Αναστολή κινητοποιήσεων δικαστών και εισαγγελέων

Οι Δικαστικοί Λειτουργοί (Δικαστές και Εισαγγελείς) Μέλη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, κατά την έκτακτη Γενική Συνέλευση που συγκάλεσαν στις 19-1-2013 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εφετείου Αθηνών.

ΑΠΟΦΑΣΙΖOΥΝ
1) Την προσωρινή αναστολή των διακοπών συνεδριάσεων όλων των Δικαστηρίων της χώρας και τη σύγκληση ειδικής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου στις 3-4-2013, για να αποφασιστεί η περαιτέρω στάση της Ένωσης, αναλόγως προς τις μέχρι τότε εξελίξεις.
2) Τη διεκδίκηση παροχής της αναγκαίας υλικοτεχνικής υποδομής (γραφείων κ.λ.π.) για την αλλαγή του τρόπου άσκησης των καθηκόντων τους (όπως έχει ήδη ζητηθεί με σχετικό έγγραφο αποσταλέν στον Υπουργό Δικαιοσύνης), προκειμένου στο εξής να παρέχουν τις υπηρεσίες τους αποκλειστικά και μόνο στα οικεία δικαστικά καταστήματα. Η νέα ουσιαστική περικοπή των αποδοχών τους καθιστά πλέον αδύνατη την κάλυψη εξ ιδίων των αυξημένων δαπανών, που απαιτούνται για τη διατήρηση γραφείου και ανάλογων υποδομών στο σπίτι τους και τη συνέχιση της παροχής της εργασίας τους στο δικό τους χώρο, όπως μέχρι σήμερα έπρατταν, χωρίς να έχουν καμία σχετική νομική υποχρέωση.
3) Την αξίωση προκαταβολής από την Πολιτεία των εξόδων που απαιτούνται προκειμένου να εξακολουθήσουν να πηγαίνουν στις μεταβατικές έδρες των Δικαστηρίων που υπηρετούν, οι οποίες πρέπει να διατηρηθούν μόνο εκεί που οι χωροταξικές ανάγκες το επιβάλλουν.
4) Την αξίωση της άμεσης καθιέρωσης αμοιβής των Δικαστικών Λειτουργών για τη συμμετοχή τους σε όλες τις Επιτροπές.
5) Επισημαίνουν την αναγκαιότητα της πιστής τήρησης των Κανονισμών των Δικαστηρίων εκ μέρους των Διευθυνόντων τα Δικαστήρια ή τις Εισαγγελίες, οι οποίοι έχουν την προσωπική ευθύνη προς τούτο.

Τέλος, οι Έλληνες Δικαστές και Εισαγγελείς δηλώνουν προς κάθε κατεύθυνση ότι η μείωση των αποδοχών τους δεν πρόκειται να επηρεάσει την ποιοτική εκτέλεση των καθηκόντων τους κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους, τα οποία θα εξακολουθήσουν να ασκούν με σθένος και υψηλό αίσθημα ευθύνης, ως εγγυητές της συνταγματικής νομιμότητας και προς το συμφέρον των Ελλήνων Πολιτών.