Ψήφισμα Δήμου Σικυωνίων για το προωθούμενο πολυνομοσχέδιο

"Με το προωθούμενο πολυνομοσχέδιο πέρα από σοβαρά εργασιακά θέματα ρυθμίζονται σημαντικά θεσμικά ζητήματα που πλήττουν καίρια τη Συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτονομία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την οποία υποβαθμίζει και ουσιαστικά καταργεί, αφού της στερεί το δικαίωμα της Διοίκησης και του χειρισμού των τοπικών υποθέσεων.
Αντί να ενισχυθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση, καταργούνται θεσμοί και ανατρέπονται τα δεδομένα ζωής ανθρώπων, οι οποίοι αποδεδειγμένα προσφέρουν, έχοντας εξασφαλίσει την αποδοχή της κοινωνίας.
Οι εργαζόμενοι στη Δημοτική Αστυνομία και οι Σχολικοί Φύλακες θυσιάζονται στο όνομα της εξυπηρέτησης του χρέους.
Θέλουμε να υπογραμμίσουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι άνθρωποι που την υπηρετούν, να είναι το μόνιμο "θύμα", που καλείται για πολλοστή φορά να "πληρώσει" τις αστοχίες κάποιων άλλων, αλλά και την κυβερνητική αδράνεια στο να σχεδιάσει και να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα αξιολόγησης των αναγκών του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα. Η λογική του νομοσχεδίου, καταστρατηγεί τον συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μας επιστρέφει σαν κοινωνία, πολλά χρόνια πίσω, καθιστώντας τους Δήμους απλά παρακλάδια της κρατικής εξουσίας, χωρίς αυτόνομο λόγο και υπόσταση.
Δεν είναι δυνατόν αρμοδιότητες των Δήμων που κατακτήθηκαν με αγώνες πολλών χρόνων, αλλά και υπηρεσίες που:
*διασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία των πόλεών μας,
*προστατεύουν την περιουσία των Δήμων και
*δημιουργούν αίσθημα ασφάλειας στους δημότες,
να καταργούνται ξαφνικά και χωρίς προγραμματισμό.
Στην μετά τον "Καλλικράτη" εποχή, όπου η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει κληθεί να αναλάβει πλέον των 200 αρμοδιοτήτων, είναι απαράδεκτο αντί να ενισχύεται με εξειδικευμένο προσωπικό, να αντιμετωπίζεται σαν μία δεξαμενή για απολύσεις.
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σικυωνίων εκφράζει την αγανάκτησή του για την προσπάθεια απαξίωσης, την οικονομική συρρίκνωση και τα αλλεπάλληλα πλήγματα στα αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Απαιτεί να μην καταργηθεί καμία από τις δοκιμασμένες και καταξιωμένες Δομές των Δήμων (Δημοτική Αστυνομία - Σχολικοί Φύλακες) και να μην γίνουν απολύσεις σε καμία χρησιμότητά τους στην εύρυθμη λειτουργία της πόλης καθώς και την προσφορά τοςυ στο κοινωνικό σύνολο.
Στηρίζει κάθε πρωτοβουλία και αγωνιστική κινητοποίηση που αποσκοπεί στη ματαίωση της ψήφισης, την απόσυρση του Νομοσχεδίου και την άμεση επιστροφή των εργαζομένων στις προηγούμενες θέσεις τους.
Αποδέχεται κάθε σχετική απόφαση της ΚΕΔΕ, με την οποία θα διατρανώνεται η οργή των Δήμων, σχετικά με τις υπό ψήφιση αποφάσεις και δηλώνουμε ότι θα την υλοποιήσουμε ως Δήμος."