Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-Δένδια, το φουσκωμένο έλλειμμα του 2009 και το ταξίδι Τσίπρα στις Ηνωμένες Πολιτείες κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: «Προδοσία! Κακούργημα η διόγκωση του ελλείμματος»

Η εφημερίδα γράφει ότι “παρά την απόφαση της Βουλής να μην κινήσει ποινική διαδικασία εις βάρος των μελών της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου για τις καταγγελίες περί τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος του 2009 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, η Δικαιοσύνη, προχωρά σε απαγγελία -βαρύτατων- κατηγοριών για την υπόθεση”.

ΕΘΝΟΣ: «Νέος νόμος για αυθαίρετα-ημιυπαίθριους»

Η εφημερίδα σημειώνει ότι “λύση στον γόρδιο δεσμό της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων και των ημιυπαίθριων χώρων επιχειρεί η κυβέρνηση. Οι βασικές προϋποθέσεις που θέτει είναι η οικοδομική άδεια και η εναρμόνιση με τους όρους δόμησης της περιοχής”.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: «Κίνα και Ρωσία αποθηκεύουν τρόφιμα και… πάνε για πόλεμο!»

Σύμφωνα με την εφημερίδα “τετραπλάσιες ποσότητες ρυζιού προμηθεύτηκαν το 2012 σε σχέση με το 2011 οι Κινέζοι, ενώ αντίστοιχες κινήσεις κάνει και ο Πούτιν”.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Ενεση 1,2 δισ. ευρώ για μικρομεσαίους»

Η εφημερίδα επισημαίνει “ρευστότητα 1,2 δισ. ευρώ προσφέρεται στην αγορά μέσω ΕΤΕΑΝ για κεφάλαια κίνησης και επενδύσεις με τραπεζικά δάνεια προς όλες τις ενήμερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όλων των κλάδων, σε όλη τη χώρα”.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Το κακούργημα του Μνημονίου. Δίωξη κατά του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ για τα μαγειρέματα»

Σύμφωνα με την εφημερίδα “ποινικές διώξεις σε βάρος του προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Α. Γεωργίου και ακόμη δύο μελών της ασκήθηκαν για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης σε βάρος του Δημοσίου. Η υπόθεση, που σχετίζεται με το μαγείρεμα του ελλείμματος επί εποχής Γ. Παπακωνσταντίνου, επαναφέρει στο προσκήνιο τη διερεύνηση τυχόν πολιτικών ευθυνών για την έλευση του ΔΝΤ”.

ΕΣΤΙΑ: «Σταθερή Κυβέρνησις ισχυρή οικονομία»

Η εφημερίδα τονίζει ότι “η μεγάλη επιδείνωσις της ελληνικής οικονομίας άρχισε το 2009 όταν αποσταθεροποιήθηκε η Κυβέρνησις Καραμανλή. Ουδέποτε θα είχε φθάσει το δημοσιονομικό έλλειμμα του έτους εκείνου στα επίπεδα του 15% του ΑΕΠ, αν δεν είχαν διενεργηθή οι πρόωρες εκλογές του Οκτωβρίου, δύο ολόκληρα χρόνια πριν από την ώρα τους”.

Η ΑΥΓΗ: «Χαλκείο Μαξίμου, προβοκάτσιες Δένδια»

Σύμφωνα με την εφημερίδα “παρακρατικές μεθόδους μετέρχεται τώρα η κυβέρνηση Σαμαρά με στόχο να συκοφαντήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, να τρομοκρατήσει την κοινή γνώμη και να κρατήσει σε δεύτερο πλάνο τα οξύτατα κοινωνικά προβλήματα. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας, σε εμφάνισή του στο Mega, έθεσε ουσιαστικά εκτός νόμου τον ΣΥΡΙΖΑ, συνδέοντάς τον τεχνηέντως με την τρομοκρατία, και έκανε λόγο περί «μετάβασης» του κόμματος «προς τη νομιμότητα»”.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: «Τειρεσίας. Παράθυρο για δανεισμό»

