Νόμπελ Ειρήνης στην Ε.Ε«... είδα το παλιό να πλησιάζει, μα έρχονταν σα Νέο...

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ για την απονομή του Βραβείου Νόμπελ στην Ευρωπαϊκή Ένωση
   Και σ' αυτούς που το απένειμαν και σ' αυτούς που το παρέλαβαν ταιριάζει απόλυτα ο στίχος του Μπρεχτ :
«... είδα το παλιό να πλησιάζει, μα έρχονταν σα Νέο. Σερνόταν πάνω σε καινούργια δεκανίκια που κανένας δεν είχε ξαναδεί και βρωμούσε νέες μυρωδιές σαπίλας που κανείς δεν είχε πριν ξαναμυρίσει». 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη κρίση στην ιστορία της παρέλαβε επισήμως σήμερα στο Όσλο το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης που της απονεμήθηκε για το ρόλο της στην μεταμόρφωση "μιας ηπείρου πολέμων σε ήπειρο ειρήνης".

Παρουσία περίπου είκοσι ευρωπαίων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων ο Φρανσουά Ολάντ και η Άγγελα Μέρκελ που ήταν καθισμένοι δίπλα-δίπλα και σηκώθηκαν μαζί για να χαιρετίσουν τους παρευρισκόμενους, ο πρόεδρος της νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ, ο Θόρμπγερν Γιάγκλαντ, κάλεσε την ΕΕ "να προχωρήσει μπροστά" παρά την κρίση.

"Η διαφύλαξη αυτού που έχει κερδιστεί και η βελτίωση αυτού που έχει δημιουργηθεί για να μας επιτρέψει να λύσουμε τα προβλήματα που απειλούν σήμερα την ευρωπαϊκή κοινότητα, είναι ο μόνος τρόπος για να επιλύσουμε τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από την οικονομική κρίση", δήλωσε ο Γιάγκλαντ.

Ο πρόεδρος της νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ, γνωστός ευρωπαϊστής στην ευρωσκεπτικιστική Νορβηγία, απένειμε στη συνέχεια το βραβείο στους αντιπροσώπους των τριών κύριων ευρωπαϊκών θεσμών, των προέδρων του Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ, της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

"Δεν συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ με την πεποίθηση ότι η ΕΕ είναι τέλεια. Συγκεντρωθήκαμε με την πεποίθηση ότι πρέπει να λύσουμε τα προβλήματά μας μαζί", πρόσθεσε ο Γιάγκλαντ.

Τέσσερις νεαροί Ευρωπαίοι, μεταξύ των οποίων μια 12χρονη από την Ισπανία και μια 21χρονη από την Πολωνία, ήταν επίσης παρόντες στην τελετή, αφού κέρδισαν σχετικούς διαγωνισμούς.

Τα χρήματα του επάθλου των 930.000 ευρώ θα διατεθούν σε προγράμματα για να βοηθηθούν παιδιά σε εμπόλεμες ζώνες και οι αποδέκτες θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα. Η ΕΕ έχει δηλώσει πως θα διπλασιάσει το χρηματικό έπαθλο, έτσι συνολικά 2 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν σε επιλεγμένα προγράμματα αρωγής.
πηγή:ΑΜΠΕ

Διαβάστε:«Από τον πόλεμο στην ειρήνη: μια ευρωπαϊκή ιστορία...