Σκάνδαλο FIFA: Ο Μαραντόνα τώρα δικαιώνεται...

Οι εκλογές της FIFA ολοκληρώθηκαν και ο Ζεπ Μπλάτερ αναδείχθηκε και πάλι νικητής. Υπενθυμίζεται, ότι ο 79χρονος Ελβετός βρίσκεται στο τιμόνι της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας από το 1998! Κατα τη διάρκεια της θητείας του, έχουν ξεσπάσει πολλά οικονομικά σκάνδαλα, που, όμως, δεν αποδεικνύονται ικανά για να εκθρονίσουν τον ισχυρό άνδρα της FIFA.
Ο Ντιέγο Μαραντόνα υπήρξε αναμφισβήτητα ο πιο διάσημος και ατρόμητος επικριτής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας και του τρόπου με τον οποίον διαχειρίζεται το ποδόσφαιρο παγκοσμίως. Με τις τελευταίες αποκαλύψεις μόνο δικαιωμένος μπορεί να αισθάνεται.
Το παγκόσμιο ποδόσφαιρο κλονίστηκε, ως γνωστόν, τις τελευταίες ημέρες με τη σύλληψη και την απαγγελία κατηγοριών σε υψηλόβαθμα στελέχη της Ομοσπονδίας. Οι αρχές των ΗΠΑ ανακοίνωσαν την περασμένη Τετάρτη ότι εννέα στελέχη ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών και πέντε στελέχη εταιρειών μέσων ενημέρωσης και δημοσίων σχέσεων διώκονται για υποθέσεις δωροδοκίας ύψους 150 και πλέον εκατομμυρίων δολαρίων, σε μια περίοδο 24 ετών. Κατά τις αμερικανικές αρχές, η έρευνα που διεξήχθη αποκάλυψε περίπλοκες μεθόδους νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, εκατομμύρια δολάρια αδήλωτα έσοδα και δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε λογαριασμούς σε υπεράκτια πιστωτικά ιδρύματα, δικαιούχοι των οποίων είναι στελέχη της FIFA.
Ο Μαραντόνα δεν άφησε, φυσικά, ασχολίαστη την είδηση. Ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook μια φωτογραφία του προέδρου της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ, και έγραψε απλά «Κλέφτης». Δημόσια εναντίον του Μπλάτερ τοποθετήθηκε επίσης και ο πορτογάλος πρώην ποδοσφαιριστής, Λουίς Φίγκο, αλλά και ο πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί.
Η πολύκροτη υπόθεση του οικονομικού σκανδάλου βγήκε στο φως της δημοσιότητας μόλις δύο μέρες πριν τις εκλογές της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας και πολλοί πίστεψαν πως ο Μπλάτερ είτε θα παραιτηθεί, είτε θα ηττηθεί στις επερχόμενες αρχαιρεσίες. Αντίθετα, ο Ελβετός όχι μόνο δεν έχασε τις εκλογές, αλλά έκανε επίδειξη δύναμης με την εμφατική του νίκη και παρέμεινε στην προεδρία της ομοσπονδίας.
Μαραντόνα: Επικριτής της FIFA εδώ και 30 χρόνια
Όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο έχουν κάνει, κατά καιρούς, συζητήσεις για τη διαφάνεια στις οικονομικές συναλλαγές της FIFA και έχουν σχολιάσει αρνητικά τον τρόπο ανάθεσης των Παγκοσμίων Κυπέλλων. Ο μεγαλύτερος, όμως, επικριτής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας ήταν, είναι και θα είναι ο Ντιέγο Μαραντόνα. Ο, κατα πολλούς, καλύτερος ποδοσφαιριστής όλων των επόχων, έχει εκφράσει την αντίθεση του με τη FIFA από την επόχη που αγωνιζόταν μέχρι και σήμερα.
Οι σχέσεις του αργεντινού άσου με τη FIFA είναι γνωστές από παλιά: το 1986, όταν θριάμβευε στα γήπεδα του Μεξικού, ο Ντιέγο γκρίνιαζε για τις μεσημβρινές ώρες διεξαγωγής των αγώνων, προκειμένου τα ματς να μεταδίδονται βράδυ -και άρα «εμπορικά»- στην Ευρώπη. Το 1994 κατήγγειλε τη FIFA και προσωπικά τον τότε πρόεδρό της, Ζοάο Χαβελάνζ, για σκευωρία εναντίον του, όταν συνελήφθη θετικός σε χρήση εφεδρίνης και αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διοργάνωσης, ενώ, αργότερα, σταθερά απέδιδε στις διασυνδέσεις των στελεχών της ομοσπονδίας με την Adidas ευνοϊκά αποτελέσματα, κληρώσεις και αποφάσεις διαιτητών στα Μουντιάλ.
Μετά τη σύλληψη των στελεχών της FIFA, ο εκκεντρικός Ντιέγο δήλωσε: «Ο κόσμος έλεγε πως είμαι τρελός. Σήμερα, το FBI αποκάλυψε την αλήθεια. H FIFA εισπράττει σχεδόν 1,5 δισ. την στιγμή που υπάρχουν παίκτες που δεν παίρνουν πάνω από 150 δολάρια. Σήμερα, δεν υπάρχει καν ποδόσφαιρο, ούτε και διαφάνεια. Μόνο ψέματα στους ανθρώπους και ένα σόου για να εκλεγεί εκ νέου ο Μπλάτερ. Τώρα θα δούμε, όμως, αν θα καταφέρει να επανεκλεγεί έπειτα από όλα αυτά που έγιναν. Πού ήταν ο Μπλάτερ όταν γινόντουσαν όλα αυτά;»
Κι ενώ ο Ζεπ Μπλάτερ, στα 79 του, εκλέγεται για πέμπτη συνεχόμενη θητεία στην προεδρία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, αξίζει να αναφέρουμε πως ακόμα και την πρώτη φορά, που εκλέχθηκε πρόεδρος της Ομοσπονδίας, υπήρχαν υπόνοιες για νοθεία, κάτι, ωστόσο, που δεν αποδείχθηκε πότε στο διακαστήριο.
Το βέβαιο είναι πως το κύρος της FIFA και του προέδρου της έχουν πληγεί σε τέτοιο βαθμό, που πλέον ο κόσμος έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στους ανθρώπους, που κρατούν στα χέρια τους την τύχη του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Η τελευταία σκοτεινή υπόθεση, πάντως, που ξέσπασε την Τετάρτη, βρίσκεται ακόμα στην αρχή και πληροφορίες από την Αμερική αναφέρουν ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν νέες συλλήψεις και νέες αποκαλύψεις.