Από πρόστιμο μέχρι απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο για Κούγια!

Οι σκηνές απείρου κάλους που έλαβαν χώρα μετά το τέλος του χθεσινού αγώνα στη Λάρισα, ο οποίος έριξε την αυλαία της πρεμιέρας της Σούπερ Λιγκ, αποτελούν το... “talk of the town” των τελευταίων ωρών στο ελληνικό ποδόσφαιρο. 
 Για χαστούκια και σπρωξίματα κάνουν λόγο μαρτυρίες, όπως καταδεικνύει και το φωτογραφικό υλικό και το ερώτημα πλέον είναι αν θα υπάρξουν και ποινές για τους εμπλεκόμενους και συγκεκριμένα τον ισχυρό άνδρα των “βυσσινί”. Με βάση πάντως όσα αναφέρονται στα σχετικά άρθρα του ΚΑΠ, ο γνωστός ποινικολόγος μπορεί να τιμωρηθεί με ένα χρηματικό πρόστιμο, ενώ ενδέχεται να τιμωρηθεί μέχρι και με “Ποινή απαγόρευσης ποδοσφαιρικής δραστηριότητας: Η εν λόγω ποινή στερεί το δικαίωμα άσκησης δραστηριότητας που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο (διοικητική, αθλητική ή οποιαδήποτε άλλη)”, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται. 
Το έγραψε ο διαιτητής στο φύλλο αγώνος;
Αρχικά θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για περιστατικό που θα έπρεπε να καταγραφεί από τον διαιτητή, εν προκειμένω τον Αγγελο Ευαγγέλου στο φύλλο αγώνος. Αυτό βέβαια εφόσον υπέπιπτε στην αντίληψή του. Βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν δηλαδή πρόκειται για ένα... ενδοοικογενειακό συμβάν, είθισται οι διαιτητές να κάνουν τα στραβά μάτια. Από εκεί και πέρα πάντως ακόμη κι αν δεν έχει καταγραφεί από τον ίδιο τον ρέφερι, οπότε και θα αναλάμβανε ακολούθως η Πειθαρχική Επιτροπή της Σούπερ Λιγκ, μπορεί να ασκήσει αυτοβούλως δίωξη ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας, Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου, χρησιμοποιώντας τόσο οπτικοαουστικό υλικό, όσο και δημοσιεύματα του Τύπου. Και σε αυτή την περίπτωση την υπόθεση θα εκδίκαζε η Πειθαρχική Επιτροπή της Λίγκας. 
Δεύτερος αστερίσκος που πρέπει να μπει είναι η ιδιότητα με την οποία βρισκόταν στον συγκεκριμένο χώρο ο Αλέξης Κούγιας. Αν ήταν δηλωμένος ως αξιωματούχος της ομάδας στο φύλλο αγώνος, τότε οι πιθανές ποινές εμπίπτουν στο άρθρο 11 που αφορούν σε “Ποινές σε αξιωματούχους ομάδας (αγωνιστικού χώρου)”. Σε διαφορετική περίπτωση, ως μεγαλομέτοχος της ΑΕΛ, εμπίπτει σε “Ποινές σε αξιωματούχους, θεατές και λοιπά πρόσωπα”. Οπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς, οι ποινές είναι σαφώς πιο σοβαρές στο άρθρο 12, καθώς μπορούν μέχρι και να... κόψουν το ποδόσφαιρο -τουλάχιστον επίσημα- από το αφεντικό της ΑΕΛ, ενώ στην πιο “ελαφρά” περίπτωση θα τη γλιτώσει με ένα πρόστιμο. 
Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπεται στα συγκεκριμένα άρθρα: 
Άρθρο 11
Ποινές σε αξιωματούχους ομάδας (αγωνιστικού χώρου)
1. Κάθε ομάδα είναι υπεύθυνη για τις πράξεις και παραλείψεις όλων όσων με οποιονδήποτε τρόπο και με οποιαδήποτε ιδιότητα εισέρχονται στον αγωνιστικό χώρο, κατά την διάρκεια των αγώνων.
2. Ο αξιωματούχος ομάδας, με δικαίωμα να παρευρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο, που διαπράττει τα αδικήματα που αναφέρονται στις περιπτώσεις β, γ, δ, ε, στ, ζ, η, της παρ. 1 του άρθρου 10 τιμωρείται με χρηματική ποινή από χίλια (1000) ευρώ έως δώδεκα χιλιάδες
(12.000) ευρώ και απαγόρευση εισόδου στον αγωνιστικό χώρο από δεκαπέντε (15) ημέρες έως πέντε (5) μήνες.
3. Η ΠΑΕ, με την οποία συνδέεται ο αξιωματούχος, τιμωρείται με χρηματική ποινή έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ
4. Σε περίπτωση υποτροπής, στην ίδια αγωνιστική περίοδο, οι ποινές διπλασιάζονται.
5. Οι παρ. 2 α, β, γ και δ του άρθρου 10 ισχύουν ανάλογα.
