Ο ακίνητος διαδηλωτής της πλατείας Ταξίμ

Αυτό που ξεκίνησε ένας άνθρωπος στην πλατεία Ταξίμ έχει εξελιχθεί σε κίνηση διαμαρτυρίας χιλιάδων ανθρώπων σε ολόκληρη την Τουρκία.
Πρόκειται για τον Ερντέμ Γκουντούζ, έναν καλλιτέχνη ο οποίος ξεκίνησε να στέκεται ακίνητος χθες μπροστά στην πλατεία στην Κωνσταντινούπολη, εκεί όπου ο αστυνομικός κλοιός είναι ιδιαίτερα ισχυρός και δεν επιτρέπει στους διαδηλωτές να πλησιάσουν.
Ο νεαρός έμεινε στο ίδιο σημείο ακίνητος για οκτώ ώρες, κοιτώντας τη σημαία και το πανό με το πρόσωπο του Κεμάλ Ατατούρκ.
Σύντομα πίσω του βρέθηκαν περίπου 300 διαδηλωτές, οι οποίοι έμειναν δίπλα του σιωπηροί, κοιτώντας προς το ίδιο σημείο.
 Ο Γκουντούζ, ο οποίος είναι χορογράφος, έμεινε εκεί μέχρι τις δύο τα ξημερώματα, λίγο πριν την επέμβαση της τουρκικής αστυνομίας.
Σύμφωνα με τη Hurriyet, δέκα διαδηλωτές οι οποίοι παρέμειναν στο σημείο ακίνητοι, συνελήφθησαν από τις Αρχές.
 Ο ίδιος ο καλλιτέχνης ανέφερε στο BBC ότι η διαμαρτυρία του έχει σαν στόχο τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και την κυβέρνηση: «Τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, υπάρχουν χιλιάδες τραυματίες αλλά τα μίντια δυστυχώς δεν μας δείχνουν τίποτα», είπε.
Αυτός ο τρόπος διαμαρτυρίας διαδόθηκε άμεσα στην Τουρκία από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στη συνέχεια, πολίτες από όλες τις πόλεις της χώρας προχώρησαν στην ίδια κίνηση.
                                                    «Η Αστυνομία δεν θα επέμβει»:

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Μουαμέρ Γκιουλέρ δήλωσε σήμερα ότι οι «ακίνητοι άνθρωποι» που θα διαμαρτύρονται στους δρόμους της χώρας δεν θα συλλαμβάνονται από τους αστυνομικούς, εκτός και εάν αυτός ο τρόπος διαδήλωσης αρχίσει να αποτελεί απειλή για την δημόσια τάξη. «Δεν θα επέμβουμε σε οποιαδήποτε διαμαρτυρία που δεν αποτελεί απειλή για τη δημόσια τάξη και την ανθρώπινη ζωή», τόνισε ο Γκιουλέρ.
                           Ερντογάν:
«Συνωμοσία οι διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί»
Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε σήμερα ότι αναζητά ποιος βρίσκεται πίσω από τις διαδηλώσεις για το πάρκο Γκεζί, καθώς υποστήριξε ότι όλα όσα συνέβησαν ήταν μία τεράστια συνωμοσία η οποία οργανώθηκε επαγγελματικά από μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εταιρίες, μέσα μαζικής ενημέρωσης και από «προδότες εντός των τειχών».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός καταφέρθηκε εναντίον της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι κρύβονται πίσω από πλάτες βανδάλων.
πηγή:www.real.gr