Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Ενημερωτικό Σημείωμα για το νέο Σωφρονιστικό Κώδικα

Σε δημόσια διαβούλευση ετέθη μέχρι τις 21 Νοεμβρίου 2012 η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τον Σωφρονιστικό Κώδικα.
Ο νέος Κώδικας, ο οποίος προσαρμόζει τη σχετική νομοθεσία στις σύγχρονες ανάγκες και εξελίξεις.
Ειδικότερα:
Στο άρθρο 5 προβλέπεται για πρώτη φορά η δυνατότητα έκφρασης γνώμης των κρατουμένων για ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητά τους καθώς και για θεσμικές λειτουργίες. Η ρύθμιση θα εξειδικευθεί με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ύστερα από γνώμη του Επιστημονικού Συμβουλίου Σωφρονιστικής Πολιτικής και Έκτισης Ποινών (Ε.Σ.Σ.Π.Ε.Π.).
Στο άρθρο 6 αναδιαρθρώνεται η σύνθεση του παλιού ΚΕΣΦ (νυν ΕΣΣΠΕΠ) και αποκτά περισσότερο επιστημονικό χαρακτήρα αποτελούμενο από προσωπικότητες αναγνωρισμένου κύρους σε διάφορους τομείς (σωφρονιστική, εγκληματολογία, ποινικό δίκαιο, πληροφορική, κοινωνική έρευνα).
Στο άρθρο 7 προβλέπεται η δυνατότητα να προσβληθούν οι αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών στο οικείο Δικαστήριο Έκτισης Ποινών
Με το άρθρο 9 εισάγεται στο Σωφρονιστικό Κώδικα, το Σώμα Επιθεώρησης και Ελέγχου Καταστημάτων Κράτησης (προβλεπόταν μέχρι σήμερα με το ν. 3090/2002) ως μηχανισμός επιθεώρησης και ελέγχου των καταστημάτων κράτησης.
Με το άρθρο 19 καθορίζεται ο ακριβής αριθμός κρατουμένων που επιτρέπονται, με βάση τα τετραγωνικά μέτρα, να τοποθετούνται σε κάθε χώρο διαβίωσης κρατουμένων στα Καταστήματα κράτησης και θεσπίζονται διαδικασίες για την διασφάλιση της τήρησής του.
Δίδεται μεγαλύτερη έμφαση στην ανάγκη προστασίας της υγείας των κρατουμένων και προτείνεται η αναβάθμιση των ρυθμίσεων για την υγειονομική περίθαλψη των κρατουμένων, με τη δημιουργία αυτοτελούς κεφαλαίου στο ΣΚ υπό τον τίτλο «Υγειονομική περίθαλψη των κρατουμένων».
Με το άρθρο 35 προβλέπεται η χρήση και πρόσβαση σε Η/Υ και στο διαδίκτυο για εκπαιδευτικούς και επιστημονικούς λόγους.
Με το άρθρο 38 δημιουργείται η υποχρέωση της διοίκησης να παρέχει προγράμματα και θέσεις εργασίας.
Με το άρθρο 44 προστίθεται στον ευεργετικό υπολογισμό ημερών ποινής λόγω εργασίας, η περίπτωση επιτυχούς αποφοίτησης από ολοκληρωμένο κύκλο σπουδών.
Διευρύνονται τα δικαιώματα επικοινωνίας των κρατουμένων, καθότι προβλέπεται για πρώτη φορά στην ελληνική νομοθεσία:
α) η δυνατότητα συνεύρεσης συζύγων/ συντρόφων και συγγενών πρώτου βαθμού στο πλαίσιο οικογενειακών επισκέψεων (άρθρο 50 παρ. 4),
β) η πρόσβαση στο διαδίκτυο (άρθρο 51 παρ. 9- Τους όρους και τη διαδικασία ενεργοποίησης καθορίζει απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ύστερα από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων).
Διευρύνεται το καθεστώς όλων των αδειών (τακτικών, έκτακτων, εκπαιδευτικών) (άρθρα 52-56)
Θεσπίζεται η δυνατότητα προσφυγής του Πειθαρχικού Συμβουλίου σε Επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία συγκροτείται από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην αρχή κάθε έτους, προκειμένου να δοθεί άδεια σε κατηγορίες επικίνδυνων κρατουμένων (αρθ.53 παρ.1 πρόταση 5 περίπτωση δ).
Διευρύνεται η ημιελεύθερη διαβίωση και η τμηματική έκτιση ποινών σε νέες κατηγορίες (άρθρα 57-61) και προβλέπεται νομοθετική εξουσιοδότηση στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να καθορίσει λεπτομέρειες περαιτέρω ευρύτερης εφαρμογής της παροχής κοινωφελούς εργασίας (άρθρο 62).
Μειώνεται για τους ανηλίκους, στο ήμισυ της αντίστοιχης ποινής για ενήλικες, η μέγιστη επιτρεπόμενη διάρκεια της βαρύτερης πειθαρχικής ποινής (του εγκλεισμού σε ειδικό κελί), που μπορεί να φτάνει το πολύ τις πέντε ημέρες. (αρθ.67 παρ. 6).
Εισάγεται και στον Σωφρονιστικό Κώδικα (προβλεπόταν ήδη με το ν. 3094/2003) η αρμοδιότητα της Ανεξάρτητης Αρχής του Συνηγόρου του Πολίτη να διενεργεί τακτικούς και έκτακτους ελέγχους και αυτοψίες στα καταστήματα κράτησης. (αρθ.85).
Επιπλέον δίδεται στα πλαίσια του κοινωνικού ελέγχου η δυνατότητα επισκέψεων στα αρμόδια όργανα της Βουλής, την Εθνική Επιτροπή για τα δικαιώματα του Ανθρώπου, την Επάνοδο, στο υπό δημιουργία Σώμα επισκεπτών και τους Δικηγορικούς Συλλόγους. (αρθ.86).
Αναγνωρίζεται και στην Ελλάδα η εθελοντική εργασία στο πλαίσιο του σωφρονιστικού συστήματος και περιγράφεται ο ρόλος του εθελοντή για την προετοιμασία της κοινωνικής επανένταξης των κρατουμένων (αρθ. 86).

