Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"Να διαλυθούν οι σύνδεσμοι"

Τη διάλυση των συνδέσμων θεωρούν ως μόνη λύση για να περιοριστούν τα φαινόμενα βίας στα γήπεδα, δύο οπαδοί ομάδων, που πλέον βρίσκονται στη φυλακή.
Οι δύο νεαροί μίλησαν στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία για τη βία στα γήπεδα, τα «πεσίματα» σε αντιπάλους οπαδούς, την εισαγωγή καπνογόνων, ναρκωτικών, κροτίδων ακόμη και μαχαιριών στα γήπεδα, αλλά και τις εκδρομές για τα εκτός έδρας παιχνίδια.
Ο πρώτος νεαρός ισχυρίζεται: "Τα αυτοκίνητα και οι μηχανές είναι τα μέσα που μεταφέρουν λάβαρα πολύ πριν το ματς στα γήπεδα, όταν γίνονται τα πεσίματα με στόχο να αφαιρέσουν πανό των αντιπάλων, να τα κάψουν και να αποδείξουν έτσι την ανωτερότητά της ομάδας τους.»
Στη συνέχεια εξηγεί:  
«Μου είχε περάσει μια χρυσαυγίτικη νοοτροπία, φασιστική. Τέτοια γκέτο υπάρχουν σχεδόν σε όλες τις ομάδες, αλλά υπάρχουν και ομάδες, όπως ο Ατρόμητος, που είναι αντίθετες σε αυτό".
Αναφορικά με τα πούλμαν των λεγόμενων εκδρομέων αναφέρει: "Εδώ πάνε αυτοί που είναι για ναρκωτικά και για φασαρίες. Θα πάνε να παρακολουθήσουν τον αγώνα και στη διαδρομή θα πέσει το ξύλο.
Ας πας για αγώνα πχ. στο Χαριλάου ή στην Τούμπα ξέρουν ήδη πότε θα φτάσουν οι εκδρομείς, πότε θα γίνουν τα «πεσίματα» και είναι προετοιμασμένοι για όλα!
Μέσα στο πούλμαν υπάρχουν ναρκωτικά, ρόπαλα, μολότοφ, υπάρχουν όλα».
Τι λέει για τα γραφεία του συνδέσμου; «Μέσα υπάρχουν όλα τα εφόδια (μολότοφ, ρόπαλα, σιδερογροθιές) ό,τι μπορεί να φανταστεί ο νους του καθενός.
Εδώ δεν μπαίνει ο οποιοσδήποτε. Εδώ πάμε για χρήση και για να οργανώσουμε τα «πεσίματα» που θα γίνουν σε άλλα κλαμπ. Θα φύγουν δέκα-είκοσι άτομα, θα πάνε να πιάσουν τους άλλους στον ύπνο πάνε να τους κάψουν να τους λιντσάρουν , να αρπάξουν ό,τι θέλουνε από το άλλο κλαμπ και η κατάληξη θα είναι η τελευταία εικόνα.
Κάποιος θα μείνει τελικά κάτω!
Εμείς έχουμε ονομάσει τους εαυτούς μας στον πίνακα «χούλιγκαν» και τους άλλους τους ονομάσαμε κάνιμπαλ".
Ο δεύτερος νεαρός επισημαίνει: "Για εμένα όλα είναι αλληλένδετα. Από το πρωί μέχρι το βράδυ. Εγώ δεν ήμουν τόσο πολύ στη «Χρυσή Αυγή» και τους κορόιδευα κιόλας.
Κινιόμουνα σε φάσεις ακραίες και ρατσιστικές, ήμουν μέλος σε κλαμπ και περνούσα την ημέρα μου εκεί.
Ακόμη κι αν πήγαινα κάπου θα γυρνούσα ξανά να δω εάν έχει γίνει κάποια επίθεση. Υπήρχαν τη δεκαετία του ’90 κυρίως και μαγαζιά-στέκια που συχνάζαμε, όμως τώρα τα κεντρικά του κάθε συνδέσμου είναι και στέκια.
Από εδώ φεύγουν και τα εισιτήρια. Όσα εισιτήρια δεν είναι ονομαστικά με ταυτότητες, φεύγουν από την ΠΑΕ με συμφωνία και πάνε στους οργανωμένους.
Οργανωμένα πάμε στο γήπεδο, οργανωμένα στη φασαρία, γι’ αυτό και λεγόμαστε οργανωμένοι. Οργανωμένο έγκλημα. Πάντα γίνεται χρήση και μέσα στο γήπεδο.
Εγώ ανάλογα με τον αγώνα και τη στιγμή διάλεγα και το ναρκωτικό που θα έπαιρνα".

