Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΚΚΕ: Να συνεχιστεί η διαδικασία απόδοσης της ελληνικής ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών

Ερώτηση για την αναστολή εφαρμογής διατάξεων του Ν.3838/2010 σχετικά με την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών, κατέθεσαν στη Βουλή, προς τον υπουργό εσωτερικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, Γιάννης Γκιόκας, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, Χρήστος Κατσώτης και Θανάσης Παφίλης.
 Ζητούν άμεση ανάκληση του απαράδεκτου και αυθαίρετου, σχετικού υπουργικού εγγράφου και να επιτραπεί η απρόσκοπτη συνέχιση της διαδικασίας. Επίσης, άμεσα μέτρα για τo σεβασμό των δικαιωμάτων των παιδιών των μεταναστών, τόσο αυτών που υπάγονται στο συγκεκριμένο νόμο όσο και γενικότερα.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης επισημαίνει:

«Προς τον Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα: Για την αναστολή εφαρμογής διατάξεων του Ν.3838/2010 σχετικά με την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών

Με το με αριθμό 965 από 15-11-2012 έγγραφο του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, δόθηκε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να ανασταλεί η διαδικασία εφαρμογής των διατάξεων του Ν.3838/2010 που αφορούν την απόδοση ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών με μακροχρόνιες άδειες παραμονής που έχουν γεννηθεί ή φοιτήσει για 6 χρόνια σε ελληνικό σχολείο στη χώρα μας. Η αναστολή περιλαμβάνει ακόμη και την τελική φάση της διαδικασίας, δηλαδή ανθρώπους για τους οποίους έχει δημοσιευθεί η σχετική απόφαση απονομής ιθαγένειας στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και έχουν δώσει ή πρόκειται να δώσουν (όσοι από αυτούς είναι ενήλικοι) τον προβλεπόμενο όρκο.

Η δικαιολογία για αυτήν την ιδιαίτερα αντιδραστική και αυθαίρετη ενέργεια της κυβέρνησης είναι, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, "η προσεχής δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ για τον έλεγχο της συνταγματικότητας των άρθρων 1Α και 24 του παραπάνω νόμου". Ομολογείται δηλαδή, ότι η εντολή δόθηκε εντελώς παράνομα, ακόμη και με τις κυβερνητικές αντιλήψεις περί νομιμότητας, με βάση δημοσιογραφικές πληροφορίες για το περιεχόμενο "απόφασης" που μελλοντικά θα δημοσιευτεί!

Το αποτέλεσμα είναι μεγάλος αριθμός ανθρώπων, που ενεργώντας νόμιμα, υποβλήθηκαν σε κόπο και έξοδα (παράβολα κλπ.) για την κατάθεση και προώθηση των αιτήσεών τους, να στερούνται άδικα και αυθαίρετα από την κυβέρνηση την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας και να ζουν στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα. Πρόκειται κυριολεκτικά για εμπαιγμό και εξαπάτησή τους.

Θεωρούμε –παρότι το Κόμμα μας δεν ψήφισε το σχετικό νόμο- ότι πρόκειται για ενέργεια απαράδεκτη και όσον αφορά την ουσία και όσον αφορά τη μεθόδευσή της.

Η στάση αυτή αποδεικνύει ακόμη μια φορά ότι η κυβέρνηση υιοθετεί την εθνικιστική και ρατσιστική αντίληψη ότι δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας και πολιτικά δικαιώματα πρέπει να έχουν μόνο οι "εξ αίματος" Έλληνες. Επιπλέον σπεύδει να εφαρμόσει μια δικαστική "απόφαση" πριν ακόμη δημοσιευθεί, με έναν τρόπο πρωτόγνωρα αυθαίρετο. Αναστέλλει την εφαρμογή ισχύοντος νόμου του κράτους, με ένα απλό υπηρεσιακό έγγραφο αναπληρωτή υπουργού της, το οποίο μάλιστα βασίζεται σε πληροφορίες! Δεν τηρεί ούτε καν τα στοιχειώδη νομικά προσχήματα.

Τέτοιες άθλιες κυβερνητικές πρακτικές, αποτελούν "βούτυρο στο ψωμί" της Χρυσής Αυγής και των πιο αντιδραστικών και σκοταδιστικών δυνάμεων. Στρέφονται, όπως και συνολικά η κρατική καταστολή και ρατσιστική βία, όχι μόνο κατά των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας αλλά και των Ελλήνων εργαζομένων, τους οποίους επιχειρούν να διχάσουν και να φέρουν σε αντιπαράθεση. Υπονομεύουν επιπλέον και τα δικαιώματα των Ελλήνων μεταναστών που ζουν κι εργάζονται στο εξωτερικό και διεκδικούν αυτά που η κυβέρνηση αρνείται στους μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο αρμόδιος Υπουργός:

Σκοπεύει να ανακαλέσει άμεσα, όπως οφείλει, το παραπάνω απαράδεκτο και αυθαίρετο υπουργικό έγγραφο και να επιτρέψει την απρόσκοπτη συνέχιση της σχετικής διαδικασίας;

Ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να λάβει για τo σεβασμό των δικαιωμάτων των παιδιών των μεταναστών, τόσο αυτών που υπάγονται στο συγκεκριμένο νόμο όσο και γενικότερα;

Οι βουλευτές, Σπύρος Χαλβατζής, Γιάννης Γκιόκας, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, Χρήστος Κατσώτης, Θανάσης Παφίλης».