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι “σχέδιο για τη χαλάρωση των όρων που διέπουν τη λειτουργία του Τειρεσία, με στόχο την αποσυμφόρηση των «μαύρων λιστών» του που έχουν γεμίσει με οφειλέτες, μικρούς και μεγάλους, καθιστώντας απαγορευτική την πρόσβασή τους στον τραπεζικό δανεισμό, επεξεργάζεται η κυβέρνηση”.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: «Ομολογία λάθους»

Σύμφωνα με την εφημερίδα “ένας «πολλαπλασιαστής» ευθύνεται για την πολιτική λιτότητας της τρόικας, η οποία έφτιαξε το μοντέλο «εσωτερικής υποτίμησης» στα μέτρα της, θέτοντας εν αμφιβόλω το ευρώ και ανοίγοντας τον δρόμο εξόδου στις ανεπιθύμητες χώρες. Σοκ προκαλεί η ομολογία του στελέχους του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ, ότι ο «πολλαπλαστιαστής» δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα. Παρ΄όλα αυτά, εφαρμόζεται σε Ελλάδα και Πορτογαλία. Το λάθος παραδέχθηκε το ΔΝΤ, αλλά δεν το διορθώνει…”.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ: «Στο προσκήνιο Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου για τη μεγάλη απάτη του ελλείμματος το 2009»

Η εφημερίδα γράφει ότι “με την άσκηση ποινικών διώξεων, κακουργηματικού χαρακτήρα, σε βάρος του προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέα Γεωργίου, του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Εθνικών Λογαριασμών Κωνσταντίνου Μολφέτα, καθώς και της προϊσταμένης της ειδικής Διεύθυνσης Στατιστικών Ερευνών Ευσταθίας Ξενάκη, «κλείνει» ο πρώτος κύκλος για την υπόθεση της τεχνητής διόγκωσης του αναθεωρημένου ελλείμματος του 2009″.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Μετωπική Μαξίμου – ΣΥΡΙΖΑ»

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι “σε μετωπική σύγκρουση μετεξελίσσεται η μεγάλη ένταση μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και ΣΥΡΙΖΑ των τελευταίων εβδομάδων, με αφορμή τα φαινόμενα ανομίας, αλλά και στον απόηχο της τρομοκρατικής επίθεσης στο Mall. Χθες, στη διάρκεια εκρηκτικής συνεδρίασης στη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια, ο οποίος προκάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υποβάλει πρόταση μομφής εις βάρος του”.

Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: «Νέος ‘νόμος Κατσέλη’ με δόση από 200 ευρώ»

Η εφημερίδα γράφει ότι “αυτές τις μέρες θα έχουμε μία απάντηση από την Τρόικα με σχόλια ή παρατηρήσεις σχετικά με την πρόταση που έχουμε συμφωνήσει με την Ενωση Τραπεζών και τις καταναλωτικές ενώσεις για τα κόκκινα δάνεια και ανάλογα με το ποιο θα είναι το μήνυμα από αυτή την πλευρά, θα πάμε στο επόμενο βήμα». Αυτό ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Αθ. Σκορδάς”.

Ο ΛΟΓΟΣ: «Δίωξη Γεωργίου για «μαγείρεμα» του ελλείμματος»

Σύμφωνα με την εφημερίδα “κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος, ζητούν οι οικονομικοί εισαγγελείς να απαγγελθεί σε βάρος του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ και στελεχών της Αρχής με το πέρας της προκαταρκτικής έρευνας, που διενήργησαν για καταγγελλόμενη τεχνητή διόγκωση του ελείμματος του 2009″.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Ο λαός να βάλει φραγμό στη στοχοποίηση της ταξικής πάλης»

Η εφημερίδα αναφέρει ότι “χαρακτηριστικά μελετημένης προπαγάνδας παίρνει ολοένα και περισσότερο ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση και τα αστικά επιτελεία προσπαθούν να αξιοποιήσουν τις επιθέσεις των τελευταίων ημερών, για να τρομοκρατήσουν το λαό, να συκοφαντήσουν το μαζικό κίνημα και να δικαιολογήσουν την καταστολή σε βάρος του”.