Στη συνέχεια, οι δύο νεαροί αναφέρονται στη σχέση των οργανωμένων οπαδών ακόμη και με τις συναυλίες που γίνονται στα γήπεδα και όπου αυτοί επιφορτίζονται με καθήκοντά περιφρούρησης. "Στο τέλος πλακωνόμασταν για το ποιος θα πάρει το μεγαλύτερο μεροκάματο κι έτσι ξεκινάγαμε κι άλλες φασαρίες.
Γνωριζόμαστε οι επικεφαλής των κλαμπ μεταξύ μας. Εγώ κάποιες φορές έσωσα αντιπάλους. Πρωταρχικός στόχος είναι η αστυνομία και μετά ο αντίπαλος οπαδός.
Ακόμη και με τους παράγοντες έχουμε συγκρούσεις τελευταία".
Γιατί ένα νεαρό παιδί ακολουθεί αυτό το δρόμο;
"Άλλος πάει γιατί γουστάρει να τα σπάει και να τσακώνεται, άλλος γιατί έχει απωθημένα μέσα του, άλλος για να αποδείξει ότι είναι κάποιος, άλλος πάει για τη «Χρυσή Αυγή».
Μπαίνεις σε μια ομάδα για μια ιδεολογία τέτοια και αυτό σιγά-σιγά σε παρασύρει σε μίσος, γίνεσαι ρατσιστής όπως πας με τη θέλησή σου".
Στη συνέχεια οι νεαροί απάντησαν σε ερωτήσεις:
Ποιοι σας πληρώνανε για την περιφρούρηση όμως και για όλα αυτά;
Οι παράγοντες της ομάδας δεν ήταν, πως είχατε κόντρες με αυτούς;
Πώς η ομάδα που κρατάει το κλαμπ κάνει επεισόδια και κρατά και την ασφάλεια του γηπέδου;
Ο πρώτος νεαρός απαντά: "Δεν έχει να κάνει αυτό. Μας πλήρωναν σαν ασφάλεια γηπέδου, γιατί αν δεν κρατούσαμε εμείς και χάνανε μετά την έδρα σε ένα παιχνίδι ή τα εισιτήρια, τότε, χάνανε πολλά λεφτά.
Αυτός όμως είναι και ο μοναδικός τρόπος για να πούνε όλα αυτά που μπαίνουν μέσα στα γήπεδα... Ακόμη και στο τύμπανο αν θέλω μπορώ να βάλω μέσα 50 καπνογόνα. Πανό και στην αντίπαλη έδρα μπορώ αν θέλω να περάσω".
Ο δεύτερος αποκαλύπτει: "Τα καπνογόνα, τα ναρκωτικά, κροτίδες ακόμη και μαχαίρια τα περνάς μέσα για πλάκα.
Αν μπούνε μαζί 30-40 άτομα, τι να ψάξουν οι αστυνομικοί της διμοιρίας; Ρίχνεις ένα καπνογόνο και μετά όλοι μαζί κάνουνε το ντου.
Από το τι θα περάσει το κάθε κλαμπ μέσα φαίνεται και η δύναμή του στο γήπεδο».
Ο δεύτερος νεαρός προσθέτει: «Εγώ ήμουν οργανωμένος από μικρός στην ομάδα.
Μετά δημιουργήθηκε το γκέτο με φασίστες, χρυσαυγίτες κτλ.
Εγώ οδηγήθηκα μόνος μου εκεί, ενώ στην ομάδα υπήρχαν και πολλοί αναρχικοί.
Αυτοί πάνε σε διαφορετικές θύρες, δεν βρίσκονται μαζί για την ομάδα άσχετα με τις ιδεολογίες. Πάνω από όλα η ομάδα".
Θέλεις να μου πεις δηλαδή, ότι η αστυνομία δεν μπορεί να έχει έλεγχο στο γήπεδο; είναι η επόμενη ερώτηση και ο πρώτος νεαρός απαντά: |
Δεν βάζει ο αστυνομικός τη ζωή του μπροστά. Εσύ τι θα έκανες δηλαδή; Περνάμε στο γήπεδο όλα μας τα εφόδια, πάντα υπάρχει τρόπος.
Όταν παλιά πηγαίναμε με ναυλωμένα αεροπλάνα τσάρτερ τα κάναμε αποθήκες με εφόδια και ναρκωτικά.
Εγώ πήγαινα στο γήπεδο μόνο για χρήση, δεν με ενδιέφερε η βία.
Αυτό έλεγα πριν ο καθένας μπαίνει για διαφορετικούς λόγους, εγώ δεν μπορούσα πχ να κάνω μεγάλη χρήση σε ένα ντέρμπι.
Μέσα στο γήπεδο πέρα από τη βία γίνεται και το νταραβέρι ανάμεσα στους οπαδούς.
Τι θα έρθει;
Πώς θα έρθει;
Πώς θα φορτωθεί και θα διοχετευτεί μετά στη Μύκονο ή σε άλλο νησί ή σε κάποιο κλαμπ.
Υπάρχουν και οι σχέσεις με άλλες ομάδες του εξωτερικού.
Άλλο μπέρδεμα.

