Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δεν έχουν σημασία τα πρόσωπα, αλλά η ντιρεκτίβα

Τι θ' αλλάξει στη διαιτησία με τον Χιου Ντάλας; Μπορεί πολλά, μπορεί και τίποτα. Αυτό δεν θα εξαρτηθεί τόσο από τον ίδιο τον Σκοτσέζο όσο απ' αυτούς που τον επέλεξαν και τον έφεραν.
Αν βέβαια ο Ντάλας ήρθε για να κάτσει έναν χρόνο και να πάρει τα λεφτά, πράγματι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Το ρεπορτάζ ωστόσο λέει ότι υπάρχει βούληση ν' αλλάξει η κατάσταση. Σε ποιο βαθμό θα το δούμε. Θα το δούμε μόλις αρχίσει το πρωτάθλημα σε λιγότερο από είκοσι μέρες. Στην πιάτσα βέβαια κυκλοφόρησε πολύ ράδιο αρβύλα.

Οτι τον Ντάλας τον έφερε ο πρώην υπάλληλος της ΕΠΟ, ο Παπαλάνης, ενώ ο Μπεθάνης είχε φέρει δικό του από την Ισπανία. Τρίχες κατσαρές. Αυτά είναι για να τσιμπάνε κάποιοι τύποι που παριστάνουν τους νευρικούς κι έχουν το συνήθειο να απειλούν από το τηλέφωνο. Ο Παπαλάνης πράγματι ξέρει τον Χιου Ντάλας. Και δεν είναι ο μόνος. Ουδεμία σχέση όμως...
Νέος αρχιδιαιτητής ο Χιου Ντάλας
Ο Ντάλας για αρκετά χρόνια μετά το 2002, που σταμάτησε να σφυρίζει, ερχόταν συχνά στην Ελλάδα σαν παρατηρητής Διαιτησίας. Οι άνθρωποι της ΕΠΟ ήταν που τον υποδέχονταν, τον παραλάμβαναν, τον συνόδευαν και φρόντιζαν να περνάει καλά. Ετσι απέκτησε πολύ καλές σχέσεις με τον Θόδωρο Θεοδωρίδη και τον Σοφοκλή Πιλάβιο, που ήταν τότε στις διεθνείς σχέσεις της Ομοσπονδίας.
Πολύ καλύτερα πέρναγε ο Χιου Ντάλας τα προηγούμενα χρόνια όταν ερχόταν στην Ελλάδα σαν διαιτητής. Εγινε μάλιστα και λάτρης της ποιοτικής ελληνικής μουσικής.

Οταν ύστερα από παιχνίδι του Ολυμπιακού είχε διασκεδάσει στο «Τούνελ» του Βασίλη Αδρακτά, με τον Μάκη Χριστοδουλόπουλο. Ταυτόχρονα, ο Χιου Ντάλας είχε αποκτήσει προσωπική επαφή με τον Κύρο Βασσάρα, την οποία διατηρεί μέχρι και σήμερα. Και επειδή οι κόρακες μιλάνε την ίδια γλώσσα τού έχει και εμπιστοσύνη. Εύλογο είναι, λοιπόν, να έχει ενημερωθεί από τον Κύρο ο Ντάλας για πρόσωπα και καταστάσεις.
Συνάδελφοι είναι άλλωστε. Αρχιδιαιτητής ο ένας στη Ρουμανία, αρχιδιαιτητής ο άλλος στην Ελλάδα. Ετσι ή αλλιώς, πάντως, το ρεπορτάζ λέει ότι ο Ντάλας έρχεται στην Ελλάδα διαβασμένος. Από κει και πέρα, όπως είπαμε, τον κυρίαρχο ρόλο θα τον παίξουν οι από πάνω. Οι οποίοι βέβαια δεν έφεραν γουρούνι στο σακί. Εκαναν έρευνα αγοράς και κατέληξαν. Να κάνουμε μια παρένθεση: Επί Παράγκας είχαν υπηρετήσει το σύστημα της Διαιτησίας από διάφορα πόστα εξέχουσες προσωπικότητες.

