Αναλυτικά η τελική πρόταση του σχεδίου «Αθηνά» - Ποιες σχολές σώζονται...

Την τελική πρόταση του υπουργείου Παιδείας για τις συγχωνεύσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ, όπως παρουσιάζονται στο σχέδιο «Αθηνά», έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.

Οι αλλαγές,όπως αυτές προκύπτουν μετά τη διαβούλευση.
Σύμφωνα με την τελική πρόταση, τα Ιδρύματα από 40 (24 Πανεπιστήμια και 16 ΤΕΙ) θα μειωθούν στα 34 (21 Πανεπιστήμια και 13 ΤΕΙ).
Με τη μέθοδο της μεταβατικότητας που θα ισχύσει στα τμήματα που συγχωνεύονται,δηλαδή, οι απόφοιτοι θα πάρουν πτυχία από τα τμήματα στα οποία εισήχθησαν μειώνεται κατά πολύ ο αριθμός των φοιτητών που θα μετακινηθούν,καθώς εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός δεν θα ξεπεράσει τους 5000,από τους 25000-30.000 που αρχικά είχε εκτιμηθεί

Ανάμεσα στις σχολές που «σώζονται  είναι το Βαλκανικών Σπουδών Θεσσαλονίκης, Σλαβικών σπουδών Αθήνας , Εφαρμοσμένης Πληροφορικής Θεσσαλονίκης , Μηχαν. Οικονομίας και Διοίκησης Αιγαίου (Χίος), Οχημάτων ΤΕΙ Θεσσαλονίκης ,, Λογιστικής ΤΕΙ Θεσσαλονίκης , Πληροφορικής ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Διοίκησης Επιχειρήσεων ΤΕΙ Αθήνας , Ηλεκτρολογίας ΤΕΙ Χαλκίδας .

Σε ότι αφορά στα τμήματα που "σώζονται" όσο αναφορά το ΤΕΙ Σερρών διασώζεται το τμήμα ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ το οποίο αποκτά μεταβατικό χαρακτήρα και παραμένει στις Σέρρες, ενώ ήταν να μετακομίσει στη Θεσσαλονίκη.
Επίσης το ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ παραμένει ως έχει.

Στις ίδιες πόλεις θα παραμείνουν τμήματα ,όπως Εμπορίας - Διαφήμισης και Τουριστικών επιχειρήσεων ,Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας και Τροφίμων, Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας , Λογιστικής Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουριστικών Επιχειρήσεων, ,Διοίκηση Επιχειρήσεων .

Το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης θα παραμείνει αυτόνομο ενώ το ΤΕΙ Σερρών θα μετονομασθεί σε ΤΕΙ κεντρικής Μακεδονίας εντάσσοντας τμήματα της Κατερίνης και του Κιλκίς.

 Ο αριθμός των εισακτέων αναμένεται να μειωθεί περίπου κατά 4% ενώ αμετάβλητος θα παραμείνει ο αριθμός διδασκόντων και διοικητικών υπαλλήλων.