Αστάθειας συνέχεια.Τους έδωσαν τη «δόση» τους και βλέπουμε...

 Αστάθειας συνέχεια προβλέπουν για τις επόμενες ημέρες οι αναλυτές, καθώς το χθεσινό Eurogroup κατέληξε μεν σε συμφωνία για την Ελλάδα και την εκταμίευση της δόσης, αλλά με τον όρο της ολοκλήρωσης ενός προγράμματος επαναγοράς ομολόγων μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου.


Τη συμφωνία Ε.Ε. και ΔΝΤ υποδέχθηκε θετικά και ο Φώτης Κουβέλης,υπενθυμίζοντας οτι:«Η χώρα μας πρέπει να συνεχίσει τη μεγάλη προσπάθεια για τη σταθεροποίηση και την ανάκαμψη, με ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα, προώθηση αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της ύφεσης και δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικής υποστήριξης»

Όπερ σημαίνει:Νέα σφαγή μισθών, συντάξεων,εργασιακών δικαιωμάτων,μεγαλύτερη εξαθλίωση...


Η συμφωνία που επετεύχθη στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup για το ελληνικό χρέος, η οποία ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, εξασφαλίζει στην κυβέρνηση πολύτιμο χρόνο προκειμένου να προχωρήσει με το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά, η προϋπόθεση της ολοκλήρωσης ενός προγράμματος επαναγοράς ομολόγων μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου θα συντηρήσει λογικά τη μεταβλητότητα στην αγορά», αναφέρει στο πρωινό της σχόλιο η IBG.

  Η συμφωνία στην οποία κατέληξε το Eurogroup προβλέπει χρέος στα επίπεδα του 124% του ΑΕΠ το 2020 και μείωσή του κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες ή 40 δισ. ευρώ, για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του, ανοίγοντας τον δρόμο για την καταβολή της δόσης ύψους 43,7 δισ. ευρώ, σε τέσσερις δόσεις.

Η απόφαση για την εκταμίευση της πρώτης δόσης (10,6 δισ. ευρώ σε ρευστό και 23,8 δισ. ευρώ σε ομόλογα του EFSF για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών) θα ληφθεί μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου.
Στο ανακοινωθέν του Eurogroup αναφέρεται ότι αυτή θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις στα εθνικά κοινοβούλια και τη θετική έκβαση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων.
Στη συνέχεια το α' τρίμηνο του 2013, τα υπόλοιπα 10 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν σε τρεις δόσεις, υπό την προϋπόθεση πάντα της πιστής τήρησης των συμφωνιών με την τρόικα, με ιδιαίτερη μνεία να γίνεται στην ολοκλήρωση της φορολογικής μεταρρύθμισης μέχρι τον Ιανουάριο.