Διαχρονικές πολιτικές ευθύνες σε Γ. Παπανδρέου και Αντ. Σαμαρά - Κατατέθηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για προανακριτική επιτροπή

Διαβάστε εδώ την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για προανακριτική επιτροπή.  ΣΥΡΙΖΑ κατά Παπακωνσταντίνου - Βενιζέλου για υπεξαγωγή εγγράφου, απιστία και παράβαση καθήκοντος
Επιπλέον το αδίκημα της πλαστογραφίας για τον Γ. Παπακωνσταντίνου.
Την διερεύνηση των ενδεχόμενων ποινικών αδικημάτων της υπεξαγωγή εγγράφου, της απιστίας στην υπηρεσία, την παράβαση καθήκοντος και την πλαστογραφία για τον πρώην υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και των ίδιων αδικημάτων (εκτός της πλαστογραφίας) για τον διάδοχό του στο υπουργείο Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο, ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ με την πρόταση που κατέθεσε στην Βουλή ζητώντας την σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Επίσης, αποδίδονται διαχρονικές πολιτικές ευθύνες τόσο στον πρώην πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, όσο και στον νυν κ. Αντ. Σαμαρά.

Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα «είναι τεράστιες οι πολιτικές ευθύνες για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, που βαρύνουν όλες διαδοχικά τις κυβερνήσεις επί των ημερών των οποίων η λίστα άλλαζε χέρια και συρτάρια χωρίς να αξιοποιείται προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και του ελληνικού λαού».

Και τονίζεται: «Πρωτίστως, οι ευθύνες αυτές αφορούν, πέραν των άμεσα εμπλεκομένων υπουργών, τους διαδοχικούς πρωθυπουργούς αυτών των κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του σημερινού πρωθυπουργού Α. Σαμαρά», ενώ σημειώνεται ότι «ειδική και ξεχωριστή μνεία» γίνεται στις ευθύνες του Γ. Παπανδρέου «επί πρωθυπουργίας του οποίου η λίστα έφθασε στην Ελλάδα και κρατήθηκε κρυφή και αναξιοποίητη, γεγονός που χρήζει περαιτέρω ουσιαστικής διερεύνησης και εκτίμησης».

Στην 38σέλιδη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ εκτός από την διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών όσον αφορά την διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ των πρώην υπουργών Οικονομικών κκ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Ευ. Βενιζέλου, ζητείται «να διερευνηθούν μέχρι πλήρους διαλευκάνσεως όλα τα πραγματικά περιστατικά που έχουν προκύψει ή φέρονται ότι έχουν λάβει χώρα στην προκείμενη υπόθεση, με την εξάντληση όλων των νόμιμων μέσων απόδειξης και ανακριτικών ενεργειών για τις οποίες έχει αρμοδιότητα η Επιτροπή, συμπεριλαμβανομένης της πραγματογνωμοσύνης, της κατ’ αντιπαράσταση εξέτασης μαρτύρων κ.λπ.».

Και επίσης προτείνεται «να επεκταθεί η διερεύνηση σε πρόσωπα και αδικήματα για τα οποία θα προκύψουν ενδείξεις και στοιχεία από την έρευνα της κοινοβουλευτικής επιτροπής, μετά και τη διαβίβαση του πορίσματος του Σ.Δ.Ο.Ε. για το ύψος των διαφυγόντων φόρων, πορίσματος που πρέπει απαραιτήτως να αποτελέσει τμήμα της δικογραφίας που θα εξετάσει η κοινοβουλευτική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης».

Η πρόταση που υπογράφεται από όλη την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον πρόεδρό της κ. Αλ. Τσίπρα, για τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προς διερεύνηση των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των κκ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου αφορά «τις πράξεις και παραλείψεις τους ως προς τη διαχείριση της επονομαζόμενης ΄΄λίστας Λαγκάρντ΄΄, η οποία περιέχει φορολογικά αναξιοποίητες μέχρι σήμερα τραπεζικές πληροφορίες καταθέσεων στην HSBC Ελβετίας, πρόσφορες για την είσπραξη φόρων και άλλων ωφελημάτων εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου, που, σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις που περιέχονται στην συναφή ποινική δικογραφία υπερβαίνουν κατά πολύ το ποσό των 150.000 ευρώ».

Όπως τονίζεται εξάλλου, στο στάδιο αυτό προϋπόθεση της ασφάλειας του προσδιορισμού του ύψους της ζημίας που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο, είναι η ταχεία ολοκλήρωση της επεξεργασίας των στοιχείων από το Σ.Δ.Ο.Ε., ούτως ώστε να προκύψει το ακριβές ποσό θετικής και αποθετικής ζημίας του Ελληνικού Δημοσίου από την μη αξιοποίηση της λίστας».