Άρθρο 12
Ποινές σε αξιωματούχους, θεατές και λοιπά πρόσωπα
Οι ποινές που επιβάλλονται σε αξιωματούχους, θεατές και λοιπά πρόσωπα είναι οι ακόλουθες:
α) Ποινή απαγόρευσης εισόδου στο χώρο των αποδυτηρίων ή στον αγωνιστικό χώρο
β) Ποινή απαγόρευσης εισόδου στο γήπεδο: Η εν λόγω ποινή στερεί το δικαίωμα να
εισέρχεται εντός των ορίων ενός η περισσοτέρων γηπέδων.
γ) Ποινή απαγόρευσης ποδοσφαιρικής δραστηριότητας: Η εν λόγω ποινή στερεί το δικαίωμα άσκησης δραστηριότητας που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο (διοικητική, αθλητική ή οποιαδήποτε άλλη). Οι ομάδες είναι αντικειμενικά υπεύθυνες για την έκτιση των ποινών, ήτοι για την τήρηση των απαγορεύσεων που έχουν επιβληθεί σε αξιωματούχους ή θεατές τους. Σε περίπτωση μη τήρησης επιβάλλεται η χρηματική ποινή από δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ έως δέκα χιλιάδες(10.000) ευρώ. 
Και για Δυσφήμιση Αθλήματος
Από εκεί και πέρα πάντως υπάρχει ακόμη ένα άρθρο στο οποίο εμπίπτει το συγκεκριμένο περιστατικό, εκείνο που αφορά σε δυσφήμιση του αθλήματος και γίνεται -μεταξύ άλλων- λόγος επίσης για απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο ως και τρεις μήνες. 
Δείτε αναλυτικά: 
Άρθρο 26
Παραβάσεις Καταστατικού – Κανονισμών Ε.Π.Ο. – Δυσφήμιση Αθλήματος
1. Όλες οι Ενώσεις και τα σωματεία της δύναμής τους, οι Π.Α.Ε. και τα σωματεία που μετέχουν στα πρωταθλήματα Α΄ και Β΄ Εθνικής κατηγορίας, τα μέλη των διοικήσεών τους,ή πρόσωπα συνδεόμενα με οποιαδήποτε σχέση με αυτές ή πάσης φύσεως εκπρόσωποί τους ενώπιον των επαγγελματικών ενώσεων και των άλλων διαφόρων επιτροπών,  οργάνων και αρχών που γενικότερα εμπλέκονται στο άθλημα του ποδοσφαίρου, τα μέλη των επιτροπών της Ε.Π.Ο. και των Ενώσεων, το υπαλληλικό τους προσωπικό, οι ποδοσφαιριστές τους, οι διαιτητές, προπονητές, γιατροί, φροντιστές, φυσικοθεραπευτές, διερμηνείς, οι φίλαθλοι και γενικά οποιοδήποτε πρόσωπο με οποιαδήποτε ιδιότητα μετέχει στη δραστηριότητα της Ε.Π.Ο., των Ενώσεων, των Π.Α.Ε. και σωματείων, έχουν την υποχρέωση να τηρούν τους κανόνες του φιλάθλου πνεύματος και να συμμορφώνονται με το Καταστατικό, τους κανονισμούς, τις οδηγίες και εγκυκλίους της Ε.Π.Ο.
2. Η τυχόν παράβαση ή μη συμμόρφωση των παραπάνω νομικών και φυσικών προσώπων με το Καταστατικό, τους κανονισμούς, τις οδηγίες και εγκυκλίους της Ε.Π.Ο., τις αποφάσεις των θεσμοθετημένων ποδοσφαιρικών οργάνων, σχετικά με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ιδιότητα που έχουν, καθώς και οποιαδήποτε εκ μέρους τους ενέργεια που αποσκοπεί στην καταστρατήγηση των ως άνω, τιμωρείται από το κατά περίπτωση αρμόδιο δικαιοδοτικό όργανο με την απαραίτητη προϋπόθεση της προηγούμενης κλήσης σε έγγραφη ή αυτοπρόσωπη απολογία.
3. Παράλληλα κάθε ομάδα είναι υπεύθυνη για τις πράξεις και παραλείψεις όλων όσων με οποιονδήποτε τρόπο και με οποιαδήποτε ιδιότητα -όπως ειδικότερα αναφέρεται στην προηγούμενη παράγραφο- συνδέονται με αυτή, εκτός αν οι ενέργειες αυτών στρέφονται κατά της ίδιας της ομάδας τους.
4. Οι παραβάτες των ως άνω περιπτώσεων 1, 2 και 3 τιμωρούνται .με χρηματική ποινή από είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ έως πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ για τις Π.Α.Ε. και τα πρόσωπα που σχετίζονται με αυτές και από πεντακόσια (500) ευρώ έως δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ για τα ερασιτεχνικά σωματεία και τα πρόσωπα που συνδέονται με αυτά. Επιπλέον, ανάλογα με τη βαρύτητα της πράξης, το δικαστικό όργανο μπορεί να επιβάλλει σωρευτικά:
ι. απαγόρευση εισόδου στον εν γένει χώρο του γηπέδου τουλάχιστον για τρεις (3) μήνες και ιι. Απαγόρευση συμμετοχής σε οποιαδήποτε δραστηριότητα που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο τουλάχιστον για τρεις (3) μήνες.