Τέλος τα ισόβια σε καταχραστές & η δίωξη για αδικήματα με ποινή έως 1 έτος

Την λαϊκή απαίτηση ότι αντί να «τρέφει» το δημόσιο τους καταχραστές στη φυλακή, να ζητήσει πίσω τα λεφτά, υιοθετεί τελικά, ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο κ. Ρουπακιώτης εισηγείται διάταξη στο νόμο για το ενέχυρο, σύμφωνα με την οποία, εφόσον ο κατηγορούμενος για κατάχρηση συμφωνήσει να «ικανοποιήσει πλήρως το ελληνικό Δημόσιο και τα λοιπά Νομικά Πρόσωπα», δηλαδή να επιστρέψει όλα τα χρήματα που του έχουν καταλογιστεί ότι καταχράστηκε, τότε: α) Μέχρι την απολογία του ενώπιον του ανακριτή, επιβάλλεται στον κηρυχθέντα ένοχο ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών
β) Μέχρι την έναρξη της αποδεικτικής διαδικασίας στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, επιβάλλεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών ετών.
γ) Μέχρι την έναρξη της αποδεικτικής διαδικασίας στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο, επιβάλλεται ποινή κάθειρξης έως δέκα ετών.

Η ευνοϊκή αυτή ρύθμιση δεν ισχύει για τα αδικήματα της απιστίας, της υπεξαίρεσης και της απάτης κατά του ελληνικού Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Ν.1608/1950.
Για τις περιπτώσεις αυτές προβλέπεται σε βάρος των καταχραστών ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Με άλλη διάταξη παραγράφεται το αξιόποινο και παύει η δίωξη όσων έχουν διαπράξει μέχρι τώρα αδικήματα που τιμωρούνται μέχρι ένα έτος.
Εξαιρούνται από τη ρύθμιση οι περιπτώσεις άρνησης καταβολής διατροφής, άρνησης από πλευράς εργοδοτών καταβολής εργατικών απαιτήσεων εργαζομένων και οι παραβάσεις από συναλλαγές που αφορούν αγορές με πίστωση.

Ακόμη, προβλέπεται η σύσταση ειδικού σώματος δικαστών- πραγματογνωμόνων που θα απαρτίζεται από ειδικούς επιστήμονες (γραφολόγους, οικονομολόγους, τραπεζίτες, πολεοδόμους, κ.λπ.) που θα συνδράμει κατά το στάδιο των προανακρίσεων και θα υποβοηθά γενικά την όλη ανακριτική διαδικασία.

Επίσης, τα Μέσα Ενημέρωσης, θα υποχρεώνονται πλέον να δημοσιεύουν επανορθώσεις για λανθασμένα δημοσιεύματα ή δημοσιεύματα που θίγουν πολίτες

Άλλη διάταξη προβλέπει μέτρα ασφαλείας για τις φυλακές της χώρας, όπως η ενίσχυση του εξοπλισμού των σωφρονιστικών υπαλλήλων και των εξωτερικών φρουρών και η τοποθέτηση αλεξίσφαιρων τζαμιών στις σκοπιές των καταστημάτων κράτησης.