Την Κυριακή 25/11 στις 7:00 μμ, βιβλιοπαρουσίαση - συζήτηση: "ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ: Πώς και γιατί να σταματήσουμε το φασισμό"


Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012 στις 19.00,στον αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο "σβούρα" ,Σίνα 37,  στην Κόρινθο

                                  Βιβλιοπαρουσίαση:

“ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ: Πώς και γιατί να σταματήσουμε το φασισμό” του Colin Sparks και συζήτηση για τον αγώνα ενάντια στο φασισμό.
Τη συζήτηση θα ανοίξει ο Θανάσης Κούρκουλας (Κίνηση “Απελάστε το Ρατσισμό”).
Η Κίνηση “Απελάστε το Ρατσισμό” σε μία προσπάθεια ανάλυσης των αιτιών ανόδου του φασισμού και του τρόπου αντιμετώπισης του, προχώρησε στην έκδοση του βιβλίου του Colin Sparks “Ποτέ Ξανά”.

Όπως λέει κι ο ίδιος ο συγγραφέας:
“O αγκυλωτός σταυρός είναι χαραγμένος τόσο βαθιά στη μνήμη του εργατικού κινήματος που καθιστά μια σωστή συζήτηση περί φασισμού αρκετά δύσκολη.
Η αποτρόπαια ιστορία βιαιότητας και μαζικών φόνων που συνόδευσαν την άνοδο του Χίτλερ και του Μουσολίνι συγκλονίζει κάθε συγγραφέα ή αναγνώστη.
Μπαίνει κανείς σε πειρασμό να δει το φασισμό ως μια τυφλή δύναμη που πορεύεται με πυξίδα την καταστροφή της ανθρωπότητας.Παρ’ ότι σωστή και έγκυρη, αφού ο φασισμός είναι όλα αυτά, η προσέγγιση αυτή εμπεριέχει ένα κίνδυνο.   Αν δούμε το φασισμό μόνο έτσι, τό φαντάζει ως αντίπαλος όχι μόνο επικίνδυνος, αλλά και ακατανίκητος κι η προσέγγιση αυτή οδηγεί μοιραία σε απελπισία απέναντι στα σύγχρονα φασιστικά κινήματα.

Δεν σκοπεύω να υποτιμήσω τη βαρβαρότητα του φασισμού, αλλά δεν είναι χρήσιμο να επικεντρωθούμε σ’ αυτά του τα χαρακτηριστικά. Κατ’ αρχάς, η βία των φασιστών δεν αποτελούσε αυτοσκοπό, αλλά μέρος μιας συνειδητής στρατηγικής. Έτσι, λοιπόν, η βία δεν αποτελεί εξήγηση – αντιθέτως πρέπει να εξηγηθεί. Επιπλέον παρ’ ότι η βία είναι το πιο εμφανές χαρακτηριστικό του φασισμού, δεν είναι ούτε το μοναδικό, ούτε το πιο σημαντικό. Εάν πρόκειται να πολεμήσουμε το φασισμό, οφείλουμε να τον κατανοήσουμε και να αναλύσουμε την προέλευσή του. Συνεπώς πρέπει να κοιτάξουμε πέρα από τη βία, τα αίτια…

Το βιβλίο αυτό, λοιπόν, δεν σκοπεύει να καταγράψει την φρίκη του φασισμού. Επάνω σ’ αυτό έχουν γραφεί αρκετά βιβλία, και μια λίστα αυτών παρατίθεται στο τέλος.
Αντί γι’ αυτό, έχω προσπαθήσει να εξερευνήσω τα πρωταρχικά αίτια και τις δυναμικές του φασισμού και να εξετάσω μερικές από τις εμπειρίες όσων τον πολεμούν. Και, τέλος, έχω εξετάσει τη βρετανική εμπειρία, και στο παρελθόν και στο παρόν, προκειμένου να εντοπίσω τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προλάβουμε καταστροφές και ήττες σαν αυτές που έχει υποστεί το κίνημά μας στο παρελθόν.”