Πιστέψτε στη δύναμή σας, λαέ της Κορίνθου. ... Άρης Βελουχιώτης στην Κόρινθο,εξήντα οκτώ χρόνια πριν

Τα Συντάγματα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ ξεσήκωσαν τότε το Μοριά κατά του Ιταλικού φασισμού και του Γερμανικού Ναζισμού.
Το 6ο σύνταγμα της Κορίνθου (εδώ)

Το  12ο των Πατρών
Το 11ο Καλαμών

Ο συντονισμός δράσης τους,παρόντος του Άρη Βελουχιώτη (Θανάση Κλάρα),ξεκίνησε στην τοποθεσία Ρακίτα Ανατολικά του Παναχαϊκού και εκεί ορίστηκαν οι διοικητές των.

Ακολούθησαν οι ομιλίες του  Άρη στην Πάτρα και αυτή της Κορίνθου, η οποία δεν έλαβε την δημοσιότητα την οποία άξιζε να λάβει λόγω του μεγαλείου της ...

Στην ομιλία  του στην Κόρινθο,στις 14 Οκτώβρη του 1944,ο Άρης Βελουχιώτης είπε τα παρακάτω σημαντικά για την εποχή εκείνη,αλλά και για σήμερα... «Λαέ της Κορίνθου. Λαέ της Αργολιδοκορινθίας. Η νίκη είναι δική μας. Η δόξα της Ελλάδος είναι μεγάλη και μεγάλος είναι ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός.
Αλλά μεγάλη ήταν και η επανάσταση των Ελλήνων κατά των Τούρκων το 1821, διότι αυτή έγινε τότε κόντρα στην Ιερή Συμμαχία των Ευρωπαίων, η οποία υποστήριζε την Οθωμανική αυτοκρατορία, αλλά και διότι αυτή έγινε τότε και κόντρα στους Έλληνες εμποροκοτσαμπάσηδες, των οποίων ο καιροσκοπισμός δεν μπόρεσε να ανακόψει το δρόμο αυτής της επανάστασης, η οποία οδήγησε τελικά στην απελευθέρωση του Έθνους από τον Τουρκικό ζυγό. Αλλά για να μην εκπληρωθούν οι σκοποί της επανάστασης αυτής ακολούθησαν στην πατρίδα μας αντιλαϊκά και ανελεύθερα καθεστώτα όπως αυτό του Ιωάννη Μεταξά και του Γεωργίου Γλύσπουργκ της 4ης Αυγούστου του 1936 με την ρεμούλα, την κλεψιά, τις λουβετούρες και το πέταγμα των αγωνιστών του λαού μας από τα πατώματα και από τα μπαλκόνια, τους βιασμούς και τις εξορίες και το οποίο προετοίμασε την υποδούλωση του λαού μας στο φασισμό.

Οι Έλληνες πολεμήσαμε στην Αλβανία τους Ιταλούς, αλλά και τους Γερμανούς, στο Μακεδονικό Μέτωπο και δημιουργήσαμε τη μεγάλη εποποιϊα (εποποιϊα) του έθνους μας, αλλά με τη συνθηκολόγηση του Τσολάκογλου επήλθε στο έθνος μας η μαύρη σκλαβιά και οι Κυβερνήτες μας, άλλοι γυρίσανε στο εξωτερικό με τον προϋπολογισμό και όλο το χρυσό του έθους και άλλοι σαν μαύρα κοράκια μείνανε εδώ για να ξεκληρίσουν τη γενιά μας και να θησαυρίσουν και αυτοί. Κανένας από αυτές τις κορυφές του έθνους δεν είχε την τόλμη και τον ανδρισμό να χαράξει το σωστό δρόμο στο λαό μας. Αντίθετα όλοι του υποδείκνυαν υποταγή στους κατακτητές και στα μίσθαρνα όργανά των.

Το Ενιαίο Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ) με το εθνογερτήριο σάλπισμά του που υποστηρίχθηκε από τον αγωνιζόμενο ελληνικό λαό, κόντρα στις συκοφαντίες και στα ψεύδη, επεκράτησε στην ύπαιθρο χώρα. Επεκράτησε κόντρα στα ψεύδη και τις συκοφαντίες, ότι πρόκειται δήθεν για ληστές και πλιατσικολόγους.

