Το Θέατρο Λυκαβηττού «τραγουδά» και φέτος το καλοκαίρι

Έχει φιλοξενήσει μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής και ξένης μουσικής, ενώ εξακολουθεί να παραμένει ένας από τους πλέον δημοφιλείς υπαίθριους χώρους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Ο λόγος για το αγαπημένο, στο αθηναϊκό κοινό, και σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού, αμφιθέατρο του Λυκαβηττού.


Το υπαίθριο θέατρο του Λυκαβηττού βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του λόφου του Λυκαβηττού, στο εσωτερικό του κοιλώματος που είχε αφήσει παλαιότερα η λειτουργία λατομείου.

Η δημιουργία του, αλλά και η τελική του μορφή (που είναι άλλη από την αρχικά προβλεπόμενη) καθορίστηκαν από τις περιστάσεις και το ιδιαίτερο ιδεολογικό κλίμα των μέσων της δεκαετίας του '60.

Η κατασκευή υπαίθριου θεάτρου στη συγκεκριμένη θέση, έδωσε απάντηση σε τρία συγκλίνοντα αιτήματα: την αναζήτηση ενός νέου, υπαίθριου θεατρικού χώρου από την ηθοποιό 'Αννα Συνοδινού που είχε λήξει η συνεργασία της με το Εθνικό Θέατρο, την ανάγκη πρόσθετων χώρων για να δεχτούν τις εκδηλώσεις του νεοσύστατου Φεστιβάλ Αθηνών και την επιθυμία να επουλωθεί η πληγή που είχε ανοίξει στο αττικό τοπίο, το παλιό λατομείο του Λυκαβηττού.

Ύστερα από διενέξεις και με ένθερμη υποστήριξη του τότε πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου, στις 7/11/1964, εγκρίθηκε 20ετής εκμίσθωση του παλαιού λατομείου στην 'Αννα Συνοδινού και της δόθηκε άδεια ανέγερσης υπαίθριου θεάτρου που στη συνέχεια θα περιερχόταν στον ΕΟΤ.

Η ηθοποιός ανέθεσε την μελέτη στον γαλλοτραφή αρχιτέκτονα Τάκη Χ. Ζενέτο, ο οποίος ανταποκρινόμενος στο γενικό αίτημα της εποχής για «ένα θέατρο στα πρότυπα των αρχαίων», σχεδίασε μια ανάλαφρη «αχιβάδα» την οποία «ακούμπησε» στο κενό του λατομείου.

Αρχιτεκτονικά και τεχνικά πρωτοποριακό, το προτεινόμενο κτίσμα προέβλεπε κοίλο 5.000 θέσεων από μεταλλική κατασκευή σε προβόλους (δηλαδή δίχως στηρίγματα), αγκυρωμένη βαθιά σε τσιμεντένιο βάθρο υπό την ορχήστρα. Λόγω όμως προστριβών, ο ΕΟΤ κατέφυγε στην διαδικασία του κατεπείγοντος και ανέθεσε την κατασκευή ενός μικρότερου, συμβατικότερου, προσωρινού θεάτρου σε εταιρία μεταλλικών κατασκευών.

Σήμερα το θέατρο του Λυκαβηττού έχει χωρητικότητα 3.000 θεατών και στηρίζεται σε στιβαρά μεταλλικά υποστυλώματα.

Αν και η φήμη του έχει «λαβωθεί» αρκετές φορές, σχετικά με τις συνθήκες ασφαλείας που επικρατούν πλέον, καθώς προηγούμενες σεζόν υπήρξαν αλλαγές στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις, φέτος το αθηναϊκό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει σημαντικές μουσικές συναυλίες, με θέα το φωτισμένο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες από τις υπηρεσίες της ΕΤΑ (Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα), στην οποία ανήκει το θέατρο, δεν τίθεται κανένα ζήτημα επικινδυνότητας.

«Το θέατρο λειτουργεί κανονικά»,υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι, «ενώ σχετικά με ζητήματα ασφάλειας που έχουν προκύψει, μελετήθηκαν και καταδείχθηκε ότι χρειάζεται μία ανακατασκευή του χώρου».

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τον δήμο της Αθήνας αλλά και το Φεστιβάλ Αθηνών που το εκμεταλλεύεται για να δούμε ποιος θα αναλάβει τελικά το έργο, καθώς η οικοδομική άδεια έχει ήδη βγει». Την αναγκαιότητα του εκσυγχρονισμού, τονίζουν από την ΕΤΑ, προφυλάσσοντας βέβαια την ιδιαιτερότητά του, καθώς το θέατρο έχει κριθεί διατηρητέο. Συναυλίες- Καλοκαίρι 2012 Pink Martini (11 Ιουλίου) Ένα από τα αγαπημένα, του ελληνικού κοινού, δωδεκαμελές συγκρότημα, οι Pink Martini, επιστρέφουν για μια ξεχωριστή συναυλία στο θέατρο Λυκαβηττού την Τετάρτη 11 Ιουλίου.

Τα τραγούδια των Pink Martini, χαρακτηρίζονται ως ένα μουσικό οδοιπορικό, που ξεκινάει από τη Γαλλία του Μεσοπολέμου ως τη μυστηριώδη Αραβία, από τη σημερινή Νέα Υόρκη στην Αβάνα του '30, από το εξωτικό Σεν Τροπέ ως τη μυστικιστική Κίνα, ενώ καταφέρνουν να συνδυάζουν ρετρό και τζαζ μοτίβα με ροκ και ποπ ρυθμούς.