ΤΑ ΝΕΑ: «America, America! Ο Τσίπρας υμνεί τον Ομπάμα»

Η εφημερίδα σημειώνει ότι “γοητευμένος από τον Πρόεδρο Ομπάμα και την οικονομική πολιτική του εμφανίστηκε χθες στο Ινστιτούτο Brookings στην Ουάσιγκτον ο Αλέξης Τσίπρας. Εξαπέλυσε επίθεση κατά των συντηρητικών κυβερνήσεων της Ευρώπης για τις πολιτικές λιτότητας που έχουν επιβάλει, ενώ τόνισε ότι η ομιλία Μπαράκ Ομπάμα στην ορκωμοσία του ήταν «προοδευτική». Ο Αλ. Τσίπρας θα έχει επαφές με στελέχη του ΔΝΤ και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ”.

6ΜΕΡΕΣ: «Η μεγάλη προβοκάτσια»

Σύμφωνα με την εφημερίδα “μόνο η άθλια προβοκάτσια μπορεί να εξηγήσει την επιλογή της Ν.Δ. και την ξεκάθαρη κάλυψή της από το Μαξίμου, να στηθεί ολόκληρο παιχνίδι με απόσπασμα από βίντεο με ομιλία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Β. Διαμαντόπουλου”.

CITY PRESS: «Σκληρό παιχνίδι με τις απεργίες»

Η εφημερίδα σημειώνει “η κυβέρνηση χρεώνει στη συνδικαλιστική αδιαλλαξία τη διαφαινόμενη αποτυχία της. Δικαστικοί εναντίον εργαζομένων του μετρό, με κοινό παρονομαστή τις… απεργίες μετ΄αποδοχών”.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: «Εμπορεύονταν την ελληνική ιθαγένεια»
 
                                         ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ:
ΕΞΠΡΕΣ: «Κεφάλαιο κίνησης σε ΜμΕ με 4ετή δάνεια και 4%-4,5%»

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι “ρευστότητα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ αναμένεται να δοθεί το 2013 μέσω τραπεζικών δανείων τα οποία θα εγγυηθεί το ΕΤΕΑΝ. Τη δέσμευση αυτή ανέλαβε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Γιώργος Γεροντούκος σε συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση της έναρξης λειτουργίας του νέου Ταμείου Δανειοδοτήσεων Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, μέσω του οποίου θα παρασχεθούν δάνεια τετραετούς διάρκειας για κεφάλαιο κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με επιτόκιο 4%-4,5%”.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Αφύπνιση στο Χ.Α.»

Η εφημερίδα σημειώνει ότι “για άλλη μία φορά η αγορά «φλέρταρε» με τις 1.000 μονάδες, χωρίς ωστόσο ο Γενικός Δείκτης να καταφέρει οριακά να καταρρίψει αυτό το φράγμα στο κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης”.

ΚΕΡΔΟΣ: «Με προίκα 1,1 δισ. ξεκινά ο προϋπολογισμός 2013»

Η εφημερίδα γράφει ότι “με προίκα 1,1 δισ. ευρώ από το 2012 ξεκινά ο κρίσιμος προϋπολογισμός του 2013, από την εκτέλεση του οποίου θα εξαρτηθούν επιπτώσεις και ωφέλειες από την εφαρμογή της ρήτρας απόκλισης. Εάν δεν επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 0,4%, ενεργοποιείται ο μηχανισμός αυτόματης προσαρμογής”.

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: «Χρηματοδότηση 1,2 δισ. για τους μικρομεσαίους»

Η εφημερίδα τονίζει ότι “κονδύλια ύψους άνω του 1,15 δισ. ευρώ θα διαθέσει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατά την επόμενη περίοδο το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), καθώς με την αναμόρφωση των προγραμμάτων του «ανοίγει» ο δρόμος για την προκήρυξη χρηματοδοτικών και εγγυοδοτικών εργαλείων, που θα τονώσουν τη ρευστότητα στην αγορά”.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έτσι χάθηκε ο Καπετάν Πελοπίδας....

