Συνέβη το αναμενόμενο:ΠΑΣΟΚ και Σαμαράς στοιχήθηκαν σε μία κάλπη...

«ΟΧΙ» ΓΙΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟ ΚΑΙ ΕΥΑΓΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟ
               Προανακριτική με 265 «ναι» για τον Γ. Παπακωνσταντίνου
        ΕΔΩ: ΑΝΑΛΥΤΙΚΆ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΈΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΏΝ
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου εστάλη σχεδόν παμψηφεί στην προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής.
Ωστόσο από τη διαδικασία προέκυψαν ποίκιλα συμπεράσματα που έχουν την αξία τους.
Τα τέσσερα ψηφοδέλτια
 Αν και ο Ευάγγελος Βενιζέλος συγκέντρωσε τα αναμενόμενα σ' ό,τι αφορά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, υπέρ της παραπομπής του ψήφισαν 124 βουλευτές, έλαβε και 56 λευκά, τα οποία ερμηνεύονται μεταξύ αθώωσης και παραπομπής και προέρχονται κυρίως από τα κυβερνητικά κόμματα.

Για τον Γιώργο Παπανδρέου, την παραπομπή του οποίου είχαν στηρίξει ΑΝΕΛ-Χρυσή Αυγή και Νικολόπουλος, ήτοι 37 βουλευτές, στην κάλπη βρέθηκαν 80 υπέρ της παραπομπής, ενώ καταμετρήθηκαν και 103 λευκά και 14 άκυρα τα οποία προέρχονται από όλα τα υπόλοιπα κόμματα.

Τέλος, εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι βρέθηκαν και 63 βουλευτές (στην ίδια πρόταση) που είναι σχεδόν οι διπλάσιοι από τους αναμενόμενους 37, οι οποίοι υπερψήφισαν την παραπομπή του Λουκά Παπαδήμου.
Καταμετρήθηκαν 111 λευκά και επτά άκυρα.

Κομματική πειθαρχία επέβαλε τελικά ο Βαγγέλης Βενιζέλος στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, καθώς 23 έριξαν ψήφο μόνο στην κάλπη της δικής τους πρότασης, αποφεύγοντας να πράξουν και το αυτονόητο που αξιώνει η αρχή της μυστικότητας της ψηφοφορίας, ψηφίζοντας έστω λευκό στις άλλες δύο κάλπες.

Συνολικά 69 ήταν οι βουλευτές που ψήφισαν μόνο στην κάλπη για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, εκ των οποίων:
23 ήταν από το ΠΑΣΟΚ
42 από τη Ν.Δ. μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
4 ανεξάρτητοι (Κ. Σκανδαλίδης, Κ. Κασσής, Α. Λοβέρδος, Γ. Κοιτσούκος).


*Από το ΠΑΣΟΚ μόνο η Θεοδώρα Τζάκρη ψήφισε και στις τέσσερις κάλπες.
*Στην κάλπη του κυβερνητικού συνασπισμού ψήφισε και ο Γιώργος Παπανδρέου.
*Αντίθετα, ο Κώστας Καραμανλής ψήφισε και στις τέσσερις κάλπες.

Η καταμέτρηση άρχισε μετά τις δύο τα ξημερώματα.
Είχε προηγηθεί νωρίτερα ένα πραγματικό μπάχαλο με αφορμή τον τρόπο διεξαγωγής της μυστικής ψηφοφορίας.

Η εμφάνιση των ψηφοδελτίων προκάλεσε ένταση καθώς κάθε βουλευτής θα καλείτο να ψηφίσει επτά φορές: μία για την πρόταση της τριτοκομματικής κυβέρνησης, που έχει τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, δύο φορές για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, που εκτός από τον πρώην υπουργό εγκαλούσε και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, και τέσσερις φορές για την πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής, που έχει ως κατηγορούμενους εκτός από τους δύο προαναφερόμενους και τους Γιώργο Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμο.

 Όλη η παρανόηση προήλθε εξαιτίας της κοινής συζήτησης των τριών προτάσεων. Κατά τον κανονισμό, θα έπρεπε κάθε πρόταση να εισάγεται χωριστά και να ακολουθεί η μυστική ψηφοφορία. Η σύντμηση της διαδικασίας δημιούργησε παρανοήσεις και υποψίες για μεθοδεύσεις.
Βουλευτές της αντιπολίτευσης ζητούσαν να διενεργηθεί η ψηφοφορία άλλη ημέρα, προκειμένου να υπάρξει διευθέτηση του ζητήματος.
Έθεταν εξάλλου θέμα ενημέρωσης και για τα νέα στοιχεία της δικογραφίας που έφτασαν αργά το βράδυ στη Βουλή από τον Αρειο Πάγο.

Συνέπεια όλων αυτών ήταν η ψηφοφορία να ξεκινήσει με δύο ώρες καθυστέρηση από τη στιγμή που ολοκληρώθηκαν οι τελευταίες αγορεύσεις των ομιλητών.