Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πάνε για κατάργηση τα δημοτικά λιμενικά ταμεία;

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σικυωνίων κ. Σωτήρης Μενούνος αναφέρει ότι, λίγες μόλις μέρες μετά την έναρξη λειτουργίας των δημοτικών λιμενικών ταμείων του Νομού Κορινθίας, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου ετοιμάζεται να καταθέσει νομοσχέδιο συνένωσης τους και δημιουργίας Α.Ε. διαχείρισης λιμένων σύμφωνα με το Ν. 2932/2001.
Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου έχει καταθέσει Σχέδιο νόμου προς διαβούλευση όπου, ανάμεσα σε άλλες διατάξεις, αναφέρει τα εξής :« Άρθρο 37 : Ανάπτυξη Περιφερειακού Λιμενικού Συστήματος
ΣΧΕΔΙΟ  ΝΟΜΟΥ (διαβάστε εδώ)

1. Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, κατόπιν αιτιολογημένης εισήγησης της Ρ.Α.Λ., προσκαλεί τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία, είτε να συγχωνευθούν μεταξύ τους προς τον σκοπό δημιουργίας Ανώνυμης Εταιρείας, είτε να προσχωρήσουν σε ένα από τα Λιμενικά Δίκτυα του παρόντος, με ειδικότερα κριτήρια εφαρμογής της λιμενικής Πολιτικής που καθορίζονται για τα Λιμενικά Ταμεία από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.
2. Με βάση τις προτάσεις των Δημοτικών ή Διαδημοτικών Λιμενικών Ταμείων και Γραφείων στην πρόσκληση της προηγούμενης παραγράφου εκπονείται με ευθύνη των Υπουργείων Εσωτερικών και Ναυτιλίας και Αιγαίου ολοκληρωμένο σχέδιο συνενώσεων Λιμενικών Ταμείων σε Περιφερειακά Δίκτυα Λιμένων – Ανώνυμες Εταιρίες κατ’ αναλογία των Δικτύων του άρθρου 35 παρ. 1 του παρόντος, τα οποία ιδρύονται δια νόμου ».

Σε συνάντηση που είχε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης με το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου, ανέφερε ότι όλη η διαδικασία θα είναι «εθελοντική» για τα λιμενικά ταμεία και αφού περάσει μια <<μεταβατική>> περίοδος, το Υπουργείο θα τα συνενώσει υποχρεωτικά. Ποιά θα είναι η <<μεταβατική>> περίοδος, ωστόσο, ο Υπουργός δεν ανέφερε …

Τόσο το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. όσο και πλήθος Δημάρχων εξέφρασαν έντονα την αντίθεσή τους στο σχέδιο νόμου που πρόκειται να κατατεθεί στην Βουλή και δεν έλειψαν και τα ευτράπελα όταν ο Δήμαρχος Χανίων Εμμανουήλ Σκουλάκης κατηγόρησε τον Υπουργό ότι δεν υπογράφει την απόφαση του συνόλου των δήμων του νομού Χανίων να συνενωθούν σε ένα διαδημοτικό λιμενικό ταμείο. Συμβούλευσε δε τον Υπουργό ότι θα πρέπει να φοράει αλεξίσφαιρο γιλέκο όταν θα επισκεφτεί την Κρήτη!

Ο Πρόεδρος του Δ.Λ.Τ. Σικυωνίων μας εξέφρασε την απορία του σχετικά με το άρθρο 37 του σχεδίου νόμου του Υ.Ν.Α., διερωτώμενος γιατί 2 ή περισσότεροι δήμοι να συνενώσουν τα λιμενικά τους ταμεία και να μετατραπούν σε Α.Ε. όταν η συμμετοχή τους στα νέα 12μελη Διοικητικά Συμβούλια θα είναι μόνο με 1 μέλος οριζόμενο από το Δημοτικό Συμβούλιο της έδρας της Α.Ε.;

Γιατί δηλαδή για παράδειγμα ο Δήμος Σικυωνίων και ο Δήμος Βέλου Βόχας, αντί να δημιουργήσουν ένα διαδημοτικό λιμενικό ταμείο όπου σχεδόν όλα τα μέλη του Δ.Σ. (εκτός του Λιμενάρχη) θα έχουν οριστεί από τα δημοτικά συμβούλια, να κάνουν Α.Ε. όπου η συμμετοχή των δήμων θα είναι μόνο με ένα μέλος στο Δ.Σ.;

Τα έως σήμερα παραδείγματα από την δημιουργία Α.Ε. δεν είναι και τα καλύτερα, αφού τα Δ.Σ. τους ενδιαφέρονται μόνο για την αύξηση των εσόδων τους χρησιμοποιώντας την χερσαία ζώνη (το παραλιακό μέτωπο της πόλης) κατά το δοκούν, χωρίς να ρωτήσουν την άποψη του Δήμου και χωρίς να υπάρχει κοινή πολιτική ανάπτυξης.
Μπορούν μάλιστα, με απόφαση των Δ.Σ. τους, να απαλλοτριώνουν οποιαδήποτε παραλία, εξομοιώνοντάς την με τη Χερσαία Ζώνη Λιμένα !!!

