ΤΟ ''ΝΑΙ'' ΚΑΙ ΤΟ ''ΟΧΙ'' ΤΟΥ 1940...

     Με την εισβολή των Ιταλών φασιστών στην Ελλάδα στις 28 Οκτώβρη του 1940 και την ήττα τους, τη σκυτάλη ανέλαβε η ναζιστική Γερμανία που εισέβαλε στις 6 Απρίλη του 1941 και κατέλαβε τη χώρα. Τον Ιούλη του 1941 συνήλθε η 6η Ολομέλεια της Κ.Ε. του ΚΚΕ και αποφάσισε την οργάνωση του απελευθερωτικού αγώνα με τη συσπείρωση  όλων των κοινωνικοπολιτικών δυνάμεων που ήταν διατεθειμένες να αγωνιστούν. Έτσι στις 16 Ιουλίου του 1941 δημιουργήθηκε το εργατικό ΕΑΜ προπομπός του ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ, η ΕΠΟΝ, το ΕΛΑΝ. Δημιουργήθηκαν δηλαδή οι προϋποθέσεις για το μεγάλο έπος της Αντίστασης και του λαϊκοαπελευθερωτικού αγώνα. Αποσιωπάται όμως σκόπιμα το γεγονός ότι σ' αυτή την πάλη κατά του άξονα η αστική τάξη, στο μεγαλύτερο μέρος της, δεν πήρε μέρος μαζί με τα κόμματά της. Ταυτόχρονα πάσχιζε, εν μέσω πολέμου, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις διατήρησης της εξουσίας της μετά το τέλος του πολέμου σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα ο λαός μας δεν πρόλαβε να χαρεί την απελευθέρωση από τους Γερμανούς, αφού ο αστικός κόσμος, στηριγμένος στα ένοπλα τμήματα του καθεστώτος που συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς και τους Άγγλους ιμπεριαλιστές, κτύπησε με τα όπλα το λαϊκό κίνημα για να επανεγκαθιδρύσει  την εξουσία του. (Δεκέμβρης του 1944). Η αστική τάξη της Ελλάδας δεν θα μπορούσε να επιβάλει την δική της εξουσία χωρίς του Άγγλους γιατί δεν είχε λαϊκό έρεισμα. Οι δε Άγγλοι έβλεπαν την γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας στη Μεσόγειο χρήσιμη για τα συμφέροντά τους. 
   
    Η δικτατορική κυβέρνηση του Ιωάννη Μεταξά, και παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ιδεολογικά συμφωνούσε με τον Χίτλερ, στον πόλεμο συντασσόταν με τους Άγγλους, αφού όπως είχε δημόσια ομολογήσει μετά την επίθεση της Ιταλίας, τα συμφέροντα του κεφαλαίου στην Ελλάδα υπηρετούνται από τη σχέση του με το Αγγλικό κεφάλαιο!
...γράφει ο Ηλίας Μπράβος
Καθηγητής
    Έτσι εξηγείται το ''ΟΧΙ'' του Μεταξά στην απαίτηση της φασιστικής Ιταλίας για στρατιωτική κατάληψη της Ελλάδας απ' αυτήν. Ο Γ. Καφαντάρης, αστός ''κεντρώος'' πολιτικός, είχε πει για το ιταλικό τελεσίγραφο : "Είπε το ''όχι'' ο μόνος Έλληνας που θα μπορούσε να πει το ''ναι'' . Ήδη από τις 3 Μαρτίου του 1934, ο Μεταξάς στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών έλεγε : ".........Η Ελλάς δύναται να θέσει ως δόγμα πολικών ότι εν ουδεμία περιπτώσει δύναται να ευρεθεί εις στρατόπεδον αντίθετον εκείνου της Αγγλίας". Και αργότερα το Μάη του 1940 ο Μεταξάς εξομολογούνταν στον ανταποκριτή της  "Ντέιλι Τέλεγκραφ" στην Αίγυπτο τα εξής : "Είμεθα ουδέτεροι εφ' όσον χρόνον η Αγγλία θέλει να είμεθα ουδέτεροι. Τίποτε δεν κάνουμε χωρίς συνεννόησην με την Αγγλία....."(Από τα μυστικά αρχεία του Φόρεϊν Όφφις, ΒΙΠΕΡ, εκδόσεις ΠΑΠΥΡΟΣ σελ. 76). Έτσι εξηγείται γιατί τα αστικά κόμματα στην Ελλάδα, Φιλελεύθεροι, Λαϊκό Κόμμα κ.λ.π.) έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στον δικτάτορα Μεταξά.
    Αυτές τις μέρες στα σχολεία, στις εκκλησίες, στους Δήμους, στα ΜΜΕ, θα μας μιλήσουν για τις "θυσίες των Ελλήνων" και για το "ΟΧΙ" που είπε ο λαός το 1940. Δεν θα μας πουν όμως για το ΟΧΙ που πρέπει να πει σήμερα ο λαός που καταπιέζεται και φτωχαίνει. Μας καλούν σήμερα να λέμε ΝΑΙ στην πολιτική τους και να αποφεύγουμε τους αγώνες, να πούμε ΝΑΙ στις θυσίες για να σωθεί το κεφάλαιο από την κρίση που το ίδιο δημιουργεί! Αυτοί δε που μιλούν σήμερα για¨"κατοχή" από την ΤΡΟΪΚΑ και καλούν για "νέο ΕΑΜ", υπερασπίζονται τη συμμετοχή της χώρας μας στην Ε.Ε. και την "ανταγωνιστικότητα" των μεγάλων επιχειρήσεων! Κάποιοι άλλοι θα μας πουν για "μια χούφτα Έλληνες ...". Σωστά. Κι ύστερα θα προσπαθούν μονίμως να μας πείσουν ότι δεν γίνεται να τα βάζεις σήμερα με τους εκμεταλλευτές του λαού και τα παράσιτα γιατί είναι "παντοδύναμοι". Δεν θα μας πουν βέβαια ότι ο φασισμός  γιγαντώθηκε στρατιωτικά χάρη στην ενίσχυση που παρείχαν δεκάδες μονοπωλιακοί όμιλοι των ΗΠΑ, της Αγγλίας και της Γαλλίας (FORD, General Motors, IBM, DIFON,  RENO κ.α. Δεν θα μας πουν βέβαια ότι τα Τάγματα Ασφαλείας στην Ελλάδα χρηματοδοτούνταν από Έλληνες μεγαλοβιομήχανους και μεγαλομαυραγορίτες! Ούτε βέβαια για την επιστολή του Γ. Παπανδρέου που  το 1944 ζητούσε απεγνωσμένα βοήθεια από την Αγγλία γιατί..... το ΕΑΜ απελευθέρωσε την Ελλάδα!
    Νέα και νέε, απομόνωσε το ναζιστικό - φασιστικό μόρφωμα της "Χρυσής Αυγής". Είναι μέρος του σάπιου πολιτικού συστήματος που στερεί δικαιώματα και στοιβάζει ανέργους. Ψάξε για την αλήθεια. Η ιστορία και η αλήθεια της είναι και δική σου υπόθεση! 
    Την εποχή της Εθνικής Αντίστασης γίνονταν 100 "Πολυτεχνεία" την ημέρα. Είναι ανάγκη να μαθαίνουμε γιατί χρειάζεται να τα ξαναζωντανέψουμε με τη νέα αντεπίθεση και αντίσταση της εποχής μας. 
Για να φέρουμε πιο κοντά τη νίκη του λαού μας στις νέες συνθήκες!