Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΔΕΗ: «Καίνε» οι χρεώσεις ενέργειας

Σημαντικές αυξήσεις στις χρεώσεις ενέργειας υποκρύπτουν τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ, ιδιαίτερα για τα νοικοκυριά με χαμηλές καταναλώσεις, ως 800 Kwh το τετράμηνο, καθώς και τα νοικοκυριά με καταναλώσεις από 801 ως 1.000 Kwh το τετράμηνο, κλίμακα η οποία καταργήθηκε με τα νέα τιμολόγια. Σύμφωνα με τα νέα τιμολόγια, που ανακοίνωσε χθες η ΔΕΗ η χρέωση ενέργειας για ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο αυξάνεται κατά 38,5%.
Ωστόσο όταν συνυπολογίζονται οι χρεώσεις δικτύων, οι οποίες μειώθηκαν, η επιβάρυνση μετριάζεται στο 23% ή στα 18,67 ευρώ, καθώς από τα 81,442 ευρώ που πλήρωνε τώρα θα πληρώνει 100,12 ευρώ.

Χωρίς τους φόρους
Ας σημειωθεί ότι το ποσό αυτό δεν περιλαμβάνει τους φόρους, ενώ τα παραδείγματα που ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας προχθές περιείχαν και τους φόρους.
Το όφελος από τη μείωση στις χρεώσεις δικτύων οι καταναλωτές πάντως θα το δουν από 1ης Φεβρουαρίου, οπότε και τίθεται σε ισχύ η σχετική απόφαση, πράγμα που σημαίνει ότι τον Ιανουάριο όλοι οι καταναλωτές θα πληρώσουν τις αυξήσεις της ΔΕΗ, συν τα τιμολόγια δικτύων με τις παλαιές, προ της μείωσης, τιμές. Σε καταναλώσεις της τάξης των 1.600 Kwh/ τετράμηνο, ο λογαριασμός (ενέργεια και δίκτυα) αυξάνει από τα 186,044 ευρώ στα 213,564 ευρώ δηλαδή 27,52 ευρώ ή 15% πάνω από τα επίπεδα του 2012.

Για ένα νοικοκυριό που καταναλώνει μεταξύ 801-1.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο η αύξηση στη χρέωση ενέργειας φθάνει στο 20,50%, ενώ όταν καταναλώνει μεταξύ 1.001-2000 κιλοβατωρών η αυξήση μετριάζεται στο 16,07%. Πάνω από τις 2.000 κιλοβατώρες περιορίζεται στο 12%.
Συνολικά οι ανταγωνιστικές χρεώσεις της ΔΕΗ, που αφορούν στη χρέωση ενέργειας, το πάγιο, και τους ρύπους αυξάνονται στα οικιακά τιμολόγια κατά 15,8% με 15,9%, ποσοστό αρκετά σημαντικό, που δημιουργεί όμως την απαραίτητη «ομπρέλα» για να δραστηριοποιηθούν οι εναλλακτικοί πάροχοι, δηλαδή οι ιδιωτικές εταιρείες λιανικής εμπορίας ρεύματος, οι οποίες στα προηγούμενα επίπεδα και ειδικά στις χαμηλές καταναλώσεις δυσκολεύονταν να ανταγωνιστούν τη ΔΕΗ.

Επαγγελματικά
Σε ανάλογα επίπεδα της τάξης του 15%-16% κινείται η αύξηση στις ανταγωνιτικές χρεώσεις και στα άλλα επαγγελματικά τιμολόγια, που αφορούν μικρές εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις, καθώς και τους αγρότες. Πέρυσι, η ΔΕΗ στις ανταγωνιστικές χρεώσεις είχε λάβει μόνον 1% αύξηση. Το υπόλοιπο σκέλος της αύξησης, περίπου 12%, αφορούσε τις λεγόμενες ρυθμιζόμενες χρεώσεις, όπως τα δίκτυα, οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και το τέλος υπέρ των ΑΠΕ, οι οποίες είναι κοινές για όλους τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Στην τελική επιβάρυνση οι καταναλωτές θα πρέπει να προσμετρήσουν και το τέλος ΑΠΕ, ή ΕΤΜΕΑΡ όπως έχει μετονομαστεί, το οποίο επίσης αυξήθηκε μεσοσταθμικά γύρω στο 1%.

«Κρυφή» χρέωση
Η άλλη «κρυφή» χρέωση προέρχεται από το κόστος ρύπων, το οποίο έχει υπολογιστεί ξεχωριστά στη διάρθρωση του τιμολογίου ενέργειας, με μία μεσοσταθμική επιβάρυνση της τάξης του 5%, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο. Δεδομένου όμως ότι τα δικαιώματα ρύπων είναι χρηματιστηριακό προϊόν και η τιμή τους μεταβάλλεται, είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει νέα αύξηση, πέραν αυτών που έχουν προγραμματιστεί, σε περίπτωση που αυξηθεί η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων στα διεθνή χρηματιστήρια.
Τον τελευταίο καιρό πάντως οι διεθνείς τιμές των ρύπων κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, αλλά η Ευρωπαϊκή Ενωση προσπαθεί να τις ενισχύσει, καθώς προωθεί την απόσυρση δικαιωμάτων από τη αγορά. Οι αυξήσεις αυτές είναι οι πρώτες για το 2013. Στα τέλη Μαρτίου αναμένεται νέα υπουργική απόφαση για αναπροσαρμογή τιμών, ενώ θα ακολουθήσει και τρίτη τον Μάιο, εν οψει της πλήρους απελευθέρωσης των τιμολογίων της ΔΕΗ από 1ης Ιουλίου. Στη μέση και την υψηλή τάση, που αφορά σε επιχειρήσεις, τα τιμολόγια είναι ήδη απελευθερωμένα.