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έτσι χάθηκε ο Καπετάν Πελοπίδας....

Πιτσιωτά:Ένα από τα δέκα ορεινά χωριά του Δήμου Αγίου Γεωργίου Τυμφρηστού του νομού Φθιώτιδος, χτισμένο σε μια ρεματιά, πλούσιο σε νερά,με τις βουνοπλαγιές κατάφυτες από βελανιδιές και έλατα.    Στα εξήντα σπίτια προπολεμικά κατοικούσαν 300 άτομα με 50 μαθητές στο Δημοτικό Σχολείο                                                                                                  Και να μια μέρα χτυπά η καμπάνα πιο ζωηρά. Έχομε πόλεμο, επιστράτευση.                                         Αρκετοί στρατεύσιμοι πολέμησαν στο Αλβανικό μέτωπο και όλοι γύρισαν πίσω στο χωριό. Έχουμε κατοχή. Μα στο χωριό μας μόνο μια φορά πέρασε ένας λόχος Ιταλών και μετά όταν φούντωσε το αντάρτικο είχαμε ελεύθερη Ελλάδα. Ο Άρης Βελουχιώτης μετά την πρώτη του εμφάνιση στις 7 Ιούνη 1942 στη Δομνίστα συνεχίζει τις εμφανίσεις του από χωριό σε χωριό σε όλη την περιτυμφρήστεια περιοχή.
Θυμάμαι τότε ένα απόγευμα που με το χτύπημα της καμπάνας μαζευτήκαμε στο προαύλιο του Σχολείου όπου μας μίλησε ο Άρης. “Είμαστε μ…

Σάββας Κωφίδης: «Στη μάχη με τα τέρατα του κρατικού μηχανισμού, με τα τέρατα του φασισμού βγήκα νικητής, δεν έγινα ο ίδιος τέρας»

Μια διαφορετική συνέντευξη, με έναν από τους σημαντικότερους πρώην διεθνείς ποδοσφαιριστές, ο οποίος έχει ριζωθεί στις ψυχές και στις καρδιές εγχώριων φιλάθλων, κι όχι μόνο…  Ο Σάββας Κωφίδης, μεταξύ άλλων, μιλά για την αγαπημένη του μεταλλική σκηνή, τον πολιτισμό,αλλά και για τα καλά και τα… άρρωστα του ποδοσφαίρου… Επιπρόσθετα, συνθέτει και… κατεβάζει «ενδεκάδες» στο πιο ονειρικό παιχνίδι… Όλοι στις θέσεις σας, αρχίζει το «ματς»! -Σάββα, είσαι διαχρονικά μία από τις πιο… βαριές φανέλες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με την πολυετή και σπουδαία επαγγελματική σου πορεία / καριέρα, ως ποδοσφαιριστής και προπονητής, τι σε κάνει υπερήφανο και τι αντίστροφα σε απογοητεύει από το «βασιλιά» των σπορ, στη χώρα μας και παγκοσμίως; Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι, που προσφέρει έντονα συναισθήματα, τα οποία δύσκολα συναντάς σε άλλα αθλήματα. Η κοινωνικότητα και ο πολιτισμός που πηγάζει μέσα από το ποδόσφαιρο είναι πράγματα για τα οποία μπορεί να νοιώθω περήφανος, αλλά για τον μικροαστισμό κ…

Κωστουλάκης Κωνσταντίνος (Λευκός Αρκάδιος)

ΑΡΚΑΔΙΟΣ ΛΕΥΚΟΣ (1905-1983)
Ο Αρκάδιος Λευκός (πραγματικό όνομα Κωνσταντίνος Κωστουλάκης) γεννήθηκε στο Ρέθυμνο της Κρήτης.
Σπούδασε νομικά και εργάστηκε ως δικηγόρος και στη συνέχεια ως δημόσιος υπάλληλος σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη και τέλος στην Αθήνα, όπου έζησε ως το θάνατό του.
Την πρώτη επίσημη εμφάνισή του στη λογοτεχνία πραγματοποίησε το 1932 με τη δημοσίευση σε συνέχειες στο περιοδικό Νέα Εστία της νουβέλας "Σε πόλεμο με τον εαυτό μου", η οποία έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους κριτικούς.
Ακολούθησε η έκδοση του μυθιστορήματος Κρίσις… στη Θεσσαλονίκη (1934) και τρία ακόμη μυθιστορήματα με μεγάλα χρονικά διαστήματα ανάμεσά τους, ως το 1971 οπότε τιμήθηκε με το δεύτερο κρατικό βραβείο μυθιστορήματος για το έργο του "Συλλογή από μαχαίρια", βράβευση η οποία προκάλεσε την οργισμένη αντίδρασή του.

Στο χώρο των λογοτεχνικών περιοδικών της εποχής οι εμφανίσεις του Λευκού σπανίζουν - κάποιες δημοσ…