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έτσι χάθηκε ο Καπετάν Πελοπίδας....

Πιτσιωτά:Ένα από τα δέκα ορεινά χωριά του Δήμου Αγίου Γεωργίου Τυμφρηστού του νομού Φθιώτιδος, χτισμένο σε μια ρεματιά, πλούσιο σε νερά,με τις βουνοπλαγιές κατάφυτες από βελανιδιές και έλατα.    Στα εξήντα σπίτια προπολεμικά κατοικούσαν 300 άτομα με 50 μαθητές στο Δημοτικό Σχολείο                                                                                                  Και να μια μέρα χτυπά η καμπάνα πιο ζωηρά. Έχομε πόλεμο, επιστράτευση.                                         Αρκετοί στρατεύσιμοι πολέμησαν στο Αλβανικό μέτωπο και όλοι γύρισαν πίσω στο χωριό. Έχουμε κατοχή. Μα στο χωριό μας μόνο μια φορά πέρασε ένας λόχος Ιταλών και μετά όταν φούντωσε το αντάρτικο είχαμε ελεύθερη Ελλάδα. Ο Άρης Βελουχιώτης μετά την πρώτη του εμφάνιση στις 7 Ιούνη 1942 στη Δομνίστα συνεχίζει τις εμφανίσεις του από χωριό σε χωριό σε όλη την περιτυμφρήστεια περιοχή.
Θυμάμαι τότε ένα απόγευμα που με το χτύπημα της καμπάνας μαζευτήκαμε στο προαύλιο του Σχολείου όπου μας μίλησε ο Άρης. “Είμαστε μ…

Σάββας Κωφίδης: «Στη μάχη με τα τέρατα του κρατικού μηχανισμού, με τα τέρατα του φασισμού βγήκα νικητής, δεν έγινα ο ίδιος τέρας»

Μια διαφορετική συνέντευξη, με έναν από τους σημαντικότερους πρώην διεθνείς ποδοσφαιριστές, ο οποίος έχει ριζωθεί στις ψυχές και στις καρδιές εγχώριων φιλάθλων, κι όχι μόνο…  Ο Σάββας Κωφίδης, μεταξύ άλλων, μιλά για την αγαπημένη του μεταλλική σκηνή, τον πολιτισμό,αλλά και για τα καλά και τα… άρρωστα του ποδοσφαίρου… Επιπρόσθετα, συνθέτει και… κατεβάζει «ενδεκάδες» στο πιο ονειρικό παιχνίδι… Όλοι στις θέσεις σας, αρχίζει το «ματς»! -Σάββα, είσαι διαχρονικά μία από τις πιο… βαριές φανέλες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με την πολυετή και σπουδαία επαγγελματική σου πορεία / καριέρα, ως ποδοσφαιριστής και προπονητής, τι σε κάνει υπερήφανο και τι αντίστροφα σε απογοητεύει από το «βασιλιά» των σπορ, στη χώρα μας και παγκοσμίως; Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι, που προσφέρει έντονα συναισθήματα, τα οποία δύσκολα συναντάς σε άλλα αθλήματα. Η κοινωνικότητα και ο πολιτισμός που πηγάζει μέσα από το ποδόσφαιρο είναι πράγματα για τα οποία μπορεί να νοιώθω περήφανος, αλλά για τον μικροαστισμό κ…

Κωστουλάκης Κωνσταντίνος (Λευκός Αρκάδιος)

ΑΡΚΑΔΙΟΣ ΛΕΥΚΟΣ (1905-1983)
Ο Αρκάδιος Λευκός (πραγματικό όνομα Κωνσταντίνος Κωστουλάκης) γεννήθηκε στο Ρέθυμνο της Κρήτης.
Σπούδασε νομικά και εργάστηκε ως δικηγόρος και στη συνέχεια ως δημόσιος υπάλληλος σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη και τέλος στην Αθήνα, όπου έζησε ως το θάνατό του.
Την πρώτη επίσημη εμφάνισή του στη λογοτεχνία πραγματοποίησε το 1932 με τη δημοσίευση σε συνέχειες στο περιοδικό Νέα Εστία της νουβέλας "Σε πόλεμο με τον εαυτό μου", η οποία έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους κριτικούς.
Ακολούθησε η έκδοση του μυθιστορήματος Κρίσις… στη Θεσσαλονίκη (1934) και τρία ακόμη μυθιστορήματα με μεγάλα χρονικά διαστήματα ανάμεσά τους, ως το 1971 οπότε τιμήθηκε με το δεύτερο κρατικό βραβείο μυθιστορήματος για το έργο του "Συλλογή από μαχαίρια", βράβευση η οποία προκάλεσε την οργισμένη αντίδρασή του.

Στο χώρο των λογοτεχνικών περιοδικών της εποχής οι εμφανίσεις του Λευκού σπανίζουν - κάποιες δημοσ…