Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εξαιρετική εξέλιξη...

Εξαιρετική εξέλιξη

Η εξέλιξη της κοινωνικοπολιτικής κατάστασης στον πλανήτη των Δίποδων Ζώων, οι οποίοι όταν διαθέτουν Συνείδηση, δηλαδή ορθή αντίληψη του κόσμου γύρω τους, ονομάζονται Άνθρωποι είναι πράγματι Εξαιρετική.


 Εν έτη 2012, έχουμε καβατζάρει τα 20 χρόνια ανατροπής, για μένα, του σοσιαλιστικού οικοδομήματος της Σοβιετικής Ένωσης, του επαναστατικότερου συστήματος που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα, είτε θέλουμε είτε δε θέλουμε να το παραδεχτούμε. Έτσι, βρισκόμαστε και ζούμε σε μια εποχή, όπου μπορούμε πράγματι να αναλύσουμε όλα εκείνα τα Πλεονεκτήματα που απορρέουν από αυτή την Εξέλιξη, σωστά;! Εξαιρετικό δεν είναι το Παρόν, αλλά και το Μέλλον, Ελληνάρα μου;! Γι' αυτό δεν πανηγυρίζαμε όλοι μαζί το 1991;!
"20 χρόνια μετά", λοιπόν, μια φράση που συχνά πυκνά εμφανίζεται σαν λεζάντα σε κινηματογραφικές ταινίες, θέλω να επιχειρήσω μία, όσο το δυνατό, ψύχραιμη εξέταση της ζωής μας.
Ας ξεκινήσω με την παραδοχή ότι είμαι Ευτυχισμένος! Δε μου λείπει τίποτα! Όχι, δεν είναι ειρωνική δήλωση. Είναι απλά Καλαμπούρι, για να μη Ζουρλαθούμε Παναγία μου (δεν ξέρω αν παρατήρησες την επίκληση της Παναγίτσας...όχι παίζουμε)!
Αρχή όλων, η Βάση. Οι Οικονομικές σχέσεις.
Τί έχει συμβεί 2 δεκαετίες μετά; Τα μέσα παραγωγής έχουν συγκεντρωθεί σε ελάχιστα χέρια, σε όποια γωνιά του πλανήτη κι αν κοιτάξεις. Αυτοί που τα κατέχουν πλουτίζουν συνεχώς, ασύστολα. Αντίθετα, εκείνοι που απλά τα δουλεύουν και παράγουν, συνεχώς φτωχαίνουν και εξαθλιώνονται, χάνοντας ακόμη και όλες εκείνες τις κατακτήσεις που το ΚαπιταΛΗΣΤΙΚΟ σύστημα αναγκαζόταν να προσφέρει κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, προκειμένου να κρατάει τα γίδια στο μαντρί.
Έπεται το Οικοδόμημα.
Τί χτίστηκε και το απολαμβάνουμε απλόχερα όλοι εμείς οι Παγκόσμιοι Κοσμοπολίτες;
Παιδεία!!! Από δικαίωμα μετατράπηκε πλήρως σε προνόμιο. Γεγονός, που μετακύλησε το κόστος στις πλάτες των επίδοξων επιστημόνων και βάθυνε τον ταξικό χαρακτήρα της. Ακόμη μικρότερη και περιορισμένη η Επιστημονική Ελίτ, η οποία εξυπηρετεί πάντα τα συμφέροντα του συστήματος, και ταυτόχρονα ακόμη μεγαλύτερο και ευρύτερο το Καζάνι της φθηνής και ευέλικτης Επιστημονικής Πλέμπας. Επιστήμη αποκαλείται, ξεδιάντροπα πλέον, ό, τι πολλαπλασιάζει τα Κέρδη της Ελεύθερης Αγοράς και όχι ό, τι ανταποκρίνεται στις Λαϊκές και Επιστημονικές Ανάγκες.
Υγεία!!! Από δικαίωμα μετατράπηκε σε ευχή. Ναι σε Ευχή! Να έχουμε την υγειά μας που λέμε; Ακριβώς έτσι! Όποιος έχει φράγκα γιατρεύεται, ακόμη και από ανίατες ασθένειες, για τις οποίες και καλά ακόμη γίνεται έρευνα. Η έρευνα της Μάσας! Όποιος δεν έχει πάλι, βλέπει το γιατρό βέβαια, αλλά χρησιμοποιώντας Κιάλια. Σαν αξιοθέατο ένα πράγμα ρε παιδάκι μου!
