Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πάνε για κατάργηση τα δημοτικά λιμενικά ταμεία;

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σικυωνίων κ. Σωτήρης Μενούνος αναφέρει ότι, λίγες μόλις μέρες μετά την έναρξη λειτουργίας των δημοτικών λιμενικών ταμείων του Νομού Κορινθίας, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου ετοιμάζεται να καταθέσει νομοσχέδιο συνένωσης τους και δημιουργίας Α.Ε. διαχείρισης λιμένων σύμφωνα με το Ν. 2932/2001.
Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου έχει καταθέσει Σχέδιο νόμου προς διαβούλευση όπου, ανάμεσα σε άλλες διατάξεις, αναφέρει τα εξής :« Άρθρο 37 : Ανάπτυξη Περιφερειακού Λιμενικού Συστήματος
ΣΧΕΔΙΟ  ΝΟΜΟΥ (διαβάστε εδώ)

1. Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, κατόπιν αιτιολογημένης εισήγησης της Ρ.Α.Λ., προσκαλεί τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία, είτε να συγχωνευθούν μεταξύ τους προς τον σκοπό δημιουργίας Ανώνυμης Εταιρείας, είτε να προσχωρήσουν σε ένα από τα Λιμενικά Δίκτυα του παρόντος, με ειδικότερα κριτήρια εφαρμογής της λιμενικής Πολιτικής που καθορίζονται για τα Λιμενικά Ταμεία από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.
2. Με βάση τις προτάσεις των Δημοτικών ή Διαδημοτικών Λιμενικών Ταμείων και Γραφείων στην πρόσκληση της προηγούμενης παραγράφου εκπονείται με ευθύνη των Υπουργείων Εσωτερικών και Ναυτιλίας και Αιγαίου ολοκληρωμένο σχέδιο συνενώσεων Λιμενικών Ταμείων σε Περιφερειακά Δίκτυα Λιμένων – Ανώνυμες Εταιρίες κατ’ αναλογία των Δικτύων του άρθρου 35 παρ. 1 του παρόντος, τα οποία ιδρύονται δια νόμου ».

Σε συνάντηση που είχε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης με το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου, ανέφερε ότι όλη η διαδικασία θα είναι «εθελοντική» για τα λιμενικά ταμεία και αφού περάσει μια <<μεταβατική>> περίοδος, το Υπουργείο θα τα συνενώσει υποχρεωτικά. Ποιά θα είναι η <<μεταβατική>> περίοδος, ωστόσο, ο Υπουργός δεν ανέφερε …

Τόσο το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. όσο και πλήθος Δημάρχων εξέφρασαν έντονα την αντίθεσή τους στο σχέδιο νόμου που πρόκειται να κατατεθεί στην Βουλή και δεν έλειψαν και τα ευτράπελα όταν ο Δήμαρχος Χανίων Εμμανουήλ Σκουλάκης κατηγόρησε τον Υπουργό ότι δεν υπογράφει την απόφαση του συνόλου των δήμων του νομού Χανίων να συνενωθούν σε ένα διαδημοτικό λιμενικό ταμείο. Συμβούλευσε δε τον Υπουργό ότι θα πρέπει να φοράει αλεξίσφαιρο γιλέκο όταν θα επισκεφτεί την Κρήτη!

Ο Πρόεδρος του Δ.Λ.Τ. Σικυωνίων μας εξέφρασε την απορία του σχετικά με το άρθρο 37 του σχεδίου νόμου του Υ.Ν.Α., διερωτώμενος γιατί 2 ή περισσότεροι δήμοι να συνενώσουν τα λιμενικά τους ταμεία και να μετατραπούν σε Α.Ε. όταν η συμμετοχή τους στα νέα 12μελη Διοικητικά Συμβούλια θα είναι μόνο με 1 μέλος οριζόμενο από το Δημοτικό Συμβούλιο της έδρας της Α.Ε.;

Γιατί δηλαδή για παράδειγμα ο Δήμος Σικυωνίων και ο Δήμος Βέλου Βόχας, αντί να δημιουργήσουν ένα διαδημοτικό λιμενικό ταμείο όπου σχεδόν όλα τα μέλη του Δ.Σ. (εκτός του Λιμενάρχη) θα έχουν οριστεί από τα δημοτικά συμβούλια, να κάνουν Α.Ε. όπου η συμμετοχή των δήμων θα είναι μόνο με ένα μέλος στο Δ.Σ.;

Τα έως σήμερα παραδείγματα από την δημιουργία Α.Ε. δεν είναι και τα καλύτερα, αφού τα Δ.Σ. τους ενδιαφέρονται μόνο για την αύξηση των εσόδων τους χρησιμοποιώντας την χερσαία ζώνη (το παραλιακό μέτωπο της πόλης) κατά το δοκούν, χωρίς να ρωτήσουν την άποψη του Δήμου και χωρίς να υπάρχει κοινή πολιτική ανάπτυξης.
Μπορούν μάλιστα, με απόφαση των Δ.Σ. τους, να απαλλοτριώνουν οποιαδήποτε παραλία, εξομοιώνοντάς την με τη Χερσαία Ζώνη Λιμένα !!!