Πιτσιωτά:Ένα από τα δέκα ορεινά χωριά του Δήμου Αγίου Γεωργίου Τυμφρηστού του νομού Φθιώτιδος, χτισμένο σε μια ρεματιά, πλούσιο σε νερά,με τις βουνοπλαγιές κατάφυτες από βελανιδιές και έλατα.    Στα εξήντα σπίτια προπολεμικά κατοικούσαν 300 άτομα με 50 μαθητές στο Δημοτικό Σχολείο                                                                                                  Και να μια μέρα χτυπά η καμπάνα πιο ζωηρά. Έχομε πόλεμο, επιστράτευση.                                         Αρκετοί στρατεύσιμοι πολέμησαν στο Αλβανικό μέτωπο και όλοι γύρισαν πίσω στο χωριό. Έχουμε κατοχή. Μα στο χωριό μας μόνο μια φορά πέρασε ένας λόχος Ιταλών και μετά όταν φούντωσε το αντάρτικο είχαμε ελεύθερη Ελλάδα. Ο Άρης Βελουχιώτης μετά την πρώτη του εμφάνιση στις 7 Ιούνη 1942 στη Δομνίστα συνεχίζει τις εμφανίσεις του από χωριό σε χωριό σε όλη την περιτυμφρήστεια περιοχή.
Θυμάμαι τότε ένα απόγευμα που με το χτύπημα της καμπάνας μαζευτήκαμε στο προαύλιο του Σχολείου όπου μας μίλησε ο Άρης. “Είμαστε μ…

Σάββας Κωφίδης: «Στη μάχη με τα τέρατα του κρατικού μηχανισμού, με τα τέρατα του φασισμού βγήκα νικητής, δεν έγινα ο ίδιος τέρας»

Μια διαφορετική συνέντευξη, με έναν από τους σημαντικότερους πρώην διεθνείς ποδοσφαιριστές, ο οποίος έχει ριζωθεί στις ψυχές και στις καρδιές εγχώριων φιλάθλων, κι όχι μόνο…  Ο Σάββας Κωφίδης, μεταξύ άλλων, μιλά για την αγαπημένη του μεταλλική σκηνή, τον πολιτισμό,αλλά και για τα καλά και τα… άρρωστα του ποδοσφαίρου… Επιπρόσθετα, συνθέτει και… κατεβάζει «ενδεκάδες» στο πιο ονειρικό παιχνίδι… Όλοι στις θέσεις σας, αρχίζει το «ματς»! -Σάββα, είσαι διαχρονικά μία από τις πιο… βαριές φανέλες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με την πολυετή και σπουδαία επαγγελματική σου πορεία / καριέρα, ως ποδοσφαιριστής και προπονητής, τι σε κάνει υπερήφανο και τι αντίστροφα σε απογοητεύει από το «βασιλιά» των σπορ, στη χώρα μας και παγκοσμίως; Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι, που προσφέρει έντονα συναισθήματα, τα οποία δύσκολα συναντάς σε άλλα αθλήματα. Η κοινωνικότητα και ο πολιτισμός που πηγάζει μέσα από το ποδόσφαιρο είναι πράγματα για τα οποία μπορεί να νοιώθω περήφανος, αλλά για τον μικροαστισμό κ…

Κωστουλάκης Κωνσταντίνος (Λευκός Αρκάδιος)

ΑΡΚΑΔΙΟΣ ΛΕΥΚΟΣ (1905-1983)
Ο Αρκάδιος Λευκός (πραγματικό όνομα Κωνσταντίνος Κωστουλάκης) γεννήθηκε στο Ρέθυμνο της Κρήτης.
Σπούδασε νομικά και εργάστηκε ως δικηγόρος και στη συνέχεια ως δημόσιος υπάλληλος σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη και τέλος στην Αθήνα, όπου έζησε ως το θάνατό του.
Την πρώτη επίσημη εμφάνισή του στη λογοτεχνία πραγματοποίησε το 1932 με τη δημοσίευση σε συνέχειες στο περιοδικό Νέα Εστία της νουβέλας "Σε πόλεμο με τον εαυτό μου", η οποία έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους κριτικούς.
Ακολούθησε η έκδοση του μυθιστορήματος Κρίσις… στη Θεσσαλονίκη (1934) και τρία ακόμη μυθιστορήματα με μεγάλα χρονικά διαστήματα ανάμεσά τους, ως το 1971 οπότε τιμήθηκε με το δεύτερο κρατικό βραβείο μυθιστορήματος για το έργο του "Συλλογή από μαχαίρια", βράβευση η οποία προκάλεσε την οργισμένη αντίδρασή του.

Στο χώρο των λογοτεχνικών περιοδικών της εποχής οι εμφανίσεις του Λευκού σπανίζουν - κάποιες δημοσ…