Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Συνέβη το αναμενόμενο:ΠΑΣΟΚ και Σαμαράς στοιχήθηκαν σε μία κάλπη...

«ΟΧΙ» ΓΙΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟ ΚΑΙ ΕΥΑΓΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟ
               Προανακριτική με 265 «ναι» για τον Γ. Παπακωνσταντίνου
        ΕΔΩ: ΑΝΑΛΥΤΙΚΆ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΈΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΏΝ
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου εστάλη σχεδόν παμψηφεί στην προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής.
Ωστόσο από τη διαδικασία προέκυψαν ποίκιλα συμπεράσματα που έχουν την αξία τους.
Τα τέσσερα ψηφοδέλτια
 Αν και ο Ευάγγελος Βενιζέλος συγκέντρωσε τα αναμενόμενα σ' ό,τι αφορά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, υπέρ της παραπομπής του ψήφισαν 124 βουλευτές, έλαβε και 56 λευκά, τα οποία ερμηνεύονται μεταξύ αθώωσης και παραπομπής και προέρχονται κυρίως από τα κυβερνητικά κόμματα.

Για τον Γιώργο Παπανδρέου, την παραπομπή του οποίου είχαν στηρίξει ΑΝΕΛ-Χρυσή Αυγή και Νικολόπουλος, ήτοι 37 βουλευτές, στην κάλπη βρέθηκαν 80 υπέρ της παραπομπής, ενώ καταμετρήθηκαν και 103 λευκά και 14 άκυρα τα οποία προέρχονται από όλα τα υπόλοιπα κόμματα.

Τέλος, εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι βρέθηκαν και 63 βουλευτές (στην ίδια πρόταση) που είναι σχεδόν οι διπλάσιοι από τους αναμενόμενους 37, οι οποίοι υπερψήφισαν την παραπομπή του Λουκά Παπαδήμου.
Καταμετρήθηκαν 111 λευκά και επτά άκυρα.

Κομματική πειθαρχία επέβαλε τελικά ο Βαγγέλης Βενιζέλος στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, καθώς 23 έριξαν ψήφο μόνο στην κάλπη της δικής τους πρότασης, αποφεύγοντας να πράξουν και το αυτονόητο που αξιώνει η αρχή της μυστικότητας της ψηφοφορίας, ψηφίζοντας έστω λευκό στις άλλες δύο κάλπες.

Συνολικά 69 ήταν οι βουλευτές που ψήφισαν μόνο στην κάλπη για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, εκ των οποίων:
23 ήταν από το ΠΑΣΟΚ
42 από τη Ν.Δ. μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
4 ανεξάρτητοι (Κ. Σκανδαλίδης, Κ. Κασσής, Α. Λοβέρδος, Γ. Κοιτσούκος).


*Από το ΠΑΣΟΚ μόνο η Θεοδώρα Τζάκρη ψήφισε και στις τέσσερις κάλπες.
*Στην κάλπη του κυβερνητικού συνασπισμού ψήφισε και ο Γιώργος Παπανδρέου.
*Αντίθετα, ο Κώστας Καραμανλής ψήφισε και στις τέσσερις κάλπες.

Η καταμέτρηση άρχισε μετά τις δύο τα ξημερώματα.
Είχε προηγηθεί νωρίτερα ένα πραγματικό μπάχαλο με αφορμή τον τρόπο διεξαγωγής της μυστικής ψηφοφορίας.

Η εμφάνιση των ψηφοδελτίων προκάλεσε ένταση καθώς κάθε βουλευτής θα καλείτο να ψηφίσει επτά φορές: μία για την πρόταση της τριτοκομματικής κυβέρνησης, που έχει τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, δύο φορές για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, που εκτός από τον πρώην υπουργό εγκαλούσε και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, και τέσσερις φορές για την πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής, που έχει ως κατηγορούμενους εκτός από τους δύο προαναφερόμενους και τους Γιώργο Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμο.

 Όλη η παρανόηση προήλθε εξαιτίας της κοινής συζήτησης των τριών προτάσεων. Κατά τον κανονισμό, θα έπρεπε κάθε πρόταση να εισάγεται χωριστά και να ακολουθεί η μυστική ψηφοφορία. Η σύντμηση της διαδικασίας δημιούργησε παρανοήσεις και υποψίες για μεθοδεύσεις.
Βουλευτές της αντιπολίτευσης ζητούσαν να διενεργηθεί η ψηφοφορία άλλη ημέρα, προκειμένου να υπάρξει διευθέτηση του ζητήματος.
Έθεταν εξάλλου θέμα ενημέρωσης και για τα νέα στοιχεία της δικογραφίας που έφτασαν αργά το βράδυ στη Βουλή από τον Αρειο Πάγο.

Συνέπεια όλων αυτών ήταν η ψηφοφορία να ξεκινήσει με δύο ώρες καθυστέρηση από τη στιγμή που ολοκληρώθηκαν οι τελευταίες αγορεύσεις των ομιλητών.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έτσι χάθηκε ο Καπετάν Πελοπίδας....

