Ευρωμπάσκετ: Από το ζενίθ στο ναδίρ η Εθνική

Την ήττα από την οικοδέσποινα του Ευρωμπάσκετ, Σλοβενία, 73-65, γνώρισε η εθνική, με την ολοκλήρωση των αγώνων της 2ης ημέρας του 6ου ομίλου στη Β΄ φάση.
Από το ζενίθ της απόδοσης της και την νίκη επί της Ισπανίας, η Εθνική ομάδα έφτασε στο ναδίρ και στην ήττα από την Σλοβενία (73-65) για την 2η αγωνιστική στην φάση των 12 ομάδων του 38ου «ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ» και πλέον δεν ορίζει την τύχη της στην διοργάνωση, καθώς είναι περισσότερες οι πιθανότητες πρόωρου αποκλεισμού, απ’ αυτές για την πρόκριση της στην πρώτη 8άδα της διοργάνωσης. Η ελληνική ομάδα θα πρέπει να νικήσει την Κροατία, την ερχόμενη Δευτέρα για την 3η και τελευταία αγωνιστική του δεύτερου γύρου, αλλά και παράλληλα, η Ιταλία να επικρατήσει της Ισπανίας. Όμως, οι Ιταλοί που ηττήθηκαν και από τους Κροάτες (76-68) σήμερα στην Λουμπλιάνα, δεν δείχνουν ικανοί να νικήσουν τους Ισπανούς, οι οποίοι χρειάζονται την νίκη για να κατακτήσουν την υψηλότερη δυνατή θέση και να προκριθούν.

Η Εθνική αφυπνίστηκε στο τέταρτο δεκάλεπτο κόντρα στη Σλοβενία, μετέτρεψε το -26 (36-62 στο 26') σε -6 (62-68) 1:30'' πριν το τέλος, όμως δεν κατάφερε να κάνει την ολική επαναφορά. Στα 40 δευτερόλεπτα, πριν από την λήξη, ο Γκόραν Ντράγκιτς που ήταν και ο «δήμιος» της ελληνικής ομάδας, με 28 πόντους (ο Τρινκέρι ρίσκαρε στο μαρκάρισμα του και παρά τα χαμηλά ποσοστά ευστοχίας που είχε, αναδείχθηκε σε πρώτο σκόρερ του αγώνα), έκλεψε τη μπάλα και έκανε το 62-70 για τους Σλοβένους, οι οποίοι ανέβασαν την διαφορά στους οκτώ πόντους, φτάνοντας στο θετικό αποτέλεσμα. Οι παίκτες του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς έπαιζαν εξαιρετική άμυνα, δυσκολεύοντας τις προσπάθειες των διεθνών μας, ενώ η διαφορά στα ριμπάουντ ήταν συντριπτικά υπέρ των γηπεδούχων και όσο κυλούσε ο χρόνος, οι «μάχες των αιθέρων», κερδήθηκαν από τους αντιπάλους μας. Οι Σλοβένοι κέρδισαν συνολικά 47 ριμπάουντ, εκ των οποίων, τα 21 ήταν επιθετικά. Όπερ και σημαίνει ότι δημιούργησαν 21 περισσότερες επιθέσεις και απαλλάχτηκαν από το όποιο άγχος είχαν, ύστερα από άστοχα σουτ, καθώς είχαν ποσοστό ευστοχίας στα δίποντα, μόλις 33 τοις εκατό. Η δεύτερη και η τρίτη ευκαιρία, όμως, που τους δόθηκε από τους Ελληνες διεθνείς που έχασαν κατά κράτος στα αμυντικά ριμπάουντ, έπαιξε τον καθοριστικότερο ρόλο.

Το δεύτερο «κλειδί» του αγώνα, ήταν η άμυνα των Σλοβένων. «Σκηνοθετημένη» από τον «μέτρ» του είδους, τον Σέρβο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς και με πολλή ενέργεια απ’ όλους τους παίκτες που χρησιμοποίησε, η σλοβενική άμυνα είχε πολλές βοήθειες στα περισσότερα μαρκαρίσματα, ενώ εγκλώβισε τον Σπανούλη από το «κυνηγητό» του Γιόκσιμοβιτς. Μπορεί ο Σπανούλης να έφτασε τους 21 πόντους, αλλά η «ζημιά» είχε γίνει, νωρίτερα.

Η Εθνική διαθέτει συνολικά, πέντε παίκτες στις δυο θέσεις των ψηλών, ύστερα και από την χθεσινή αποχώρηση του Λουκά Μαυροκεφαλίδη που υπέστη θλάση στον δικέφαλο και έφυγε από την ελληνική αποστολή, επιστρέφοντας στην Αθήνα. Και όμως, στον χθεσινό αγώνα, η συγκομιδή πόντων κάτω από το καλάθι, ήταν μόλις 16 πόντους και από τους 5 ψηλούς που χρησιμοποίησε ο Τρινκέρι. Και επειδή «ενός κακού μύρια έπονται», η Εθνική «έχασε» και τον Κώστα Παπανικολάου που τραυματίστηκε στο 24’ και αποχώρησε υποβασταζόμενος, λόγω διαστρέμματος. Κόντρα στην Κροατία, η Εθνική θα παραταχθεί με 10 παίκτες...

Τα δεκάλεπτα: 13-26, 27-43, 46-62, 65-73.

ΕΛΛΑΔΑ ( 31/38β., 11/35διπ., 4/18τρ., 39ριμπ., 6ασ., 11λ., 4κλ., 6κ.): Σλούκας 6, Μπουρούσης 6, Ζήσης 13(1), Σπανούλης 21(2), Περπέρογλου 1, Φώτσης 5, Παπανικολάου 3, Καββαδάς, Καϊμακόγλου 3, Μπράμος 5, Πρίντεζης 2.

ΣΛΟΒΕΝΙΑ( 21/29β., 14/43διπ., 8/22τρ., 47ριμπ., 11ασ., 11λ., 8κλ., 4κ.): Σλόκαρ, Λάκοβιτς 10(1), Μπάλαζιτς, Γιοκσίμοβιτς 5(1), Μούριτς 7(1), Νάχμπαρ 5(1), Γκ. Ντράγκιτς 28(3), Ζ. Ντράγκιτς 11(1), Λόρμπεκ 2, Βίντμαρ 2, Μπέγκιτς 3.

πηγη:kathimerini.gr