Ανακίνηση του ζητήματος υπαγωγής του τομέα υγείας του ΕΤΑΑ στον ΕΟΠΥΥ.

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

Αθήνα, 28-9-2012Όλως αιφνιδιαστικά και ενώ η ρύθμιση του εν λόγω ζητήματος είχε ολοκληρωθεί ήδη από τον Ιούνιο, κατόπιν της σχετικής απόφασης του τότε Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Αντώνιου Ρουπακιώτη ενόψει της από 26-4-2012 απόφασης του Δ.Σ. του Ε.Τ.Α.Α. να μην ενταχθεί ο Τομέας Υγείας του στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αλλά και της υπ΄ αριθμ. 319/2012 Γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ανακινείται ξαφνικά εκ νέου ζήτημα υπαγωγής του Ταμείου μας στον άκρως προβληματικό και υπό πλήρη κατάρρευση νεοσυσταθέντα Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Δεν μπορεί φυσικά να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Αντώνιος Ρουπακιώτης δέχτηκε εσχάτως, μέσω του τύπου, κατευθυνόμενες βολές για την ως άνω καθόλα νόμιμη απόφασή του και επιχειρήθηκε, με τεχνικές εντυπωσιασμού και αποπροσανατολισμού, η απαξίωσή του.

Σημειώνεται ότι ο ΔΣΑ έχει ήδη ζητήσει τη σύνταξη αναλογιστικής μελέτης, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την οριστική και σύννομη διευθέτηση του ζητήματος, αναμένοντας τα αποτελέσματά της σύμφωνα με το νόμο και κάθε άλλη ενέργεια μόνο πρόχειρη μπορεί να χαρακτηριστεί, οδηγώντας σε καταστάσεις που θα πλήξουν ευθέως τα δικαιώματα χιλιάδων ασφαλισμένων, εντάσσοντάς τους σε ένα σύστημα που βρίθει παθογενειών, όπως καθημερινά διαπιστώνουμε.

Εν μέσω μιας επαπειλούμενης φοροεπιδρομής κατά του δικηγορικού σώματος, πλήρως αναντίστοιχης με τις συνθήκες της αγοράς και την εισοδηματική κατάσταση του μέσου συναδέλφου, επιχειρείται η πλήρης λεηλασία των δικαιωμάτων των συναδέλφων τόσο στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όσο και στα αποθεματικά του Ε.Τ.Α.Α., με ανέφικτο στόχο τη στήριξη άλλων προβληματικών ταμείων, τομέων και κλάδων υγείας υπό τη σκέπη ενός πλήρως χρεοκοπημένου και εξαρχής καταδικασμένου σε αποτυχία συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
Υπενθυμίζουμε εκ νέου τις πολλαπλές βλάβες που έχει υποστεί το ΕΤΑΑ-ΤΑΝ από τις διαρκείς και ανεξέλεγκτες κατά το παρελθόν επενδύσεις των αποθεματικών του εκ μέρους της Ελλάδος σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που οδήγησε σε μια σημαντικότατη απώλεια των πόρων του, με απροσδιόριστες για τη βιωσιμότητά του συνέπειες, γεγονός που καταγγείλαμε εγκαίρως και εκκίνησε εισαγγελική έρευνα που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών
αντιλαμβάνεται ως αδιαπραγμάτευτα τα ασφαλιστικά δικαιώματα των μελών του και είναι αποφασισμένος και έτοιμος να τα προασπίσει απέναντι σε κάθε απόπειρα αναίτιας, προκλητικής και αδικαιολόγητης υποβάθμισής τους, από όπου κι αν προέρχεται.
Εκφράζει την αγανάκτησή του για τη διαρκή και αναίτια στοχοποίησή του, τονίζοντας ότι τα όρια ανοχής του δικηγορικού σώματος τείνουν πλέον να εξαντληθούν.
Καλεί τα συναρμόδια Υπουργεία και την πολιτική ηγεσία της χώρας να ενεργήσουν συνετά και υπεύθυνα, με γνώμονα τη νομιμότητα, σεβόμενοι τη συνέχεια του Ελληνικού κράτους και τις ειλημμένες σε αρμόδιο επίπεδο αποφάσεις και απέχοντας από οποιαδήποτε προσπάθεια εκ νέου νόθευσης των συμφερόντων των ασφαλισμένων του Ταμείου μας.Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