Οπως ο διάσημος Ντε Λα Βούτας ή Ρωχάμης εκ Πειραιώς, με το καπέλο ανά χείρας. Μέχρι που έγινε αρχιδιαιτητής και ο Βασίλης Νικάκης. Ο Νο1 τότε στην έξωθεν καλή μαρτυρία. Ακόμα και μέχρι σήμερα κομμουνιστής. Μπακάλης. Εδώδιμα αποικιακά είχε και πάνω από το γραφείο του τη φωτογραφία του Στάλιν (φωτό).
γράφει ο
Κώστας Καίσαρης

Και ο Βασίλης Νικάκης το πήγε το γράμμα. Δεν έχουν σημασία, λοιπόν, τα πρόσωπα, αλλά η ντιρεκτίβα. Η γραμμή. Τι θέλει και τι ζητάει αυτός που προσλαμβάνει και πληρώνει. Επί του προκειμένου τώρα, ξαναλέμε ότι υπάρχει η βούληση να φτιάξουν τα πράματα. Σ' ένα γενικότερο συμβιβασμό. Φάνηκε αυτό κι από τη σύμπραξη Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού στη Σούπερλιγκ με Αγραφιώτη-Σωπήλη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επίσκεψη Μώραλη στο Μέγαρο Μαξίμου, κάθε άλλο παρά με τον Δήμο Πειραιά είχε σχέση. 
Για άλλα θέματα μίλησε με τον πρωθυπουργό. Με κάποιους να υποστηρίζουν μάλιστα ότι δεν επήλθε συμφωνία. Ολα αυτά, λοιπόν, θα ξεκαθαρίσουν αγωνιστική με αγωνιστική και παιχνίδι με παιχνίδι. Ποιος διαιτητής θα σφυρίζει ποιον και με ποιον παρατηρητή.

Αν θα πηγαίνουν δηλαδή σετ. Κι αν ο διαιτητής κάνει το έγκλημα κι ο παρατηρητής τον βγάλει λάδι, πώς θα ξηγηθεί ο Ντάλας; Καθρέφτης είναι η διαιτησία. Τίποτα δεν κρύβεται. Κλείνοντας, επαναλαμβάνουμε αυτό που λέγεται: Οτι στόχος είναι η εξομάλυνση. Οχι ότι θα γίνουν οι διαιτητές καλύτεροι, αλλά να νιώσουν ότι έχουν αλλάξει τα πράγματα. Αυτό και μόνο είναι αρκετό. Αυτά.

Η ΕΡΤ, όπως τώρα η ΝΕΡΙΤ, ήταν το παπαγαλάκι της κυβέρνησης
ΟΠΩΣ εύστοχα παρατήρησε κάποιος, ο Αδωνις δεν πάει διακοπές για να βγαίνει στα παράθυρα και να τσακώνεται σε καθημερινή βάση με τον Σύριζα. Και να διατυμπανίζει ότι «δεν είναι δυνατόν όταν υπάρχουν πάνω από ενάμισι εκατομμύριο άνεργοι, να ασχολούμεθα με τις καθαρίστριες».

Σε θεωρητικό επίπεδο, έτσι είναι. Ο κάθε άνεργος έχει την ίδια ακριβώς βαρύτητα. Είτε πρόκειται για πολιτικό μηχανικό είτε για σκουπιδιάρη του δήμου, που δεν του ανανεώθηκε η σύμβαση. Οπως και να το κάνεις όμως, όταν πρόκειται για καθαρίστριες, έχεις παραπάνω ευαισθησία.

Δεν είναι δηλαδή, το ίδιο ένας απολυμένος της ΕΡΤ, που κάποιοι απ' αυτούς έχουν και δεύτερη δουλειά σε κρατικό φορέα, με μια απολυμένη καθαρίστρια. Κι αφορμής δοθείσης οι «εργαζόμενοι» της αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ εξέδωσαν ανακοίνωση, με την οποία εκφράζουν την αμέριστη συμπαράστασή τους στον αγώνα των απολυμένων καθαριστριών.