Αυξήσεις 15,8%-15,9%
Συνολικά οι ανταγωνιστικές χρεώσεις της ΔΕΗ, που αφορούν στη χρέωση ενέργειας, το πάγιο, και τους ρύπους αυξάνονται στα οικιακά τιμολόγια κατά 15,8% με 15,9%, ποσοστό αρκετά σημαντικό, που δημιουργεί όμως την απαραίτητη «ομπρέλα» για να δραστηριοποιηθούν οι εναλ- λακτικοί πάροχοι.
Το κόστος ρύπων έχει υπολογιστεί ξεχωριστά στη διάρθρωση του τιμολογίου ενέργειας, με μία μεσοσταθμική επιβάρυνση της τάξης του 5%, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο. Ομως, τα δικαιώματα ρύπων είναι χρηματοοικονομικό προϊόν.
πηγή:imerisia.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έτσι χάθηκε ο Καπετάν Πελοπίδας....

Πιτσιωτά:Ένα από τα δέκα ορεινά χωριά του Δήμου Αγίου Γεωργίου Τυμφρηστού του νομού Φθιώτιδος, χτισμένο σε μια ρεματιά, πλούσιο σε νερά,με τις βουνοπλαγιές κατάφυτες από βελανιδιές και έλατα.    Στα εξήντα σπίτια προπολεμικά κατοικούσαν 300 άτομα με 50 μαθητές στο Δημοτικό Σχολείο                                                                                                  Και να μια μέρα χτυπά η καμπάνα πιο ζωηρά. Έχομε πόλεμο, επιστράτευση.                                         Αρκετοί στρατεύσιμοι πολέμησαν στο Αλβανικό μέτωπο και όλοι γύρισαν πίσω στο χωριό. Έχουμε κατοχή. Μα στο χωριό μας μόνο μια φορά πέρασε ένας λόχος Ιταλών και μετά όταν φούντωσε το αντάρτικο είχαμε ελεύθερη Ελλάδα. Ο Άρης Βελουχιώτης μετά την πρώτη του εμφάνιση στις 7 Ιούνη 1942 στη Δομνίστα συνεχίζει τις εμφανίσεις του από χωριό σε χωριό σε όλη την περιτυμφρήστεια περιοχή.
Θυμάμαι τότε ένα απόγευμα που με το χτύπημα της καμπάνας μαζευτήκαμε στο προαύλιο του Σχολείου όπου μας μίλησε ο Άρης. “Είμαστε μ…

Σάββας Κωφίδης: «Στη μάχη με τα τέρατα του κρατικού μηχανισμού, με τα τέρατα του φασισμού βγήκα νικητής, δεν έγινα ο ίδιος τέρας»

Μια διαφορετική συνέντευξη, με έναν από τους σημαντικότερους πρώην διεθνείς ποδοσφαιριστές, ο οποίος έχει ριζωθεί στις ψυχές και στις καρδιές εγχώριων φιλάθλων, κι όχι μόνο…  Ο Σάββας Κωφίδης, μεταξύ άλλων, μιλά για την αγαπημένη του μεταλλική σκηνή, τον πολιτισμό,αλλά και για τα καλά και τα… άρρωστα του ποδοσφαίρου… Επιπρόσθετα, συνθέτει και… κατεβάζει «ενδεκάδες» στο πιο ονειρικό παιχνίδι… Όλοι στις θέσεις σας, αρχίζει το «ματς»! -Σάββα, είσαι διαχρονικά μία από τις πιο… βαριές φανέλες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με την πολυετή και σπουδαία επαγγελματική σου πορεία / καριέρα, ως ποδοσφαιριστής και προπονητής, τι σε κάνει υπερήφανο και τι αντίστροφα σε απογοητεύει από το «βασιλιά» των σπορ, στη χώρα μας και παγκοσμίως; Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι, που προσφέρει έντονα συναισθήματα, τα οποία δύσκολα συναντάς σε άλλα αθλήματα. Η κοινωνικότητα και ο πολιτισμός που πηγάζει μέσα από το ποδόσφαιρο είναι πράγματα για τα οποία μπορεί να νοιώθω περήφανος, αλλά για τον μικροαστισμό κ…

Κωστουλάκης Κωνσταντίνος (Λευκός Αρκάδιος)

ΑΡΚΑΔΙΟΣ ΛΕΥΚΟΣ (1905-1983)
Ο Αρκάδιος Λευκός (πραγματικό όνομα Κωνσταντίνος Κωστουλάκης) γεννήθηκε στο Ρέθυμνο της Κρήτης.
Σπούδασε νομικά και εργάστηκε ως δικηγόρος και στη συνέχεια ως δημόσιος υπάλληλος σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη και τέλος στην Αθήνα, όπου έζησε ως το θάνατό του.
Την πρώτη επίσημη εμφάνισή του στη λογοτεχνία πραγματοποίησε το 1932 με τη δημοσίευση σε συνέχειες στο περιοδικό Νέα Εστία της νουβέλας "Σε πόλεμο με τον εαυτό μου", η οποία έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους κριτικούς.
Ακολούθησε η έκδοση του μυθιστορήματος Κρίσις… στη Θεσσαλονίκη (1934) και τρία ακόμη μυθιστορήματα με μεγάλα χρονικά διαστήματα ανάμεσά τους, ως το 1971 οπότε τιμήθηκε με το δεύτερο κρατικό βραβείο μυθιστορήματος για το έργο του "Συλλογή από μαχαίρια", βράβευση η οποία προκάλεσε την οργισμένη αντίδρασή του.

Στο χώρο των λογοτεχνικών περιοδικών της εποχής οι εμφανίσεις του Λευκού σπανίζουν - κάποιες δημοσ…