Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ψήφισμα Δήμου Σικυωνίων για το προωθούμενο πολυνομοσχέδιο

"Με το προωθούμενο πολυνομοσχέδιο πέρα από σοβαρά εργασιακά θέματα ρυθμίζονται σημαντικά θεσμικά ζητήματα που πλήττουν καίρια τη Συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτονομία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την οποία υποβαθμίζει και ουσιαστικά καταργεί, αφού της στερεί το δικαίωμα της Διοίκησης και του χειρισμού των τοπικών υποθέσεων.
Αντί να ενισχυθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση, καταργούνται θεσμοί και ανατρέπονται τα δεδομένα ζωής ανθρώπων, οι οποίοι αποδεδειγμένα προσφέρουν, έχοντας εξασφαλίσει την αποδοχή της κοινωνίας.
Οι εργαζόμενοι στη Δημοτική Αστυνομία και οι Σχολικοί Φύλακες θυσιάζονται στο όνομα της εξυπηρέτησης του χρέους.
Θέλουμε να υπογραμμίσουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι άνθρωποι που την υπηρετούν, να είναι το μόνιμο "θύμα", που καλείται για πολλοστή φορά να "πληρώσει" τις αστοχίες κάποιων άλλων, αλλά και την κυβερνητική αδράνεια στο να σχεδιάσει και να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα αξιολόγησης των αναγκών του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα. Η λογική του νομοσχεδίου, καταστρατηγεί τον συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μας επιστρέφει σαν κοινωνία, πολλά χρόνια πίσω, καθιστώντας τους Δήμους απλά παρακλάδια της κρατικής εξουσίας, χωρίς αυτόνομο λόγο και υπόσταση.
Δεν είναι δυνατόν αρμοδιότητες των Δήμων που κατακτήθηκαν με αγώνες πολλών χρόνων, αλλά και υπηρεσίες που:
*διασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία των πόλεών μας,
*προστατεύουν την περιουσία των Δήμων και
*δημιουργούν αίσθημα ασφάλειας στους δημότες,
να καταργούνται ξαφνικά και χωρίς προγραμματισμό.
Στην μετά τον "Καλλικράτη" εποχή, όπου η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει κληθεί να αναλάβει πλέον των 200 αρμοδιοτήτων, είναι απαράδεκτο αντί να ενισχύεται με εξειδικευμένο προσωπικό, να αντιμετωπίζεται σαν μία δεξαμενή για απολύσεις.
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σικυωνίων εκφράζει την αγανάκτησή του για την προσπάθεια απαξίωσης, την οικονομική συρρίκνωση και τα αλλεπάλληλα πλήγματα στα αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Απαιτεί να μην καταργηθεί καμία από τις δοκιμασμένες και καταξιωμένες Δομές των Δήμων (Δημοτική Αστυνομία - Σχολικοί Φύλακες) και να μην γίνουν απολύσεις σε καμία χρησιμότητά τους στην εύρυθμη λειτουργία της πόλης καθώς και την προσφορά τοςυ στο κοινωνικό σύνολο.
Στηρίζει κάθε πρωτοβουλία και αγωνιστική κινητοποίηση που αποσκοπεί στη ματαίωση της ψήφισης, την απόσυρση του Νομοσχεδίου και την άμεση επιστροφή των εργαζομένων στις προηγούμενες θέσεις τους.
Αποδέχεται κάθε σχετική απόφαση της ΚΕΔΕ, με την οποία θα διατρανώνεται η οργή των Δήμων, σχετικά με τις υπό ψήφιση αποφάσεις και δηλώνουμε ότι θα την υλοποιήσουμε ως Δήμος."

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έτσι χάθηκε ο Καπετάν Πελοπίδας....