Και με ρητορίες του τύπου «απλώνουμε το χέρι μας να ενωθεί με το δικό τους και υψώνουμε τη γροθιά...». Υπερβολές, αν όχι υποκρισία. Οσο ήταν ανοιχτή η ΕΡΤ, οι εργαζόμενοι σ' αυτήν δημοσιογράφοι πότε είχαν εκφράσει τη συμπαράστασή τους στους άλλους εργαζόμενους όταν έπεφτε το λεπίδι του μνημονίου; Ποτέ. Η ΕΡΤ, όπως τώρα η ΝΕΡΙΤ, ήταν το παπαγαλάκι της κυβέρνησης. Τις φωνές τις βάλανε μόνο όταν ήρθε και η δικιά τους σειρά.

Σχετικά με τη Διαιτησία, η ΕΠΟ δείχνει εκ των πραγμάτων καλή θέληση

ΚΑΙ μιας η κουβέντα το έφερε σήμερα στη Διαιτησία, αυτό που συμβαίνει τώρα είναι πρωτοφανές στα ποδοσφαιρικά χρονικά. Και δεν είναι τυχαίο. Για πρώτη φορά η ΕΠΟ αφήνει κατά κάποιον τρόπο τη Διαιτησία από τα χέρια της. Δύο είναι τα όπλα στο ποδόσφαιρο: Η Διαιτησία και οι πειθαρχικές Επιτροπές. Από εκεί αντλεί δύναμη όποιος έχει την ποδοσφαιρική εξουσία.

Νέα δεδομένα, λοιπόν, στη Διαιτησία, σε συνδυασμό και με διεργασίες στο εσωτερικό της Ομοσπονδίας. Που έχουν αναφορά σε δύο άσχετα μεταξύ τους ζητήματα, αλλά και το ένα και το άλλο σημαντικά: Τα γεγονότα στο ματς ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού στην Τούμπα και την υπόθεση-Κορέα που είναι σε εξέλιξη. Είδαμε, λοιπόν, να επανέρχεται ο Μπεθάνης, να ισχυροποιείται ο Βούρβαχης και εσχάτως να γίνεται ταμίας ο Δημητρίου και να επανεμφανίζεται ο Σωμαρακάκης.

Κοινή αναφορά: Ο Βούρβαχης έχει καλές σχέσεις με τον Βίκτωρα Μητρόπουλο και οι άλλοι τρεις παραπέμπουν στον Θωμά. Θα δούμε. Κάποιοι μάλιστα συνδέουν την πρόσληψη του Π.Ρ. Παπαδημητρίου με τον Βίκτωρα Μητρόπουλο. Λάθος. Ο Παπαδημητρίου θα έχει συγκεκριμένη αποστολή και φόρτο εργασίας κάθε Δευτέρα βράδυ.

Σχετικά τώρα με τη Διαιτησία, η ΕΠΟ δείχνει εκ των πραγμάτων καλή θέληση. Οτι δεν θέλουμε σώνει και καλά να έχουμε τον έλεγχο, φέραμε ξένο αρχιδιαιτητή και δώσαμε τη δυνατότητα σε Σούπερλιγκ και Φούτμπολιγκ να βάλουν από έναν εκπρόσωπό τους. Κι ένα προς ένα, όλα θα ξεκαθαρίσουν...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έτσι χάθηκε ο Καπετάν Πελοπίδας....