Τα τελευταία χρόνια κι ενώ οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού για παράδειγμα έχουν στενή σχέση με τον Ερυθρό Αστέρα, κάποιοι Παναθηναϊκοί έχουν σχέση με τον αρχηγό της ομάδας που είναι ακροδεξιός και τον βοηθάνε με λεφτά και δικηγόρους κι έτσι ένα κομμάτι του Ερυθρού Αστέρα έχει με αυτούς σχέση"
Για το ρόλο των ΜΜΕ ο πρώτος νεαρός καταθέτει τη δική του άποψη:
«Οι αθλητικές εφημερίδες πολλές φορές δημιουργούν αυτή τη βία.
Όταν ο οπαδός ξυπνάει και πάει στο περίπτερο και βλέπει τη φωτογραφία του Σισέ με τον Μιραλάς μούρη με μούρη και γράφει ο τίτλος «ΦΩΤΙΑ» τότε φωτιά παίρνει και ο οπαδός και λέει "εδώ θα γίνει σφαγή"».
Κλείνοντας συμφώνησαν πως "...κι εμείς όταν βγούμε από εδώ μπορούμε να βοηθήσουμε τα άλλα παιδιά που περιμένουν χωρίς να το καταλαβαίνουν, σε ουρές για τα καταλήξουν εδώ...
Εγώ νομίζω ότι ο καθένας μπορεί να βοηθήσει τον εαυτό του και τους φίλους, έστω...
Να διαλυθούν, όμως όλοι οι σύνδεσμοι".
πηγή:sport.gr
*Η δημοσίευση έγινε  10/07/2011

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έτσι χάθηκε ο Καπετάν Πελοπίδας....

Πιτσιωτά:Ένα από τα δέκα ορεινά χωριά του Δήμου Αγίου Γεωργίου Τυμφρηστού του νομού Φθιώτιδος, χτισμένο σε μια ρεματιά, πλούσιο σε νερά,με τις βουνοπλαγιές κατάφυτες από βελανιδιές και έλατα.    Στα εξήντα σπίτια προπολεμικά κατοικούσαν 300 άτομα με 50 μαθητές στο Δημοτικό Σχολείο                                                                                                  Και να μια μέρα χτυπά η καμπάνα πιο ζωηρά. Έχομε πόλεμο, επιστράτευση.                                         Αρκετοί στρατεύσιμοι πολέμησαν στο Αλβανικό μέτωπο και όλοι γύρισαν πίσω στο χωριό. Έχουμε κατοχή. Μα στο χωριό μας μόνο μια φορά πέρασε ένας λόχος Ιταλών και μετά όταν φούντωσε το αντάρτικο είχαμε ελεύθερη Ελλάδα. Ο Άρης Βελουχιώτης μετά την πρώτη του εμφάνιση στις 7 Ιούνη 1942 στη Δομνίστα συνεχίζει τις εμφανίσεις του από χωριό σε χωριό σε όλη την περιτυμφρήστεια περιοχή.
Θυμάμαι τότε ένα απόγευμα που με το χτύπημα της καμπάνας μαζευτήκαμε στο προαύλιο του Σχολείου όπου μας μίλησε ο Άρης. “Είμαστε μ…