Πηγαίνοντας, στις αρχές του έτους 1943, από τη Βοιωτία στην Αθήνα ρασοφόρος, συνάντησα στο δρόμο μου ένα βοσκό και του ζήτησα ένα σφαχτό για φαγητό και φυσικά με πληρωμή. Μου είπε ότι δεν έχω. Του είπε ότι θα αυτοδικήσω παίρνοντάς το με τα χέρια μου και μου απάντησε: Ναι, πάρτο μοναχός σου, μου είπε αλλά οι αντάρτες είναι εκεί επάνω. Είδε ο περήφανος λαός μας ότι φάγαμε βραστές χελώνες για να επιζήσουμε και να φτάσουμε εδώ και να επιβάλλουμε την ασφάλεια και την τάξη στην ύπαιθρο όπου επικρατούσε το Ενιαίο Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ).

Εμείς δεν μονοπωλούσαμε τον αγώνα μας και το Ενιαίο Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ), κάλεσε όλο τον ελληνικό λαό στον αγώνα. Είναι ανοιχτές οι πόρτες για όλους ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις και φρονήματα. Μπορούσανε να έρθουν μαζί μας ή να κάνουν παράλληλες οργανώσεις και να πολεμήσουν τον κατακτητή. Βγήκανε λοιπόν και οι ομάδες αυτών στο βουνό και η πρώτη τους κραυγή δεν ήταν τι κάνουν οι κατακτητές και να τους πολεμήσουν, αλλά να λένε κάτω το Ενιαίο Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ).

Τα συνθήματα των άλλων ομάδων ήταν να διαιρέσουν τον ελληνικό λαό. Θα ήμασταν προδότες του λαού μας αν δεν συντρίβαμε αυτές τις ομάδες.
Και τις συντρίψαμε και τα καλύτερα στοιχεία των πέρασαν στις γραμμές μας και είναι από τα πιο καλά στελέχη μας.
Είναι συκοφαντία ότι εμείς του ΕΑΜ θα πάρουμε τις περιουσίες του ελληνικού λαού με την επιβολή της επαναστατικής εξουσίας της λαοκρατίας.

Αλλά και ο κομμουνισμός δεν λέει αυτά που λένε αυτοί.
Αυτά που λένε και νομίζουν ότι θα καταργηθεί η ιδιοκτησία είναι παραμύθια...

Εμείς θα δώσουμε περιουσία στο λαό για να ζήσει.
Αλλά αν νομίζουν αυτοί κατάργηση της ιδιοκτησίας την αφαίρεση της δυνατότητας από μερικούς αισχρούς να εκμεταλλεύονται τον ελληνικό λαό.
Εμείς θα το κάνουμε.

Λένε ακόμη ότι εμείς θα χαλάσουμε τις Εκκλησίες. Αυτοί είναι εκείνοι που αποπατούσανε στις Εκκλησίες γράφοντας συνθήματα Κάτω ο Κομμουνισμός. Ζήτω ο Θεός.

 Λαέ της Κορίνθου. Η θρησκεία είναι ζήτημα συνείδησης. Πως θα μπορούσαμε να καταλύσουμε την συνείδηση και να εμποδίσουμε να πιστεύει κανείς τη θρησκεία.
Κανένας δεν μπορεί να απαγορεύσει πράγματα που δεν απαγορεύονται.
Ποιος μπορεί να εμποδίσει εμένα κουκουλωμένο στο πάπλωμα να κάμω όσους σταυρούς θέλω.
Ο καθένας ας πιστεύει ότι αυτός θέλει.
Πρακτικά όμως εμείς είμαστε οι νεώτεροι Χριστοί. Τι έλεγε ο Χριστός ό,τι λέμε εμείς σήμερα.
Και όπως εκείνον εσταύρωσαν το ίδιο και σήμερα κρεμάνε στις κολώνες τους αγωνιστές του λαού μας.»

Λένε ότι θα διαλύσουμε την οικογένεια.
Εμείς θα ενισχύσουμε την ελληνική οικογένεια και την τιμή η οποία αντιμετωπίζει στο καπιταλιστικό σύστημα μεγάλες δυσκολίες.
Όλα τα άλλα είναι ψεύδη και συκοφαντίες κατά του Ενιαίου Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ) από τους πατριδοκάπηλους, οι οποίοι μιλάνε υπό το πρίσμα του πορτοφολιού των, σε ένα Κράτος που αυτοί το διέλυσαν.

