Πρόγραμμα MED

Το Πρόγραμμα MED

Διακρατικό Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας

Χρηματοδοτείται από την ΕΕ ως εργαλείο περιφερειακής πολιτικής της νέας προγραμματικής περιόδου. Συνεχίζει την παράδοση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων εδαφικής συνεργασίας (πρώην INTERREG). Υλοποιείται στο πλαίσιο του στόχου «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία» της περιόδου 2007 – 2013. Με προϋπολογισμό ύψους άνω των 250 δισεκατομμυρίων ευρώ, το πρόγραμμα καλύπτει τις παράκτιες και Μεσογειακές περιοχές εννέα χωρών-μελών της ΕΕ. Η συνεργασία διευρύνεται με τη συμμετοχή Μεσογειακών χωρών που είναι υποψήφια ή δυνητικά υποψήφια κράτη μέλη της ΕΕ.
Κύριος στόχος του Προγράμματος είναι η καθιέρωση ολόκληρου του χώρου της Μεσογείου (MED) ως μία περιφέρεια, ικανή να ανταγωνιστεί με τους διεθνείς ανταγωνιστές ώστε να εξασφαλιστεί ανάπτυξη και απασχόληση για τις επόμενες γενιές (Στρατηγική της Λισσαβώνας- ΕΔΩ), η υποστήριξη της εδαφικής συνοχής καθώς και η ενεργή παρέμβαση προς την προστασία του περιβάλλοντος στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης (Στρατηγική Γκέτεμποργκ).


Οι άξονες προτεραιότητας του προγράμματος MED είναι:

Καινοτομία: Δημιουργία και ανάπτυξη επιστημονικών και τεχνολογικών δικτύων και ενδυνάμωση του δυναμικού των περιφερειών στην έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη και στην καινοτομία, συμβάλλοντας άμεσα στην ισορροπημένη οικονομική ανάπτυξη των διακρατικών περιοχών (Άξονας Προτεραιότητας 1).

Περιβάλλον: Δράσεις διαχείρισης υδάτινων πόρων, ενεργειακής αποδοτικότητας, πρόληψης κινδύνων και προστασίας του περιβάλλοντος με διακρατική διάσταση (Άξονας Προτεραιότητας 2)


Προσβασιμότητα: Δράσεις για τη βελτίωση της προσβασιμότητας και της ποιότητας των υπηρεσιών μεταφορών και τηλεπικοινωνιών με διακρατική διάσταση (Άξονας Προτεραιότητας 3).

Βιώσιμη αστική ανάπτυξη: Ενδυνάμωση της πολυκεντρικής ανάπτυξης σε διακρατικό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο με διακρατικές επιπτώσεις (Άξονας Προτεραιότητας 4).