Πιτσιωτά:Ένα από τα δέκα ορεινά χωριά του Δήμου Αγίου Γεωργίου Τυμφρηστού του νομού Φθιώτιδος, χτισμένο σε μια ρεματιά, πλούσιο σε νερά,με τις βουνοπλαγιές κατάφυτες από βελανιδιές και έλατα.    Στα εξήντα σπίτια προπολεμικά κατοικούσαν 300 άτομα με 50 μαθητές στο Δημοτικό Σχολείο                                                                                                  Και να μια μέρα χτυπά η καμπάνα πιο ζωηρά. Έχομε πόλεμο, επιστράτευση.                                         Αρκετοί στρατεύσιμοι πολέμησαν στο Αλβανικό μέτωπο και όλοι γύρισαν πίσω στο χωριό. Έχουμε κατοχή. Μα στο χωριό μας μόνο μια φορά πέρασε ένας λόχος Ιταλών και μετά όταν φούντωσε το αντάρτικο είχαμε ελεύθερη Ελλάδα. Ο Άρης Βελουχιώτης μετά την πρώτη του εμφάνιση στις 7 Ιούνη 1942 στη Δομνίστα συνεχίζει τις εμφανίσεις του από χωριό σε χωριό σε όλη την περιτυμφρήστεια περιοχή.
Θυμάμαι τότε ένα απόγευμα που με το χτύπημα της καμπάνας μαζευτήκαμε στο προαύλιο του Σχολείου όπου μας μίλησε ο Άρης. “Είμαστε μ…

Σάββας Κωφίδης: «Στη μάχη με τα τέρατα του κρατικού μηχανισμού, με τα τέρατα του φασισμού βγήκα νικητής, δεν έγινα ο ίδιος τέρας»

Μια διαφορετική συνέντευξη, με έναν από τους σημαντικότερους πρώην διεθνείς ποδοσφαιριστές, ο οποίος έχει ριζωθεί στις ψυχές και στις καρδιές εγχώριων φιλάθλων, κι όχι μόνο…  Ο Σάββας Κωφίδης, μεταξύ άλλων, μιλά για την αγαπημένη του μεταλλική σκηνή, τον πολιτισμό,αλλά και για τα καλά και τα… άρρωστα του ποδοσφαίρου… Επιπρόσθετα, συνθέτει και… κατεβάζει «ενδεκάδες» στο πιο ονειρικό παιχνίδι… Όλοι στις θέσεις σας, αρχίζει το «ματς»! -Σάββα, είσαι διαχρονικά μία από τις πιο… βαριές φανέλες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με την πολυετή και σπουδαία επαγγελματική σου πορεία / καριέρα, ως ποδοσφαιριστής και προπονητής, τι σε κάνει υπερήφανο και τι αντίστροφα σε απογοητεύει από το «βασιλιά» των σπορ, στη χώρα μας και παγκοσμίως; Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι, που προσφέρει έντονα συναισθήματα, τα οποία δύσκολα συναντάς σε άλλα αθλήματα. Η κοινωνικότητα και ο πολιτισμός που πηγάζει μέσα από το ποδόσφαιρο είναι πράγματα για τα οποία μπορεί να νοιώθω περήφανος, αλλά για τον μικροαστισμό κ…

Κωστουλάκης Κωνσταντίνος (Λευκός Αρκάδιος)

ΑΡΚΑΔΙΟΣ ΛΕΥΚΟΣ (1905-1983)
Ο Αρκάδιος Λευκός (πραγματικό όνομα Κωνσταντίνος Κωστουλάκης) γεννήθηκε στο Ρέθυμνο της Κρήτης.
Σπούδασε νομικά και εργάστηκε ως δικηγόρος και στη συνέχεια ως δημόσιος υπάλληλος σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη και τέλος στην Αθήνα, όπου έζησε ως το θάνατό του.
Την πρώτη επίσημη εμφάνισή του στη λογοτεχνία πραγματοποίησε το 1932 με τη δημοσίευση σε συνέχειες στο περιοδικό Νέα Εστία της νουβέλας "Σε πόλεμο με τον εαυτό μου", η οποία έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους κριτικούς.
Ακολούθησε η έκδοση του μυθιστορήματος Κρίσις… στη Θεσσαλονίκη (1934) και τρία ακόμη μυθιστορήματα με μεγάλα χρονικά διαστήματα ανάμεσά τους, ως το 1971 οπότε τιμήθηκε με το δεύτερο κρατικό βραβείο μυθιστορήματος για το έργο του "Συλλογή από μαχαίρια", βράβευση η οποία προκάλεσε την οργισμένη αντίδρασή του.

Στο χώρο των λογοτεχνικών περιοδικών της εποχής οι εμφανίσεις του Λευκού σπανίζουν - κάποιες δημοσ…