Στις 6 Φεβρουαρίου 1958 μια αεροπορική τραγωδία αποδεκατίζει τη Manchester United

Η τραγωδία του Μονάχου είχε ως αποτέλεσμα να πεθάνουν 23 άνθρωποι, οι οκτώ από αυτούς ήταν ποδοσφαιριστές της φημισμένης αγγλικής ομάδας.
Το 1958 η Manchester United ήταν μια από τις πιο αγαπημένες ποδοσφαιρικές ομάδες της Ευρώπης. Στις 5 Φεβρουαρίου η United αντιμετώπισε στο Βελιγράδι τον Ερυθρό Αστέρα, το τελικό αποτέλεσμα ήταν 3-3 και καθώς αποτελούσε τη ρεβάνς μεταξύ των δύο ομάδων την πρόκριση πέτυχε η Manchester United. Tην επόμενη ημέρα η αποστολή μαζί με κάποιους υποστηρικτές και αθλητικογράφους θα επέστρεφε στο Μάντσεστερ. Ναυλώθηκε πτήση τσάρτερ με ενδιάμεσο σταθμό το Μόναχο όπου θα πραγματοποιούταν ανεφοδιασμός στα καύσιμα του αεροσκάφους. Το αεροπλάνο απογειώθηκε από το Βελιγράδι και οι καιρικές συνθήκες ήταν εξαιρετικές αλλά τα δεδομένα άλλαξαν στο Μόναχο, όπου επικρατούσαν χαμηλές θερμοκρασίες και υπήρχε έντονη χιονόπτωση. Αφού τελείωσε ο ανεφοδιασμός οι επιβάτες κλήθηκαν στο αεροπλάνο και πραγματοποιήθηκαν δύο αποτυχημένες απόπειρες απογείωσης. Οι πιλότοι άκουγαν έναν παράξενο θόρυβο από τις μηχανές και ζήτησαν από τους επιβάτες να κατέβουν για να διορθωθεί το πρόβλημα. Ύστερα από 10 λεπτά τους κάλεσαν και πάλι πίσω θεωρώντας ότι το ζήτημα είχε λυθεί. Κατά τη διάρκεια της τρίτης προσπάθειας για απογείωση το αεροπλάνο προσέκρουσε πάνω στον φράχτη του αεροδρομίου, μετά σε ένα σπίτι και τελικά τυλίχθηκε στις φλόγες.the-crash-p80-alex-murphy

Συνολικά επτά παίκτες της ομάδας των μπέμπηδων ανασύρθηκαν νεκροί: ο αριστερός μπακ και αρχηγός Ρότζερ Μπερν (με 33 συμμετοχές στην εθνική Αγγλίας), ο αναπληρωματικός στην ίδια θέση Τζεφ Μπεντ, ο δεξιός μέσος Έντι Κόλμαν, ο κεντρικός αμυντικός Μαρκ Τζόουνς, ο αριστερός Ντέιβιντ Πέγκ (1 φορά διεθνής με την Αγγλία) και οι μεσοεπιθετικοί Τόμι Τέιλορ, Λάιαμ «Μπίλι» Γουίλαν (4 φορές διεθνής με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας). Επίσης, νεκροί βρέθηκαν ο γραμματέας του συλλόγου Γουόλτερ Κρίκμερ ,οι προπονητές Μπερτ Γουόλι και Τομ Κάρι, καθώς και 8 δημοσιογράφοι που ταξίδευαν με την ομάδα, μεταξύ των οποίων η παλιά δόξα της Μάντσεστερ Σίτι και της Εθνικής Αγγλίας, Φρανκ Σουίφτ. Δύο εβδομάδες αργότερα υπέκυψε στα σοβαρά τραύματά του ο Ντάνκαν Έντουαρντς , ο πιο χαρισματικός νέος παίκτης στην Αγγλία, μόλις 21 ετών. Θρήνος ακολούθησε στη Μεγάλη Βρετανία ενώ γεγονός είναι ότι η τραγωδία του Μονάχου ενίσχυσε τον μύθο της Manchester United.