στις καρδιές εγχώριων φιλάθλων, κι όχι μόνο…  Ο Σάββας Κωφίδης, μεταξύ άλλων, μιλά για την αγαπημένη του μεταλλική σκηνή, τον πολιτισμό,αλλά και για τα καλά και τα… άρρωστα του ποδοσφαίρου… Επιπρόσθετα, συνθέτει και… κατεβάζει «ενδεκάδες» στο πιο ονειρικό παιχνίδι… Όλοι στις θέσεις σας, αρχίζει το «ματς»! -Σάββα, είσαι διαχρονικά μία από τις πιο… βαριές φανέλες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με την πολυετή και σπουδαία επαγγελματική σου πορεία / καριέρα, ως ποδοσφαιριστής και προπονητής, τι σε κάνει υπερήφανο και τι αντίστροφα σε απογοητεύει από το «βασιλιά» των σπορ, στη χώρα μας και παγκοσμίως; Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι, που προσφέρει έντονα συναισθήματα, τα οποία δύσκολα συναντάς σε άλλα αθλήματα. Η κοινωνικότητα και ο πολιτισμός που πηγάζει μέσα από το ποδόσφαιρο είναι πράγματα για τα οποία μπορεί να νοιώθω περήφανος, αλλά για τον μικροαστισμό κ…

Κωστουλάκης Κωνσταντίνος (Λευκός Αρκάδιος)

ΑΡΚΑΔΙΟΣ ΛΕΥΚΟΣ (1905-1983)
Ο Αρκάδιος Λευκός (πραγματικό όνομα Κωνσταντίνος Κωστουλάκης) γεννήθηκε στο Ρέθυμνο της Κρήτης.
Σπούδασε νομικά και εργάστηκε ως δικηγόρος και στη συνέχεια ως δημόσιος υπάλληλος σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη και τέλος στην Αθήνα, όπου έζησε ως το θάνατό του.
Την πρώτη επίσημη εμφάνισή του στη λογοτεχνία πραγματοποίησε το 1932 με τη δημοσίευση σε συνέχειες στο περιοδικό Νέα Εστία της νουβέλας "Σε πόλεμο με τον εαυτό μου", η οποία έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους κριτικούς.
Ακολούθησε η έκδοση του μυθιστορήματος Κρίσις… στη Θεσσαλονίκη (1934) και τρία ακόμη μυθιστορήματα με μεγάλα χρονικά διαστήματα ανάμεσά τους, ως το 1971 οπότε τιμήθηκε με το δεύτερο κρατικό βραβείο μυθιστορήματος για το έργο του "Συλλογή από μαχαίρια", βράβευση η οποία προκάλεσε την οργισμένη αντίδρασή του.

Στο χώρο των λογοτεχνικών περιοδικών της εποχής οι εμφανίσεις του Λευκού σπανίζουν - κάποιες δημοσ…