Στη συνάντηση του Υπουργού με το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. εκτός από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σικυωνίων, παρευρέθηκαν από το νομό μας και ο αναπληρωτής Δήμαρχος Κορινθίων κ. Χαράλαμπος Καμπούρης καθώς και ο Δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας κ. Κωσταντίνος Λογοθέτης.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έτσι χάθηκε ο Καπετάν Πελοπίδας....

Πιτσιωτά:Ένα από τα δέκα ορεινά χωριά του Δήμου Αγίου Γεωργίου Τυμφρηστού του νομού Φθιώτιδος, χτισμένο σε μια ρεματιά, πλούσιο σε νερά,με τις βουνοπλαγιές κατάφυτες από βελανιδιές και έλατα.    Στα εξήντα σπίτια προπολεμικά κατοικούσαν 300 άτομα με 50 μαθητές στο Δημοτικό Σχολείο                                                                                                  Και να μια μέρα χτυπά η καμπάνα πιο ζωηρά. Έχομε πόλεμο, επιστράτευση.                                         Αρκετοί στρατεύσιμοι πολέμησαν στο Αλβανικό μέτωπο και όλοι γύρισαν πίσω στο χωριό. Έχουμε κατοχή. Μα στο χωριό μας μόνο μια φορά πέρασε ένας λόχος Ιταλών και μετά όταν φούντωσε το αντάρτικο είχαμε ελεύθερη Ελλάδα. Ο Άρης Βελουχιώτης μετά την πρώτη του εμφάνιση στις 7 Ιούνη 1942 στη Δομνίστα συνεχίζει τις εμφανίσεις του από χωριό σε χωριό σε όλη την περιτυμφρήστεια περιοχή.
Θυμάμαι τότε ένα απόγευμα που με το χτύπημα της καμπάνας μαζευτήκαμε στο προαύλιο του Σχολείου όπου μας μίλησε ο Άρης. “Είμαστε μ…

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει το βιβλίο «Κώστας Δαβουρλής:Ο Πελέ της Ευρώπης»

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει το βιβλίο «Κώστας Δαβουρλής:Ο Πελέ της Ευρώπης». Το βιβλίο έχει γράψει ο Γιώργος Πολ Παπαδάκης και αναφέρεται στην ζωή και την πορεία του σπουδαίου ποδοσφαιριστή που υπήρξε εξέχων εκπρόσωπος του Πελοποννησιακού ποδοσφαίρου αλλά και ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες όλων των εποχών. 
«Ο Δαβουρλής πραγματικά πρέπει να ήταν ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής που πέρασε από τα ελληνικά γήπεδα» λέει ο συγγραφέας στην συνέντευξη που έδωσε με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου.

Διαβάστε την συνέντευξη του Γιώργου Πολ. Παπαδάκη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη:
ΕΡ. Ποια ήταν η αφορμή για να ασχοληθείτε με τον ποδοσφαιριστή Κώστα Δαβουρλή;
ΑΠ. Κάποια στιγμή έπιασα τον εαυτό μου να ψάχνει να βρει τα γκολ από φάουλ που σημείωσε ο Δαβουρλής στη Β΄ Εθνική. Ήθελα να τα αθροίσω με τα 22 που πέτυχε στην Α΄ για να δω το συνολικό ρεκόρ του ποδοσφαιριστή. Άρχισα να ψάχνω στο ελεύθερο τότε αρχείο της «Αθλητικής ηχούς» (για «χαλάρωση» από τι άλλες συγγραφικές μου δραστηριότητες) ένα – ένα τα ματ…

Σάββας Κωφίδης: «Στη μάχη με τα τέρατα του κρατικού μηχανισμού, με τα τέρατα του φασισμού βγήκα νικητής, δεν έγινα ο ίδιος τέρας»

Μια διαφορετική συνέντευξη, με έναν από τους σημαντικότερους πρώην διεθνείς ποδοσφαιριστές, ο οποίος έχει ριζωθεί στις ψυχές και στις καρδιές εγχώριων φιλάθλων, κι όχι μόνο…  Ο Σάββας Κωφίδης, μεταξύ άλλων, μιλά για την αγαπημένη του μεταλλική σκηνή, τον πολιτισμό,αλλά και για τα καλά και τα… άρρωστα του ποδοσφαίρου… Επιπρόσθετα, συνθέτει και… κατεβάζει «ενδεκάδες» στο πιο ονειρικό παιχνίδι… Όλοι στις θέσεις σας, αρχίζει το «ματς»! -Σάββα, είσαι διαχρονικά μία από τις πιο… βαριές φανέλες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με την πολυετή και σπουδαία επαγγελματική σου πορεία / καριέρα, ως ποδοσφαιριστής και προπονητής, τι σε κάνει υπερήφανο και τι αντίστροφα σε απογοητεύει από το «βασιλιά» των σπορ, στη χώρα μας και παγκοσμίως; Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι, που προσφέρει έντονα συναισθήματα, τα οποία δύσκολα συναντάς σε άλλα αθλήματα. Η κοινωνικότητα και ο πολιτισμός που πηγάζει μέσα από το ποδόσφαιρο είναι πράγματα για τα οποία μπορεί να νοιώθω περήφανος, αλλά για τον μικροαστισμό κ…