Έντομα:Οι κατάσκοποι του μέλλοντος;

Τα έντομα κινούνται παντού και μπορούν να είναι τα «μάτια» και τα «αυτιά» του ανθρώπου σε επικίνδυνες καταστάσεις και περιβάλλοντα. Αυτή είναι η σκέψη πίσω από τα έντομα cyborg, η δημιουργία των οποίων έχει δρομολογηθεί σε εργαστήριο από ερευνητές του πανεπιστημίου του Michigan.
Τα έντομα αυτά θα είναι εφοδιασμένα με εμφυτευμένα ηλιακά κύτταρα και μπαταρίες λεπτού φιλμ καθώς και με ειδικά πιεζοηλεκτρικά και θερμοηλεκτρικά στοιχεία τα οποία παίρνουν ενέργεια από την κίνηση των φτερών και την ανάπτυξη θερμότητας.

Όλα αυτά τα στοιχεία μαζί παράγουν αρκετό ηλεκτρικό ρεύμα ώστε να λειτουργήσουν οι κάμερες, τα μικρόφωνα, οι αισθητήρες και ο υπόλοιπος εξοπλισμός παρακολούθησης που μοντάρεται πάνω στα έντομα.

Η επόμενη πρόκληση είναι πώς θα κατευθύνει και θα ελέγχει κανείς τα έντομα. Πάνω σ’ αυτό εργάζεται ο αμερικανικός στρατιωτικός τομέας έρευνας DARPA με μια τεχνολογία που ονομάζεται HI-MEMS (Hybrid Micro Electromechanical System), με την οποία διεγείρονται τα νεύρα, οι μύες και τα αισθητήρια όργανα του ζώου.

Οι ερευνητές προσδοκούν ότι ένας συνδυασμός των τεχνικών αυτών, σ’ ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον, θα δημιουργήσει τηλεκατευθυνόμενα έντομα που, εκτός των άλλων, θα παρακολουθούν και θα εξερευνούν περιοχές που έχουν υποστεί καταστροφές. Σε καιρό πολέμου τα ζωντανά ρομπότ θα είναι ιδανικά για αναγνωρίσεις και για κατασκοπεία πίσω από τις γραμμές του εχθρού.

ΠΗΓΗ:scienceillustrated.gr