Σάββας Κωφίδης: «Στη μάχη με τα τέρατα του κρατικού μηχανισμού, με τα τέρατα του φασισμού βγήκα νικητής, δεν έγινα ο ίδιος τέρας»

Μια διαφορετική συνέντευξη, με έναν από τους σημαντικότερους πρώην διεθνείς ποδοσφαιριστές, ο οποίος έχει ριζωθεί στις ψυχές και στις καρδιές εγχώριων φιλάθλων, κι όχι μόνο…  Ο Σάββας Κωφίδης, μεταξύ άλλων, μιλά για την αγαπημένη του μεταλλική σκηνή, τον πολιτισμό,αλλά και για τα καλά και τα… άρρωστα του ποδοσφαίρου… Επιπρόσθετα, συνθέτει και… κατεβάζει «ενδεκάδες» στο πιο ονειρικό παιχνίδι… Όλοι στις θέσεις σας, αρχίζει το «ματς»! -Σάββα, είσαι διαχρονικά μία από τις πιο… βαριές φανέλες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με την πολυετή και σπουδαία επαγγελματική σου πορεία / καριέρα, ως ποδοσφαιριστής και προπονητής, τι σε κάνει υπερήφανο και τι αντίστροφα σε απογοητεύει από το «βασιλιά» των σπορ, στη χώρα μας και παγκοσμίως; Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι, που προσφέρει έντονα συναισθήματα, τα οποία δύσκολα συναντάς σε άλλα αθλήματα. Η κοινωνικότητα και ο πολιτισμός που πηγάζει μέσα από το ποδόσφαιρο είναι πράγματα για τα οποία μπορεί να νοιώθω περήφανος, αλλά για τον μικροαστισμό κ…

Πέντε εμβληματικές νίκες του Ολυμπιακού με τον Λεμονή στον πάγκο

Στο πρόσωπο του Τάκη Λεμονή βρήκε τελικά ο Ολυμπιακός τον άνθρωπο που θα προσπαθήσει να κάνει πραγματικότητα το νταμπλ, σε μια χρονιά που τα προβλήματα στους πρωταθλητές έκαναν την εμφάνισή τους με το καλημέρα.
Ο στρατιώτης –κατά δήλωσή του- της ομάδας του Πειραιά θα προσπαθήσει να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στο ερυθρόλευκο στρατόπεδο από τον Γενάρη και έπειτα, όταν η ομάδα άρχισε να χάνει τον χαρακτήρα της και να δημιουργεί ένα αρνητικό σερί ηττών.

Ο Λεμονής λοιπόν κλήθηκε να πάρει τις νίκες που θα οδηγήσουν τον Ολυμπιακό την κατάκτηση του πρωταθλήματος και του κυπέλλου.  Σίγουρα θα χρειαστεί τρεις στο πρωτάθλημα προκειμένου να το εξασφαλίσει και μαθηματικά, ενώ στο κύπελλο ίσως να τον βολέψουν και οι ισοπαλίες, αφού ένα εκτός έδρας γκολ σε τέτοιες διοργανώσεις μπορεί να χρίσει το νικητή.

Με βάση τα παραπάνω, ο Τάκης Λεμονής ήρθε μέχρι το καλοκαίρι –αρχικά- με σκοπό να κυνηγήσει νίκες. Κάτι που έχει κάνει και στο παρελθόν, καταφέρνοντάς τα μια χαρά. Ας θυμηθούμ…