ΚΚΕ: Να συνεχιστεί η διαδικασία απόδοσης της ελληνικής ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών

Ερώτηση για την αναστολή εφαρμογής διατάξεων του Ν.3838/2010 σχετικά με την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών, κατέθεσαν στη Βουλή, προς τον υπουργό εσωτερικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, Γιάννης Γκιόκας, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, Χρήστος Κατσώτης και Θανάσης Παφίλης.
 Ζητούν άμεση ανάκληση του απαράδεκτου και αυθαίρετου, σχετικού υπουργικού εγγράφου και να επιτραπεί η απρόσκοπτη συνέχιση της διαδικασίας. Επίσης, άμεσα μέτρα για τo σεβασμό των δικαιωμάτων των παιδιών των μεταναστών, τόσο αυτών που υπάγονται στο συγκεκριμένο νόμο όσο και γενικότερα.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης επισημαίνει:

«Προς τον Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα: Για την αναστολή εφαρμογής διατάξεων του Ν.3838/2010 σχετικά με την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών

Με το με αριθμό 965 από 15-11-2012 έγγραφο του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, δόθηκε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να ανασταλεί η διαδικασία εφαρμογής των διατάξεων του Ν.3838/2010 που αφορούν την απόδοση ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών με μακροχρόνιες άδειες παραμονής που έχουν γεννηθεί ή φοιτήσει για 6 χρόνια σε ελληνικό σχολείο στη χώρα μας. Η αναστολή περιλαμβάνει ακόμη και την τελική φάση της διαδικασίας, δηλαδή ανθρώπους για τους οποίους έχει δημοσιευθεί η σχετική απόφαση απονομής ιθαγένειας στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και έχουν δώσει ή πρόκειται να δώσουν (όσοι από αυτούς είναι ενήλικοι) τον προβλεπόμενο όρκο.

Η δικαιολογία για αυτήν την ιδιαίτερα αντιδραστική και αυθαίρετη ενέργεια της κυβέρνησης είναι, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, "η προσεχής δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ για τον έλεγχο της συνταγματικότητας των άρθρων 1Α και 24 του παραπάνω νόμου". Ομολογείται δηλαδή, ότι η εντολή δόθηκε εντελώς παράνομα, ακόμη και με τις κυβερνητικές αντιλήψεις περί νομιμότητας, με βάση δημοσιογραφικές πληροφορίες για το περιεχόμενο "απόφασης" που μελλοντικά θα δημοσιευτεί!

Το αποτέλεσμα είναι μεγάλος αριθμός ανθρώπων, που ενεργώντας νόμιμα, υποβλήθηκαν σε κόπο και έξοδα (παράβολα κλπ.) για την κατάθεση και προώθηση των αιτήσεών τους, να στερούνται άδικα και αυθαίρετα από την κυβέρνηση την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας και να ζουν στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα. Πρόκειται κυριολεκτικά για εμπαιγμό και εξαπάτησή τους.

Θεωρούμε –παρότι το Κόμμα μας δεν ψήφισε το σχετικό νόμο- ότι πρόκειται για ενέργεια απαράδεκτη και όσον αφορά την ουσία και όσον αφορά τη μεθόδευσή της.

Η στάση αυτή αποδεικνύει ακόμη μια φορά ότι η κυβέρνηση υιοθετεί την εθνικιστική και ρατσιστική αντίληψη ότι δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας και πολιτικά δικαιώματα πρέπει να έχουν μόνο οι "εξ αίματος" Έλληνες. Επιπλέον σπεύδει να εφαρμόσει μια δικαστική "απόφαση" πριν ακόμη δημοσιευθεί, με έναν τρόπο πρωτόγνωρα αυθαίρετο. Αναστέλλει την εφαρμογή ισχύοντος νόμου του κράτους, με ένα απλό υπηρεσιακό έγγραφο αναπληρωτή υπουργού της, το οποίο μάλιστα βασίζεται σε πληροφορίες! Δεν τηρεί ούτε καν τα στοιχειώδη νομικά προσχήματα.

Τέτοιες άθλιες κυβερνητικές πρακτικές, αποτελούν "βούτυρο στο ψωμί" της Χρυσής Αυγής και των πιο αντιδραστικών και σκοταδιστικών δυνάμεων. Στρέφονται, όπως και συνολικά η κρατική καταστολή και ρατσιστική βία, όχι μόνο κατά των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας αλλά και των Ελλήνων εργαζομένων, τους οποίους επιχειρούν να διχάσουν και να φέρουν σε αντιπαράθεση. Υπονομεύουν επιπλέον και τα δικαιώματα των Ελλήνων μεταναστών που ζουν κι εργάζονται στο εξωτερικό και διεκδικούν αυτά που η κυβέρνηση αρνείται στους μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο αρμόδιος Υπουργός:

Σκοπεύει να ανακαλέσει άμεσα, όπως οφείλει, το παραπάνω απαράδεκτο και αυθαίρετο υπουργικό έγγραφο και να επιτρέψει την απρόσκοπτη συνέχιση της σχετικής διαδικασίας;

Ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να λάβει για τo σεβασμό των δικαιωμάτων των παιδιών των μεταναστών, τόσο αυτών που υπάγονται στο συγκεκριμένο νόμο όσο και γενικότερα;

Οι βουλευτές, Σπύρος Χαλβατζής, Γιάννης Γκιόκας, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, Χρήστος Κατσώτης, Θανάσης Παφίλης».