Λαέ της Κορινθίας. Το ΕΑΜ έχει δύο σκοπούς.
Απελευθέρωση της χώρας από τον κατακτητή και λαοκρατία.
Να δοθεί δηλαδή το δικαίωμα στο λαό μας να εκφράσει ελεύθερα τη θέλησή του για τον τρόπο που θέλει να διοικηθεί.
Για ένα καθεστώς που θα εγγυάται ότι δεν θα πάθουμε ότι πάθαμε στα 120 χρόνια από της απελευθερώσεώς μας από τον Τουρκικό ζυγό και ότι δεν θα έχουμε νέες καταστροφές και ένα νέο 1821.
Είμαστε ευτυχείς ότι βρισκόμαστε κοντά στο τέρμα του αγώνα και νιώθουμε ότι έχει χειραφετηθεί ο λαός μας και θα μας ακολουθήσει με την ίδια θέλησή του και με την ίδια αυτοθυσία για τη λαϊκή κυριαρχία.
Λίγη ακόμη απόφαση και θέληση θέλουμε για τον τελικό αυτό σκοπό.
Δεν πρέπει να πιστεύουμε κανένα για να μην μας ρίξουν το βρόχι στο λαιμό. Αλλά είμαστε βέβαιοι ότι κι εσείς δεν θα το επιτρέψετε αυτό. Δεν θα σας δώσουμε τίποτε. Ζητάμε να καταλάβουμε εμείς τι θα μας δώσετε εσείς για την αναδημιουργία της νέας Ελλάδας.

Εμείς είμαστε χτίστες και όχι γκρεμιστάδες, γιατί ότι και να κάνουμε εμείς, εσείς ο λαός θα το θελήσετε.
Ας μην εξαπατιέται κανένας.
Ότι, κερδίσατε το κερδίσατε με το αίμα σας, ότι κερδίσατε, το κερδίσατε με τη γροθιά σας. Η δύναμή σας είναι ακατάβλητη.

                           Πιστέψτε στη δύναμή σας, λαέ της Κορίνθου.

Ότι θα σας δώσουμε, θα σας το δώσουμε χάρη στη δύναμή σας και την ενίσχυσή σας.
Δεν επαναλαμβάνουμε τίποτε άλλο, παρά από το να ριχτούμε στη φωτιά για να σας δώσουμε ότι σας ανήκει.
Σου δίνουμε το λόγο μας ότι δεν θα παρατήσουμε το ντουφέκι και τον αγώνα, ώσπου να κερδίσουμε και το δεύτερο σκοπό και το τρανότερο αγαθό, τη λαϊκή κυριαρχία.

Ο ΕΛΑΣ, το ΕΑΜ και έπειτα η ΠΕΕΑ, αποτελέσανε το μοχλό της ασφάλειας και των λαϊκών ελευθεριών της επιβίωσης και της απελευθέρωσης.

Σου μίλησα με τη γλώσσα της ειλικρίνειας, γιατί πιστεύουμε ότι είμαστε στην υπηρεσία του μυαλού μας.

Λαέ της Κορινθίας. Ξεκαθαρίστε το δρόμο του συμφέροντος του λαού και της καταστροφής σας.
Προσέχτε όσους έρθουν και σας ειπούν εκ των υστέρων ότι είμαστε μαζί σας.

Ζήτω ο λαός της Αργολιδοκορινθίας.»

Τον Νοέμβριο του 1944 σε σύσκεψη καπετάνιων του ΕΛΑΣ πρότεινε να ετοιμαστεί ο ΕΛΑΣ για την αναμενόμενη σύγκρουση με τους Άγγλους...

«Αν ζήσει κανένας σας να θυμάται τα λόγια αυτά. Οι Εγγλέζοι θα σας σφάξουν όλους σαν αρνιά, εγώ στα χέρια τους δε θα πέσω, γιατί τα βουνά με ξέρουν. Με την πέτρα προσκέφαλο, την ψείρα συντροφιά, την κάπα σκέπασμα δε θα με ιδούνε ζωντανό στα χέρια τους. Αυτό θέλω να το θυμάστε αν κανένας σας ζήσει.»
...Άρης  Βελουχιώτης
(ακούστε το τραγούδι για τον Άρη, εδώ)

Ο Άρης  δεν έπεσε στα χέρια των διωκτών του... Δεν τους έκανε την χάρη...

                       Έγραψε το τέλος του,με μια χειροβομβίδα στην κοιλιά...

Το τάγμα εθνοφυλάκων καταδιώξής του,αποκεφάλισε το νεκρό σώμα και μετέφερε το κεφαλι του,επιδεικνύοντας το, με γλέντια σε κατοίκους ...
Πρώτα στο χωριό Μυρόφυλλο και κατόπιν στα Τρίκαλα..
Εκεί το κρέμασαν σε κεντρικό φανοστάτη της πλατείας Ρήγα Φεραίου.

Το κρέμασμα των κεφαλιών ακολουθεί μια γιορτή ζούγκλας που διαρκεί ως το ξημέρωμα της άλλης μέρας, με πίπιζες, νταούλια, ζουρνάδες, βασιλικά θούρια και με το "Ζέρβα μ', σε θέλει ο βασιλιάς...

Διαβάστε επίσης:Έτσι χάθηκε ο Καπετάν Πελοπίδας....