Παγκόσμιος Μάρτυρας:Απότομη αύξηση των εγκλημάτων για περιβαλλοντικά θέματα

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του κάθε εβδομάδα σε όλο τον κόσμο σε περιβαλλοντικές διενέξεις, καθώς οι συγκρούσεις για την κατοχή γης, φυσικών πόρων και δασών γίνονται ολοένα και πιο βίαιες.
 Η ανθρωπιστική οργάνωση  (Παγκόσμιος Μάρτυρας)  Global Witness  (ΕΔΩ),που επικεντρώνεται στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων αναφέρει σε έκθεσή τους ότι τουλάχιστον 106 άνθρωποι σκοτώθηκαν το 2011 —σχεδόν διπλάσιοι σε σχέση με το 2009— σε συγκρούσεις και επιθέσεις σε χώρες όπως η Βραζιλία, η Ινδονησία και το Περού.  


Συνολικά από το 2002 μέχρι το 2011 έχασαν τη ζωή τους 711 άνθρωποι, δηλαδή περίπου ένας κάθε εβδομάδα, σε συγκρούσεις που αφορούν περιβαλλοντικά θέματα. Σύμφωνα με την οργάνωση, οι δράστες στις περισσότερες περιπτώσεις παραμένουν ατιμώρητοι.

«Είναι πασίγνωστο το παράδοξο ότι πολλές από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου διαθέτουν τους φυσικούς πόρους που κινούν την παγκόσμια οικονομία. Σήμερα, καθώς εντείνεται η κούρσα για την εξασφάλιση πρόσβασης σε αυτούς τους πόρους, οι φτωχοί και οι ακτιβιστές βρίσκονται ολοένα και συχνότερα στη γραμμή του πυρός».

Οι συμφωνίες για την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου συχνά συνάπτονται μυστικά μεταξύ αξιωματούχων και εταιρειών, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι που ζούσαν εκμεταλλευόμενοι την επίμαχη γη ή τα δάση να μην έχουν κανένα δικαίωμα, ούτε και λόγο. Όσοι προσπαθούν να μιλήσουν ανοιχτά συχνά τιμωρούνται: εκδιώκονται δια της βίας από τη γη τους ή δολοφονούνται, τονίζεται στην έκθεση.

«Οι δολοφονίες παίρνουν διάφορες μορφές: συγκρούσεις μεταξύ κοινοτήτων και των κρατικών δυνάμεων ασφαλείας, εξαφανίσεις, θάνατοι υπό αστυνομική κράτηση ή ακόμη και μεμονωμένες, στοχευμένες εκτελέσεις», υποστηρίζει η Global Witness.

Οι χώρες στις οποίες έχουν αναφερθεί οι περισσότεροι τέτοιοι θάνατοι είναι η Βραζιλία, το Περού, η Κολομβία και οι Φιλιππίνες. Μία περίπτωση που καταγράφεται στην έκθεση είναι αυτή του Ελιέζερ "Μπόι" Μπιλάνες, του ηγέτη μιας κοινότητας των Φιλιππίνων ο οποίος είχε αντισταθεί στη λειτουργία ενός ορυχείου χρυσού και χαλκού. Το 2009 δύο άγνωστοι άνδρες που επέβαιναν σε μηχανάκι τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν ενώ αγόραζε εφημερίδα. Το ίδιο έτος στην Καμπότζη ένας ακτιβιστής, ο Τσουτ Βούτι, δολοφονήθηκε από μέλη της Στρατιωτικής Αστυνομίας την ώρα που ερευνούσε καταγγελίες για παράνομη υλοτομία και κατασχέσεις γης. Η έρευνα για το θάνατό του διήρκησε μόλις τρεις ημέρες και η υπόθεση έκλεισε χωρίς να διαπιστωθεί πώς και γιατί τον σκότωσαν.