Πρόνοια!!! Το γεγονός ότι ζούμε περισσότερα χρόνια πλέον, φυσιολογικά θα έπρεπε να σημαίνει πως οι Ηλικιωμένοι έχουν τη δυνατότητα να περνούν περισσότερα χρόνια ξέγνοιαστα και ανέμελα με τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Τέτοιος παραλογισμός είναι ανυπόφορος. Γι' αυτό προνόησαν οι Διαπλανητικές Κυβερνήσεις να δουλεύουν όλοι μέχρι να τα τινάξουν! Ποιός ο λόγος να κάθονται; Γιατί να πηγαίνουν χαμένες τόσες εργατοώρες; Συντάξεις;! Λέξη αγνώστου ταυτότητας. Ασφάλιση;! Παραλογισμός, εκτός και αν ενισχύει την περίφημη ιδιωτική πρωτοβουλία.
Πολιτισμός!!! Στις τέχνες, αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι τα μεγαλύτερα αριστουργήματα γεννιούνται μέσα από κινηματικές εποχές και κοινωνίες, μέσα από επαναστατικό πνεύμα. Είναι τότε, που ξεπηδούν καλλιτεχνικές προσωπικότητες με πλέρια ανθρώπινη υπόσταση, οι οποίοι μπορούν να εκφράσουν τις πραγματικές αναζητήσεις του ανθρώπου. Είναι τότε, που ο πολιτισμός βρίσκεται σε άνθιση. Στην Ελλάδα, ακόμη κι ένα μικρό παιδί μπορεί να καταλάβει ότι μετά το 1980 μας έχει πάρει ο κατήφορος. "Τέχνη" 2 ταχυτήτων. Εκείνη της "γρήγορης και φτηνής κατανάλωσης" για τους πολλούς και φτωχούς και εκείνη της "ποιότητας" για όσους έχουν τσέπες που στάζουν τάλαρα.
Ειρήνη!!! Οι επαναστάτες δεν μπορεί να μην είναι ανθρωπιστές. Αποδίδουν στην ανθρώπινη ζωή την πραγματική της αξία. Χρησιμοποιούν τη βία, ώστε να μη χρειαστεί να την ξαναχρησιμοποιήσει κανείς άλλος ποτέ ξανά. Ο Σοσιαλισμός που γνωρίσαμε, προκειμένου να αναπτυχθεί απαιτούσε συνθήκες Ειρήνης, σε αντίθεση με τον Καπιταλισμό, ο οποίος διαχρονικά βγαίνει από τα αδιέξοδά του μέσω των Πολέμων. Τι συμπεραίνεις λοιπόν φίλε μου Ειρηνιστή; Ο Ψυχρός Πόλεμος που τέλειωσε, όπως σε έκαναν να πανηγυρίζεις, σήμανε την περίοδο της Φιλίας; Σταμάτησαν οι συρράξεις ή κλιμακώθηκαν; Σταμάτησαν οι προληπτικές επεμβάσεις ή κλιμακώθηκαν; Σταμάτησαν οι πόλεμοι του Κέρδους ή κλιμακώθηκαν; Σταμάτησαν οι εθνικιστικές διενέξεις και διεκδικήσεις ή κλιμακώθηκαν; Δεν αισθάνεσαι πιο ασφαλής τώρα;!
Ας αρκεστώ σε αυτά τα βασικά και ας ρωτήσω: Εντάξει, δεν είχες εμπειρία εφαρμογής του Σοσιαλισμού στη χώρα σου. Ίσως, εσύ που διαβάζεις το γραπτό, να μην έχεις την ευκαιρία να δεις να εφαρμόζονται όλα αυτά που φοβάσαι ποτέ. Σε κάθε περίπτωση όμως, έστω και με αυτή την από σπόντα τζούρα που τράβαγες, που καταλήγεις; Δικαιώθηκαν όσοι σου έλεγαν ότι η ευημερία σου ξεκίναγε το 1991;
Ακόμη φοβάσαι ότι ο Κομουνιστής θα σου πάρει το σπίτι, τον γάιδαρο και τη γυναίκα;
Περαστικά!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έτσι χάθηκε ο Καπετάν Πελοπίδας....