Πιτσιωτά:Ένα από τα δέκα ορεινά χωριά του Δήμου Αγίου Γεωργίου Τυμφρηστού του νομού Φθιώτιδος, χτισμένο σε μια ρεματιά, πλούσιο σε νερά,με τις βουνοπλαγιές κατάφυτες από βελανιδιές και έλατα.    Στα εξήντα σπίτια προπολεμικά κατοικούσαν 300 άτομα με 50 μαθητές στο Δημοτικό Σχολείο                                                                                                  Και να μια μέρα χτυπά η καμπάνα πιο ζωηρά. Έχομε πόλεμο, επιστράτευση.                                         Αρκετοί στρατεύσιμοι πολέμησαν στο Αλβανικό μέτωπο και όλοι γύρισαν πίσω στο χωριό. Έχουμε κατοχή. Μα στο χωριό μας μόνο μια φορά πέρασε ένας λόχος Ιταλών και μετά όταν φούντωσε το αντάρτικο είχαμε ελεύθερη Ελλάδα. Ο Άρης Βελουχιώτης μετά την πρώτη του εμφάνιση στις 7 Ιούνη 1942 στη Δομνίστα συνεχίζει τις εμφανίσεις του από χωριό σε χωριό σε όλη την περιτυμφρήστεια περιοχή.
Θυμάμαι τότε ένα απόγευμα που με το χτύπημα της καμπάνας μαζευτήκαμε στο προαύλιο του Σχολείου όπου μας μίλησε ο Άρης. “Είμαστε μ…

Η Τέχνη στα χρόνια της Αντίστασης

Στον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα 1941 - 1944 δεν πήραν μέρος μόνον οι ένοπλοι και οι άλλοι αγωνιστές που πλαισίωναν τις αντιστασιακές οργανώσεις, αλλά και ο πνευματικός κόσμος της χώρας.
Λογοτέχνες, θεατρικοί συγγραφείς, συνθέτες, ηθοποιοί, ζωγράφοι, χαράκτες, δημοσιογράφοι.

 Εμπνεόμενοι από τον αγώνα για την ελευθερία και από τα ιδανικά της Αντίστασης,οι πνευματικοί άνθρωποι δημιούργησαν μια νέα λογοτεχνία, ένα νέο θεατρικό λόγο, μια νέα μουσική, επαναστατικά τραγούδια, νέες μορφές εικαστικών τεχνών.
Δημιούργησαν την αντιστασιακή Τέχνη που ξεσήκωνε το λαό κατά των κατακτητών και συγχρόνως απαθανάτιζε τους αγώνες και τις θυσίες του.
Η ελληνική αντιστασιακή Τέχνη πήρε τέτοια έκταση και δύναμη, που δε συναντάται σε καμία άλλη κατεχόμενη χώρα.
Η πολιτιστική έκρηξη, που άρχισε από τις πρώτες μέρες της Κατοχής και κορυφώθηκε το καλοκαίρι του 1944, υπήρξε ένα θαύμα που προοιωνιζόταν ένα λαμπρό μέλλον για το νεοελληνικό πολιτισμό. Δυστυχώς, όμως, η ιμπεριαλιστική επέμβαση, που με ραδιου…

Κωστουλάκης Κωνσταντίνος (Λευκός Αρκάδιος)

ΑΡΚΑΔΙΟΣ ΛΕΥΚΟΣ (1905-1983)
Ο Αρκάδιος Λευκός (πραγματικό όνομα Κωνσταντίνος Κωστουλάκης) γεννήθηκε στο Ρέθυμνο της Κρήτης.
Σπούδασε νομικά και εργάστηκε ως δικηγόρος και στη συνέχεια ως δημόσιος υπάλληλος σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη και τέλος στην Αθήνα, όπου έζησε ως το θάνατό του.
Την πρώτη επίσημη εμφάνισή του στη λογοτεχνία πραγματοποίησε το 1932 με τη δημοσίευση σε συνέχειες στο περιοδικό Νέα Εστία της νουβέλας "Σε πόλεμο με τον εαυτό μου", η οποία έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους κριτικούς.
Ακολούθησε η έκδοση του μυθιστορήματος Κρίσις… στη Θεσσαλονίκη (1934) και τρία ακόμη μυθιστορήματα με μεγάλα χρονικά διαστήματα ανάμεσά τους, ως το 1971 οπότε τιμήθηκε με το δεύτερο κρατικό βραβείο μυθιστορήματος για το έργο του "Συλλογή από μαχαίρια", βράβευση η οποία προκάλεσε την οργισμένη αντίδρασή του.

Στο χώρο των λογοτεχνικών περιοδικών της εποχής οι εμφανίσεις του Λευκού σπανίζουν - κάποιες δημοσ…