Οι Pink Martini είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα συγκροτήματα της lounge (λάουντζ) - τζαζ σκηνής με φανατικό κοινό, που ανέδειξε το άλμπουμ «Sympatique» σε πλατινένιο και το «Hang on Little Tomato», σε χρυσό στην Ελλάδα.

Εισιτήρια: 25 ευρώ Προπώληση εισιτηρίων: www.i-ticket.gr, www.ticket-services.gr, Puplic, Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσματζόγλου).

Dandy Warhols (12 Ιουλίου) Μία και μοναδική συναυλία θα δώσουν οι Αμερικανοί εκπρόσωποι του ψυχεδελικού ροκ, Dandy Warhols, στην Αθήνα και στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας τους στο Θέατρο του Λυκαβηττού, στις 12 Ιουλίου.

Το 2001, τάραξαν τα νερά και έγινα γνωστοί παγκοσμίως με το τραγούδι «Bohemian Like You», που χρησιμοποιήθηκε στη διεθνή καμπάνια μεγάλης εταιρίας κινητής τηλεφωνίας. Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει 7 άλμπουμ, ενώ το νέο τους CD "This Machine", κυκλοφόρησε στις 24 Απριλίου.

Ο ήχος των Dandy Warhols περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα από διαφορετικά μουσικά είδη, από garage rock (γκάρατζ ροκ) μέχρι ποπ- ροκ ακούσματα και η κάθε συναυλία τους συνδυάζει την ψυχεδέλεια του '60 με το σύγχρονο rock'n'roll.

Εισιτήρια: 30Euro (τα πρώτα 1.000) ,35Euro , τιμή εισόδου 38Euro. Σημεία προπώλησης: Ticket House και Public. Ηλεκτρονικά στο www.ticketpro.gr Morrisay (16 Ιουλίου) Ο δημοφιλής, στο ελληνικό κοινό, Βρετανός μουσικός θα εμφανιστεί στο θέατρο Λυκαβηττού για μία μοναδική συναυλία. Ο Steven Patrick Morrissey, όπως είναι ολόκληρο το όνομά του, υπήρξε ιδρυτικό μέλος των Smiths και παρέμεινε μαζί τους μέχρι το 1988 όπου και ξεκίνησε την επιτυχημένη σόλο καριέρα του, με πολλές δισκογραφικές επιτυχίες.

Προπώληση εισιτηρίων: Πλέον κυκλοφορούν τα εισιτήρια των 35 ευρώ στο www.ticketarena.gr, στο Tickethouse και τα Public.

Την ημέρα της συναυλίας, θα πωλούνται μόνο από το ταμείο του συναυλιακού χώρου προς 40 Ευρώ.

Πληροφορίες: 210 9611118 και www.detoxevents.gr Φίλιππος Πλιάτσικας και Ελεωνόρα Ζουγανέλη (18 Ιουλίου) Ο Φίλιππος Πλιάτσικας και η Ελεωνόρα Ζουγανέλη, αγαπημένοι φίλοι και συνεργάτες, ενώνουν τις δυνάμεις τους φέτος το καλοκαίρι για να συναντήσουν μαζί, τους φίλους τους, στον Λυκαβηττό, στο πλαίσιο της φετινής τους περιοδείας σε Ελλάδα και Κύπρο.

Το πρόγραμμα που παρουσιάζουν ο Φίλιππος Πλιάτσικας και η Ελεωνόρα Ζουγανέλη στηρίζεται σε 3 άλμπουμ: «Ο Μπαμπούλας τραγουδάει μόνος τις νύχτες», «Στίλβη» και «Omnia» αλλά και στις πρόσφατες προσωπικές δισκογραφικές δουλειές των δύο καλλιτεχνών «Είπα στους φίλους μο» και «Προσοχή στο κενό».

Η τιμή εισιτηρίου είναι 15 ευρώ. Η προπώληση γίνεται από το Ticket House (Πανεπιστημίου 42 ,εντός της στοάς), τηλ.2103608 366. Dead can Dance (23 Σεπτεμβρίου) Την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη έχουν προσθέσει στους προορισμούς για την περιοδεία τους, οι πολύ γνωστοί Dead can Dance, οι οποίοι θα εμφανιστούν την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο του Λυκαβηττού.

Αυτές οι συναυλίες θα είναι οι πρώτες ζωντανές εμφανίσεις τους μετά την πολύ επιτυχημένη περιοδεία τους το 2005. Η παγκόσμια περιοδεία τους ξεκινά το Σεπτέμβρη του 2012 και θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2013, ενώ οι Dead can Dance θα επισκεφτούν 4 ηπείρους μέσα σε διάστημα 8 μηνών, παρουσιάζοντας το νέο στούντιο άλμπουμ τους(το πρώτο μετά το ‘Spiritchaser' του 1996) .

Εισιτήρια: Τα πρώτα εισιτήρια θα κοστίζουν 28 ευρώ, ενώ μετά την εξάντλησή τους το εισιτήριο θα κοστίζει 35 ευρώ. Το εισιτήριο στο ταμείο θα κοστίζει 40 ευρώ.

Προπώληση εισιτηρίων: Tickethouse (Πανεπιστημίου 42 ,εντός της στοάς). Τηλ.: 210 3608 366 Β.Παπατζίκου
 Πληροφόρηση από ΑΠΕ