Πιτσιωτά:Ένα από τα δέκα ορεινά χωριά του Δήμου Αγίου Γεωργίου Τυμφρηστού του νομού Φθιώτιδος, χτισμένο σε μια ρεματιά, πλούσιο σε νερά,με τις βουνοπλαγιές κατάφυτες από βελανιδιές και έλατα.    Στα εξήντα σπίτια προπολεμικά κατοικούσαν 300 άτομα με 50 μαθητές στο Δημοτικό Σχολείο                                                                                                  Και να μια μέρα χτυπά η καμπάνα πιο ζωηρά. Έχομε πόλεμο, επιστράτευση.                                         Αρκετοί στρατεύσιμοι πολέμησαν στο Αλβανικό μέτωπο και όλοι γύρισαν πίσω στο χωριό. Έχουμε κατοχή. Μα στο χωριό μας μόνο μια φορά πέρασε ένας λόχος Ιταλών και μετά όταν φούντωσε το αντάρτικο είχαμε ελεύθερη Ελλάδα. Ο Άρης Βελουχιώτης μετά την πρώτη του εμφάνιση στις 7 Ιούνη 1942 στη Δομνίστα συνεχίζει τις εμφανίσεις του από χωριό σε χωριό σε όλη την περιτυμφρήστεια περιοχή.
Θυμάμαι τότε ένα απόγευμα που με το χτύπημα της καμπάνας μαζευτήκαμε στο προαύλιο του Σχολείου όπου μας μίλησε ο Άρης. “Είμαστε μ…

Πέντε εμβληματικές νίκες του Ολυμπιακού με τον Λεμονή στον πάγκο

Στο πρόσωπο του Τάκη Λεμονή βρήκε τελικά ο Ολυμπιακός τον άνθρωπο που θα προσπαθήσει να κάνει πραγματικότητα το νταμπλ, σε μια χρονιά που τα προβλήματα στους πρωταθλητές έκαναν την εμφάνισή τους με το καλημέρα.
Ο στρατιώτης –κατά δήλωσή του- της ομάδας του Πειραιά θα προσπαθήσει να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στο ερυθρόλευκο στρατόπεδο από τον Γενάρη και έπειτα, όταν η ομάδα άρχισε να χάνει τον χαρακτήρα της και να δημιουργεί ένα αρνητικό σερί ηττών.

Ο Λεμονής λοιπόν κλήθηκε να πάρει τις νίκες που θα οδηγήσουν τον Ολυμπιακό την κατάκτηση του πρωταθλήματος και του κυπέλλου.  Σίγουρα θα χρειαστεί τρεις στο πρωτάθλημα προκειμένου να το εξασφαλίσει και μαθηματικά, ενώ στο κύπελλο ίσως να τον βολέψουν και οι ισοπαλίες, αφού ένα εκτός έδρας γκολ σε τέτοιες διοργανώσεις μπορεί να χρίσει το νικητή.

Με βάση τα παραπάνω, ο Τάκης Λεμονής ήρθε μέχρι το καλοκαίρι –αρχικά- με σκοπό να κυνηγήσει νίκες. Κάτι που έχει κάνει και στο παρελθόν, καταφέρνοντάς τα μια χαρά. Ας θυμηθούμ…

Σάββας Κωφίδης: «Στη μάχη με τα τέρατα του κρατικού μηχανισμού, με τα τέρατα του φασισμού βγήκα νικητής, δεν έγινα ο ίδιος τέρας»

Μια διαφορετική συνέντευξη, με έναν από τους σημαντικότερους πρώην διεθνείς ποδοσφαιριστές, ο οποίος έχει ριζωθεί στις ψυχές και στις καρδιές εγχώριων φιλάθλων, κι όχι μόνο…  Ο Σάββας Κωφίδης, μεταξύ άλλων, μιλά για την αγαπημένη του μεταλλική σκηνή, τον πολιτισμό,αλλά και για τα καλά και τα… άρρωστα του ποδοσφαίρου… Επιπρόσθετα, συνθέτει και… κατεβάζει «ενδεκάδες» στο πιο ονειρικό παιχνίδι… Όλοι στις θέσεις σας, αρχίζει το «ματς»! -Σάββα, είσαι διαχρονικά μία από τις πιο… βαριές φανέλες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με την πολυετή και σπουδαία επαγγελματική σου πορεία / καριέρα, ως ποδοσφαιριστής και προπονητής, τι σε κάνει υπερήφανο και τι αντίστροφα σε απογοητεύει από το «βασιλιά» των σπορ, στη χώρα μας και παγκοσμίως; Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι, που προσφέρει έντονα συναισθήματα, τα οποία δύσκολα συναντάς σε άλλα αθλήματα. Η κοινωνικότητα και ο πολιτισμός που πηγάζει μέσα από το ποδόσφαιρο είναι πράγματα για τα οποία μπορεί να νοιώθω περήφανος, αλλά για τον μικροαστισμό κ…