ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗ «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι έτοιμος να κυβερνήσει»

Του Ηλία Μπενέκου
«Βόμβα» μεγατόνων έριξε χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης με την παραδοχή ότι το κόμμα του δεν είναι έτοιμο να κυβερνήσει, προκαλώντας σύγχυση και αμηχανία στην Κουμουνδούρου, που το τελευταίο διάστημα προσπαθεί σε όλους τους τόνους να πείσει ότι διαθέτει έτοιμη πρόταση διακυβέρνησης της χώρας, αποτελώντας τη μοναδική εναλλακτική λύση για ανασυγκρότηση. Το άμεσο άδειασμα του κ. Λαφαζάνη από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα και η «διευκρινιστική» δήλωση στην οποία αναγκάσθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, επιρρίπτοντας στα ΜΜΕ το θόρυβο που προκλήθηκε, όπως φαίνεται δεν ήταν αρκετά για να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, αφού η «ζημιά είχε ήδη γίνει» όπως παραδέχονταν σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους στελέχη του κόμματος.

Όλα ξεκίνησαν νωρίς χθες το πρωί, όταν ο Π. Λαφαζάνης μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1, δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως «δεν είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε. Εγώ δεν κοροϊδεύω τον κόσμο». Η δήλωση που προκάλεσε αίσθηση και ερωτήματα για τον τρόπο και το χρόνο διατύπωσής της, αναπαρήχθη με ταχύτητα φωτός προκαλώντας αρχικώς αμηχανία και εν συνεχεία την οργή της ηγεσίας του κόμματος.

Απάντηση
Η παρέμβαση του Αλ. Τσίπρα, προκειμένου το θέμα να μην πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις κρίθηκε αναγκαία, και ο πρόεδρος του κόμματος από την Κρήτη, όπου βρίσκεται, έσπευσε να «απαντήσει» στις δηλώσεις Λαφαζάνη υποστηρίζοντας πως «είμαστε έτοιμοι να αποκρούσουμε την καταστροφή. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη να ανασυγκροτήσουμε τη χώρα». Εκτίμησε δε ότι «η άμμος στην κλεψύδρα της κυβέρνησης τελειώνει. Βρίσκονται μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις: Ή θα αλλάξουν στρατηγική ή θα βρεθούν στην κρίση του λαού».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος του κόμματος Π. Σκουρέλτης, ο οποίος σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ κάθε μέρα που περνάει είναι πιο έτοιμος για να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στην ιστορία, στους εργαζομένους, απέναντι στις προκλήσεις της εποχής μας. Και με αυτή την έννοια, θεωρώ ότι όχι μόνο μπορούμε να τα καταφέρουμε, αλλά και με τη δράση και την παρουσία μας, μπορούμε να εμπνεύσουμε πολλούς περισσότερους από εμάς».

Αποστάσεις από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ πήραν με δηλώσεις τους και άλλα στελέχη, με πλέον χαρακτηριστική την ανάρτηση στο facebook του έτερου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Δ. Παπαδημούλη, ο οποίος έκανε λόγο για «αυτογκόλ» και «πεπονόφλουδες». «Οι καιροί απαιτούν από το ΣΥΡΙΖΑ πρωτοβουλίες, συλλογικότητα, αυτοπεποίθηση, σοβαρότητα και ευθύνη. Προσοχή στα αυτογκόλ και τις πεπονόφλουδες», έγραψε ο κ. Παπαδημούλης.

Υπό το βάρος των αντιδράσεων ο Π. Λαφαζάνης επιχείρησε, με σειρά συνεντεύξεων που παραχώρησε, αλλά και με ανακοίνωση που εξέδωσε, να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα, κάνοντας λόγο για «διαστρεβλωμένα και παραμορφωμένα συμπεράσματα» στα οποία οδήγησε η απομόνωση φράσεων της συνολικής του τοποθέτησης. Παραθέτοντας το πλήρες κείμενο των δηλώσεων -στις οποίες ωστόσο περιέχεται σαφώς και η επίμαχη διατύπωση- ο κ. Λαφαζάνης στη «διορθωτική» του τοποθέτηση καταλήγει στο «συμβιβαστικό» συμπέρασμα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σήμερα πολύ πιο έτοιμος απ' όλες τις μέχρι πρότινος αξιωματικές αντιπολιτεύσεις για να διαδραματίσει έναν ουσιαστικό κυβερνητικό ρόλο σε μια από τις πιο δύσκολες ιστορικές στιγμές για τη χώρα μας».

Αν και η Κουμουνδούρου επιμένει ότι το θέμα έληξε, ωστόσο το χθεσινό νέο κρούσμα πολυγλωσσίας έχει δημιουργήσει προβληματισμό στο κόμμα. Ενδεικτικό των πολλών τάσεων άλλωστε είναι και το γεγονός ότι την ώρα που ο Π. Λαφαζάνης έκανε την επίμαχη δήλωση, σε άλλο τηλεοπτικό σταθμό (ΣΚΑΪ) ο βουλευτής Δ. Στρατούλης τόνιζε πως «θέλουμε, και ξέρουμε, και μπορούμε να κυβερνήσουμε. Θα αξιοποιήσουμε την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης, θα στηρίξουμε τους αγώνες του λαού για να μην περάσει το πακέτο μέτρων, είναι όρος επιβίωσης του λαού και της χώρας».