Θύελλα στον εμπορικό κλάδο προκαλεί το νέο σύστημα για τον ΦΠΑ

 Σάλο στον επιχειρηματικό κόσμο και συγκεκριμένα στον κλάδο του εμπορίου προκάλεσε το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το νέο σύστημα καταβολής του ΦΠΑ.  
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου σε επιστολή της προς το υπουργό Οικονομικών, τον υφυπουργό και τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου Οικονομικών τονίζει μεταξύ άλλων: «Η μεγάλη πλειονότητα των επιχειρήσεων χτυπημένες βαριά από την οικονομική δυσπραγία και την ύφεση είναι στην κυριολεξία «ημιθανείς» και κρατιούνται στη ζωή μόλις μετά βίας. Η μεταβολή του πλαισίου είσπραξης του ΦΠΑ θα τους δώσει τη χαριστική βολή» υπογραμμίζουν οι έμποροι. Και προσθέτουν ότι «ο εμπορικός κόσμος της χώρας είναι κάθετα αντίθετος στη σχεδιαζόμενη μεταβολή, η οποία θα προκαλέσει ακόμη περισσότερα επιχειρηματικά "θύματα", θα διογκώσει τα λουκέτα στην αγορά και αντί να αυξήσει θα μειώσει τα έσοδα του Δημοσίου τόσο από το ΦΠΑ όσο και από άμεσους και έμμεσους φόρους».

Οι έμποροι ζητούν την αναστολή των σχεδίων καθώς όπως υποστηρίζουν «σε μια αγορά που κυριαρχείται από την κρίση και την ύφεση, το υφιστάμενο σύστημα με όλες τις ατέλειες του, δίνει μια ανάσα στις επιχειρήσεις και τους παρέχει μια ευκαιρία να καταβάλλουν τις υποχρεώσεις τους αποφεύγοντας να περάσουν στη μεγάλη και συνεχώς διογκούμενη ομάδα των σταθερών ληξιπρόθεσμων οφειλετών του Δημοσίου».
Ο εμπορικός κόσμος τάσσεται υπέρ του επανασχεδιασμού του συστήματος απόδοσης του ΦΠΑ όμως μετά από διάλογο με τις επιχειρηματικές οργανώσεις.

Την αντίθεσή τους στην αλλαγή του τρόπου απόδοσης του ΦΠΑ εκφράζει και η ΓΣΕΒΕΕ η οποία απέστειλε επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα την οποία κοινοποίησε και στον Πρωθυπουργό. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Δημ. Ασημακόπουλο «επιχειρείται πάλι άλλο ένα «λάθος», όπως αυτό της αύξησης του ΦΠΑ στην εστίαση από 13% σε 23%. Το «έξυπνο και λογικό» είναι στο «κολαστήριο» έτος 2013, για τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας, να επιχειρούνται διευκολύνσεις σε ότι αφορά την καταβολή των φορολογικών υποχρεώσεων και όχι ρυθμίσεις «στραγγαλισμού».

Το νέο σύστημα απόδοσης του ΦΠΑ που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών καταργεί τη ρύθμιση με δόσεις και προβλέπει τα εξής:

- Οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν χρεωστικές περιοδικές δηλώσεις πληρώνοντας μόνο 10 ευρώ ή οποιοδήποτε άλλο μεγαλύτερο ποσό επιθυμούν. Με την υποβολή της δήλωσης δεν θα διώκονται για φοροδιαφυγή.

- Το ποσό της οφειλής που θα μείνει απλήρωτο κατά την υποβολή της δήλωσης θα μπορεί να εξοφληθεί χωρίς καμία προσαύξηση εντός 10 ημερών. Εντός της προθεσμίας -αυτής ο φορολογούμενος θα έχει το δικαίωμα να εξοφλήσει όποιο ποσό του ανεξόφλητου υπολοίπου επιθυμεί.

- Από τη στιγμή που θα περάσουν και οι δέκα μέρες, όποιο ποσό παραμείνει ανεξόφλητο θα επιβαρύνεται με προσαύξηση εκπρόθεσμης καταβολής 1% ανά μήνα, όπως συμβαίνει με κάθε άλλο χρέος προς την εφορία που θεωρείται ληξιπρόθεσμο.
- Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ΦΠΑ οι έφοροι θα έχουν το δικαίωμα να τις διεκδικήσουν ενεργοποιώντας τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που προβλέπουν κατασχέσεις καταθέσεων, εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών φορολογουμένων. Οι φορολογούμενοι που δεν θα μπορούν να πληρώσουν θα είναι εκτεθειμένοι απέναντι σε τέτοια μέτρα. Πάντως, όπως διαβεβαιώνουν από το υπουργείο Οικονομικών η ενεργοποίηση αυτών των μέτρων δεν θα είναι άμεση, αλλά θα δίδεται περίοδος χάριτος στους οφειλέτες, προκειμένου να εξοφλήσουν τα χρέη τους από τον ΦΠΑ σε όσο το δυνατό πιο πολλές μηνιαίες δόσεις μπορούν ακόμη και μέσω των νέων διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής.
- Όσοι εντοπιστούν από τον προσωρινό έλεγχο να μην έχουν υποβάλει περιοδική δήλωση ΦΠΑ τότε θα βεβαιώνεται ο φόρος με προσαύξηση 2% για κάθε μήνα καθυστέρησης. Στην περίπτωση αυτή οι επιτηδευματίες δεν θα έχουν τη δυνατότητα συμβιβασμού και εξόφλησης του ποσού σε έξι μηνιαίες δόσεις όπως προβλέπεται σήμερα.