Στη συνάντηση του Υπουργού με το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. εκτός από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σικυωνίων, παρευρέθηκαν από το νομό μας και ο αναπληρωτής Δήμαρχος Κορινθίων κ. Χαράλαμπος Καμπούρης καθώς και ο Δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας κ. Κωσταντίνος Λογοθέτης.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έτσι χάθηκε ο Καπετάν Πελοπίδας....

Πιτσιωτά:Ένα από τα δέκα ορεινά χωριά του Δήμου Αγίου Γεωργίου Τυμφρηστού του νομού Φθιώτιδος, χτισμένο σε μια ρεματιά, πλούσιο σε νερά,με τις βουνοπλαγιές κατάφυτες από βελανιδιές και έλατα.    Στα εξήντα σπίτια προπολεμικά κατοικούσαν 300 άτομα με 50 μαθητές στο Δημοτικό Σχολείο                                                                                                  Και να μια μέρα χτυπά η καμπάνα πιο ζωηρά. Έχομε πόλεμο, επιστράτευση.                                         Αρκετοί στρατεύσιμοι πολέμησαν στο Αλβανικό μέτωπο και όλοι γύρισαν πίσω στο χωριό. Έχουμε κατοχή. Μα στο χωριό μας μόνο μια φορά πέρασε ένας λόχος Ιταλών και μετά όταν φούντωσε το αντάρτικο είχαμε ελεύθερη Ελλάδα. Ο Άρης Βελουχιώτης μετά την πρώτη του εμφάνιση στις 7 Ιούνη 1942 στη Δομνίστα συνεχίζει τις εμφανίσεις του από χωριό σε χωριό σε όλη την περιτυμφρήστεια περιοχή.
Θυμάμαι τότε ένα απόγευμα που με το χτύπημα της καμπάνας μαζευτήκαμε στο προαύλιο του Σχολείου όπου μας μίλησε ο Άρης. “Είμαστε μ…

Σάββας Κωφίδης: «Στη μάχη με τα τέρατα του κρατικού μηχανισμού, με τα τέρατα του φασισμού βγήκα νικητής, δεν έγινα ο ίδιος τέρας»

Μια διαφορετική συνέντευξη, με έναν από τους σημαντικότερους πρώην διεθνείς ποδοσφαιριστές, ο οποίος έχει ριζωθεί στις ψυχές και στις καρδιές εγχώριων φιλάθλων, κι όχι μόνο…  Ο Σάββας Κωφίδης, μεταξύ άλλων, μιλά για την αγαπημένη του μεταλλική σκηνή, τον πολιτισμό,αλλά και για τα καλά και τα… άρρωστα του ποδοσφαίρου… Επιπρόσθετα, συνθέτει και… κατεβάζει «ενδεκάδες» στο πιο ονειρικό παιχνίδι… Όλοι στις θέσεις σας, αρχίζει το «ματς»! -Σάββα, είσαι διαχρονικά μία από τις πιο… βαριές φανέλες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με την πολυετή και σπουδαία επαγγελματική σου πορεία / καριέρα, ως ποδοσφαιριστής και προπονητής, τι σε κάνει υπερήφανο και τι αντίστροφα σε απογοητεύει από το «βασιλιά» των σπορ, στη χώρα μας και παγκοσμίως; Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι, που προσφέρει έντονα συναισθήματα, τα οποία δύσκολα συναντάς σε άλλα αθλήματα. Η κοινωνικότητα και ο πολιτισμός που πηγάζει μέσα από το ποδόσφαιρο είναι πράγματα για τα οποία μπορεί να νοιώθω περήφανος, αλλά για τον μικροαστισμό κ…

Κωστουλάκης Κωνσταντίνος (Λευκός Αρκάδιος)

ΑΡΚΑΔΙΟΣ ΛΕΥΚΟΣ (1905-1983)
Ο Αρκάδιος Λευκός (πραγματικό όνομα Κωνσταντίνος Κωστουλάκης) γεννήθηκε στο Ρέθυμνο της Κρήτης.
Σπούδασε νομικά και εργάστηκε ως δικηγόρος και στη συνέχεια ως δημόσιος υπάλληλος σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη και τέλος στην Αθήνα, όπου έζησε ως το θάνατό του.
Την πρώτη επίσημη εμφάνισή του στη λογοτεχνία πραγματοποίησε το 1932 με τη δημοσίευση σε συνέχειες στο περιοδικό Νέα Εστία της νουβέλας "Σε πόλεμο με τον εαυτό μου", η οποία έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους κριτικούς.
Ακολούθησε η έκδοση του μυθιστορήματος Κρίσις… στη Θεσσαλονίκη (1934) και τρία ακόμη μυθιστορήματα με μεγάλα χρονικά διαστήματα ανάμεσά τους, ως το 1971 οπότε τιμήθηκε με το δεύτερο κρατικό βραβείο μυθιστορήματος για το έργο του "Συλλογή από μαχαίρια", βράβευση η οποία προκάλεσε την οργισμένη αντίδρασή του.

Στο χώρο των λογοτεχνικών περιοδικών της εποχής οι εμφανίσεις του Λευκού σπανίζουν - κάποιες δημοσ…