Πιτσιωτά:Ένα από τα δέκα ορεινά χωριά του Δήμου Αγίου Γεωργίου Τυμφρηστού του νομού Φθιώτιδος, χτισμένο σε μια ρεματιά, πλούσιο σε νερά,με τις βουνοπλαγιές κατάφυτες από βελανιδιές και έλατα.    Στα εξήντα σπίτια προπολεμικά κατοικούσαν 300 άτομα με 50 μαθητές στο Δημοτικό Σχολείο                                                                                                  Και να μια μέρα χτυπά η καμπάνα πιο ζωηρά. Έχομε πόλεμο, επιστράτευση.                                         Αρκετοί στρατεύσιμοι πολέμησαν στο Αλβανικό μέτωπο και όλοι γύρισαν πίσω στο χωριό. Έχουμε κατοχή. Μα στο χωριό μας μόνο μια φορά πέρασε ένας λόχος Ιταλών και μετά όταν φούντωσε το αντάρτικο είχαμε ελεύθερη Ελλάδα. Ο Άρης Βελουχιώτης μετά την πρώτη του εμφάνιση στις 7 Ιούνη 1942 στη Δομνίστα συνεχίζει τις εμφανίσεις του από χωριό σε χωριό σε όλη την περιτυμφρήστεια περιοχή.
Θυμάμαι τότε ένα απόγευμα που με το χτύπημα της καμπάνας μαζευτήκαμε στο προαύλιο του Σχολείου όπου μας μίλησε ο Άρης. “Είμαστε μ…

Σάββας Κωφίδης: «Στη μάχη με τα τέρατα του κρατικού μηχανισμού, με τα τέρατα του φασισμού βγήκα νικητής, δεν έγινα ο ίδιος τέρας»

Μια διαφορετική συνέντευξη, με έναν από τους σημαντικότερους πρώην διεθνείς ποδοσφαιριστές, ο οποίος έχει ριζωθεί στις ψυχές και στις καρδιές εγχώριων φιλάθλων, κι όχι μόνο…  Ο Σάββας Κωφίδης, μεταξύ άλλων, μιλά για την αγαπημένη του μεταλλική σκηνή, τον πολιτισμό,αλλά και για τα καλά και τα… άρρωστα του ποδοσφαίρου… Επιπρόσθετα, συνθέτει και… κατεβάζει «ενδεκάδες» στο πιο ονειρικό παιχνίδι… Όλοι στις θέσεις σας, αρχίζει το «ματς»! -Σάββα, είσαι διαχρονικά μία από τις πιο… βαριές φανέλες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με την πολυετή και σπουδαία επαγγελματική σου πορεία / καριέρα, ως ποδοσφαιριστής και προπονητής, τι σε κάνει υπερήφανο και τι αντίστροφα σε απογοητεύει από το «βασιλιά» των σπορ, στη χώρα μας και παγκοσμίως; Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι, που προσφέρει έντονα συναισθήματα, τα οποία δύσκολα συναντάς σε άλλα αθλήματα. Η κοινωνικότητα και ο πολιτισμός που πηγάζει μέσα από το ποδόσφαιρο είναι πράγματα για τα οποία μπορεί να νοιώθω περήφανος, αλλά για τον μικροαστισμό κ…

Κωστουλάκης Κωνσταντίνος (Λευκός Αρκάδιος)

ΑΡΚΑΔΙΟΣ ΛΕΥΚΟΣ (1905-1983)
Ο Αρκάδιος Λευκός (πραγματικό όνομα Κωνσταντίνος Κωστουλάκης) γεννήθηκε στο Ρέθυμνο της Κρήτης.
Σπούδασε νομικά και εργάστηκε ως δικηγόρος και στη συνέχεια ως δημόσιος υπάλληλος σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη και τέλος στην Αθήνα, όπου έζησε ως το θάνατό του.
Την πρώτη επίσημη εμφάνισή του στη λογοτεχνία πραγματοποίησε το 1932 με τη δημοσίευση σε συνέχειες στο περιοδικό Νέα Εστία της νουβέλας "Σε πόλεμο με τον εαυτό μου", η οποία έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους κριτικούς.
Ακολούθησε η έκδοση του μυθιστορήματος Κρίσις… στη Θεσσαλονίκη (1934) και τρία ακόμη μυθιστορήματα με μεγάλα χρονικά διαστήματα ανάμεσά τους, ως το 1971 οπότε τιμήθηκε με το δεύτερο κρατικό βραβείο μυθιστορήματος για το έργο του "Συλλογή από μαχαίρια", βράβευση η οποία προκάλεσε την οργισμένη αντίδρασή του.

Στο χώρο των λογοτεχνικών περιοδικών της εποχής οι εμφανίσεις του Λευκού σπανίζουν - κάποιες δημοσ…