"Ναυάγιο" στη Σύνοδο Κορυφής

Χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία ολοκληρώθηκε, στις Βρυξέλλες, η Σύνοδος Κορυφής για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης της περιόδου 2014-2020, έγινε γνωστό από πολλές αντιπροσωπείες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 Οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δεν κατέληξαν σε συμφωνία και θα επιστρέψουν στις χώρες τους, δήλωσε μια πηγή που πρόσκειται στην κυπριακή Προεδρία, και επιβεβαιώθηκε από διάφορες άλλες διπλωματικές πηγές.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι διαπραγματεύσεις για τον κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2014 - 2020 μετατίθεται για τον επόμενο χρόνο θα συνεχιστούν ξανά, ενδεχομένως στις αρχές του επόμενου έτους.

 Πληροφορίες αναφέρουν πως οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατέληξαν σε συμφωνία πράγμα που διαφάνηκε και από τις δηλώσεις τους μετά τη λήξη του πρώτου γύρου διαπραγματεύσεων.

To επικείμενο ναυάγιο είχε διαγραφεί από νωρίς, μετά τις δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, η οποία τόνισε το πρωί ότι δεν είναι τόσο δραματικό εάν θεωρήσουμε πως σήμερα ήταν ένα πρώτο στάδιο και πως εάν απαιτείται και δεύτερο θα διαθέσουμε τον απαραίτητο χρόνο.

Αμετακίνητος στις θέσεις του παρέμεινε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος αρνήθηκε τη νέα συμβιβαστική πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπέι.

Ο Χέρμαν βαν Ρομπέι είχε παρουσίασει μία πρόταση η οποία δεν κρίνεται ικανοποιητική από τη συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαίων ηγετών. Ενώ επιφέρει κάποιες βελτιώσεις σε σχέση με την προηγούμενη πρότασή του, επιμένει ωστόσο στην περικοπή των δαπανών κατά 75 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό έχει χωρίσει σε δύο στρατόπεδα τους ευρωπαίους ηγέτες. Ο Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήρισε την πρόταση αυτή «απαράδεκτη» καθώς όπως είπε οι μειώσεις θα πρέπει να ξεπεράσουν τα 130 δισεκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020.